Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiter_barlow2X_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238169
Numar de utilizatori inregistrati: 2902
Cel mai nou utilizator inregistrat: carl22
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Binocluri cu corectie dioptrii pe ambele oculare

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 08 Dec 2025 08:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Apropo de reglare focus individual. Binoscopul meu are reglare individuala. Eu il reglez cu amândoi ochii deschiși, dar apoi fac totusi o rapidă probă cu o închidere scurtă a ochilor pentru un focus cât mai exact. Ochiul când îl închid nu îl strâng puternic ci pleoapa o închid ușor doar un pic mai strâns ca atunci când dorm. Dacă as strânge ochiul puternic îl obosesc și ii induc tensiune inutilă.
Iar la binoclurile cu focus central reglez dioptria pe trepied tot cu ochii deschiși dar acopăr tuburile pe rând cu capace. O dată setata pentru mine nu mai umblu la ea cu anii. Când dau cuiva binoclul nu schimb dioptria decat în cazul când cel care se uită prin el si exprimă dorința, având o diferență prea mare de dioptrie față de mine.

Cristian Kata
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 08 Dec 2025 10:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Catalin Dumitru, am gasit si eu la un bpt4 8x30 bronz, deci ai dreptate, sunt si cu bronz, azi am cotrobait si am desfacut pe asta mai vechi. Deci loterie si la rusi, eu am cam stat departe de 8x30 dupa ce am vazut cele cu melc de zamac, care se rod foarte repede, efectiv cad ocularele cu melc cu tot.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 08 Dec 2025 13:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, e posibil să fi fost reglaje pe bronz doar la 8x30 - urile foarte vechi . Dacă țin minte bine , alea au și roata de focalizare un pic diferită , cumva strunjită pe două diametre .
Dar asta nu minimalizează supărarea care o am pe unele binocluri japoneze . Sau mă rog , pe respectivii fabricanți .

Sunt multe chichițe în lumea producției de serie . Ai impresia că unii fabricanți experimentează din mers .
Să dau un mic exemplu , am reparat sau dezmembrat în trecut aparate video de aceeași marcă și model identic .
Dar la interior ,la unele tipuri am găsit multe diferențe , de regulă minore , diferențe care le-am pus pe seama scăderii prețului de fabricație . Cel mai haios a fost în urmă cu aproape doi ani ,când am hotărât să decupez la strung niște butuci de cap video .
De la un anumit model aveam patru bucăți și când am "intrat" în ele am constatat că nu erau nici măcar două identice Smile .

Scuze de off topic !!

Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 08 Dec 2025 13:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Loteria continua si azi, chiar si la preturi mari tragi cate un loz necastigator.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 08 Dec 2025 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Catalin si Cristian

Ca unul care am mancat pe paine asa ceva...
Se numeste Engineering Change. Cand se introduce, productia trebuie sa organizeze ceea ce se numeste ''change over''. Trebuie facut inventar din mers si trebuie coordonata ''iesirea'' modelului vechi si intrarea celui nou. Nu avem timp si chef de detalii, credeti-ma. Cand ai sute de componente, e un adevarat cosmar. Dar nici cand sunt putine nu-i jucarie.
Si ce sa vezi ? De regula, la ore, zile sau saptamani, apar bucati din vechiul component, tocmai schimbat. Uitat pe vreun raft de magazioneri sau reparat de operatorul de rework sau uitat prin vreun colt de CTC.
Si atunci se rezolva prin metoda lui Potriveli.
Banuiesc ca pe producatorii de binocluri ii doare-n basca. Dar sa vezi ce ''fain'' este la automobile. Au fost cazuri cand din asemenea incurcaturi, au luat foc masini pe podul ala supra-etajat din America. Trafic blocat cateva ore. Pagube de milioane.
In alte cazuri au fost copii care au ars in masina cu usile blocate.

Din cauza increderii nejustificate in AI, asemenea cazuri se vor inmulti exponential.

Aveti o prea mare incredere in japonezi. Au devenit buni pentru ca au avut ocazia. A existat insa o perioada, care nu a durat doar cateva zile, in care publicul american comenta nemultumit despre produsele japonez exact cum vorbim noi despre ''chinezarii''. Apoi au venit ''coreismele'' cu perioada de adaptare mult mai scurta. Si tot asa.

Conform declaratiilor managerilor japonezi, nu ale mele, disponibile in cursuri precum Kaizen, japonezii sunt ingrozitori cand vine vorba de schimbare, de modificarea produsului. In aceasta privinta, romanii sunt mai buni. ''Sa batem in lemn'' dar, desi avem deja companii de productie prezente in Romania de peste doua decenii, romanii nu au produs drame despre care auziti din stiri ca ''firma X trebuie sa recheme xxxxxxxxxxxxx automobile''.

Redau legatura in studio. Mircea

Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 09 Dec 2025 10:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Laci-B, eu ca si tine am fost nu de multa vreme incepator la focus individual dupa ce pana atunci nu cunosteam decat binocluri normale cu focus central. Primul la mine a fost APM 10x50 si m-a deranjat focusul individual insa cu timpul am invatat sa folosesc. Totusi pentru tzinte in miscare mare pe inainte si inapoi, este de preferat focusul central.

Aici ti-au scris vreo 4 colegi de forum sa focalizezi cu ambii ochi.... Ei sunt totusi oameni cu experienta mare in spate. Iti spun ca nici eu nu fac asa dupa ceva vreme de avut binocluri cu focus individual. Metoda mea (de incepator) este sa reglez pe un ochi cu celalalt ochi inchis (ma uit cu dreptul) dupa care deschid ambii ochi si il aduc pe celalalt in focus.

Mai e un aspect esential, calitatea binoclului, adica cat poate fi de clar in camp (inainte si inapoi). Daca aceasta calitate e mai scazuta, e foarte greu de folosit pentru pasari si chestii din astea jucause. Ale mele APM (am avut noroc.... dar nu as mai incerca cu brandul asta....) au claritate foarte mare astfel ca as asemui cu o masina cu 3 viteze, adica aproape, mediu (care cuprinde cam tot in viata reala terestra) si al naibii de departe care e mai mult pentru astronomie. Deci ale mele pentru terestru de fapt au cam doua "viteze", foarte aproape si restul. Insa chiar si asa, daca un fazan vine prea aproape de mine, sa zicem cam 30 m, trebuie reglat si pana reglez asta dispare in tufisuri....

Deci, daca ceea ce ai cumparat are o calitate mai slaba, probabil ar trebui sa faci retur.

Dar sa sti ca nici focusul central nu e o minune. Chiar daca binoclul e de buna calitate. Trebuie tot timpul sa reglezi pe cand cu astea cu focus individual cum sunt ale mele, cam uiti sa reglezi, parca sunt "fixe" si doar in situatii mai speciale trebuie reglat din nou. Si daca te inveti cum zic si colegii nostrii experiemntati sa rotesti cu ambele maini o data cu ambii ochi, poti regla chiar destul de repede. Eu unul inca nu reusesc asa bine, doar in mare, aproximativ, desi pare usor pentru cei.... cu mare experienta. E totusi o problema de experienta.

Cat priveste folosirea pe crepuscul, semi-intuneric si intuneric, un binoclu cu 30mm nu are nici o treaba, e pentru zi, nu pentru noapte. Cele mai bune pe noapte pleaca de la 50mm in sus. Nici macar alea de 42mm nu sunt geniale pe noapte. Pot spune asta dooarece am mai multe la colectie si am facut comparatia. Deci nu aprecia un binoclu mic decat pe lumina de zi. Altfel iti faci o parere gresita.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 09 Dec 2025 12:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sorin, daca nu ramanem prizonierii sabloanelor sau daca nu cadem in patima magnificatiei, exista si binocluri mici potrivite pentru crepuscul sau semi intuneric. Un 6x30 este un astfel de binoclu care este sau ar trebui sa fie, la fel de luminos ca un binoclu 10x50.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact