| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239278 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2916 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Laurentiu Cristi |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3372
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Feb 2026 15:22 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Intre timp, am refacut si prelucrarea pentru AR4358, din 28 Ianuarie, unde aranjez, la o rezolutie mai buna, protuberanta alaturata.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
162.3 kb |
| Vizualizat: |
de 432 ori |

|
_________________ Gabriel |
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2986
|
Trimis: 06 Feb 2026 17:40 Download mesaj |
|
|
|
| Erwin a scris: | | Felicitari, Iulian! Arata foarte detaliat imaginea ta. Am incercat si eu ieri sa deschid observatorul pentru prima oara in acest an cand am avut senin si nu a fost inghetata trapa de la cupola... Dar pana am reusit au venit niste nori si imaginile sunt cam sterse. |
| varadinagypal a scris: | spectroheliograful vecinului e intotdeauna mai verde  |
Multumesc frumos tuturor.
Mai jos prezint imaginile cu acea eruptie X1.5 produsa de regiunea AR 4366 ,din data de 3 februarie, extrase din scanari facute cu spectroheliograful de 80mm in banda H-alpha. Plus doua animatii cu aparitia si evolutia eruptiei.
Eruptia a fost impresionanta, puternica si foarte luminoasa, insa maximul absolut de la ora 14:08 UTC l-am ratat la mustata, desi am inceput sa fac scanari cu SHG de 80mm inca de la sfarsitul orei 13 UTC (15 TLR), mai precis pe la ora 13:59 UTC pentru teste de focalizare intrucat nu se poate vedea discul solar direct si nici in timp real prin spectroheliograf si trebuie facute cateva scanari de test, apoi extrase imagini din ele si abia dupa aceea vizualizata focalizarea cat de buna este, apoi am facut si cateva scanari in zona de continuum, chiar in momentul in care eruptia a izbucnit, dar abia pe la ora 14:14 UTC am inceput sa fac scanari din nou in banada H-alpha si am zarit eruptia X1.5.
Imaginea extrasa in scanarea de la ora 14:14 UTC aparea intunecoasa si in partea de sus doua zone luminoase, ca niste pete difuze eliptice care era punctele cele mai fierbinti ale eruptiei solare (softul SHG v. 4.3 cu care extrag din scanari imagini ajusteaza automat luminozitatea imaginii ca sa nu apara arse cele mai luminoase zone de pe discul solar), iar in jurul acelor pete luminoase se zarea regiunea AR 4366 pe un fond intunecat.
Apoi am inceput sa fac scanari succesive la intervale care variau intre 1 si 5 minute, uneori intre scanari mai faceam corectii pe declinatie intrucat montura nu a avut aliniere polara precisa si discul solar avea drift polar spre N si in unele scanari regiunea AR 4366 si eruptia apareau in partea de sus a imaginii, in loc sa apara in centru sau pe aproape, mereu migrand spe marginea de sus a imaginii din cauza driftului polar pe declinatie. Dar cu toate acestea am reusit sa fac o serie de imagini cu evolutia eruptiei X1.5 pana cand Soarele a coborat destul de jos pe cer si a inceput sa dispara dupa obstacole terestre (garduri si pomi), aproapiindu-se de apus.
Seeing-ul a fost mediocru iar luminoziatea imaginilor destul de scazuta datorita diminuarii luminii Soarelui ca urmare a pozitiei joase pe cer a acestuia dar cerul a fost senin de dimineata pana seara tarziu in acea zi de 3 februarie, cum rar s-a mai intamplat in aceasta iarna, care a fost mai mult noroasa.
|
496.91 kb |
de 336 ori |

|
|
399.81 kb |
de 336 ori |

|
|
259.06 kb |
de 336 ori |

|
|
350.56 kb |
de 336 ori |

|
|
926.06 kb |
de 336 ori |

|
|
670.72 kb |
de 336 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Feb 2026 19:58 Download mesaj |
|
|
|
Mi-am amintit cu ocazia asta ca aveam cateva capturi din 3 Februarie, abandonate din cauza cetzei foarte dense.
Am incercat totusi sa le prelucrez si incep cu o protuberanta aflata pe limbul sud-estic al discului solar.
|
1.29 MB |
de 326 ori |

|
|
1.32 MB |
de 326 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 06 Feb 2026 23:40 Download mesaj |
|
|
|
Continui in ciclul "restaurari imagini trase prin ceatza densa" cu a 2-a protuberanta din 3 Februarie, dupa sosirea norilor asupra Bucurestiului.
Problemele cele mai mari le-am avut cu zgomotul din imagine care-mi bloca (aparent) orice pas spre claritate mai buna.
Aceasta protuberantza s-a aflat pe limbul de sud-vest al discului solar.
Eventualele neclaritati/ defecte din imagini sunt absolut nerezolvabile.
Amintesc faptul ca in aceeasi zi se puteau vedea pe disc si zonele active, mai mici: AR4367-68-69-70-71, nou intrate pe fatza vizibila a discului, in plina evolutie. Pe unele dintre ele voi incerca, deasemeni, sa le restaurez, cel putin pana cand vom avea din nou un cer fara nori.,
|
1.07 MB |
de 297 ori |

|
|
1.2 MB |
de 297 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 12 Feb 2026 11:21 Download mesaj |
|
|
|
Ieri, o captura modesta prin ceatza si printre copaci, a discului solar.
|
784.98 kb |
de 104 ori |

|
|
818.43 kb |
de 96 ori |

|
|
1.03 MB |
de 96 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 12 Feb 2026 23:54 Download mesaj |
|
|
|
Una dintre capturile in care am surptins cateva mici protuberante, pe 11 Februarie.
Este vorba de limbul sud-estic al discului solar.
In ciuda seeing-ului, deslusim si un foarte "mic" looping, pe limb.
|
1.46 MB |
de 62 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|