| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241484 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3471
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Mai 2026 01:35 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Am terminat capitolul H-alfa de azi, procesand putinele cadre inainte ca un nor urias sa-mi inchida definitiv sesiunea. AR4436 si un close-up pentru protuberanta deosebita cu alura de looping spre varf.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
1.48 MB |
| Vizualizat: |
de 489 ori |

|
|
229.37 kb |
de 489 ori |

|
_________________ Gabriel |
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Mai 2026 23:01 Download mesaj |
|
|
|
In zilele noroase, incerc sa "lichidez" capturi neprocesate si putzin privilegiate de conditiile atmosferice.
AR4432 si un close-up pe cea mai mare pata a lui, facut la focala de 7.2 m.
|
1.07 MB |
de 438 ori |

|
|
1.17 MB |
de 438 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 19 Mai 2026 00:09 Download mesaj |
|
|
|
Discul solar de azi, capturat abia dupa ora locala 17, din cauza norilor.
Am folosit o camera cu rezolutie minima (1224x1102) dar cu mare sensibilitate astfel incat sa pot face capturi scurte cu multe cadre. Asadar, nu pot fi pretentii prea mari relativ la acuratetea imaginilor.
Nici nu-mi propun mai mult, decat, poate intr-o zi, ca distractie, folosind tehnica mozaic. Mi se pare fara sens, insa, atata timp cat oricum, trebuie facuta o reductie de pana la 1 Mb, fiecarei imagini, adica o "retezare" a acuratetei initiale.
In alta ordine de idei, SpaceWeather anunta intrarea pe fatza vizibila a unei zone active cu o pata uriasa.
Sa ne rugam pentru cer senin...desi s-a anuntat incepand de Miercuri patrunderea altor formatiuni noroase deasupraa tarii noastre.
Mai jos, pun cateva variante ale discului. Am urmarit mai mult prelucrarea protuberantzelor, destul de interesante azi.
|
1.28 MB |
de 405 ori |

|
|
1.13 MB |
de 405 ori |

|
|
1.31 MB |
de 405 ori |

|
|
1013.39 kb |
de 405 ori |

|
|
223.48 kb |
de 403 ori |

|
|
164.94 kb |
de 403 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 20 Mai 2026 23:07 Download mesaj |
|
|
|
Soarele de azi. Aici, la munte, nori aproape toata ziua.
Am prins pentru cateva secunde o gaura printre nori, evident plina de ceatza.
N-am avut timp sa calibrez etalonul ci doar sa fac fulger o focusare.
O multime de plaje pe pe disc. Anuntata, uriasa pata de pe fatza invizibila, inca nu a aparut.
Nicio explozie azi, pe disc.
|
1.46 MB |
de 322 ori |

|
|
1.2 MB |
de 319 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 3044
|
Trimis: 22 Mai 2026 23:14 Download mesaj |
|
|
|
Buna seara tuturor.
Ca tot vremea asta este ploioasa si nu am mai reusit de o saptamana sa scanez sau sa observ Soarele, m-am pus pe prelucrat scanari mai vechi, din data de 16 mai 2026.
Pe langa scanarile din care am compus imaginile cu discul intreg din 16 mai ,am mai facut o serie de 17 scanari la focala mare cu Barlow montat intre SHG de 80mm si camera, cu regiunea AR 4436 , 13 scanari cu regiunile AR 4435-4438 si 10 scanari cu protuberanta cea mare de pe limbul solar estic , scanari ale caror imagini (spectroheliograme) recompuse si decupate pe regiunea de interes, le-am stackat cu softul AS!4 iar rezultatele au iesit peste asteptari, cu detalii si contrast mai bune decat in imaginile din scanari individuale.
|
518.46 kb |
de 177 ori |

|
|
679.86 kb |
de 177 ori |

|
|
148.45 kb |
de 177 ori |

|
|
119.75 kb |
de 177 ori |

|
|
360.1 kb |
de 177 ori |

|
|
391.52 kb |
de 177 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Sky-Watcher 130/900mm, Atlas Explorer 114/900mm, Spectroheliograf (SHG) tip Littrow de 60mm , SHG clasic de 80mm,Spectrograf stelar cu retea de 625l/mm,Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 24 Mai 2026 00:04 Download mesaj |
|
|
|
Discul de azi, conditii slabe de captura.
Cetza dupa ploaie.
|
1.32 MB |
de 121 ori |

|
|
1.42 MB |
de 121 ori |

|
|
947.34 kb |
de 120 ori |

|
|
498.34 kb |
de 120 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 3044
|
Trimis: 24 Mai 2026 21:11 Download mesaj |
|
|
|
Prezint noi imagini-mozaic cu Soarele de astazi in H-alpha, din trei serii a cate 6 scanari facute cu SHG de 80mm (emisfera nordica, emisfera sudica si zona ecuatoriala a discului), plus doua imagini-mozaic din data de 5 mai din doua serii a cate 30 de scanari fiecare, facute tot cu SHG 80mm si camera ASI178MM, pe care nu le prelucrasem la timp si abia ieri m-am ocupat de ele.
Intre timp am mai avansat in achizitia si prelucrarea scanarilor si a imaginilor extrase din ele, am invatat sa stapanesc mai bine softul JSolex pe partea de script-uri, astfel ca acest soft imi usureaza mult munca in prelucrarea imaginilor solare si obtin rezultate mult mai bune decat inainte.
Discul solar de astazi prezinta numeroase regiuni active, printre care una nou intrata cu o pata solara uriasa (AR 4446), mai multe filamente (unul mai mare in emisfera sudica si unul mic in forma de arc in regiunea AR 4443) si cateva protuberante mai interesante pe limb.
Dar si pe 5 mai discul solar prezenta cel putin o regiune cu poata solara mare si chiar o mica eruptie langa acea pata solara, erau vizibile si alte regiuni mai mici , plus numeroase filamente si cateva protuberante mai interesante, dar slab luminoase.
|
1.38 MB |
de 50 ori |

|
|
1.47 MB |
de 50 ori |

|
|
1.03 MB |
de 50 ori |

|
|
1.24 MB |
de 50 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Sky-Watcher 130/900mm, Atlas Explorer 114/900mm, Spectroheliograf (SHG) tip Littrow de 60mm , SHG clasic de 80mm,Spectrograf stelar cu retea de 625l/mm,Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 24 Mai 2026 21:20 Download mesaj |
|
|
|
Azi, o zi frumusica, mai putin ceatza persistenta care nu ingaduia capturi pentru detalii foarte fine.
Protuberantele, azi mai numeroase, mi s-au parut destul de luminate, cel putin dimineata, in jurul orei locale 8:00.
Postez mai intai, vedeta zilei, chiar daca am capturat-o la o rezolutie mai mica: protuberanta de tip arbore din nord-vestul limbului solar. In imagine se poate observa clar si zona activa AR4440.
Daca nu ma-nsel, protuberanta eruptiva din imagine este generata de AR4436, abia iesita de pe fatza vizibila, exact in zona in care observam protuberantza.
|
1.27 MB |
de 40 ori |

|
|
1.45 MB |
de 40 ori |

|
|
146.09 kb |
de 40 ori |

|
_________________ Gabriel
Ultima modificare efectuata de catre URANUS7 la 24 Mai 2026 23:33, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 24 Mai 2026 22:50 Download mesaj |
|
|
|
Iata si discul de astazi cu protuberantele, atat cat mi-a permis ceatza sa reconstitui.
Rezolutia camerei slaba, de doar 1608x1104 pixeli.
De remarcat:
1) AR 4441 Actualmente cu cea mai mare suprafatza dar si cea mai energica activitate, doar azi generand 2 explozii de clasa C1 si ieri o explozie de clasa C2.7. Din pacate, pierdem spectacolele exploziilor ei, main fiind deja pe fatza invizibila.
2) AR4446 este urmatoarea ca marime dupa AR 4441 , de clasa Beta Hale promitand cresterea activitatii.
|
1.3 MB |
de 18 ori |

|
|
1.14 MB |
de 18 ori |

|
|
1.29 MB |
de 18 ori |

|
|
1.34 MB |
de 18 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|