Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234783
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Despre ocularele Huygens

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 26 Aug 2008 10:23 Download mesaj
Titlul subiectului: Despre ocularele Huygens
Raspunde cu citat (quote)

Domnilor,am avut ''onoarea'' de a testa asemenea componente asociate unei lunete de 60mm,asemanatoare sau poate chiar identice cu cele care insotesc telescopul de 76mm de la un topic recent.Ar fi cazul sa se renunte la denumirea de Huygens data ocularelor care insotesc aceste trash-telescoape.
Ocularul Huygens are o anumita schema,trasatura fundamentala fiind aceea ca are diafragma de camp intre lentile.Ocularele telescoapelor ''trash'' nu respecta aceasta schema deoarece au diafragma externa,asezata in fata lentilei de camp,deci nu sunt de tip Huygens.Unul din ocularele testate ,de exemplu, avea diafragma arsa de la o observatie (????) solara in timp ce lentila de camp era intacta.Acest lucru mi-a atras atentia si m-a facut sa descopar faptul ca ocularele trash nu sunt de tip Huygens.
Folosit la telescop acest tip de ocular se numeste Huygens iar folosit la microscop se numeste Campani,dupa numele celuilalt inventator independent.Tipul de ocular Huygens a dat rezultate bune cu refractoarele de f/15-f/20 si rezultate acceptabile cu reflectoarele de f/12.Sub aceste limite aberatia de sfericitate devine intolerabila fiind de opt ori mai mare decat a unui ocular Ramsden echivalent.Deci ocularul Huygens are suficiente deficiente proprii ,nu este nevoie sa i se mai adauge si cele ale producatorilor de trash telescoape.
Nici ocularele de microscop nu sunt construite dupa scheme Huygens.Daca aveti asa ceva,demontati,masurati,calculati si veti vedea ca nici unul nu respecta schema 3:2:1 sau 1,33:1:0,66.Eu am un set complet (neomogen) de 5x,7x,6x,10x,15x si asta este concluzia mea.
Ocularul Huygens are o mare importanta istorica ,nu doar in istoria veche a Opticii.Putini stiu ca Al Nagler ,lucrand pentru NASA ,a proiectat proiectorul dint-un simulator spatial.Obiectivul sau a fost un ocular Huygens gigant,ocazie cu care s-a familiarizat cu amplasarea de lentile in fata diafragmei de camp.Ideia s-a dovedit foarte fertila in mainile unui ATM-ist pasionat din adolsecenta precum Al si a deschis noi orizonturi sub care s-a nascut apoi generatia de oculare Nagler.Si tot ce a urmat.Mircea
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 26 Aug 2008 14:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am mai scris si eu pe un topic mai vechi despre ocularele astea "Huygens".

Nu intentionez sa dau definitii stricte, doar citeva observatii sau pareri.
In primul rind un ocular Huygens este negativ (planul focal obiect intre lentile) - caracteristica principala, apoi urmeaza simbolurile constructive 3/2/1 sau 4/3/2, si forma lentilelor plan-convexe.

Mai demult am vazut un ocular de microscop IOR, sigur era negativ, nu stiu daca respecta vreunul din simboluri, dar retin ca avea lentile biconvexe asimetrice (deci datele problemei se schimba), il consider totusi din familia Huygens.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Noi 2008 22:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tavi
Din ce am citit, si din ce-mi amintesc din cele citite,olandezul Mittenzwey a marit campul ocularului Huygens prin folosirea unei lentile de camp in forma de menisc.Unii spun ca si lentila de ochi a lui Mittenzwey este tot un menisc.In schimb George Airy a folosit o lentila de camp biconvexa si prin aceasta a marit campul ocularului Huygens la 45 grade.Am putea spune ca pentru ocularul descris de tine,cineva de la IOR a folosit schema lui Airy.Eu am vazut in schimb la Beches un ocular IOR,de microscop presupun deoarece avea diametrul de 23,3mm ,pozitiv deoarece avea diafragma externa,presupun de tip Ramsden,cu un focal de 15mm ,deoarece avea gravat pe el ''16,7x''.
Am citit in aceasta toamna un amanunt pitoresc despre Huygens si ocularele sale.In secolul 17 unii observatori au crezut ca lunetele lor super-lungi le permit sa vada discuri stelare efective.Azi stim ca ceea ce vedem este un disc fals a carui dimensiune nu are nimic a face cu diametrul fizic al stelei.Astfel Hevelius facea de zor masuratori de ''diametre stelare'' cu micrometrul in luneta sa de 45m focal cu apertura diafragmata iar Flamsteed observa si el aceste ''discuri'' stelare din Derby ,cu o luneta mult mai modesta de numai 4,2 metri focal. Huygens a contestat aceste observatii,deoarece el nu vedea in lunetele sale acele discuri stelare.Flamsteed i-a raspuns ca de aceea nu le vede deoarece insusi Huygens a descris cum isi afuma usor lentila ocularului pentru a reduce aberatia cromatica.

Iata ceva ce nu mi-a trecut prin cap pe vremea cand aveam numai luneta din lentila de ochelari si ocularele de microscop.Oculare pe care le mai am si azi ,montate in reductii de aluminiu de 1,25 inch.Unul din ele este o posibila piesa de colectie,fiind un Reichert de 42mm focal si pe care-l am eu de 25 de ani.Cand l-am primit era deja o piesa veche.Mircea
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 30 Noi 2008 01:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tipuri de oculare:

eyevar30.gif
 Descriere:
Tipuri de oculare
 Marime fisier:  43.9 kb
 Vizualizat:  de 10143 ori

eyevar30.gif

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Dec 2008 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incredibil cum se lasa cate-odata linistea Shocked O liniste apasatoare Confused Ce-i fratilor, ati amutit Question Exclamation Nici macar un multumesc, ceva ... acolo Rolling Eyes Haideti ca daca reusiti sa ma starniti poate va mai dau niste poze. Sau poate o sa postezi chiar niste linkuri Wink
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 06 Dec 2008 17:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

E plictisitor sa faci skandenberg de linkuri ,tu dai linkul,eu dau linkul,si cu asta inca ,de fapt,nu s-a spus nimic....prefer opiniile bazate pe experimentele si experienta personala.
Deoarece tema ocularelor ''home-made'' ma pasioneaza,am relativ multe linkuri spre articole de profil.(Cele referitoare la ''de care sa-mi cumpar'' ma lasa absolut rece).
Am ramas cu discutia aici:Huygens,Mittenzwey,Airy.
Spre deosebire de alte surse,Chris Lord afirma ca ocularul olandezului Mittenzwey are ambele lentile de forma menisc.Si spre deosebire de ocularele complexe,un Mittenzwey ,si altele similare, pot fi construite de catre ATM-ist.Unele solutii sunt interesante si surprinzatoare ,dovedind ca avem bataturi pe creier.Astfel ,de pilda,tot dupa Chris Lord,daca in loc de crown se foloseste flint pentru cele doua lentile ale ocularului Ramsden,se reduce in continuare aberatia de sfericitate iar campul vizual aparent creste la 60 grade.Mircea
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 06 Dec 2008 18:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

E plictisitor sa faci skandenberg de linkuri ,tu dai linkul,eu dau linkul,si cu asta inca ,de fapt,nu s-a spus nimic....prefer opiniile bazate pe experimentele si experienta personala.
Deoarece tema ocularelor ''home-made'' ma pasioneaza,am relativ multe linkuri spre articole de profil.(Cele referitoare la ''de care sa-mi cumpar'' ma lasa absolut rece).
Am ramas cu discutia aici:Huygens,Mittenzwey,Airy.
Spre deosebire de alte surse,Chris Lord afirma ca ocularul olandezului Mittenzwey are ambele lentile de forma menisc.Si spre deosebire de ocularele complexe,un Mittenzwey ,si altele similare, pot fi construite de catre ATM-ist.Unele solutii sunt interesante si surprinzatoare ,dovedind ca avem bataturi pe creier.Astfel ,de pilda,tot dupa Chris Lord,daca in loc de crown se foloseste flint pentru cele doua lentile ale ocularului Ramsden,se reduce in continuare aberatia de sfericitate iar campul vizual aparent creste la 60 grade.Mircea
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 06 Dec 2008 20:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Apropo de marirea cimpului, aveam mai demult o mica luneta terestra 25x30, care era dotata cu un oc. Huygens cu cimp destul de mic.
Avind eu "darul" modificarilor, i-am refacut configuratia folosind si alte lentile (simple), schimbind semnificativ ocularul prin adoptarea variantei Ramsden. Insa la final am constatat ca aveam vignetare totala, si nu puteam folosi tot cimpul ocularului. Redresorul producind si amplificare, modifica unghiul razelor, fiind posibila vignetarea totala spre marginea cimpului.

Singura solutie gasita a fost introducerea unei a 3-a lentile, de cimp, in fata ocularului propriu zis, aceasta modifica usor si grosismentul, dar mi-a permis sa folosesc tot cimpul ocularului, sa am focalizare, si bineinteles o imagine calitativ acceptabila. Deci, luase nastere un oc. Huygens modificat, alcatuit din 3 lentile, una (plan convexa) de cimp si alte doua ce compuneau "lentila ochiului" (acel Ramsden initial).

Aceea era o vreme in care aveam acces redus la informatie (nici vorba de net), ma bazam mult pe testele optice, activitate care de multe ori imi aducea satisfactii, cum ar fi si (re)descoperirea lentilei Barlow (dupa citiva ani aflasem dintr-o carte de existenta ei).
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 06 Dec 2008 20:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dorule, Schema aia cu tipurile de oculare e foarte draguta, dar pt cei mai putin initiati, ca mine sa zicem, ar fi meritat sa fie insotita de niste comentarii. Spre exemplu, ce FOV are fiecare tip de ocular, sau ce reprezinta abscisa si ordonata di graficul de langa ele. Eventual, avantaje si dezavantaje pt tipurile principale.

Asta ca sa nu zici ca e liniste Evil or Very Mad

Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Dec 2008 21:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

"E plictisitor sa faci skandemberg de linkuri" dar mie, dupa ce am citit cele spuse de tine:
Mircea Pteancu a scris:
Din ce am citit, si din ce-mi amintesc din cele citite,olandezul Mittenzwey a marit campul ocularului Huygens prin folosirea unei lentile de camp in forma de menisc.Unii spun ca si lentila de ochi a lui Mittenzwey este tot un menisc.In schimb George Airy a folosit o lentila de camp biconvexa ...

mi s-a parut potrivit sa afisez plansa asta care sintetizeaza destul de frumos tipurile de oculare pentru a inlatura eventualele confuzii din discutiile viitoare. Cat despre experienta personala, am avut si eu o perioada in care colectionam tot felul de lentile si incercam tot felul de combinatii. De cand am aflat cate ceva (putin) despre cum se proiecteaza (calculeaza/optimizeaza) un sistem optic, mi-a cam pierit cheful de astfel de experimente.
Dragos, ar mai fi multe (foarte multe) de spus despre oculare dar nu se pot spune toate deodata Smile Graficul din josul plansei reprezinta diferitele sorturi de sticla iar pe abscisa si ordonata sunt proprietati ale lor (indice de refractie si numarul Abbe)

Abbe-diagram.png
 Descriere:
Sorturi de sticla
 Marime fisier:  58.14 kb
 Vizualizat:  de 9932 ori

Abbe-diagram.png

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 06 Dec 2008 22:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ahaaa Rolling Eyes

M-am lamurit Shocked

Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Dec 2008 22:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este offtopic, dar inca o data va invit sa intrati pe blog si sa va spune-ti parerea despre formula optica de acolo.

Please Laughing

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 07 Dec 2008 17:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ dragos.n
Acelasi autor care a creat graficul,J.G. Savard are ,in afara de referirile in text si in care descrie fiecare ocular cu referiri frecvente si la campul vizual aparent,si un grafic comparativ al campurilor vizuale tipice ale ocularelor.

http://www.quadibloc.com/science/opt04.htm

@Doru
acuma am priceput mai bine, ''conversatia'' bazata numai pe indicarea linkurilor seamana mai mult cu engleza pieilor-rosii.Totusi inca nu sunt lamurit,asadar ocularul Mittenzwey are numai lentila de ochi menisc,sau ambele?Intamplator,am doua lentile menisc si sunt curios cum sa le folosesc pentru un ocular ''istoric''.Un menisc are focalul de 20mm iar cealalt menisc de 80mm,cam inafara schemelor recomandate.Pentru lentila de camp am in schimb multe alte lentile plan-convexe sau biconvexe mult mai apropiate de valorile recomandate .
In rest e chestiune de gust.Dupa cum mie imi place sa rasfoiesc prin hartoage si am mai degraba mentalitatea unui ''tomb rider'' pot sa pricep ca altora le plac chestiile sofisticate,numai noutatile de ultima ora.De altfel,companiile au departamente care se bazeaza pe asta.
@TaviF
ce anume a produs oare acea vignetare periferica ?Eu ma pot gandi la doua motive:fie diametrul redresorului a devenit prea mic in noile conditii de dupa modificare,fie tubul ar fi trebuit inlocuit cu unul mai lung.Acea lentila suplimentara de camp de fapt a scurtat ''optic'' tubul ,jucand rolul unei lentile ''compressor''-opusul lentilei Barlow.Ce parere ai?Mircea
Mircea
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2008 19:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am mari dificultati in a intelege reticenta ta si a lui Tavi F. fata de "chestiile sofisticate" si "noutatile de ultima ora". Galileo si-a construit luneta utilizand "chestii sofisticate" si "noutati de ultima ora". Daca ar fi trait in zilele noastre nu cred ca ar fi avut nici o ezitare in a folosi programul ZEMAX daca asta i-ar fi facilitat construirea unui instrument mai bun. Pe de alta parte programul ZEMAX nu costa cu mult mai mult decat sistemul de operare WINDOWS pe care cred ca-l folositi cu totii Smile
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 07 Dec 2008 20:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa incepem sa numaram cati au cumparat Windows-ul? Rolling Eyes Very Happy
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact