| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 237887 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2899 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: ywa |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Sorin Sfartz Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 410
|
Trimis: 24 Noi 2025 20:44 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Intrebari despre un observator |
|
|
|
| Imi doresc sa construiesc un observator. M-am apucat sa ma gandesc putin la el, insa m-am blocat destul de repede. Singura chestie pe care am decis-o, este ca l-as face cu acoperisul glisant. Dar vizavi de inaltimea peretilor si dimensiuni, nu m-am lamurit. Acum am o luneta cu lungime focala de 1200mm, dar planuiesc sa pun acolo (si) un Newton cu oglinda de 250-300. Sau chiar mai mare in viitor. Deci daca pun luneta in mijlocul unei camere de 4mx4m sa zicem, as putea face peretii de vreo 2m si vizibilitate peste vreo 15grade. Insa daca as pune un Newton pe acelasi stalp, la observatii mai zenitale ar trebui sa ma catar la peste 2.5m adica peste inaltimea peretilor. Daca fac peretii mai inalti, se mai pierde din cer. O alta problema e ca nu am voie sa torn betoane in zona respectiva, deci constructia va trebui asezata cumva pe pamant fara fundatie. La fel, stalpul va trebui cumva infipt direct in pamant. As aprecia orice sfaturi cu privire la dimensiuni, materiale, constructie, sine etc etc.
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2972
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 25 Noi 2025 02:02 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut Sorin !
Bagă în pământ un stâlp de al cărui capăt să ai sudată o placă groasă de oțel , de măcar 50-60 cm în diametru. . Plus trei sau patru colțare pentru ranforsare . Cred că placa (poate găsești o jantă de camion) trebuie să fie la măcar jumate de metru în pământ , ca să ai destulă greutate deasupra ei .
Îți dai seama că după asta, trebuie să bătătorești în draci . Poate chiar să așezi peste placă niste borduri de beton , după care le acoperi cu pământ .
Referitor la înălțime , te-ai gândit vreodată la un stâlp telescopic ?
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2927
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 25 Noi 2025 09:11 Download mesaj |
|
|
|
Unde vrei sa il construiesti?
Poti trece pe la mine intr-o zi sa vorbim. Am construit 3 observatoare pana acum si automatizat 4.
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
| Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 25 Noi 2025 11:59 Download mesaj |
|
|
|
Merci Catalin. Buna ideea cu janta sau discul. Nu. Nu m-am gandit la un stalp telescopic. Nici nu stiam ca exista asa ceva. Exista astfel de stalpi care sa nu se miste, sa nu aiba jocuri si sa tina 30kg?
Cristi, eu sunt de prin Onesti/Bacau. In zona asta cerul este groaznic. Onestiul este plasat la confluenta a 3-4 rauri. Multa umezeaza, ceata samd. Poluarea luminoasa de la oras si zona industriala vine si ea peste toate astea. Am cautat de-a lungul vremurilor un loc prin zona, ba chiar am si facut poze la cer, ca sa compar. In final am gasit un loc, la vreo 30min. distanta de oras, care e mult mai bun. Se cheama Scutaru; am sa pun mai jos si o poza cu comparatia celor mai decente ceruri invecinate.
As trece cu drag, dar nu stiu daca o sa pot. Am multe pe cap acum. Poate imi trimiti telefonul tau in privat. Am avut numarul tau, dar cred ca l-am pierdut.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
653.21 kb |
| Vizualizat: |
de 83 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2972
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 25 Noi 2025 12:32 Download mesaj |
|
|
|
Cred că poți găsi două țevi solide care să culiseze cu joc minim . Îți mai trebuie o bucată de cremalieră de la o poartă motorizată , pinionul aferent și o manivelă . Când ajungi la înălțimea dorită , șuruburi de blocare . Poți să montezi țeava mobilă atât în interior cât și în exteriorul celei înțepenite în pământ . Depinde ce materiale găsești . Oricum nu scapi de treaba cu sudatul .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 25 Noi 2025 15:45 Download mesaj |
|
|
|
| Da, as putea chiar incerca sa prelucrez la strung tevile. Dar nu sunt sigur ca vor culisa cu jocuri mici. Mi-e teama ca atunci cand voi strange suruburile de fixare, tevile alea se vor aseza de fiecare data in alta pozitie. Si astfel as pierde alinieri.
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11474
|
Trimis: 25 Noi 2025 15:58 Download mesaj |
|
|
|
Poti face o decupare astfel incat tubul sa fie la nivelul sau mai sus de margini. Desi cu cat e mai expus cu atat va fi mai mult in bataia vantului, plus ca orizontul poate nu e asa ofertant ca ai poluare, obstacole, seeing potrivnic.
https://dq0hsqwjhea1.cloudfront.net/Doghouse_m.jpg
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
35.26 kb |
| Vizualizat: |
de 38 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|