Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_registax2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235071
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sfaturi - Catadioptrice?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 23 Sep 2008 18:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
... vor sa scoata un model de TAL 200k cu f/8,5. Sa insemne asta ca se va schimba ceva in calitatea opticii?

Nu putem decat spera in revenirea unui instrument cu un mare potential din pacate inca nepus in valoare.
Primul model experimental, un Klevtsov de 300 mm si raportul focal 9.6 cu care Yuri insusi a facut observatii astronomice a uimit prin anii '80 cu performantele la care poate ajunge.
Acest model are specificat insa ca subcorectorul lui respecta designul original.
Un alt model experimental reusit si care s-a construit sub indrumarea personala a lui Yuri a fost un 200 mm cu raportul focal 8.7.
Sa speram ca noul model care se planuieste, se afla pe calea cea buna Smile

Referitor la observatia pe care am facut-o mai sus (aveam in vedere placa corectoare a SC-ului) trebuie sa stii ca orice element asferic (placa corectoare, lentila sau oglinda) este mult mai pretentioasa si sensibila la centrajul pe axa optica fata de elementele sferice.
Si cele din urma simt descentrajul dar rezultatul pe imagine nu este atat de pronuntat ca la asferice.

In fine, alegerea ta e pretentioasa deoarece vrei un instrument bun si pt vizual si pt foto.
La fel ca si la newtoniene trebuie sa recurgi la un compromis.
Pt vizual parerea mea ca un Mak cu raport focal 10-12 ar fi cea mai buna alegere. Pt foto e alta poveste.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 23 Sep 2008 19:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

In domeniul catadioptricelor de 8" nu sunt decat 4 posibilitati viabile:

- cea mai ieftina si mai versatila solutie este un schmidt-cassegrain, care doar tubul optic ajunge pe la 1300 euro (aproximativ)
- sistemele de la Vixen: VMC si VCL. VMC-ul este mai mult oriectat spre vizual, VCL spre astrofotografie. Un asemenea tub optic te duce pe la 2500 euro. Calitatea este buna, dar tot nu primesti raport interferometric, ci doar numele Vixen care e o garantie a calitatii (experienta lui zircon cu vmc 110 spune ca uneori numele nu e neaparat o garantie)
- mak-cass de la Intes. Aici ai deja un nivel minim de calitate garantata interferometric, l/6 sau l/8 in functie de cat esti dispus sa platesti. Singurele "defecte" sunt ca un asemenea telescop e greu (probabil ca mai greu decat un tal 200k), se aclimatizeaza intr-un timp mai indelungat si e scump pe la 4000 si ceva de euro doar tubul optic.
- dall-kirham clasic de la Takahashi, dar pretul e pe masura numelui. Performanta unui DK si raportul focal mare il fac mai mult un instrument pentru observatii planetare si la obiecte mici.

In practica instrumentele sct de la Celestron mai ales in ultimii ani s-au dovedit a respecta si depasi in mare masura criteriul minim l/4. Cu corectorul de planeitate/reducatorul de focala performanta lor in astrofotografie e mult imbunatatita si dovedita de multi ani in practica. Campul complet corectat de aberatii ajunge in planul focal undeva pe la 13mm diametrul, ceea ce face instrumentul utilizabil cu dslr-uri cu chipuri pe format apsc si camere ccd cu chipuri medii.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 23 Sep 2008 23:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Zircon. Am inteles.
Multumesc Skywatcher. Sinteza ta m-a clarificat f. bine. Am sa ma apuc de sapaturi vizavi de instrumentele acestea (mai putin dall-kirham-ul Crying or Very sad ).

Despre instrumentele Vixen am mai citit prin paginile comerciale (adica nu review-uri) si am o neclaritate:
Am gasit prin diverse locuri pe VCL200 prezentat ca un Schmidt Cassegrain, iar pe VMC 200L ca un Maksutov. Insa din poze am vazut ca nu au nici placi si nici respectiv lentile corectoare in fata. Dupa cum arata la exterior, seamana grozav cu designul Klevtzov.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 24 Sep 2008 08:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

La Vixen am ceva de comentat:
Spuneam si intr-un alt post, VC200 nu recomand deoarece asferizarea oglinzii principale nu este facuta in mod traditional ci prin ultima tehnologie de depunere controlata.
Daca se intampla ceva cu oglinda aceasta nu se poate realuminiza decat in Japonia.
Acelasi lucru se intampla si la newtonianul de 200 cu f/4.
In cazul VMC-urilor (95, 110, 200) corectia campului se face cu un corector de subapertura (idee asemanatoare cu procedura de la Klevtsov dar design optic diferit) ce consta dintr-un menisc.
Aceste instrumente ar fi bune in opinia mea daca ar avea raporturi focale mai mari, de la f/15 in sus, altfel coma este cam mare.
De la VMC 260 in sus treba devine mai elaborata, meniscul e acromatizat si in plus mai apare inca un corector (field flattener) plasat inaintea planului focal ca in imaginea de mai jos:
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Sep 2008 19:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok. Se vede din poze ca meniscul precum si celelalte elemente corectoare (la 260) sunt puse dupa oglinda secundara. Doar textul e cam greu de descifrat Laughing . Va trebui sa mai studiez despre diferentele dintre corectiile la diferite design-uri.
Oricum VMC260 e peste puterile mele financiare. Insa un VMC200L ar fi fost interesant. Oare cat de suparatoare e coma aceea?
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Sep 2008 23:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce parere aveti de telescopul ALTER 703 de la Intes? http://www.intes.su/goode.aspx?d=4
Versiunea "Deluxe" are PV λ/8 maxim. Oare este vizibila diferenta intre λ/6 si λ/8?
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 27 Sep 2008 10:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

La prima vedere par identice Confused apoi, daca te uiti mai bine, λ/8 paaarca ar fi un pic mai neted Laughing
Cred ca diferentele apar doar daca te uiti prin instrument la cer Smile si daca cerul e cu adevarat bun (fara poluare luminoasa, fara Luna plina, fara turbulente atmosferice, daca se poate de la 500 m altitudine in sus) si daca ai ochii antrenati si stii la ce sa te uiti Rolling Eyes
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Sep 2008 13:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aha. Mi-e limpede totul Shocked . Citisem eu un post interesant al lui hans602 ("calitatea opticii in practica" - cred), insa nu eram foarte lamurit din fotografiile postate acolo, deoarece diferentele de calitate intre instrumentele similare ca apertura, erau mult mai mari (λ/3 - λ/10).
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Sep 2008 14:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Totusi am o nelamurire legata de calitate/apertura (nu stiu cat e de corecta o astfel de comparatie):
-un Mak de 7" de la Intes cu λ/6 garantat
-un Schmidt-Cassegrain (Celestron etc.) de 8" sau mai mare, dar fara o garantie de calitate.
In plus Mak-ul poate fi mai scump cu cel putin 400 euro fata de un SC de 8", dar poate fi si ceva mai ieftin ca un C9 1/4.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Sep 2008 18:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu nu am experienta cu instrumente de productie industriala,despre telescoapele Maksutov doar am citit cate ceva.Cel mai fioros Maksutov al tuturor timpurilor se pare ca este Questar de 3 inch,au fost raportate observatii de stele variabile aflate in ''inner sanctum'' cu acest instrument.Deci aflate dincolo de 14mv precum si incredibile observatii deep-sky ,selenare sau planetare.Dar este de retinut ca atunci cand pe cineva l-a lasat inima sa demonteze un Questar s-a gasit ca toate suprafetele obiectivului ,deci oglinzile plus cele doua suprafete ale meniscului erau suprafete asferice.De aceea trebuia sa fii chirurg de succes sau avocatul Mafiei ca sa-ti permiti acea bijuterie.Iar instrumentele mai mari ale lui Questar ,de 7 inch si de 12 inch ,au fost departe de a avea acelasi succes.Citeam undeva despre unul din aceste instrumente Questar mai mari ca avea nevoie de 2-3 ore pentru a ajunge la un relativ echilibru termic.Deci mai mare nu inseamna neaparat mai bun.Totusi Astronomia este regatul Majestatii Sale Apertura!
In America de Nord si Canada a functionat cu zeci de ani in urma un ''Maksutov Club'',pentru care Sky&Telescope a editat si un buletin purtand acelasi nume.Americanii au facut dupa WWII o obsesie pentru telescopul Mak ale carei urme nu au disparut pana azi.De asemenea doar un singur telescop,si acela a fost un Maksutov, a fost obiectul speculei,al comertului ''la negru'',tinta bisnitarilor .Este vorba despre Maksutovul de 3 inch al firmei Meade,ETX-90 ,un fel de Questar popular.Atunci cand s-a aflat despre lansarea acestui produs ,au existat persoane care l-au comandat,au platit avansul cerut iar cand au obtinut telescoapele, (pentru care randul de asteptare devenise imens), le-au vandut la suprapret.Yankee dudle!Mircea
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 27 Sep 2008 18:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca tot veni vorba de MAk-uri, ce parere aveti de Celestron C90 f/11 ? (versunea mai veche de prin ani 90)
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2008 14:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uimitor! Chiar e o bijuterie. Insa costa intre 4000-6000 dolari Sad .

Am citit printr-un forum francez despre un dealer Celestron (din Franta cred), care masura si selectiona instrumentele. Pentru o anumita suma in plus (cred ca vreo 200 euro) aveai posibilitatea sa iei un instrument cu o calitate optica garantata. Nu-mi mai aduc aminte dealer-ul, insa ma intreb daca n-ar putea si distribuitorii de pe la noi sa faca asa ceva.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 28 Sep 2008 16:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

C90 la 4000$?? poate Questarul!!! C90 l-am vzut vandut la seond in stare super buna, varianta neagra, la vreo 100$.
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2008 18:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuze neox. Formularea mea lasa sa se inteleaga ca vorbeam despre C90. Era intr-adevar vorba despre Questar.
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Sep 2008 00:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cunoaste cineva telescoapele STF Mirage 7"?
Par deosebit de asemanatoare ( Laughing )cu Intes-Micro Alter 703.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact