Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Wirlpool_Galaxy_1_copy_-_Copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236920
Numar de utilizatori inregistrati: 2887
Cel mai nou utilizator inregistrat: Tud_Golt
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii cu ochiul liber

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
David Marica
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023

MesajTrimis: 20 Aug 2025 07:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Azi noapte, in jurul orei 22-23, Calea Lactee se vedea foarte frumos conturat cu ochii liberi (asemanator cu imaginea camerei Tapo c325wb, poza mai jos). Dar nu am iesit la observatii cu telescopul, ci m-am culcat ca sa ma pot trezi devreme, la 5 dimineata, pentru observarea minunatei conjunctii cu ochii liberi! Azi dimineata a avut loc conjunctia dintre Luna (10.9% iluminata), Jupiter, Venus, Pollux & Castor! Daca nu era ceata, se vedea si Mercur in conjunctie cu roiul M44 "Stupul"!

Cu ochii liberi s-a vazut o configuratie foarte frumoasa pe cer, la rasarit, planetele erau luminoase, iar la Luna i s-a vazut slabut si lumina cenusie si ceva "mari" vizibile spre nord. Deja la aceasta ora erau pe cer frumos prezente si constelatiile, stelele de iarna, Orion, Hyadele, Pleiadele etc. Am luat si binoclul si m-am bucurat de tot ce mi-a oferit cerul, Luna cu lumina cenusie s-a vazut excelent, "3D", cu stele in fundal, am mai observat Jupiter cu satelitii sai, Venus ca o secera luminoasa, Closca cu pui, M42, Taurul / Hyade, toate foarte frumoase!

M-am concentrat in acelasi timp si la fotografia cu telefonul Xiaomi (imagini mai jos), dar, din cauza cetii, nu am mai prins, din pacate, planeta Mercur cu roiul M44, "Stupul". Totusi, a fost o dimineata minunata! Very Happy

Imi pare rau ca am uitat sa va anunt de acest eveniment, dar maine dimineata daca va treziti devreme, Luna va fi o secera si mai subtire, doar 5% iluminata de Soare, iar lumina cenusie sigur se va vedea frumos! Va fi prezenta si o configuratie interesanta, un fel de "ordine", o linie dreapta Jupiter - Venus - Luna - M44 - Mercur, la rasarit!

Cer senin!
David

IMG_20250819_224944.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.14 MB
 Vizualizat:  de 458 ori

IMG_20250819_224944.jpg

IMG_20250820_054704.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  820.91 kb

IMG_20250820_054704.jpg

IMG_20250820_052554.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  394.37 kb

IMG_20250820_052554.jpg

IMG_20250820_053401.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  359.21 kb

IMG_20250820_053401.jpg

IMG_20250820_053348.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  464.13 kb

IMG_20250820_053348.jpg

Screenshot_2025-08-20-05-25-00-415_com.noctuasoftware.stellarium_free.jpg
 Descriere:
Configuratia de maine dimineata, 21 august 2025
 Marime fisier:  416.67 kb

Screenshot_2025-08-20-05-25-00-415_com.noctuasoftware.stellarium_free.jpg

Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ
Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 20 Aug 2025 11:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cam acelasi lucru am vazut si eu, dar intr-un stil mai incepătoresc. 🙂

Compress_20250820_101610_0533.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  820.24 kb
 Vizualizat:  de 426 ori

Compress_20250820_101610_0533.jpg

Compress_20250820_101612_2266.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  863.32 kb
 Vizualizat:  de 426 ori

Compress_20250820_101612_2266.jpg

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Sep 2025 23:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

David si CristiB

Felicitari si iar felicitari voua !!!
Vazand pozele si citind postarile voastre am retro- regrete ca pe 20 August am facut parte din aripa cea mai numeroasa a astronomilor amatori numita B.A.W.B. adica ''Bedroom Astronomers Without Borders''. Embarassed Embarassed Embarassed

Marti 23 Septembrie a.c. am primit cadou de la un prieten un binoclu Omegon 2x54mm, un grandangular. Ii multumesc si pe aceasta cale si il asigur ca binoclul va vedea lumina stelara berechet !

Primele teste le-am facut pe obiecte terestre, in lumina de zi, teste pe care nu le-am notat in amanunt ci am scris doar rezumativ ''Superb !''. ( Ca in bancul acela cu Ion si Maria, cred ca se pricepe apropo-ul ... )

Spre regretul meu, pana acum, am avut doar doua seri noroase, deci testele stelare nu sunt chiar concludente. Prima seara a fost Marti 23 Septembrie.
Pot sa confirm ca binoclul are intradevar un camp foarte mare, este cu adevarat un grandangular.
Astfel, variabila Beta Lyrae se vede in acelasi camp cu stelele sale de comparatie, de la steaua de comparatie ''32'' pana la ''38''.
Constelatia Cygnus este cuprinsa intr-un camp vizual de la Deneb pana la Albireo.
Cassiopeia si Cefeu sunt cuprinse si ele, fiecare separat,in cate un singur camp vizual.
Am masurat acest camp si, pentru ochiul si binoclul meu, campul vizual efectiv este de 24 grade nu 36 grade.
Pe un cer noros nu prea au fost sanse la obiecte de cer profund dar M13 s-a vazut cu privire directa, M31, Mel 40/ Alpha Per Cluster, M39 si Cr 399 ca o stea tripla cu multa ceata luminoasa.

Bucuria cea mai mare mi-a adus-o separarea cu spatiu mare a stelei Epsilon 1-2 Lyrae. Nu as fi putut trece pumnul dar muchia palmei ar fi vajait linistita printre cele doua stele, ca al unui Bruce Lee cosmic.
Oh Doamne, OMG, Mein Gott, Jaj Istenem, slava Tie ! Iata, vederea mea din tinerete s-a intors la mine, vad iar Epsilon Lyrae separata in doua stele ! Pana pe la 40 de ani, asa vedeam aceasta stea, fara nici un instrument.
Iata de ce am scris aici despre aceasta noua experienta. Stiu ca din mai multe puncte de vedere, pare ciudat sa scrii despre un binoclu, si despre observatii cu el, intr-un topic de observatii cu ochiul liber.
Daca veti considera ca nu am dreptate, voi muta aceste note.

Am mai rezolvat patru stele duble iar in Pleiade am vazut opt stele atunci cand roiul l-am gasit greu, era aproape invizibil cu ochiul liber.

Vineri 26 Septembrie am avut parte de o alta seara noroasa dar si timpul disponibil a fost foarte scurt, trebuia sa merg si la clubul meu de noapte.
Am facut cu Omegon 2x54mm observatii la patru stele variabile.
Am rezolvat din nou pe Epsilon 1-2 Lyrae : '' ... Unde esti copilarie cu padurea ta cu tot ?''
Companionul B al lui Delta Lyr s-a vazut dar foarte slab luminos. Nu-i de mirare, aceea este steaua de comparatie ''56'' adica de magnitudinea 5,6 pentru variabila XY Lyrae. Pe un cer foarte noros !
Companionul B al lui Beta Cap a fost si el extrem de slab luminos si apropiat de primara si se vedea intermitent.
Dar ce sa vezi ? Alpha Cap s-a vazut ca tripla dar acela este de fapt doar un asterism format de Prima Giedi cu Secunda Giedi si cu Niu Cap.

Cer senin, Mircea

Omegon-Binoclu-2x54-pentru-observatii-de-camp-larg.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  78.2 kb
 Vizualizat:  de 113 ori

Omegon-Binoclu-2x54-pentru-observatii-de-camp-larg.jpg

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 28 Sep 2025 08:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

"..pare ciudat sa scrii despre un binoclu, si despre observatii cu el, intr-un topic de observatii cu ochiul liber.." Pai e ca un fel de ochelari, nu?
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 28 Sep 2025 14:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai dreptate Valy, exact la asta ma gandeam. Grandangularul de fapt doar iti reda oarecum vederea naturala, este departe de a fi un telescop.

Ce ziceti insa de asta ? S-au facut experimente inca din secolul XIX pentru redarea acuitatii vizuale genuine. Francois Arago, parintele Astronomiei Populare, a construit o luneta care marea odata. 1x. Une. One. Uno. Egy. Einz.
M-am gandit cum o fi facut asta. Daca a folosit doar lentile convergente, a trebuit sa foloseasca un ocular terestru Campani, format din trei lentile ( de exemplu). Ca sa obtii 1x, cred ca, pur si simplu, ai nevoie de patru lentile identice dintre care prima joaca rolul de obiectiv. Quesque vous dites ?

PS: mai bag in postarile mele cate o expresie frantuzeasca pentru a contracara cat de cat romglezismul care a atins cote aberante. Eu stiu ca limba forumului este romana dar cum se ajunge atunci ca la unii jumatate din fraza e formata din barabarisme romgleze ? De ce sa nu invatam si sa folosim si expresii in franceza, germana sau italiana daca vrem sa ne dam cultivati si, vai Doamne, extrem de cultivati !?

dex.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  64.18 kb
 Vizualizat:  de 53 ori

dex.jpg

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 28 Sep 2025 15:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Suport de/pe nas, toarte dupa urece si scoti din ecuatie mainile: patentezi ochelarii astro!

Apropos de romglezisme: exista si reversul, unii incearca sa traduca in romana, iese o dandana si mai mare.

Sport la observatii vizuale!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Download topic
Pagina 9 din 9

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact