Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_registax9.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 237760
Numar de utilizatori inregistrati: 2896
Cel mai nou utilizator inregistrat: paulbth
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Lady Luna

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 72, 73, 74
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 14 Noi 2025 19:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Iulian, asta da Astronomie !
Cu asa ceva ar trebui sa fie plin forumul nostru. Doar am citit cele scrise de tine, nu am incercat sa refac calculele, sa le verific. Sa incerc o cale alternativa, pentru verificare.

Intrebarea urmatoare este: care este diametrul celui mai mic crater secundar inregistrat in fotografiile cu acest set optic ? Aceea este adevarata rezolutie a imaginii. Sau gresesc ?

Cer senin, Mircea

Sus
iulian90
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016

MesajTrimis: 14 Noi 2025 20:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intradevar ,nu doar observatia si fotografiarea obieectelor ceresti conteaza, ci si masuratorile asupra imaginilor obtinute, si calculele aferente, de aici se afla cele mai importante interesante informatii din astronomie. Smile

Referitor la rezolutia practica, cum am mai scris in postarea anterioara, cele mai mici cratere din jurul lui Copernicus au in jur de 0,6-0,8 km adica masoara in jur 4-5 pixeli pe imagine, dar cele mai fine detalii din imaginea respectiva ( niste puncte albe, posibil cele mai fine cratere) sunt de 0,3 km , adica dublul rezolutiei teoretice, cam asta ar fi rezolutia reala, practica a ansamblului optic utilizat de mine. Desigur, o sa mai fac si alte masuratori pentru a afla cat mai precis rezolutia reala a ansamblului optic telescop Gigant 245mm- camera ASI178MM cu barlow 2,5x.

Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
iulian90
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016

MesajTrimis: 14 Noi 2025 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erata: Craterul Copernicus are 95 km diametru, nu 47,8 km cat masurasem eu. Confused

Am instalat un soft interesant ,numit Virtual Moon Atlas, in care este afisata harta interactiva a Lunii, cu indicatii, grilaj cu latitudinea si longitudinea selenara si multe altele.
Am dat clic pe craterul Copernicus si in dreapta mi-a aparut o fereastra cu tot tacamul de informatii despre crater, printre care si diametrul fizic al acestuia si care este de 95 km .

Mi-am pus intrebarea ,unde am gresit cand am facut masuratorile si calculele privind diametrul craterului Copernicus si rezolutia liniara ?
Raspunsul a fost : La faza masurarii cu rigla pe Atlasul Lunar Clementine, acolo fost eroarea.
Mai exact la distanta in grade dintre liniile grilajului suprapus pe harta nr. 58 cu craterul Copernicus, care nu era de un grad, ci de 2 grade intre linii, adica longitudinea si latitudinea se masura din 2 in 2 grade pe harta.

Am refacut toate calculele privind diametrul fizic al craterului Copernicus si rezolutia liniara in km/pixel si mi-a dat pentru craterul Copernicus un diametru fizic de 95,6 km , iar pentru rezolutia liniara teoretica o valoare de 0,314 km/ pixel. Asta inseamna ca si craterele secundare au peste 1 km diametru iar cele mai fine detalii din imagine au peste 0,5 km pentru imaginile obtinute cu setup-ul optic format din telescopul Gigant 245mm si camera ASI178MM cu barlow 2,5x.

Calculele si masuratorile privind rezolutia unghiulara in arc-sec raman valabile, nu au fost afectate de aceasta eroare, care a survenit in a doua faza la cea cu rezolutia liniara in km.

virtual moon atlas.png
 Descriere:
 Marime fisier:  624.8 kb
 Vizualizat:  de 123 ori

virtual moon atlas.png

20251114_220857.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  562.19 kb
 Vizualizat:  de 121 ori

20251114_220857.jpg

Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 14 Noi 2025 22:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din greseli invatam, mai putin din succese. Multumesc pentru noile detalii.
Si eu masuram de zor in aceasta seara, cu rigla pe ecranul calculatorului.
Ca deh, marii microsoftosi si windoushi au prevazut calculatoarele cu tot ce trebuie pentru jocuri si situri deocheate dar pentru cei care vor sa faca oleaca de calcule ... noa, ce-ai patit, te intreaba ...

Toate cele bune, Mircea

Sus
URANUS7
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>)

MesajTrimis: 15 Noi 2025 21:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Quasar a scris:
URANUS7
Excelent contrast , focalizare , prelucrare . Eu cred ca e ceva filtru , poate gresesc . Ceva date despre acest telescop ? Felicitari , se vad anii de experienta !
Se vede distributia presiunii in razele radiante marilor cratere , de miliarde de anii .

Quasar,

Mulțumesc pentru aprecieri.
Imaginea de mai sus https://www.astronomy.ro/forum/files/moon_548.jpg este făcuta cu un C8 dar desigur, cum sugerai tu, fără un filtru corespunzător e greu să scoți detalii fine, chiar si in condițiile unei atmosfere calme si limpezi.
Funcție de condiții se poate alege fie un filtru IR Baader Neodymium (Moon & Skyglow) sau pur si simplu un filtru rosu longpass. In final, trebuie neapărat să înțelegi, la procesare, ce-si "dorește" imaginea brută. Wink
Telescopul nou... încă nu l-am pus la treabă (a rămas la locația mea de la munte) dar, mă voi întoarce in curând acolo. Smile Aici, in București, am doar un C8.

Acesta este noul meu telescop:
https://www.astroshop.eu/telescopes/ts-opt...ta/p,54819

Îmi va fi util si pentru planetare dar si pentru capturile solare.
Pana acum, cu C8 dar si cu ED120 (din dotare) am mers pană la raportul focal F/60 dar numai atunci când atmosfera mi-a permis, evident. Față de reflectoare, refractoarele conferă mai multă stabilitate. Raporturile focale pot fi setate dacă se folosesc barlow-uri telecentrice de foarte bună calitate, care nu "mănâncă" lumină si deci asigură reglaje interesante pentru contrast la focale lungi (prin tren optic construit). Mie, deschiderea de 152 mm mi se pare decentă privind capturi, atât pentru Soare cat si pentru Luna. Ca o concluzie, cine se angajează să lucreze la focale lungi, trebuie sa-si asigure contrastul la "sosire". Altfel, nicio procesare nu va mai "reînvia"contrastele, imaginile finale devenind întunecate, cenușii...triste.

Scuze pentru off-topic.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 15 Noi 2025 22:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gabriel

Foarte interesant ce spui mai sus si cred, in nepriceperea mea, ca-i si foarte corect.
Imediat mi-am amintit cum Texereau recomanda in cartea lui - si asa i-a si indrumat pe discipolii sai din Comisia Instrumentala a lui SAF : ori faci newtonian F/6 - F/4, ori Cassegrain F/20.
Instrumentul sau personal a fost un Cas de 250mm F/20. Si ca sa-i imbunatateasca stabilitatea - aici iar ai dreptate, reflectoarele sunt considerabil mai instabile ca lunetele - a luat mai multe masuri. Printre care ''une lamme de fermeture'' care inchidea gura telescopului si elimina paianjenul secundarei.

Cer senin, Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 72, 73, 74

Download topic
Pagina 74 din 74

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact