Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Pamintul_se_roteste.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235357
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Oculare ortoscopice zeiss

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 18 Sep 2008 23:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Oculare ortoscopice zeiss
Raspunde cu citat (quote)

Mereu in randul astroamatorilor ocularele Zeiss au fost un fel de Sfantul Graal. Cititnd multe revew-uri de la multi utilizatori, aceste oculare au depasit chiar si cele mai noi si exotice oculare din prezent facute de firme de renume. Totusi designul de la Zeiss nu mai este nici pe departe nou sau tinut secret Smile . De ce cu toata tehnologia de azi nu s-au mai facut (reprodus) oculare cu calitate cel putin asemanatoare? Din moment ce se cunoaste schema optica, ce sticle se folosesc. etc. de ce nu mai auzim de alta firma despre care sa se spuna ca are oculare orto la fel de bune ca cele Zeiss. Sau toata chestia e mai mult pihologica acum?
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 19 Sep 2008 07:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

In principiu pui aceiasi intrebare ca si Claudiu: de ce nu se mai produce calitate?
Treaba e simpla, traim intr-o lume guvernata de ban si implicit de performanta comerciala, calitatea capata in acest context un rol secundar.
Firma Zeiss a fost dintre putinele care au produs in primul rand calitate ca si suport al performantei comerciale.
Revenind la oculare, exista review-uri care dau castigatoare in fata ortoscopicelor de la Zeiss, ocularele monocentrice fabricate de TMB in Germania.
Si ortoscopicele produse acum de Baader se spune ca sunt suficient de apropiate ca performante vizuale de fostele Zeiss.
Ar mai fi Pentax-urile care mai intra in competitie...
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 23 Sep 2008 14:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imi pare putin probabil pentru obiecte extraaxiale,pe axa se poate.Si nu pentru ca monocentricul are ceva miraculos ci datorita faptului ca are ocularul monocentric are doar doua suprafete aer-sticla.
Stiu ca multi dintre voi se vor scutura cu oroare cand vor auzi asta dar eu am experimentat oculare din lentile simple ,intre 40mm si 15mm.Ei bine,lentila plan-convexa de 15mm,pe axa ,da imagini nesteptat de bune.Iar imaginea parea mai luminoasasi ,in mod neasteptat,foarte clara,pe axa.Mircea
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Sep 2008 19:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Draga Toma, probabilitatea poate sa creasca semnificativ daca ai bunavointa sa pui ochiul la un astfel de ocular Wink
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 23 Sep 2008 19:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca tot vorbeam de Zeiss, foloseste cineva de pe aici oculare de microscop, cel putin cele cu camp mai larg ( tub de 30 mm)? Am tot vazut vandu-te ca si surplusuri astfel de oculare unele luate de la microscoape de sute de euro si m-ar tenta sa incerc, macar ma pot lauda ca sunt Zeiss Very Happy .
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 25 Sep 2008 09:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

@zircon
eu bunavointa am,asemenea ocular ba.Am in schimb un Sky&Telescope in care se face recenzia ocularelor monocentrice TMB ,recenzie nu foarte favorabila ,(eufemism) ,din cauza calitatii proaste a imaginilor extraaxiale.In schimb am doua orthoscopice Vixen de care sunt foarte multumit.
@neox
da ,eu folosesc doua oculare de microscop trecute pe formatul 1,25 inch.Unul a fost pe formatul de 30mm si are focalul de 20mm,este de tip Kellner ,pe axa da imagini acceptabile si cam pe o treime din camp,dar la marginea campului de 50 de grade are aberatii importante.
Celalalt este un Huygens acromatic de 42mm focal ,a fost pe format 32mm,l-am strunjit la 1,25 inch,are camp de fix 30 grade,este un ocular super,unul din ocularele mele preferate.
Ambele sunt rusesti.
Mai folosesc,rar,de amorul artei,oculare de microscop Huygens format 23,2mm trecute pe 1,25 inch.Am seria de focale 50mm,42mm,36mm,25mm,17mm.Ocularul de 50mm este Zeiss dar nu-i grozav pentru astronomie,are o corectie de compensare pentru obiective de microscop.In schimb ocularul de 17mm ,cu Barlow ,da rezultate foarte bune la stele duble.Mircea
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Sep 2008 12:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca de obicei parerile sunt impartite.
Pentru cine are rabdare sa parcurga un material mai amplu, iata o alta parere:
http://www.telescopereviews.com/item.php?item_id=281
Personal nu am citit acel review la care faci referire insa constat mai de demult, indiferent ca e vorba de telescoape sau de accesorii, o tendinta care incearca sa universalizeze domeniul de utilizare al acestora.
Recunosc ca nu ma incanta foarte tare aceasta situatie.
Mai concret, din ce am citit si din experienta pe care o am, un mono nu se foloseste pe orice sistem optic (vezi raportul focal) si nici nu e un ocular de spectacol fiind specializat pe definitie si contrast la grosismente relativ mari.
In colectia de oculare "aiurite" am un mono militar cu focala de 8 mm si un camp estimat de mine pe undeva pe la 28 grade care sincer, pe aplicatia potrivita destinatiei lui se comporta ireprosabil.
Singurul lucru care ma deranjeaza e eye relieful cam mic pentru mine.
Ocularul l-am folosit in principal pe doua sisteme f/9 si f/12.
Am in intentie achizitionarea unor orto de la Baader si cu aceasta ocazie am sa fac si o comparatie mai amanuntita.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum