Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
telescop10inch.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236552
Numar de utilizatori inregistrati: 2879
Cel mai nou utilizator inregistrat: VictorG
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara! (Incepatori)

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 94, 95, 96
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 31 Aug 2025 15:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

CristiB

Daca exista dubii, scot eu praful din ele, ai incredere ...
Observatia lui Super Mario este foarte credibila, ii acord o incredere de 100%. De ce oare am asa incredere , este moshu Mircea usor de dus cu preshu' ?
Nici vorba, pe langa faptul ca moshu Mircea face extensiv observatii proprii, mai si citeste ce au facut altii. La linkul de mai jos, de la pag. 43 , puteti citi lucrarea ''Astronomii amatori romani la inceputul secolului XX''. Acolo aflam ca Victor Anestin, la 15 Noiembrie 1908 a observat trei steliti saturnieni, la marirea de 92x, cu o luneta Merz 54mm. Sunt sigur ca luneta lui Super Mario nu doar egaleaza dar chiar depaseste luneta Merz 54mm.

https://www.academia.edu/41481484/Conferin...En_extenso

Observarea celor cinci sateliti saturnineni cu o luneta de 90mm este 100% sigura. Adaug un print-screen cu pagina relevanta din lucrarea mea. Pe langa experienta proprie, am simulat in Stellarium evenimentul.

Cer senin, Mircea

Saturn, satelitii, Anestin, Merz 54mm.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  124.09 kb
 Vizualizat:  de 451 ori

Saturn, satelitii, Anestin, Merz 54mm.jpg

Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 31 Aug 2025 15:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Moshu Mircea, ai dreptate, dar cred ca ai inteles un pic altfel ceea ce am spus.
Forumul asta e impartit in ,,avansati " si ,,incepatori".
Nu o luam de la capat, promit (discutia despre motivul impartirii).
Eu doar vroiam sa arat ca poti deveni usor ,,avansat ".
Apropo, nu am mai vazut pe nicaieri separarile astea, cerul e acelasi si pentru ,,avansati" si pentru ,,incepatori'.
Diferenta e doar aroganta.
In orice caz, inca o data La Multi Ani! ❤️
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 31 Aug 2025 16:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc dragule, iti doresc si tie, si tuturor celor dragi noua, La Multi Ani cu sanatate !

Imi cer iertare daca am inteles gresit, am crezut ca exista indoieli cu privire la posibilitatea unor asemenea observatii cu lunete de 90mm. Mea culpa !
Nu ca as fi eu batut in cap si as indemna oamenii sa renunte la instrumente mari in favoarea piticaniilor. Nu, vreau doar sa incurajez toti amatorii sa faca observatii cu ce instrumente au. Mai mult sau mai putin, toate instrumentele decente sunt bune pentru efectuarea de observatii. Nici ''dupa deget nu ma ascund'', nici ''nu ma dau dupa cires''. Sunt dependent, iubesc observatia astronomica, iubesc cerul cu toata puterea sarmanului meu sufletel si de aceea mereu indemn si pe altii sa faca la fel.

In privinta divizarii sectiunilor de observatii in ''incepatori'' si ''avansati'', nu am fost niciodata de acord si suntem pe aceeasi lungime de unda. In semn de protest, imi acord pentru totdeauna medalia de ''vesnic incepator'' intr-ale Astronomiei.

Revenind la lunetele de 90mm ... mai fratilor, fiti seriosi ! Numai si numai poluarea luminoasa criminala din orasele noastre impiedica aceste minunate instrumente sa arate ce pot. Thomas William Webb este considerat parintele astronomilor amatori de pe toate meridianele. De ce oare ? Pentru ca a scris cartea '' Celestial Objects for Common Telescopes''. Carte care a indrumat deja multe generatii pe caile astrale.
Apoi daca binevoiti a afla detalii, vreo douazeci de ani, dumnealui, pastorul Webb, a facut observatii pentru acea carte cu o luneta de 95mm. Este aceeasi luneta care a fost unul dintre cele mai raspandite instrumente si in randurile celebrei Societe Astronomique de France, fondata de Flammarion.
La cartea lui Webb a contribuit cu observatii si Espin pe vremea cand era inca un ''mucinceai'' si folosea ba un binoclu galilean, ba o luneta de 25mm, ba o luneta de 76mm. Daca iubesti cerul si faci observatii, el te va rasplati. Si nu trebuie sa mergi la capatul lumii ca sa intri in intimitatea lui.
Pana la urma, tatal lui Thomas William Webb i-a facut fiului cadou un newtonian de 8''. Dupa cum si instrumentul cu care Camille Flammarion, prietenul lui Webb, a inceput studierea Catalogului Messier, a fost tot un newtonian de 200mm.
Inca si in ziua de azi, telescopul de 200mm, sau opt inch, te ajuta sa vezi minunatii fara numar in Imparatia Cerurilor. Iar o luneta de 90mm iti deschide poarta catre stele, fara probleme.

In cer este loc pentru toti cei care-l iubesc ! '' Si acum sa mergem la stele'' = '' Sic itur ad astra'' !

Cer senin, Mircea

Sus
Super Mario
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2024

MesajTrimis: 31 Aug 2025 23:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:

Inca si in ziua de azi, telescopul de 200mm, sau opt inch, te ajuta sa vezi minunatii fara numar in Imparatia Cerurilor. Iar o luneta de 90mm iti deschide poarta catre stele, fara probleme.

In cer este loc pentru toti cei care-l iubesc ! ''

Frumos spus Mircea.

In legatura cu lunile lui Saturn, cele mai luminoase 5 luni - Titan, Rhea, Iapetus, Dione si Tethys au o magnitudine de 8.2 pana la 10.4. E clar ca se vor vedea relativ usor cu o luneta de 90 mm daca se indeparteaza putin de Saturn. Enceladus cu magnitudine 11.7 va fi la limita. Eu cel putin nu am reusit sa o vad pana acum dar inca nu am avut ocazia sa o prind la distanta de planeta. Voi mai incerca saptamanile ce urmeaza, presupun totusi ca daca nu se va indeparta considerabil de Saturn, nici nu v-a fi vizibila.
A 7-a luna a lui Saturn care ar putea fi observata cu un telescop cat de cat accesibil ar fi Mimas, cu magnitudine 12.9. Ar fi probabil nevoie de cel putin un newton de 200-250 mm pt a putea fi detectata, dintr-o locatie cu cer intunecat bineinteles, nu din mijlocul Bucurestiului.
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 01 Sep 2025 09:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am separat discuția despre o propunere ce are legatura cu structura forumului. Topicul nou este "Categorie cu subiecte pentru incepatori".
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 01 Sep 2025 17:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

In noaptea dintre 26 si 27 august pe la ora 02.30 am iesit si eu la Saturn interesat in primul rand de lunile lui. Am confirmat usor Titan m8.4 la sud vest de planeta, Iapetus m10.1 mult spre vest si Rhea m9.8 foarte greu vizibila din cauza apropierii de planeta tot in partea vestica. Doua sclipiri sporadice in partea de sud est ce pareau a fi Dione m10.5 dar nu l-am confirmat deoarece nu a fost permanent vizibil. Despre Tethys m10.3 nici o sansa fiind ascuns in inelul planetei. Observatii facute cu noul RFT de 4 toli aflat in probe.

Pe moment mi s-a parut ciudat sa o vad pe Rhea mult mai greu decat pe Iapetus dar logic este corect. Poate mai prind si alta configuratie pentru confirmare definitiva.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 94, 95, 96

Download topic
Pagina 96 din 96

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact