| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241647 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 804
|
Trimis: 29 Mai 2026 17:07 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Ai vandut prea repede rusescul, nu le mai poti compara, daca le comparai sigur dadeai retur la asta. Amu treaba ta daca ai facut dupa capul tau.
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 2205
|
Trimis: 29 Mai 2026 17:12 Download mesaj |
|
|
|
| tudor a scris: | | Arata foarte bine binoclul! Acum iti urez succes la testat, ca sa auzim ceva pareri despre cum se vede prin el. Pentru ca ce conteaza e experienta ta directa la ocularele lui. Asteptam si impresiile tale, nu doar ale altora! Sa te bucuri de el! |
Multumesc frumos Tudor!
Chiar e un binoclu super, de obicei nu ma insel la aprecierea genela a binoclurilor. Dar in acest caz fiind dragoste la prima vedere ma gandeam ca e posibil sa dau chix cu achizitia.
Din fericire nu e cazul.
Dupa primele teste pe timp de zi dragostea ramane. Corectia optica pe care o are acest binoclu te lasa masca.
Americanul a stiut ce a facut din acest concept numit initial Takahashi.
| Cristian Kata a scris: | | .... Amu treaba ta daca ai facut dupa capul tau... |
Kata , imi esti simpatic, am spus asta de mai multe ori dar....daca ma luam dupa capul tau si al prietenului tau acum eram orb. Voi chiar nu intelegeti ce va iese din gusa? De capusa nici nu mai vorbesc.
Cateva link-uri ce prezinta 20x65 ED APO:
Cu cel de-al doilea poti face chiar nunta. 🙂
Cred ca sunt primul roman ce detine un astfel de binoclu, si sunt mandru pentru acest lucru.
Vor mai pasi si altii pe acest drum....
https://youtu.be/DrK7rntvgNA?si=fZVuM9wDdEaGoeRd
https://youtu.be/UR3ybLDazFc?si=5YBiAOihJpXUwXfR
https://youtu.be/npNAMUNQ4cs?si=kOikp4xrvEKbUq0Y
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 29 Mai 2026 18:36 Download mesaj |
|
|
|
Acum exista riscul ca cineva sa creada ca tu chiar aveai de gand sa te uiti la soare cu niste sticla colorata, eu inteleg gluma dar poate altii cred ca vorbesti serios )), ca si cu obiectivele la ochi.
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 29 Mai 2026 18:39 Download mesaj |
|
|
|
Esti pe aproape, nu mai faceti glume din astea.
Ce parere ai de 20x65?
|
|
| Sus |
|
 |
Cornel Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022 Mesaje: 130
|
Trimis: 29 Mai 2026 18:47 Download mesaj |
|
|
|
In primul rand felicitari pentru achizitia acestui binoclu. Ma gandesc ca este destul de bun pentru astro. L-ai testat pe stele? Pe terestru chiar mi -au placut pozele. E interesant sa privesti muntii/dealurile prin magnificatie mare. Eu am vazut odata in Bucegi capre negre la cativa km si am avut doar 10x.
PS. Sper ca are filtre solare sau daca nu are sa -i faci.
PS2: Sa stii ca erau sanse chiar foarte mari ca Tento sa fi avut triplet la obiective. ):
PS3: Sper ca stii de gluma.
_________________ Cateva binocluri. Si mai vechi, si mai noi. |
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 29 Mai 2026 18:51 Download mesaj |
|
|
|
Stiu si de gluma si am si filtre solare pentru el.
Nu ai vazut ca l-am primit azi la ora 12? De unde stele?
|
|
| Sus |
|
 |
Cornel Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022 Mesaje: 130
|
Trimis: 29 Mai 2026 19:00 Download mesaj |
|
|
|
Am citit in fuga. Creierul nu meu nu prea mai proceseaza dupa 36 de ore de nesomn. Scuze. Asteptam si impresiile nocturne.
_________________ Cateva binocluri. Si mai vechi, si mai noi. |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 29 Mai 2026 19:04 Download mesaj |
|
|
|
As avea o parere mai buna daca as fi mai aproape de el...atat de aproape incat sa vad prin el direct cu ochii mei . Am incercat la un moment dat sa iau un Celestron 25x100, era pret bun de tot 700lei (daca imi aduc bine aminte), dar i-am retur inca de la verificare colet, nu am nimic cu Celestron, poate la tescoape sa fie foarte buni, dar binoclurile lor sunt o alegere cat se poate de proasta, avea si ala o imagine spalata...mi-a trecu pofta instant. Acum ce sa zic, ar merge un 25x bun , cand zic bun ma refer la niste oculare sanatoase incat sa iti faca pofta sa te uiti, eu cand zic ca BPT e bun ma refer comparativ cu petardele din gama Celestron, dar nu e ceva care sa te tina in "hora". La mine nu sunt dileme "ce sa imi cumpar" ci altele ce tin de pret .
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 29 Mai 2026 19:09 Download mesaj |
|
|
|
| Iar te-ai apucat sa compari tancuri cu biciclete. Sunt vorbele tale.
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 29 Mai 2026 19:41 Download mesaj |
|
|
|
| Nu am comparat nimic, de unde ai scos-o?
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 29 Mai 2026 19:46 Download mesaj |
|
|
|
| Daca ai mintea scurta nu e vina mea, uitati-va pe topicului celalalt unde se cere ajutor in alegerea unui binoclul
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 29 Mai 2026 19:48 Download mesaj |
|
|
|
Va prezint un articol despre Oberwerk 20x65 APO ED
Explorați cerul cu binoclul Oberwerk's 20×65 ED Deluxe
Optica de înaltă calitate, ocularele confortabile și caracteristicile impresionante fac ca binoclul ED Deluxe 20×65 să fie ideal pentru orice astronom.
Acei cititori familiarizați cu coloana mea Binocular Universe își pot aminti linia mea lunară de semnare, doi ochi sunt mai buni decât unul. Nu este doar un clișeu, este mantra mea. De când am devenit interesat de astronomie, binoclul a fost alături de mine. În timp ce am deținut multe telescoape de-a lungul deceniilor, binoclul a rămas o parte importantă a arsenalului meu de echipamente.
De aceea am fost deosebit de încântat să fac o recenzie despre binoclurile Oberwerk 20×65 ED Deluxe. Oberwerk, un mic retailer online fondat de Kevin Busarow. Mai mult de două decenii mai târziu, Oberwerk continuă să comercializeze binocluri de calitate pentru fiecare buget.
Binoclurile 20×65 ED Deluxe, introduse în urmă cu aproximativ trei ani, sunt construite în jurul unei combinații unice de obiective cu diametrul de 65 mm și mărire de 20x. Din punct de vedere optic, inima și sufletul binoclurilor 20x65 sunt lentile obiective F/6. Obiectivele au un design cu două elemente, dintre care unul este realizat din sticlă cu dispersie foarte scăzută (ED). Ca și în cazul telescoapelor refractoare, binoclul care utilizează obiective non-ED suferă de franarea culorilor în jurul obiectelor luminoase, cauzată de aberația cromatică. Sticla ED oferă imagini clare fără această colorare falsă.
La fel ca toate binoclurile de calitate mai bună care utilizează designul prismei Porro, Oberwerk 20x65 prezintă prisme realizate din sticlă BaK 4 (coroană barium). Prismele BaK-4 transmit imagini mai luminoase și mai clare, deoarece aproape toată lumina care intră în ansamblul prismei este reflectată de-a lungul căii optice intenționate; se pierde foarte puțină lumină. Aceasta este ceea ce designerii optici numesc "reflecție internă totală".
Binoclurile 20x65 sunt complet în bandă largă, ceea ce înseamnă că fiecare suprafață aer-sticlă, de la lentile la prisme, are mai multe straturi de acoperiri de bandă largă care îmbunătățesc transmiterea luminii și suprimă arderea.
Tuburile impermeabile sunt etanse și umplute cu azot uscat pentru a preveni aburirea internă, chiar și în condiții umede.
Adăugând toate acestea împreună, 20x65 au toate lucrurile potrivite optic.
Din punct de vedere mecanic, binoclul este, de asemenea, bine făcut. Acestea au carcasa de aluminiu cu două tonuri, cu o lungime de 38,1 cm, inclusiv ocularele. Asta înseamnă un pic mai mult decât o sticlă de suc de 2 litri. Tuburile au o lățime de 8,5 inci (21,6 cm). Jumătatea din spate a corpului este de culoare verde închis, cu o armură subțire de cauciuc, în timp ce jumătățile din față spre obiective sunt vopsite în negru.
20x65 au mânere ergonomice , dar, având în vedere dimensiunile și greutatea (2,9 kilograme), trebuies montate pe un trepied sau alt suport extern pentru cele mai bune rezultate. Credeti-mă, am încercat.
Dar Oberwerk, evident, nu se așteaptă să le țineți in mâna ca pe un binoclu tradițional. Ei au încorporat cu înțelepciune un suport trepied glisant pe o șină centrală între cele două butoaie, permițând utilizatorului să echilibreze binoclul pe montarea lor. Deoarece montura se ataşează direct la un cap de trepied, nu este necesar un adaptor de trepied în formă de L.
Pentru a se asigura că nu se scurge azot din tuburi, 20x65 au oculare focalizate individual. Focalizarea este precisă, necesitând doar efortul potrivit pentru a roti ocularele. Când le-am încercat, nu a existat nici o reacție sau oscilație atunci când se concentrează. Ocularele s-au dovedit confortabil de vizualizat, datorită în parte cupelor de cauciuc pliabile în jurul fiecăruia.
Cupele pentru oculare trebuie să fie pliate înapoi dacă trebuie să purtați ochelari pentru vizualizare. Potrivit lui Oberwerk, 20x65 au 18mm de relief ocular, care este distanța de la lentila exterioară a ocularului pe care trebuie să poziționați ochiul pentru a lua în întregul câmp vizual. Ocularele Oberwerk sunt încastrate în carcasele lor cu 0,11 inci (3 mm), reducând distanța disponibilă la 15 mm. În mod normal, observ fără ochelari. Pentru a testa confortul de vizualizare al binoclului, am încercat să văd cu ochelarii și am constatat că nu am avut probleme în a vedea întregul câmp.
Pentru a observa acest lucru, distanța interpupilară a binoclului (IPD) trebuie ajustată pentru a se potrivi cu distanța dintre ochii observatorului. În cazul binoclurilor 20x65, IPD poate găzdui un interval între 2,2 și 2,9 inci (5,6 până la 7,4 cm), o gamă bună de reglare.
|
|
| Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 211
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 29 Mai 2026 23:33 Download mesaj |
|
|
|
la topicul de recomandare deschis de MotherEarth eu am scris ca modelul asta as alege de la Oberwerk (si cand m-am uitat atunci pe site la italieni erau 4 bucati in stoc). Asta mi-a atras atentia mai mult ca "arta plasticului" 12x50 pe care si l-a cumparat acum.
Dupa poze acum la 20x65 cred ca e facut in aceeasi fabrica chineza ca APM-urile mele bune. Recunosc materialele (de calitate. Se vede in foto ca e lucratura de mare calitate).
Ei bine, despre modelul asta citisem eu mai demult. Cred ca de la ei e singurul model care merita atentia.
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 30 Mai 2026 06:58 Download mesaj |
|
|
|
| sorin georgescu a scris: | | ...m Cred ca de la ei e singurul model care merita atentia. |
Un pic de rabdare nu strica...
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 30 Mai 2026 18:41 Download mesaj |
|
|
|
Noul binoclu Oberwerk 20x65 Deluxe, disponibil de aproximativ 6 luni în SUA și 2 luni în Europa, a intrat pe o piață în care majoritatea celorlalte binocluri 20x au configurația 20x80, fiind înconjurat de foarte puține altele în dimensiunile 20x70, 20x60 și 20x56.
Gândul meu inițial a fost să compar, în linii mari, „Oberwerk” cu celelalte binocluri 20x pe care le am la dispoziție pentru comparare alăturată (singura modalitate prin care pot compara cu adevărat lucruri). Acestea sunt:
20x80
Celestron Skymaster
Celestron SkymasterPro
Omegon Argus
Opticron Oregon
Steiner Observer
APM MS 20x80 ED APO
20x70
APM MS ED APO
Lunt Engineering MS
20x60
Pentax SP WP
Nikon Monarch 5 20x56
M-am gândit chiar să adaug și obiectivul Nikon 18x70 IF WP WF pe listă.
Totuși, recenziile inițiale au arătat rapid că domeniul era prea vast pentru comparații semnificative – din punct de vedere optic, există „lumi” între un Celestron Skymaster și un APM ED, iar o selecție mai mică, cu instrumente cu niveluri de performanță similare, părea mai potrivită.
În plus, Nikon 18x70 este un binoclu foarte, foarte bun în sine, dar având un preț de 2 ori mai mare decât APM 20x80 ED și de 3 ori mai mare decât Oberwerk 20x65, m-am gândit că pot presupune că interesul de pe forum ar putea fi într-o comparație mai degrabă „de la sine înțeles”, așa că aș putea lăsa deoparte Nikonul foarte scump (și non-ED, non-flat-field).
În plus, universul mai larg 20x80 fusese deja subiect de discuție nu cu mult timp în urmă aici, vezi:
https://www.cloudynights.com/topic/607975-...?p=8393024
Începând să analizez din nou unele dintre aceleași binocluri, mi-am dat seama că există o „diferență” în performanța optică între binoclurile cu sticlă ED și cele fără ED. Nu cred că se poate generaliza acest lucru, adică binoclurile fără ED ar fi în general mai slabe decât cele ED; se pare doar că cele ED din grup sunt, de asemenea, binocluri mai bune decât celelalte.
Toate acestea m-au determinat să aleg și să compar doar 3 instrumente pentru această recenzie (vezi următoarea postare). Prin urmare, următoarele sunt doar scurte observații despre celelalte binocluri 20x care nu sunt incluse în recenzie.
În primul rând, deoarece am deja aceste date, un tabel cu câteva date relevante despre toate acele binocluri (vezi Anexa 1 ).
O notă referitoare la coloana de la titlul „Prețuri”: pentru unele binocluri, prețuri mai mult sau mai puțin similare pot fi găsite pe multe site-uri web diferite, în timp ce pentru altele prețurile variază foarte mult. Așa că am încercat să aleg prețuri medii care aveau sens pentru mine și am menționat intervale de prețuri în care nu am putut să-mi dau seama ce se întâmplă.
Apoi:
Celestron Skymaster / SkymasterPro, Omegon Argus, Opticron Oregon, Steiner Observer :
Vezi și
https://www.cloudynights.com/topic/607975-...?p=8393024
unde s-a discutat despre ele nu cu mult timp în urmă.
Lunt MS 20x70 : acesta este predecesorul non-ED al modelului APM 20x70 ED AP; optic destul de similar în multe privințe și totuși un binoclu foarte frumos, dar cu o CA mai pronunțată, un contrast mai scăzut și o tentă galbenă vizibilă, comparativ cu versiunea ED.
Pentax 20x60 : câmpul vizual (FOV) evident mai îngust al Pentax-ului, comparativ cu celelalte binocluri 20x, este un punct negativ evident, din punctul meu de vedere; claritatea centrală este acceptabilă, claritatea periferică acceptabilă, dar o acuratețe a focalizării (CA) vizibilă apare chiar și ușor în afara axei (în general, nu sunt prea sensibil la CA). Avantajele Pentax-ului sunt robustețea, compactitatea și greutatea redusă, iar pentru anumite utilizări, focalizarea centrală este importantă.
Nikon Monarch 20x56 : cel mai mic dintre toate binoclurile 20x pe care le cunosc, nici măcar jumătate din lungimea lui Oberwerk. Optic și mecanic, în opinia mea, este încă un binoclu destul de decent, dar nu vă așteptați la miracole de la un binoclu 20x într-un corp atât de compact. La fel ca Pentax, un instrument foarte frumos și portabil, de tip „ia și pleacă”, cu focalizare centrală.
O PRIMĂ PRIVIRE ASUPRA OBERWERK 20X65 ED DELUXE
Următoarele sunt cele trei instrumente comparate în această scurtă analiză:
- Oberwerk 20x65 ED Deluxe
- APM MS 20x80 ED APO
- APM MS 20x70 ED APO
Deci, două APM-uri împotriva unui singur Oberwerk (dar, după cum veți vedea, nu a fost prea nedrept, Oberwerk-ul a luptat destul de bine).
Intrucât Oberwerk menționează pe site-ul lor că modelul 20x65 este „... versiunea noastră a legendarului, dar scos din producție, Takahashi 22×60 ...., nu mă așteptam la un instrument scurt și compact, dar lungimea modelului 20x65 tot m-a surprins, vedeți-l lângă APM 20x80 (vezi poza ).
Următorul link, oferit recent cu amabilitate de membrul forumului terraclarke, prezintă imagini frumoase cu același instrument ca Oberwerk 20x65, dar aparent vândut sub o marcă privată „Forrester”:
https://www.aliexpress.com/i/32905408486.html
Obiectivul 20x65 este bine finisat, partea din spate este ușor blindată cu cauciuc, de culoare verde militar și are o senzație tactilă plăcută, iar partea frontală este din aluminiu vopsit în negru. Vine cu un suport central robust preinstalat, care permite o echilibrare ușoară atunci când este montat pe trepied (APM are un suport similar pe modelul 100, dar nu și pe modelele 70 și 80).
EDITARE: Vezi postarea lui Rich mai jos, care menționează că APM-urile au acum și o tijă de extensie a axei balamalei.
Totul funcționează bine și fără probleme din punct de vedere mecanic. Diametrul exterior al ocularelor este de 45 mm, cu 5 mm mai mic decât cele de pe ocularele APM (atât modelul 70, cât și cel 80 par să aibă dimensiuni identice ale ocularelor), ceea ce face puțin mai ușor pentru persoanele cu distanțe intermediare înguste să își încadreze nasul între ele. Diametrul lentilei, însă, este la o distanță de doar 0,5 mm, 21,5 mm la Oberwerk, 22 mm la APM.
Ocularele pliate de la Oberwerk dezvăluie un filet pentru filtru pe care se pot monta filtre astro obișnuite sau alte filtre oculare (vezi poza ). Aceasta este o caracteristică foarte utilă!
Amplasarea ochilor pe oculare este confortabilă; prefer poziția pliată a ocularelor pentru a vedea confortabil întregul câmp vizual (la fel și la APM-uri).
Specificația „oficială” de distanță oculară pentru ambele APM-uri este de 16 mm, pentru Oberwerk este de 18 mm, dar toate acestea sunt evident măsurate de la suprafața lentilei ochiului.
Măsurând eu însumi distanța oculară (efectivă, adică măsurată de la marginea ocularului pliat) cu dinametrul, obțin aproximativ 11 mm pentru Oberwerk; APM 70 are cu aproximativ 2 mm mai mult, APM 80 cu 3 mm mai mult. Observ fără ochelari și nu am probleme cu Oberwerk, dar 11 mm ar putea fi puțin „strâmt” pentru purtătorii de ochelari (?); va trebui verificat mai departe.
Diafragmă reală: conform APM, binoclurile lor 70 ED și 80 ED funcționează la diafragmă maximă. Același lucru este valabil și pentru binoclul 20x65, conform Oberwerk: în lista de date tehnice pentru cele aproximativ 20 de binocluri menționate pe site, doar 5 sunt menționate ca funcționând la diafragmă 100% (acesta a făcut obiectul unei discuții separate aici pe CN), iar binoclul 20x65 este unul dintre ele (s-ar putea să-l testez și eu la un moment dat, doar ca să dorm bine...
Probele analizate ale tuturor celor trei modele păreau bine colimate.
De mai jos:
Prima imagine APM 20x70, a doua APM 20x80, 3rd Oberwerk
Punând Oberwerk 20x65 ED Deluxe, APM MS 20x70 ED APO și APM MS 20x80 ED APO unul lângă altul pe trepiede (vezi poza ), următoarele au fost cele opt puncte principale de interes ale mele:
- Câmp vizual
- Luminozitate imagine
- Claritate centrală / Contrast
- Claritate periferică
- Aberație cromatică
- Fidelitate a culorilor
- Controlul luminii parazite
- Imagini fantomă
Câmp vizual
3,3 grade în APM 20x70 și 20x80, 3,2 în Oberwerk 20x65. Tradus în m/1000m, adică 58m față de 56m, deci o diferență destul de mică. Totuși, pe teren, am observat diferența, atât ziua, cât și noaptea. În APM-uri, Pleiadele par înconjurate de puțin mai mult cer nocturn, ceea ce le face să iasă în evidență puțin mai frumos decât în Oberwerk. Nu este o diferență uriașă, dar o diferență.
Luminozitatea imaginii
În timpul zilei, nu am putut observa nicio diferență de luminozitate între cele trei telescoape concurente. Oberwerk cu obiectivele sale de 65 mm apare la fel de luminos ca APM cu 80 mm. Luminozitatea Oberwerk este „sporită” și mai mult prin absența oricărei nuanțe de culoare; albul apare foarte alb (vezi paragraful despre „fidelitatea culorilor”).
Noaptea, când pupilele sunt dilatate, APM 20x80 prezintă o imagine puțin mai luminoasă a cerului nocturn decât Oberwerk. Acesta din urmă este mai mult sau mai puțin la egalitate cu APM 20x70. Desigur, un cer nocturn mai luminos poate prezenta, în general, atât avantaje, cât și dezavantaje. Cu toate acestea, aici, APM 20x80 pare să arate și stele puțin mai slabe în roiuri deschise, cum ar fi M45, sau cel puțin acele stele slabe par o nuanță mai luminoase decât în Oberwerk 20x65.
Claritate/contrast central:
Nu există diferențe substanțiale între toate cele trei instrumente în timpul zilei. Oberwerk oferă imagini clare și contrastante, de exemplu, ale unui perete cimentat acoperit cu o vopsea aspră sau ale unor bucăți structurate de scoarță de copaci, și niciunul dintre APM-uri nu oferă detalii mai multe sau mai bune.
Noaptea, stele punctiforme frumoase în Oberwerk, atât cele mai luminoase, cât și cele slabe. M42 prezintă o structură destul de structurată în zona nebuloasă, cu 3 dintre cele 4 stele trapezoidale imediat identificabile în Oberwerk, a 4-a cel puțin ghicibilă (multe depind și de vedere aici). Oberwerk arată nebuloasa puțin mai puțin luminoasă decât APM 20x80, dar nu cu detalii semnificativ mai puține, deoarece fundalul cerului apare puțin mai luminos în APM. Imaginea APM 20x70 pare comparabilă cu cea a Oberwerk, existând o mică diferență, dacă este cazul, în ceea ce privește luminozitatea sau contrastul, cel puțin pentru ochii mei.
Așa cum am menționat, câmpul vizual mai îngust face ca Pleiadele să pară puțin mai puțin strălucitoare în Oberwerk decât în cele două APM-uri, nu mult, dar suficient pentru a se observa o diferență.
Claritate periferică
Ziua și noaptea, claritatea marginilor este foarte bună în Oberwerk. Stele punctiforme pe cea mai mare parte a imaginii. Neclaritatea începe să apară doar foarte aproape de marginea imaginii. Acolo, și numai acolo, chiar la margine, claritatea în Oberwerk pare puțin mai slabă decât în cele două APM-uri. După multe comparații și analize, am constatat că până la aproximativ 80% din centrul imaginii spre margine, imaginea Oberwerk pare de fapt puțin mai clară decât cea a APM-urilor. Din nou, nu vorbesc despre diferențe uriașe, ci mai degrabă despre nuanțe. În esență, claritatea marginilor este foarte bună în toate trei.
Aberația cromatică.
În opinia mea, aceasta este zona în care Oberwerk domină în mod clar. Nu am putut provoca franjuri de culoare vizibile în părțile centrale ale imaginii, nici pe brațele macaralei pe un fundal de cer luminos, nici pe ramurile copacilor, nici pe obiecte strălucitoare. Nu-mi amintesc să fi văzut o corecție CA mai bună într-un binoclu cu mărire mare. Deplasându-vă spre periferia imaginii, puteți provoca franjuri de culoare dacă vă străduiți suficient, dar corecția pare din nou foarte bună. Cele două APM-uri nu sunt rele în această disciplină, dar ambele arată clar mai multă culoare decât Oberwerk. Diferența este imediat de recunoscut. Probabil, corpul foarte lung al lui Obie și raportul focal mai lent au ca rezultat, per se, o aberație cromatică mai mică (nimic nu ocolește legile fizicii)?
Noaptea, CA nu este o problemă mare, decât dacă se observă obiecte luminoase, cum ar fi luna, sau poate planete luminoase, cum ar fi Jupiter. Observarea lunii fără practic nicio franjură de culoare obișnuită la marginea discului este o adevărată plăcere în Oberwerk. APM-urile sunt deja destul de lipsite de culoare, dar Oberwerk este cu un pas înainte, în opinia mea.
Fidelitatea culorilor
Chiar când am început să observ cu Oberwerk 20x65, imaginea sa apărea „luminoasă și albă”. Testul pe hârtie confirmă că imaginea este „mai albă” decât în APM-uri, care în sine prezintă o tentă de culoare destul de mică; dar, în comparație cu Oberwerk, APM 20x70 și chiar mai mult 20x80 par să aibă o tonalitate de culoare ușor mai caldă în imagine. Acest lucru este cu siguranță valabil pentru observațiile la lumina zilei. Noaptea, diferența este mai puțin evidentă; toate cele trei instrumente prezintă nuanțe frumoase de culoare pe diferitele tipuri de stele.
Controlul luminii parazite
În timpul zilei, observând în fața unui soare jos, chiar și cu lumina soarelui care strălucește direct pe lentilele frontale, Oberwerk și ambele APM-uri au prezentat diverse tipuri și tot felul de reflexii trecătoare la rotirea panoramică a binoclului, dar observarea a rămas întotdeauna posibilă, iar imaginea nu s-a „șters” niciodată și nu a fost acoperită de un văl orbitor. Deci, performanță generală satisfăcătoare, și nu am putut determina câștigătorii sau perdanții.
Același lucru este valabil și noaptea. În Oberwerk, la fel ca în APM-uri, puteți obține reflexii ocazionale de la obiecte luminoase, cum ar fi luna; de exemplu, atunci când rotiți binoclul în jurul discului lunar, ținându-l chiar în afara câmpului vizual. Nimic major, însă, și nu la fel de intruziv ca în anumite alte instrumente. Observarea obiectelor relativ apropiate de lună rămâne posibilă.
Imagini fantomă
Acestea (imagini mai mult sau mai puțin clare ale obiectelor luminoase cauzate de reflexii pe tranzițiile aer-sticlă) sunt o altă formă de lumină parazită. Din câte pot spune, acestea nu par a fi o problemă nici în APM-uri, nici în Oberwerk.
Rezumând impresiile mele, acestea ar fi concluziile sub forma unui tabel (există un total de 6 puncte în fiecare categorie, binoclul cu cele mai bune performanțe primește 3 puncte, următorul cel mai bun 2, ultimul 1; în cazul în care mai multe binocluri au același clasament, se face media scorurilor lor), vezi:
Anexa 2 .
Noul Oberwerk are performanțe bune, din punctul meu de vedere – dacă iau în considerare faptul că Oberwerk este cu aproape 45% mai ieftin decât APM 80 și cu aproape 30% mai ieftin decât APM 70, are într-adevăr performanțe foarte bune.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
455.02 kb |
| Vizualizat: |
de 21 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|