| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239285 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2916 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Laurentiu Cristi |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3349
|
Trimis: 07 Feb 2026 07:20 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Mircea, "tinerețea uzată și jerpelită"= "bătrânețe nou nouăță și puțin folosită"! Cer senin să aveți, chiar dacă vad că observațiile le faceți și pe vreme înnorată
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 203
|
Trimis: 13 Feb 2026 15:48 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Frumoase observații dle Mircea, la fel și poezia. Vremea a fost foarte rea, dar am avut și multe examene.
Vă salut din nou! După multe zile închise, noroase, ploi etc, am reușit să ies aseară la niște observații astronomice. Cerul era minunat, senin și îmi era deja dor să observ obiectele de iarnă. Am scos dobsonul de 200mm rapid și am început observațiile cu ocularele lacerta pff 25mm și zoom 8-24mm.
12.02.2026
21:42
Jupiter + 4 luni galileeni aranjați frumos pe o parte și pentru prima dată am observat transitul unor umbre pe Jupiter, adică niște eclipse totale interesante. Se vedeau destul de ușor la 152x, mai ales dacă foloseam și diafragmă pt reducerea luminozității. O pată mai mare era pe o bandă ecuatorială și una mai sus. Din ce am vazut pe net, e posibil sa fi vazut umbrele celor 2 luni, Europa si Callisto.
Sirius strălucea glorios, luminând cerul de iarnă, iar mai jos am reușit să văd un roi deschis, M41.
M42-43 - Marea Nebuloasă din Orion, s-a văzut excelent prin ocularul lacerta de 25mm. Pentru prima dată cred că am văzut astfel de detalii superbe, praf fin și nucleu luminos. Parcă avea o culoare gri-verzui, difuz, greu de descris. Știu că prin aperturi mai mari se vede ușor un verde și roz. Se vede foarte clar și conturul de liliac, aripile mult mai alungite, curbate, aproape de unire. Atașez mai jos o schiță a lui Michael Vlaslov. Cam așa era culoarea, dar îmi aduc aminte de mai multe detalii și culoarea mai palidă. Ce aș fi vrut să știu desena!
Se vedea slăbuț și nebuloasa "Omului care fuge", difuz, cu vedere perifică mai ușor.
Am observat rapid și Alnitak, Alnilam și Mintaka, la ultima observând companionul, deci e dublă. Pe wikipedia e interesanta descrierea, ca e o stea cvintupla.
M45 (Cloșca cu Pui) se vedea excelent, parcă ceva nebulozitate pe la stele, dar poate de la luminozitate. Și Hyadele se vedeau frumos prin ocularul cu câmp larg.
Mel 20, roi deschis ușor pt binoclu.
Cassiopeia, Roiul Dublu din Perseu (ngc 884 & 869) - minunat, niște bijuterii cerești. Mii de steluțe.
ngc 457 - un roi frumos în formă de bufniță.
M31, m32 - foarte difuze, șterse spre apus.
Polaris, steaua polară și inelul
M81 & M82 - 2 galaxii frumoase, care se vedea clar definite, mai ales M82 (țigara) subțirel.
M51, galaxia Volburei - mai jos și în poluare luminoasă. Abia se vedeau nucleele. Brațele foarte slăbuțe, șterse. Nu se distingeu mai deloc.
M101, galaxia Vârtelniței - o pată foarte difuză, încețoșată, gri.
Mizar (dublă), Alcor
M44, roiul deschis, stupul - un roi deschis frumos, vizibil ușor și cu ochiul liber, cețos.
Am căutat și Rozeta, dar mai dificil, mai mult stele se aflau pe acolo.
M1 nebuloasa crabului - o nebuloasă difuză, și forma specifică. N-am reușit să văd detalii în interior.
3 meteori mici cu ochiul liber.
La 22:40 am terminat sesiunea cu telescopul, în rest am făcut observații cu ochii liberi, 2 variabile și observații relaxante cu binoclul lacerta 10x50 până la miezul nopții, când au apărut deja câțiva nori.
Ar mai fi fost multe obiecte de iarnă de observat din lista mea de pe SkySafari sau din FNGC, dar în seara asta m-am mulțumit cu atât, fiindu-mi dor de aceste obiecte frumoase, de Jupiter și mai ales de nebuloasa Orion!
Cer senin!
David
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
548.2 kb |
| Vizualizat: |
de 63 ori |

|
|
439.67 kb |
de 63 ori |

|
|
80.69 kb |
de 62 ori |

|
_________________ https://davidmarica.blogspot.com/
https://astromania.org/
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|