| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241649 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10126
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 28 Mai 2026 21:58 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Night
Multumesc pentru cuvintele si gandurile frumoase de mai sus. Ai atat de mare dreptate despre frumusetea ,atractia si fiorul aduse de privirea in abisul cosmic. ''Unii'' parca pentru asta traiesc ...
Cat despre like-uri, as fi nesincer sa spun ca nu ma bucura. Mai ales atunci cand acestea inseamna a impartasi cu alti amatori pasiunea pentru stele. Dar nu sunt un scop in sine.
Modelul meu in aceasta privinta este, de multe decenii, profesorul Lidenbrock din romanul vernian preferat, ''Calatorie spre centrul Pamantului''. Proful isi tinea cursurile vorbind unui auditoriu ideal, nu celui din sala. De aceea era neperturbat, fie ca sala de cursuri era plina, fie ca era galagie, fie ca era in pantecele Pamantului, la sute de kilometri adancime.
Asa si eu, scriu pe astronomy.ro. Este foarte bine daca sunt reactii si daca discutam si dezvoltam subiectele. Apoi rapoartele de aici le adun in jurnalul meu de observatii iar prin acela vorbesc cu Idealul.
Luni 25 Mai am fost ocupat cu ceea ce limbajul de lemn numeste ''activitati administrativ-gospodaresti'' asa ca mi-a ramas oleaca de timp de observatii doar incepand cu putin inainte de miezul noptii. Ce face amatorul cand timpul e scurt ? Isi ia binoclul. Am observat cu Tento 20x60mm pe stabilizatorul Bizooka.
Observatii:
- Am rezolvat stelele duble Eps 1-2 Lyr, Zeta Lyr, STT 525, Omicron Cyg, 16 Cyg, Nu Dra, 16+17 Dra, Psi Dra, Delta Cep, 61 Cyg si 17 Com din Mel 111.
- Am revazut cateva obiecte Deep Sky: M57, vizibila doar cu vederea periferica ca o steluta pufoasa, minuscula dar cu suprafata aparenta, M 27, slab luminoasa dar extinsa, M29 in care se vedeau trei stele doar cu VP, M39 rezolvat in stele, asterismul Cr 399, Mel 111 in doua campuri, este roi mare, M3, bine vizibil. Roiul sferic M53 s-a vazut mic si slab luminos dar cu vedere directa.
- Am revazut, fara fotometrie vizuala si cateva stele variabile: Delta Cep, Mu Cep/ Garnet Star si Chi Cyg.
Marti 26 Mai am observat cu vizorul binocular Nikonx23,2mm, cu ocularele Bausch&Lomb 25mm si Barlow aprox. 4x, montat pe dobsonianul Grond 250mm. Grosismentul trebuie sa fie pe la 200x.
Cerul a fost foarte paclos, cu nori subtiri.
Observatii:
- Luna, fara comentarii. Merita sa ai vizor binocular numai pentru acest obiect !
- Am rezolvat stele duble si multiple: Porrima, Gamma Leo ( A,B,C,D), Tsze Tseang, 54 Leo, 88 Leo, 90 Leo ca tripla, Delta Ser, Marfik, Rasalgethi, Zeta Her, numai rezolvata, Nu 1-2 Sco ( MTL 2 CD a fost separata, Bu 120 AB, nerezolvata, semnul Infinit), Graffias, 5 Ser de langa M5, Izar, Alkalurops, Delta Boo.
- Roiurile sferice M13 si M5 au prezentat stele rezolvate dar imaginea era foarte saraca in lumina.
- La sfarsit am scos vizorul binocular si tot harnasamentul sau si am reobservat, rezolvat si separat la 240x si 480 dubla subarc Eta CrB.
Miercuri 27 Mai a fost o zi mare pentru mine.
Putin dupa ora una am primit un cadou din Ungaria: ''cartea cartilor'' in domeniul ghidurilor de observatii astronomice, atlasul ''Revue des constellations'' de Sagot-Texereau, prescurtat RDC.
Multumesc din inima prietenilor mei Istvan si Eva, colegi in Asociatia Astronomica Maghiara care mi-au daruit aceasta carte pe care eu nu am fost in stare sa o obtin. Sa va dea Domnul sanatate si sa va rasplateasca pentru marea bucurie pe care i-ati facut-o moshului Mircea !
In cursul dupa-amiezii am facut un pas important pentru imbogatirea haremului de telescoape.
Apoi seara, desi cerul era inundat de nori subtiri, am sarbatorit asa cum se cuvine, sosirea lui ''Revue des constellations'': prin observatii. Am folosit dobsonianul Toleascop D= 200mm F/6.16 cu setul de oculare Texereau: 25mm, 10mm, 9mm, 7.5mm, 6mm, 5mm, 4mm, toate Plossl.
Am inceput observatiile dupa RDC ... cu inceputul. Harta 1 este pentru Ursa Minor si Draco.
Asadar am observat in UMi. Lista este scurta: stelele duble Polaris, dubla optica Gamma UMi+11 UMi si STF 1972. Desi conditiile au fost potrivnice, rezolvarea acestora nu a pus problele Toleascopului.
Harta 1 din RDC mai contine doar galaxia NGC 6217, rezultatul a fost evident negativ desi i-am gasit locatia.
Alte observatii: printre nori, am reusit sa rezolv Izar/ Eps Boo, Delta Boo, Mu Boo ca tripla.
La Epsilon 1-2 Lyr am revazut A,B,C,D si I, ultima abia vizibila.
Turbulenta a fost mare. La Eta CrB, am vazut discurile Airy tangente doar la 205x/ NPL 6mm deoarece 246x/ Bresser Plossl 5mm si 308x/ NPL 4mm nu au fost permise de seeing.
Rezolvarea si separarea lui Fawaris/ Delta Cyg a incheiat aceasta zi atinsa de aripa generoasa a prieteniei atat dinspre Ungaria cat si din Romania si incheiata in tovarasia spirituala a marelui Texereau.
Pot sa spun impreuna cu psalmistul:
''Cat de minunate sunt lucrurile tale Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut...''.
Cer senin, Mircea
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
760.79 kb |
| Vizualizat: |
de 174 ori |

|
|
597.55 kb |
de 174 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 29 Mai 2026 22:48 Download mesaj |
|
|
|
Joi 28 Mai a.c. am observat cu dobsonianul Toleascop D=200mm F/ 6.16 si trusa de oculare Plossl.
Cer noros, paclos, poluare luminoasa, Luna puternica ...
In noul meu proiect observational ''Revue des constellations'' am continuat observarea obiectelor de pe harta 1 : UMi si Dra.
Mult timp am tatonat, la 49x si 123x, zona galaxiei NGC 6217. Zadarnic.
Am trecut atunci granita in Draco unde am observat, rezolvat si separat sapte stele duble/ multiple:
STF 1362, STF 1573, STF 1872, STF 1984, STF 2078 = 17 Dra, STF 2130 = Mu Dra, STFA 35= Nu Dra.
Nici cu galaxia NGC 3147 nu am avut mai mult noroc decat cu NGC 6217. Zero.
Multi ar spune ca mi-am irosit timpul cautand, pe un cer paclos si cu Luna mare, doua galaxii de magnitudine > 11mv. Nu-i chiar asa. Cautarea, gasirea si tatonarea locatiilor a fost interesanta si m-a dus prin niste colturi de cer putin cunoscute mie.
De ceva vreme lucram la actualizarea Catalogului de stele duble Albireo pentru hartile din Revue des constellations al lui Bela Szentmartoni.
Atasez pagina 1 din catalogul actualizat, varianta mioritica, unde am incercuit cu verde dublele observate ca mai sus.
In coloana ''Note'' citim:
'P' ca 'Perioada' adica perioada de revolutie a componentelor dublei
'a' ca 'ani'
'al' ca 'ani lumina'.
Mircea
|
284.87 kb |
de 98 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 30 Mai 2026 16:57 Download mesaj |
|
|
|
Aseara Vineri 29 Mai a.c. am continuat observatiile dupa Revues des constellations. Am folosit instrumentul rezonant cu acest ghid al lui Texereau, dobsonianul Gurtang D= 200mm F/ 6.16 cu setul de oculare Plossl.
Observatii:
- Am continuat de unde m-am intrerupt cu o seara inainte cand conditiile au fost nepotrivite pentru rezolvarea unei dive stelare cum este STF 2054, dubla subarc.
O gasim foarte usor, langa Eta Dra, peste drum de capul Dragonului pe care mie imi place sa-l numesc Smaug, ca in povestile lui Tolkien.
La 123x/ Sirius Plossl 10mm, STF 2054 arata ca o furnica pe care seeingul o facea sa alerge spre nicaieri pe sfera cereasca. 123x este cu 23% peste grosismentul rezolvant deci ar trebui sa contina toate detaliile pe care Gurtang este in stare sa le arate. ''Furnica'' lui STF 2054 dovedeste ca asa si este. Se vede ca aceasta stea este dubla dar este nevoie de mariri mai mari ca sa se vada bine aceasta.
La 205x/ NPL 6mm , STF 2054 a fost clar rezolvata si separata.
Marirea de 246x/ Plossl Bresser 5mm si 308x/ NPL 4mm evidentiau sepatie progresiv mai mare. Se vedea mai bine si deosebirea de nuanta dintre cele doua stele. Dar pentru seeingul de Pickering 4/5 de aseara, ultimele doua mariri erau taxate la frumusetea imaginii. Din nou, NPL 6mm a fost cel mai potrivit conditiilor.
STF 2078 pare tripla dar nu este. Vorbim despre 17 Dra, steaua care formeaza cu 16 Dra dubla inclusa de catre William Herschel in catalogul sau cu indicativul H I 4, o dubla optica de 90''. STF 2078/ 17 Dra a avut o separatie de 3'' in 2022 si este rezolvabila cu lunete de 60mm.
STF 2308 = 41- 40 Dra a fost rezolvata cu cautatorul RACI 8x50mm.
Ultima dubla a serii a fost 39 Dra= STF 2323, tripla la care eu am vazut B ca fiind intens galbena sau chiar oranj, intr-un elegant contrast de culoare cu primara alba.
Galaxia NGC 5985 a fost invizibila. Planetara NGC 6543 / '' Cat's Eye'' a fost bine vizibila deja la 49x/ Sirius 25mm, un mic disc albastrui in care parca, parca se zarea steaua centrala. La 308x/ NPL 4mm, discul albastrui este mult mai bine vizibil, usor eliptic pe directia N-S,cu marginea neclara ca o rama cetoasa. Steaua centrala nu se vede nici la aceasta marire, doar pare sa licareasca din cand in cand in vederea periferica. Spre Vest de planetara se vede o stea de 10mv ( dupa ''Revue ...'') iar spre N, in varful unui triunghi dreptunghic cu ipotenuza formata de planetara si steaua 10mv, se vede o steluta mult mai slaba ca aceasta. Am facut desen.
Nota despre oculare: am resimtit campul vizual mai mic al ocularelor Plossl atunci cand am inceput sa le folosesc in modul descris. La cautarea galaxiilor, absenta ocularelor zoom este un handicap serios. Dar am inceput sa ma obisnuiesc cu maniera texereana de observare.
Va informez ca exista viata ... dupa Plossl !
Atasez extrasul din Catalogul Szentmartoni revizuit cu situatia actualizata a dublelor observate/ reobservate in acest nou proiect observational. Multe sunt vechi cunostinte.
In data de 1 Iulie 2018 am denumit asterismul format din Nu Dra + Mu Dra + 16-17 Dra de o parte a lui Xi Dra Grumium ( stea aurie) si 39 Dra + Omicron Dra, de cealalta parte drept ''Sigil Smaug'' sau ''Colierul lui Smaug''.
Cer senin, Mircea
|
280.59 kb |
de 14 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|