Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiter_color_16-10-2022.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 237134
Numar de utilizatori inregistrati: 2888
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1320 la data de Joi Oct 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Discutii despre binocluri chinezesti

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 10 Oct 2025 16:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

valy a scris:
sorin georgescu a scris:
- nu va mai luati dupa filmari cu telefoane la oculare. Variabilele sunt enorme si nu au treaba cu realitatea. Unica metoda corecta e ...sa puneti binoclul la ochi. Chiar si daca compari filmari intre modele/marci diferiite ai zice ca ala mai bun se vede mai bine si in filmari/poze cu telefonul.... Ei bine, nu este asa! Poate fi chiar pe dos.
Pai e simplu: daca prin telefon se vede mai bine intr-un binoclu prost e ok, cumparam binocluri proaste, filmam cu telefonul, si vedem bine.. Laughing

Chestia asta cred ca trebuie lamurita, nu mi-e clar cum functioneaza, dece este asa si nu altfel. Adica dece filmatul la ocular produce rezultate diferite sau chiar contrare versus privit.

Datorita compensării automate a aparatului. De exemplu:
- am un binoclu cu contrast foarte scazut vizibil în mod vizual. Telefonul își va marii contrastul din softul lui astfel incat fotografia prin acest binoclu sa fie cât mai contrastanta și saturata și atunci pune de la el o tona de contrast și claritate artificiala doar sa arate mai bine pe ecran. Dar vizual, in realitate acel binoclu e fără contrast. Și exemplele pot continua...
-un binoclu fără transmisie bună și foarte întunecos vizibil în mod vizual, poate fi "ajutat" de telefon prin faptul ca va creste expunerea încât sa fie mai luminos
-La fel și cu compensarea balansului de alb, unde tenta dominanta a obiectivului telefonului influențează tenta dominanta a binoclului.
-Aberatiile cromatice pot apărea sau dispărea chiar din fotografia prin același binoclu, fiind strâns legate de alinierea optica perfecta între lentilele telefonului și ale binoclului. În funcție de unghi pot apărea sau disparea .
-Distorsiunea liniara a unui binoclu sa zicem de tip clepsidra va fi anihilata de distorsiunea de tip butoi a unui telefon, binoclul apărând ca nu are distorsiuni, în realitate la vizual binoclul având distorsiuni mari
- Aici intervine și claritatea pe margini care poate fi influetata de o anumita curbura de camp a obiectivului telefonului, in conjuncție cu curbura de camp a ocularului binoclului.
Și de aici este clar ca nu putem compara doua binocluri prin poze cu telefonul ci doar vizual asa și cum le vom folosi in realitate. Fotografia cu telefonul printr-un binoclu poate sa arate foarte bine și frumoasa, poate fi contrastanta, fără distorsiuni, luminoasă și cu culori saturate si naturale, intr-un cuvant cosmetizata de soft. Insa atunci când privesti prin acel binoclu nu este obligatoriu sa fie tot asa de bun binoclul, ci vizual exista probabilitatea sa fie chiar pe dos ca in foto. Adica telefonul de multe ori compensează lipsurile optice ale unui binoclu slab. Ba chiar poate sa defavorizeze pe un binoclu mai bun prin adăugarea unui contrast mai cuminte daca deja binoclul are unul ridicat, prin exagerarea distorsiunilor liniare daca telefonul are același tip de distorsiune, prin subexpunerea imaginii atunci când binoclul cu transmisie mai mare ar arde zonele de alb prea mult. Deci la telefon +binoclu vorbim prea mult de "cosmetica " și "silicoane" fotografice... pe când la vizual vorbim de realitatea optica a binoclului, adica ce ne intereseaza pe noi la un binoclu

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 10 Oct 2025 17:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din ce zici tu aici singurul care pica prost e ochiul, care nu corecteaza, nu compenseaza, nu satureaza, nu nimic, practic de aceea prefer (eu) fotografia, lucrurile capata viata, capata culoare, pe cand ochiul arata natura asa cum e ea, cenusie, terna, imperfecta, necorectata. Nu, multumesc... Laughing
Din pacate aici drumurile noastre se separa iremediabil ..
Sus
tudor
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Oct 2025 19:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Discuția nu este despre frumusetea si utilitatea fotografiei propriu zise prin binoclu, care este binevenita și poti avea rezultate chiar frumoase si spectaculoase. Aici nu te contrazic. Insa eu am tras un semnal de alarma doar despre fotografia prin binoclu ca metoda ineficienta de comparare a doua binocluri.
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2012

MesajTrimis: 10 Oct 2025 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dar daca folosesti un telefon care permite setari manuale in totalitate si pastrezi aceleasi setari de la un binoclu la altul?
Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 10 Oct 2025 20:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu ati zis nimic despre link-ul pe care l-am pus. Omul ala a pozat prin ocular, deci unii de pe aici ar fi incatati sa-si dea cu parerea. El zice ca ii place mai mult versiunea noua (nu stim daca are interese comerciale). Insa eu unul observ ca versiunea noua are coatingul verde, cea veche il are rosu-mov. Mai observ finisajul aluia vechi mai serios, mai calitativ si o greutate usor mai mare, inclusiv dimensiuni mai mari. Deci asta nou este, mai ieftin, verde la coating, mai usor, mai scurt si mai plasticos. FOV-ul mai mare probabil ar implica si anumite dezavantaje optice deoarece orice este o balanta de plusuri si minusuri, castigi la ceva, pierzi la altceva. Zona, "bun si ieftin".
Sus
tudor
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Oct 2025 20:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daniel Simion a scris:
Dar daca folosesti un telefon care permite setari manuale in totalitate si pastrezi aceleasi setari de la un binoclu la altul?

Chiar și dacă ai putea trage în mod complet manual cu telefonul cu aceleasi setari, tot o să rămână câteva probleme din cele menționate de mine mai sus care vor face comparația binoclurilor nerealista, cum ar fi:
distorsiunea pe margini si claritatea pe margini ale binoclului pot fi compensate sau accenute in functie de forma distorsiunii si curbura de câmp ale obiectivului aparatului foto. Deasemenea si astigmatismul binoclului poate fi compensat sau accentuat în funcție de astigmatismul obiectivului foto. Aberatiile cromatice ale binoclului deasemenea se pot cumula sau neutraliza în funcție de dispersia cromatica a obiectivului foto. Deci cu alte cuvinte obiectivul foto al aparatului poate sa neutralizeze sau dimpotrivă să accentueze în fotografie anumite aberatii optice, în funcție de prezența sau absența acestor aberatii în binoclurile testate în realitate la vizual

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 10 Oct 2025 21:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Afirmatiile sunt valabile in contextul in care telefonul are acele probleme optice si/sau geometrice. Eu tind sa cred ca nu prea le are, sau daca le are ele sunt corectate automat. Iesea scandal mondial daca telefoanele aveau slabiciuni d'astea.
Desigur ramane valabila problema WB-ului, a saturatiei, a sharpului aplicat, al compensarii epunerii, dar aici nu ai ce judecati sa faci, sunt irelevante pentru ca suntem constienti ca telefoanele aplica astfel de ajustari, tind sa cred ca le aplica chiar daca pozezi RAW. Poti controla oarecum timpul de expunere, dar nu vad o relevanta pt teste, cred ca diferenta de luminozitate e greu de decelat.
Sus
tudor
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Oct 2025 07:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy, păi telefonul își face corecții automate la greu mai sles corecții ale obiectivului minuscul pe care îl deține ca să "arate" cat mai bine poza, tocmai asta spun și eu! deci Nu poți compara două binocluri in mod obiectiv printr-un dispozitiv supercosmetizat prin soft care "înfrumusețează" realitatea vizuală doar să arate bine pe ecranul mic al telefonului, dar care mai și își schimbă algoritmul pentru fiecare click în parte in funcție de subiectul pozat sau de iluminare ( de aia ii zice "smart" telefon) Reviewurile noastre aici pe astronomy trebuie sa fie despre binocluri, nu despre telefone mobile.. Cu cât poza arată "mai bine" cu atât mai mult este implicat softul în acest proces de cosmetizare/corecție. Și ce este cel mai important aspect pt insuccesul compararii a două binocluri prin fotografia afocala la ocular, este faptul că cosmetizarea/ corecția softului telefonului este "smart" adică aplicată diferit de la un subiect la altul și de la o situație de iluminare la alta. Tocmai datorită acestui algororm "smart" Binoclurile se judeca cu ochii, doar la vizual, nu modificate cu softuri AI sau alte cosmetizari automate ale telefoanelor, pentru ca la realitatea vizuala surpriza poate fi foarte mare (in bine sau in rău) de zici ca e alt binoclu!
Consider că am fost destul de explicit cu exemplele si lamuririle date în a demonstra că, comparația a două binocluri se face fără intermediari "smart", adică direct la realitatea vizuală in optica binoclurilor, Nu introducând și interferand în ecuație, pe lângă optica binoclurilor comparate, o altă optica (obiectivul foto) și o procesare "smart" (softul telefonului)

Revenind la binoclurile noastre chinezești.
După cum a zis si Sorin Georgescu (și subscriu la ce a scris), problema de fond a produselor chinezești pentru mase este inconsistenta. Aceasta inconsistenta e suficientă să mă facă să consider binoclurile chinezești doar ca produse ieftine care dacă se strică nu se repară ci se schimbă. Acest lucru încurajează consumerismul... consumerism care alimentează producția de proastă calitate. Este un cerc vicios întreținut si de noi oamenii care am muscat momeala producătorilor de "jucarii"...Nu mai putem trai fără "jucarii"

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 11 Oct 2025 10:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
... (as fi curios ce parere aveti): https://youtu.be/ZXwlNar_hzE

Pe mine ma sperie chestiile astea, doua binocluri vizibil diferite cu aceeasi denumire, nici macar o litera sau o cifra de diferentiere intre ele ... cand comanzi asa ceva pe care il primesti acasa?
Cine garanteaza ca sunt numai doua modele? Ambele par panarame (Dorin m-ar contrazice cred) dar cel vechi pare lucrat mai bine ...

Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 11 Oct 2025 11:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

tudor a scris:
Aceasta inconsistenta e suficientă să mă facă să consider binoclurile chinezești doar ca produse ieftine care dacă se strică nu se repară ci se schimbă. Acest lucru încurajează consumerismul... consumerism care alimentează producția de proastă calitate.

...si asa in 4-5 ani cumperi cam tot atatea, si cand tragi linie ajungi la pretul unui binoclu pur-sange ce functioneaza impecabil si 30 de ani, dar constati dejamagit ca chinezii au ramas cu banii iar tu cu cateva bucati de plastic inutile. Tineti-o tot asa! Trebuie sa traiasca si baietii aia din ceva.
Am visat si eu visul asta, am acelasi sange, si am avut aceeasi mentalitate, dar dupa cateva bucati dezamagitoare mi-am dat seama ca intr-adevar doar visez sa gasesc ceva si ieftin si bun, apoi am schimbat macazul. Acum am liniste, optica la superlativ si imi doresc doar sa fiu sanatos si sa pot folosi acea optica atat cat poate ea sa duca. Si daca dupa 30 de ani optica o sa cedeze , nu-i bai, in cazul in care o sa mai fiu pe Pamant, am timp destul sa strang bani pentru altul nou. 🙂
Dar eu un singur lucru nu inteleg, chiar daca am acelasi sange, in Romania exista cultul masinii, trebuie sa fie cea mai deosebita, sa impresioneze la maxim...chiar daca dau si ultimul ban din buzunar. Dar cand vine vorba de optica cu aceleasi calitati impresionante ca si masina...nu, nu se poate, trebuie sa fie buna calitatea, dar va rog cat mai ieftina, daca se poate chiar gratis.
Daca s-ar aplica cultul masinii si in cazul opticii, Romania ar avea cele mai bune scule optice din lume.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 11 Oct 2025 11:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Chestiunile discutate aici depasesc cu mult domeniul binoclurilor.
Un aspect de nisa. Din motive deja discutate de voi, pentru viitorii colectionari de telescoape antice si pentru viitorii cercetatori ai istoriei telescopului, telescopul ''zilelor noastre'' va fi un mare rahat imprastiat. Aplicabil si binoclurilor, tot mai plastifiate. Nu-i departe ziua in care sticla va dispare din optica disponibila poolimii.

Mircea

Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 11 Oct 2025 11:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

@sorin georgescu: Dacă modelul nou era disponibil acum un an juma' îl cumpăram cu ochii închiși, nu mă aruncam la Celestron Regal. Evident că e o panaramă și probabil că se strică fără măcar să-l bruschezi dar pentru pentru nevoile mele e suficient de bun.
Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 11 Oct 2025 12:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu, nimic in viata reala nu este "pur". Toate-s cumva amestecate. Ca altfel nu ar mai fi viata reala ci.... virtuala. Noile generatii crescute cu ochisorii in ecranase deja se afla pe jumatate in viata virtuala. Si da, ai dreptate, sticla va ajunge material de lux! Ca si branza facuta din... branza! Acum 50 de ani nu exista decat branza din branza si ultimul sarac o manca. Acum bani sa ai, mergi la "raionul de lux" si cumperi facatura. Una ceva mai buna, dar tot facatura. Asta e mersul. Suntem din ce in ce mai multi si mai indopati cu "basini" in cap (legate de drepturi fara obligatii). In timpul asta comunistii chinezi ne trag presul de sub picioare, incet, incetisor. Pentru ca ei au ramas la vechea doctrina care exista si la noi pe vremea sovietic-comunista, adica fara "productie nu exista bunastare". Cand stai degeaba in fata unui ecranas si manevrezi cifre virtuale (adica pacalesti pe altii) nu produci in realitate nimic, doar papi, consumi si caci. In felul asta occidentul este un joc piramidal, toti vor sa pacaleasca pe toti, adica sa castige fara sa faca nimic, adica sa castige din munca/truda altora. Cei care au mai ramas sa munceasca sa produca ceva sunt dispretuiti, adica, "niste prosti". Peste toate planeaza noua religie a ateilor, cea cu "salvarea planetei" (care le umple golul din sufletul lor ateu). Dar politica asta e precum apa sfintita turnata pe mort. Nu-l mai invie dar consoleaza rudele indurerare adunate in jurul coparseului. Si daca nu-l ingroapa la timp incepe sa puta. Si asa ajungem la binocluri. O zona de nisha, mica, micuta. Insa discutia ar fi total plictistoare, sterila daca ne-am rezuma doar strict la subiect.

CristiB, observatia cu acest cult al masinii detinute este reala si teribila. Dar nu e nimic nou sub soare pe planeta noastra. Toti amaratii, inapoiatii, tribalii au acest cult al masinii detinute sa se fuduleasca in societatea lor cu valori primitive si bolnave. In mintea lui simplificata majoritarul crede ca daca sta intr-o masina scumpa, de lux, ceilalti babuini se vor uita cu admiratie la el. Adica dintr-un maimutoi banal, inapoiat, incult, primitiv si foarte frustrat, fara respect de sine, se va transforma intr-un "maimutoi premium" din privirile pline de jind din partea lighioanelor cu care se aseamana pana la totalitate si monotonie. Doar detinand o masina premium!
Deja daca ne uitam la noile generatii crescute la lumina ecranaselor vedem ca orice exemplar macar si putin altfel decat turma este rejectat de turma.
De aceea exista si expresia, "masina de invingator". Daca vreun babuin din asta se duce la intalnire cu alte maimute ca el intr-o masina rapanoasa, grupul de maimute il vor rejecta ca pe un "neica-nimeni".
Ei bine, detinerea de binocluri de catre maimutele astea e ceva de neinteles. E un obiect de folosinta ocazionala care e format din doua tevi prin care te uiti si vezi ceva....marit (cumva) - apropos, prin Talciok Vitan e un tigan fost prin UK care vinde binocluri pe o masuta. Preturile sunt enorme, peste Olix. Toate sunt decolimate intre grav si deosebit de grav pana la nefunctionarea unui ocular sau nu vezi nimic.... Ei bine, se mai gaseste cate unul care cumpara. Am asistat la scene in care unul se uita prin binoclul (grav) decolimat si zicea ca "ce misto se vede!".... In fine, greu de redat in cuvinte, insa realitatea bate filmul.

PS - mie mi se pare din acel video ca Svbony vechi e mai bun decat cel nou. Dar evident, doar a explicat in detaliu Tudor cat de aiurea e sa judecam dupa poze cu telefonul.
Si intradevar, e horor sa apara un model nou cu aceeasi denumire, insa foarte diferit din orice punct de vedere. Oricum, daca as alege intre un coating rosu-mov si unul clasic verde, mi-ar lua o secunda sa aleg pe cel rosu-mov. Nu mai spun si cum arata pe afara la finisaj... Chiar in poze! Plus ca pretul la asta nou e usor mai mic.... Deci imi miroase a tzeapa. iar acum pe Amazon inca mai sunt putine din cele vechi insa destule din cele noi. Asta daca ne luam dupa poze din anunt..... Ca nu stim ce primim. Noroc cu "sfantul" RETUR !

Mentionez ca am deja de aproape 2 ani unul model vechi 10x42 si e chiar bunicel. Inca merge perfect si l-am si tavalit oleaca, nu a fost afectat cu nimic. In lipsa de ceva de top, se poate folosi. Ma deranjeaza doar magnificatia 10x deoarece la vant puternic imi tremura in maini. Cu timpul am ajuns fan pentru magnificatia de 8X care mi se pare ideala la utilizare terestra. Evident, conteaza definitia, parerea mea fiind ca o definitie mare compenseaza o magnificatie mai mica. Adica pot spune ca nu mai imi plac magnificatii mari cu definitie redusa.
Doar avand multe binocluri invatam, incet incet..... Insa se duc banii pentru "masina de invingator"! Laughing
Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 11 Oct 2025 14:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian Kata a scris:
"... dar sa compari o fotografie facuta cu ap foto sau telefon cu o captura de ecran....e ilogic rau de tot (o captura de ecran e infinit mai slaba fata de o fotografie..

Silviu eu nu am glumit, fotografia respectiva am facut-o cu telefonul, care nici macar nu e ceva de top. Nici nu am mintit cand am spus ca e facuta doar cu jucariile mele.
Totul a plecat de la afirmatia citata, am asteptat un raspuns dar nu a venit.
Nu e obligatoriu ca o captura de ecran sa fie infinit mai slaba decat o fotografie facuta direct in natura. Cum a spus si Tudor tehnica si software-ul de astazi poate face o captura de ecran mai vie si mai intensa decat originalul insusi.
Ce se vede in acea imagine, adica Pluto, e captura capturata de captura capturii, si inca arata bine, captura redata de LG-ul meu ce are o rezolutie incredibila si care in acelasi timp e mai subtire decat sticla ce o am la balcon. Asa de departe s-a ajuns cu electronica asta. ⁷
Am mai adaugat doua capturi de ecran luate cu telefonul de la tv-ul amintit.

Compress_20250816_210527_7072.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  933.02 kb
 Vizualizat:  de 287 ori

Compress_20250816_210527_7072.jpg

Compress_20251011_183524_4154.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  933.19 kb
 Vizualizat:  de 246 ori

Compress_20251011_183524_4154.jpg

Compress_20251011_183525_5373.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  907.7 kb
 Vizualizat:  de 246 ori

Compress_20251011_183525_5373.jpg

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 12 Oct 2025 06:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Din ce zici tu aici singurul care pica prost e ochiul, care nu corecteaza, nu compenseaza, nu satureaza, nu nimic, practic de aceea prefer (eu) fotografia, lucrurile capata viata, capata culoare, ...

Ba le face si ochiul, dar in mod diferit de aparatul foto / telefon, aici e problema, si nici ochii nu-s la fel.
Se pot face comparatii si prin foto la anumite aspecte, dar nu ca aia de pe yuturb.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 7

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact