Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236301 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2891
|
Trimis: 21 Aug 2025 19:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Prezint si eu o imagine cu Soarele din dupa amiaza aceasta in H-alpha, scanat cu spectroheliograful de 60mm. Inca prezinta numeroase protuberante, unele mai frumoase, pe limbul estic. Pe disc nu sunt cine stie ce regiuni active, insa una mai dezvoltata si-a facut aparitia recent; AR 4191, ce contine o pata solara mare si sunt multe filamente pe intreg discul solar.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
400.03 kb |
Vizualizat: |
de 202 ori |

|
|
323.58 kb |
de 202 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3267
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Aug 2025 20:04 Download mesaj |
|
|
|
Teo B01 a scris: | Superba realizare
Din pacate nu am pentru ziua de ieri decat o singura captura care dupa reprelucrare arata si ea urme ale protuberantei "prinse" de Gabriel (vag, ora 9 pe imagine, daca o fi aceeasi)
inca o data Felicitari Gabriel |
Mulțumesc,Bogdan!
După cate am aflat, cea mai lungă protuberanta înregistrată recent s-a generat la 24 Noiembrie, 2017 (de către rusi) , si distanta fata de soare a fost de aproximativ 500000 Km. Diametrul soarelui este de ~ 1.3927 milioane de Km. După mine, aceasta protuberanta s-a îndepărtat chiar mai mult decât 3/4 din diametrul solar, adică peste un milion de Km. Chiar in filmul pus la dispoziție de NOOA, protuberanta depășește FOV-ul camerei așadar o estimare a distantei maxime fata de disc se poate face acum doar de la o filmare printr-un telescop cu lungime focala foarte mica si FOV foarte larg. Adică realizată către astrofotografi. In imaginea mea, protuberanta atinge limita FOV-ului doar ca intensitatea ei a scăzut iar camera are in interval de percepție a emisiei predefinit de mine, ca sa pot prinde corect si discul in același timp. Live, pe ecranul PC, lungimea era enorma. Mișcam cu telecomanda discul spre stânga si protuberanta continua. Credeam ca visez. Abia ma trezisem pe la ora 8 dim.
_________________ Gabriel |
|
Sus |
|
 |
Teo B01 Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2019 Mesaje: 728
|
Trimis: 21 Aug 2025 20:07 Download mesaj |
|
|
|
Astazi
|
916.2 kb |
de 178 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Aug 2025 23:04 Download mesaj |
|
|
|
Discul, văzut de mine...prin camera foto.
Zoom pe imagini!
|
1.3 MB |
de 157 ori |

|
|
1.26 MB |
de 157 ori |

|
|
1.25 MB |
de 157 ori |

|
|
1.4 MB |
de 157 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Aug 2025 08:45 Download mesaj |
|
|
|
Chiar dacă acum activitatea a scăzut iarăși, în partea opusă a avut loc o ejecție masivă, foarte spectaculoasă, posibil produsă de o AR (posibil fosta 4168) care urmează să vină spre noi. Să sperăm că va fi la fel și pe partea noastră, potențialul de a da o furtună G4-G5 este foarte mare la o astfel de erupție.
<a href="https://t.co/uW2kDNLPvA">pic.twitter.com/uW2kDNLPvA</a>
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2891
|
Trimis: 22 Aug 2025 20:14 Download mesaj |
|
|
|
In ultima saptamana Soarele a produs protuberante frumoase si interesante, unele chiar spectaculoase, cum a fost cea de pe 20 august, verticala, care s-a rupt dintr-un arc urias de plasma din ce am aflat:
https://www.google.com/search?q=huge+solar...T3duM,st:0
Ieri , pe langa imaginile realizate cu spectroheliograful de 60mm, am facut imagini si cu cel de 80mm, seeing-ul fiind bun, iar rezultatul a iesit foarte bun. Mai jos prezint doua imagini-mozaic cu discul intreg al Soarelui in H-alpha, rezultate prin scaderea imaginii H-alpha cu o imagine in Continuum extrasa din aceeasi scanare, in felul acesta contrastul in interiorul discului este mai bun decat in imaginea H-alpha normala, iar protuberantele se vad mult mai bine si mai luminoase.
|
1.28 MB |
de 81 ori |

|
|
1.14 MB |
de 81 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 22 Aug 2025 21:21 Download mesaj |
|
|
|
Din ce in ce mai bine, Iulian. Bravo. Se vad bine toate protuberantele.
De fapt, cu ele, exclusiv, vom rămâne, in curând, sa lucram.
Petele vor dispărea complet si in plus, suprafața in H-alfa va fi din ce in ce mai neteda, curata.
Am experienta la stadiul de acalmie, când ma bucuram sa vad un por pe disc.
Acum ma ocup aproape exclusiv de protuberante, capturate la focale mari, pe cat posibil.
Am de învățat si asta e bine.
Ieri am patrulat puțin pe limbul solar, la vânătoare de protuberante.
Mai jos, pun niște poze cu un grup mai interesant de protuberante.
Ceața si ușoarele turbulente mi-au fost potrivnice dar am procesat pe ce am avut, chiar daca nu sunt mulțumit de rezultat.
Aștept motorașul pentru focalizare. Pana acum am făcut focalizare manuala, ceea ce e un supliciu nu neapărat cu succes, la focale lungi. Asta justifica ușoara neclaritatea imaginilor.
|
1.16 MB |
de 68 ori |

|
|
679 kb |
de 68 ori |

|
|
668.63 kb |
de 68 ori |

|
|
1.32 MB |
de 68 ori |

|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 23 Aug 2025 00:43 Download mesaj |
|
|
|
Pun o imagine a protuberantei din 20 August, pe locul 2, după faimoasa de lungime extrema.
Ceața a devenit ceva obișnuit, odată cu încălzirea globala accelerata.
|
1.34 MB |
de 49 ori |

|
|
1.43 MB |
de 48 ori |

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|