Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
qadyro Membru

Data inscrierii: 10 Iul 2008 Mesaje: 6
|
Trimis: 11 Iul 2008 12:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ajutor in alegere telescop/luneta |
|
|
|
Va salut cu respect pentru ajutorul pe care il oferiti ( am citit si m-am si documentat pe forum citind explicatiile dvs. ).
Totusi pentru ca eu sa pot face o alegere cat mai buna si conforma cu ceea ce imi permit si cu ceea ce doresc de la un telescop va rog sa imi acordati si mie rabdarea si ajutorul dvs. .
Ma numesc Marius am 30 ani, sunt din orasul Titu, jud. DB si doresc un telescop sau luneta pentru observatii asupra planetelor din sistemul nostru solar dar cu siguranta imi doresc si observatii deep sky care stiu ca sunt deosebit de frumoase.
Bugetul pe care mi-l permit este de 700 ron sau 200 euro.
Din ce ceea ce am citi pe acest forum dar si pe alte cateva site-uri m-am oprit asupra a trei variante posibile :
1) http://www.astroshop.ro/prd338_Telescoape_...50-EQ2.php
2)
http://www.astroshop.ro/prd346_noutati_FH-...00-EQ2.php
3)
http://www.astroshop.ro/prd341_Newton_Skyw...00-EQ1.php
Care din aceste variate este optima din punct de vedere al calitatii imaginii observatiilor sau ce alte posibile optiuni care evntual la o nu prea mare diferenta de pret sa imi ofere un sal mai mare de performanta.
VA MULTUMESC ANTICIPAT SI ASTEPT CU NERABDARE SUGESTIILE DVS. .
|
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 11 Iul 2008 12:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut Marius si bine ai venit printre noi!
Ca sa fiu scurt, iti recomand sa mai strangi inca 5 milioane si sa-ti iei un Dobson de 203mm care iti va oferi cel mai bun raport bani/performanta, cu mult peste ce ai indicat tu acolo.
Numai bine!
http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8clasic.htm
|
|
Sus |
|
 |
qadyro Membru

|
Trimis: 11 Iul 2008 13:27 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspuns !
Dar tinand cont de limitarea de ordin financiar 12 mil lei vechi imi pare cam mult.
Pasiune renascuta (din scoala generala si pana la liceu am citit mult despre astronomie ), totusi acum .......pasiune DA ! dar mai am si sotie, copil de un an.....nu pot ( desi sigur in alte conditii as fii dispus ) sa cheltuiesc mai mult.
Oricum ma mai gandesc .
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 11 Iul 2008 13:28 Download mesaj |
|
|
|
Dintre cele trei de acolo ti-l recomand pe ultimul 114/900. Insa trebuie sa tii cont ca pe langa pretul care apare pe site mai exista si transportul.
In afara de ce ai vazut acolo iti recomand un telescop dobson de 150mm diametrul cu 1200mm distanta focala. Este perfect pentru ce ai tu nevoie si se incadreaza in pretul tau de 700 lei.
Eu am unul de vanzare si mai este inca unul pe sectia de AstroAnunturi.
Telescopul meu este cel din poza.
Numai bine!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
421.9 kb |
Vizualizat: |
de 16003 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Iul 2008 13:44 Download mesaj |
|
|
|
Dintre variantele alese de tine, cea mai buna este prima. Evident ca daca ai avea rabdare, sa mai strangi ceva bani, ai putea sa iei pe la 1200 lei un newton 150mm pe nomtura EQ 3-2, sau chiar un dobson de 200mm.
Mai exista insa o alternativa. Eu am observat ca romanii se feresc de instrumente second-hand sau de cele self-made, imaginindu-si ca astea sunt mai proaste sau uzate. In astronomie, la nivel mondial se stie ca un instrument care a trecut prin mana unui astronom bun este de obicei mai bun decat unul de fabrica, avand inbunatatiri pt care fabricantii ar cere multe sute de euro in plus. Iar la un tub optic bine ingrijit nu prea are ce sa se strice. La rubrica vanzari-cumparari sunt din cate stiu cateva instrumente bune si mai convenabile la pret. Este un dobson de 150mm pus la vanzare de Alex Conu, unul din cei mai buni astrofotografi romani, si mai sunt si altele. Uitate pe acolo si cere o parere.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Iul 2008 17:29 Download mesaj |
|
|
|
Precizarea mea este sa nu dai banii pe EQ1 sau EQ2. Telescoapele stau destul de bine (sau chiar mai bine) pe montura dobson. Nu ai nevoie de montura ecuatoriala daca nu vrei sa faci poze ci sa-l folosesti vizual. Si din cate inteleg, nu vrei sa faci poze (in orice caz nu la banii astia ). Asa incat sfatul celor doi de dinaintea mea e foarte bun. De banii astia ia-ti un telescop de 150 in montura dobson.
|
|
Sus |
|
 |
qadyro Membru

|
Trimis: 11 Iul 2008 20:46 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de oferta dar ma feresc de second-hand indiferent despre ceea ce este vorba din acest motiv am ales Logan si nu o masina straina adusa de afara.
Varianta dobson de 150 teoretic cred ca m-ar aranja dar nu prea am gasit aproape de 200 euro la pret ........... si daca plec de la ideea sa mai pun ceva mai mult langa cei 200 de euro ajung in situatia in care daca mai pun inca odata ceva pot sa iau Newton SkyWatcher 150/1200 EQ3 sau un dobson de 200 .
Asa ca sunt in mare incurcatura mai ales ca daca vreau ceva vreau in scurt timp ca asa mai strang cateva luni bani ajung sa am nu 200 ci 500 de euro si apoi imi dau sema ca, cu acei bani pot sa fac ceva prin casa deci renunt la telescop (mereu trebuie sa aleg pasiunea pentru ceva sau interesu "casei").
Va rog totusi sa imi spuneti daca cu nici una din variantele spuse de mine nu pot sa observ acceptabil planetele si deep sky.
Adica nici una din cele trei variante nu merita ?
Imi poate totusi cineva arata imagini cu planete si/sau deep sky ca sa pot vedea difetente in fuctie de modelul de telescop folosit ?
Multumesc anticipat !
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1207
|
Trimis: 11 Iul 2008 21:13 Download mesaj |
|
|
|
Uite o varianta mai buna, mai ieftina putin si care e in bugetul tau, un Astromaster 130EQ: http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster130eq.htm
Are 130mm diametrul, oglinda parabolica, montura mai solida decat un EQ2, trepied de otel mai solid decat cel de aluminiu. Si in plus instrumentul este transportabil.
Cu 130mm poti sa vezi multe obiecte deepsky, cativa ani ai ce vedea daca faci observatii sistematice.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Iul 2008 21:18 Download mesaj |
|
|
|
De mult am ajuns la concluzia ca nu poti sa faci un bine cuiva impotriva vointei lui Daca tu vrei Logan, asta o sa ai. Eu conduc un Golf
|
|
Sus |
|
 |
qadyro Membru

|
Trimis: 11 Iul 2008 21:26 Download mesaj |
|
|
|
Astromaster 130 imi pare o alegere buna, o sa caut pe net poze facute cu un astfel de telescop.
Scuze de off topic :
Am considerat ca un Logan 1.6 full nou este de preferat unei masini second-hand la aceeasi valoare de bani in conditiile in care am considerat un risc de 50-50 % in a luat o masina buna sau o masina proasta. Nu mai intru in detalii dar sunt multumit de alegere de doi ani decand am masina.
Bine cu forta nu se face ! acesta e un mare adevar in mod sigur, oricum multumesc de ajutor.
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 11 Iul 2008 22:03 Download mesaj |
|
|
|
Nu cred ca vei gasi. Nu e un telescop pentru astrofoto. La 200 euro nu faci astrofoto, cel putin nu deepsky, doar planetara si lunara daca motorizezi montura. Telescopul e bun si pentru astrofoto, montura CG3 insa nu e suficient de precisa.
qadyro a scris: | Astromaster 130 imi pare o alegere buna, o sa caut pe net poze facute cu un astfel de telescop.
|
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4233
|
|
Sus |
|
 |
Seb Membru

Data inscrierii: 22 Feb 2008 Mesaje: 70
|
Trimis: 11 Iul 2008 23:23 Download mesaj |
|
|
|
Eu zic sa iti pastrezi banii pentru altceva daca nu poti mari suma si daca nu vrei second hand.
Oricum, pe langa telescop mai trebuie oculare, harti, filtre, etc.
Daca te uiti la preturile monturilor, o sa vezi ca in cazul tuturor telecoapelor cu montura EQ si cu pret de 700 RON propuse in acest topic, cel putin jumatate din pret il reprezinta montura (sau chiar mai mult de jumatate din pret). De vazut vezi cu telescopul, nu cu montura. Aici este avantajul telscoapelor Newton-iene cu montura Dobson: banii se duc in principal in telescop, nu in montura si asta fara ca montura sa fie prea instabila. Un Dobson de 150 mm f/8,3 nou costa 950 RON plus transport.
|
|
Sus |
|
 |
qadyro Membru

|
Trimis: 12 Iul 2008 00:09 Download mesaj |
|
|
|
Ok, am inteles ca 200 de euro sunt prea putini pentru un telescop care sa merite.
Va multumesc tuturor pentru sfaturi si timpul acordat.
Decat sa iau ceva ieftin si sa nu merite mai bine lipsa.
O sa mai astept poate mai adun bani si pe viitor .....probabil ca o sa iau un telescop care sa merite cu adevarat.
RESPECTE SI CER SENIN !!!
P.S. : CRED CA MA VOI DISTRA CU UN BINOCLU MAI BUN PE CARE IL POT LUA USOR LA MUNTE PT. OBSERVATII TERESTRE.
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 12 Iul 2008 00:53 Download mesaj |
|
|
|
Orice telescop merita. Iti deschide apetitul, iti dai seama daca te atrage sau nu, iar daca te atrage vei sti in viitor ce instrument mai mare si scump sa iti iei. Un proverb astronomic spune ca "orice telescop e mai bun decat lipsa unui telescop".
STARMAX Astronomie
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
|