Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 18 Iul 2008 14:39 Download mesaj |
Titlul subiectului: Colimator pt dob! |
|
|
|
Urmeaza sa-mi iau un dob de 8. Imi recomandati sa cumpar pt el si colimator? Daca da, de care? |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 18 Iul 2008 21:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut,
personal recomand perechea laser plus Chesire (daca iti poti permite), dar sa nu crezi tot ce spun vanzatorii, laserul nu va fi suficient, cu laserul faci o colimare aproximativa in timp foarte scurt iar cu Chesire faci reglajele fine. Insa Chesire iti va trebui neaparat, poti sari peste laser. La final reglajele foarte fine le faci oricum pe stele sa zic asa.
Pentru laser recomand cel produs de Baader, am avut unul de la Antares insa am remarcat ca laserul nu este centrat in colimator. De asemenea pentru a utiliza perechea colimator laser + barlow cel de la Baader este mai bun.
Sper sa te ajute
Numai bine
Emil
P.S. O colimare se poate face si cu o doza de la un film foto, faci o gaura mica centrala, bagi doza in ocular si faci reglajele. Metoda nu am incercat-o insa dupa cate stiu eu da rezultate bune. Poate cei cu experientza la "doza" isi vor spune si ei parerea. |
|
Sus |
|
 |
Andrei Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2007 Mesaje: 218
|
Trimis: 18 Iul 2008 21:56 Download mesaj |
|
|
|
Confirm, doza m-a salvat si inca o folosesc  |
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 18 Iul 2008 21:59 Download mesaj |
|
|
|
Am aplicat "metoda dozei" acum două săptămâni pe dobu' meu. Am muncit cam un ceas să aranjez secundara. Pe tarla mi-a băgat un binevoitor Baaderu' în focuser și cădea raza pe inelul care marchează centrul oglinzii principale, deci la câțiva milimetri față de unde trebuia. Cred că pun pe lista de cumpărături un Colli™.  |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 19 Iul 2008 21:37 Download mesaj |
|
|
|
Va rog eu dati link-uri spre colimatoarele ce le recomandati ca nu inteleg exact la care va referiti.
Mersi! |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 20 Iul 2008 12:31 Download mesaj |
|
|
|
Colimatorul laser ajuta la colimarea rapida, bruta, a oglinzilor. Are avantajul ca raza laser ne permite sa identificam rapid eventualele probleme. Problema acestor colimatoare laser este precizia lor si colimarea lor: un colimator decolimat nu e bun la nimic, iar o raza laser cu un diametru prea mare nu e precisa. Pentru o colimare de precizie testul pe o stea e cel mai bun.
Colimatorul LasserColli de la Baader e cel mai bun dintre colimatoarele laser. Si spun asta dupa ce 2 ani am utilizat alte 3 colimatoare laser diferite. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 20 Iul 2008 19:01 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
da la acel colimator laser ma refer (linkurile erau ca nota informativa). Confirm parerea lui Skywatcher referitoare la LaserColli de la Baader, este de calitate. Antares-ul avut anterior are: dioda laser necolimata in tubul metalic purtator iar raza laser este ovala.... deci distractie la colimare nu gluma cu un asemenea produs...
Baader-ul insa si-a dat obstescul sfarsit... adica dioda laser, cred ca sunt printre putinii norocosi, raza a devenit din ce in ce mai slaba si pentru ca am crezut ca bateriile sunt de vina le-am schimbat (cu altele de acelasi tip) pa si pusi acum nu mai merge de nici o culoare insa nici o grija ma pun eu in legatura cu cei de la Baader (a fost comanda directa la Baader) si se rezolva problema pentru ca sunt seriosi (poate printre putinii care onoreaza comenzi cu plata prin factura chiar si la prima comanda).
Numai bine
Emil
P.S. Important la laser, trebuie sa te asiguri ca laserul intra in ocular fara sa aiba joc, daca se intampla acest lucru acoperi partea tubului care intra in portocular (focusor) cu benzi adezive tip scotch pana cand nu mai ai joc. Asta pentru a asigura o pozitie corecta a laserului in portocular. Iar tubul pentru inceput trebuie montat orizontal cu focusorul in sus (cel putin asa fac eu). |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 20 Iul 2008 19:39 Download mesaj |
|
|
|
Daca iau acest baader colli mai este nevoie de chesire? Va stresez, stiu, dar sunt la inceput de tot cu astea.  |
|
Sus |
|
 |
Seb Membru

Data inscrierii: 22 Feb 2008 Mesaje: 70
|
Trimis: 20 Iul 2008 19:52 Download mesaj |
|
|
|
Mai ai nevoie de un "sight tube" (sau Cheshire/sight tube) pentru alinierea secundarei fata de focuser. |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 20 Iul 2008 20:37 Download mesaj |
|
|
|
Eu nu am avut nevoie de colimator. Mai bine sa iti iei doar atunci cand vei avea nevoie. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 20 Iul 2008 21:05 Download mesaj |
|
|
|
Adica se poate face colimare si fara collimator? |
|
Sus |
|
 |
DaJackal Membru

Data inscrierii: 08 Feb 2006 Mesaje: 32
|
Trimis: 20 Iul 2008 22:04 Download mesaj |
|
|
|
Se poate face colimare si fara colimator. Metoda colimarii vizuale, dar nu e precisa. Daca te intereseaza, am un filmulet cum sa faci asta si ti-l dau pe PM. Cer senin! |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 21 Iul 2008 06:39 Download mesaj |
|
|
|
M-am decis. Imi iau un chesire cu reticul. Msi pt amabilitate DaJackal.  |
|
Sus |
|
 |
|