| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239278 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2916 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Laurentiu Cristi |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9914
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 07 Feb 2026 22:00 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Optimizare dobsonian |
|
|
|
Intamplator, cautand informatii despre istoria ATM, am dat peste acest proiect de optimizare a unui telescop dobsonian de 10''. Autorul este astronomul amator Steve Hosein. Am aflat de la el lucruri noi, pe unele am decis sa le implementez pe telescopul meu. Mai ales ideea de diafragme ante-secundara, mi-a dat sah mat !
Multumesc lui Fane Hosein pentru detaliile foarte utile !
Thank you for sharing, great ideas, beautiful telescope, congratulations to Steve Hosein !
Link:
https://www.alignforward.com/blog/optimize-telescope.php
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
188.85 kb |
| Vizualizat: |
de 314 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 311
|
Trimis: 08 Feb 2026 13:56 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Într-adevăr, majoritatea astronomilor folosesc instrumentele asa cum au venit în cutie și se miră că nu obțin rezultatele scontate. Nea Fane a identificat corect problemele și a venit cu soluții excelente.
Pentru că-s leneș, eu am mers pe un drum mai asfaltat care nu include modificări radicale ale tubului optic:
1_ Mărirea distanței între primară și secundară ca să apropii ocularul de secundară: Sky-watcher a calculat reflectoarele în așa fel încât ai nevoie de o extensie de 35mm a tubului portocular și a pus în pachet una de 50mm. În timp ce mă scărpinam în cap cum să mut oglinda principală cu 35mm mai jos mi-a picat în mână un corector de comă HR de la Explore Scientific. Montat pe focuser fără extensii aduce ocularele în planul focal cu tubul culisant la ras cu interiorul tubului optic. Și, pentru că primul grup de lentile din CC e pozitiv, câmpul de plină lumină a crescut întrucâtva.
2_ Lumina parazită: O extensie de tub de de cca 30cm din neopren vopsit în negru a rezolvat problema cu aburirea secundarei și a redus semnificativ lumina parazită; pentru condiții extreme am și o extensie de 50cm - cu asta pot face observații până la cca 10˙ în jurul stâlpului de iluminat. Diafragmele sunt o idee excelentă dar complică întrucâtva construcția pentru că diametrul extensiei trebuie să fie mai mare decât al tubului optic. Poate că o s-o încerc și p-asta.
Pentru a tăia lumina care intră pe lângă primară am confecționat o căciulă din catifea neagră. Un alt avantaj al căciulii este că încetinește circulația aerului prin tub, ceea ce ne duce la...
3_ Turbulența instrumentală: Întotdeauna am privit cu scepticism soluția de răcire a primarei cu un ventilator care suflă direct spre ea. Asta înseamnă câțiva wați de energie împinși spre oglindă, o mică parte se va lipi de aceasta va încălzi oglinda, cel mai probabil ne uniform; grăbește aclimatizarea dar numai până la un punct. Inițial m-am gândit să montez un ventilator mic, cu turație reglabilă, deasupra primarei ca să extragă aerul cald generat de aceasta. Avantajul față de soluția lui Steve ar fi că nu sunt zeci de găuri prin care lumina să pătrundă direct la oglindă.
Dar am abandonat ideea după ce am îmbrăcat tubul optic în material termoizolant. Cu căciula pe fund, aerul se mișcă atât de lent prin telescop încât curgerea e laminară și nu afectează sesizabil calitatea observațiilor.
4_ Echilibrarea: Cu corectorul de comă și ocularele preferate telescopul trage în jos. Am adăugat bucăți de oțel pe un magnet puternic până la cca 1.5kg apoi le-am învelit în bandă adezivă(duct tape). Contragreutatea o atașez în partea de jos a tubului PE BURTĂ, nu pe spate; o mut în sus și în jos ca să echilibrez telescopul în poziție orizontală și lateral pe tub ca să-l echilibrez în poziție verticală.
5_ Poziția la ocular: Deși majoritatea folosesc un scaun pentru observații eu prefer să stau în picioare așa că a trebuit să fac rost de un putinei ca să aduc telescopul într-o poziție comodă. Mutând telescopul în sus și în jos am ajuns să constat că, dacă partea de jos a tubului ajunge prea aproape de sol, acționează ca un coș de fum, preluând stratul de aer încălzit de sol și ajutându-l să se ridice, amplificând turbulența din tubul optic. Un tub închis la partea inferioară n-o să aibă problema asta.
Sper că ceva din poliloghia de mai sus va fi de folos cuiva...
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9914
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 08 Feb 2026 14:15 Download mesaj |
|
|
|
mmarin
Excelente completarile, multumesc pentru ele.
Eu am cumparat dobul de 250mm de aici de pe forum si, de atunci, tot cochetez cu diferite idei sa-l imbunatatesc oleaca.
Singura modificare, mai exact completare devenita permanenta, a fost adaugarea focalizarii fine. Imi este foarte utila la mariri mari.
Invit colegii sa scrie aici despre diferitele modificari facute in scopul imbunatatirii performantelor reflectoarelor. Nu conteaza deloc daca e vorba de unul de 150mm sau 200mm sau 250mm.
Spor la bricolat, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
mihaig Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2012 Mesaje: 300
|
Trimis: 09 Feb 2026 23:26 Download mesaj |
|
|
|
Pun si eu ceva modificari la boilerul de 12" facute de-a lungul a vreo 8 ani:
1.Innegrirea marginilor nealuminizate stralucitoare ale oglinzii cu marker negru;vezi imaginea de mai jos inainte/dupa
2.Tubul acoperit complet in interior cu velur autoadeziv :vezi imagine din fata,in aceleasi conditii de iluminare inainte/dupa
3.Schimbat arcurile oglinzii principale(una din cele mai frecvente cauze ale afirmatiei"Nu tine colimarea")
4.Dewshield din poliuretan de cca 50 cm;opreste lumina exterioara sa ajunga in focuser,impiedica modificarea regimului termal in zona secundarei prin apropierea capului/miinii de capatul deschis al tubului,reduce aburirea secundarei
5.Schimbat suruburile de colimare ale secundarei cu unele Bob's Knob hand made.
6.Pus miner la cazan la centrul de greutate
7.3 picioare puse la baza tubului...fara ele,cind il pui vertical pe jos,sta pe suruburile de colimare si nu cred ca-i place.
8.Inlocuit sistemul cu role pentru miscarea azimutala cu rulment de 12" "lazy susan"
9.Montura noua Dobson 1 la 1 cu cea originala,din lemn stratificat pt punti de vapoare.Cea veche si-a dat duhul dupa vreun an-doi prin gradina.Asta va dura mai mult decit mine.
10.Sistem goto cu OnStep plus un plate solver pt vizual Pifinder.
11.3 roti mobile sub montura,la 120 grade.
|
460.58 kb |
de 151 ori |

|
|
324.11 kb |
de 151 ori |

|
|
100.87 kb |
de 151 ori |

|
|
99.46 kb |
de 151 ori |

|
|
142.05 kb |
de 151 ori |

|
|
88.68 kb |
de 151 ori |

|
_________________ EQ/AltAz mount "heavy duty",EQ5 reconstruit,OnStep GO TO +Smart Hand Controller-,refractor 6" f/10,3" f/11,Dall-Kirkham 7" f/26.Dobs 12"/16"/20" cu OnStep goto.Toate hand-made.SW Newt 10"goto, |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|