Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235105 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tatuci Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2009 Mesaje: 5
Motto: find it, see it, take it Localitate: bucuresti
|
Trimis: 07 Ian 2009 16:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: sfat achititie telescop pt un pasionat de fotografie |
|
|
|
Salut!
Am vazut pe forum strigate de ajutor din partea multor incepatori speriati de multitudinea de termeni si diversitatea coplesitoare de instrumente si ...ma alatur lor.
fiecare om este diferit, de aici si nevoile fiecaruia sunt diferite cand se gandeste sa faca primul pas in acest domeniu.
Dorinta de a face acest prim pas, in cazul meu, este legata de pasiunea pentru fotografie, pasiune ce dureaza de ceva ani si a depasit limitele unui simplu hobby.
In urma documentarii prin haosul internet-ului pentru a imi face o idee generala am ales sa incep cu un telescop de nivel mediu (investitie initiala de 1500-2000 lei) pentru observatii planetare.
An vazut ca astrofotografia este destul de costisitoare si vine cand deja te prinde microbul si nu am pretentia ca pentru 2000 de lei sa inluda si aceasta facilitate.
Va rog sa imi recomandati cateva produse care se potrivesc nevoilor mele (pretul poate creste usor, chiar daca voi avea un echipament pt incepatori imi place sa fie de calitate)
Sper sa nu ma fi facut de ras de la inceput prin lipsa cunostintelor , multumesc anticipat pentru raspunsuri. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11302
|
Trimis: 07 Ian 2009 17:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: sfat achititie telescop pt un pasionat de fotografie |
|
|
|
tatuci a scris: | Salut!
Am vazut pe forum strigate de ajutor din partea multor incepatori speriati de multitudinea de termeni si diversitatea coplesitoare de instrumente si ...ma alatur lor.
fiecare om este diferit, de aici si nevoile fiecaruia sunt diferite cand se gandeste sa faca primul pas in acest domeniu.
Dorinta de a face acest prim pas, in cazul meu, este legata de pasiunea pentru fotografie, pasiune ce dureaza de ceva ani si a depasit limitele unui simplu hobby.
In urma documentarii prin haosul internet-ului pentru a imi face o idee generala am ales sa incep cu un telescop de nivel mediu (investitie initiala de 1500-2000 lei) pentru observatii planetare.
An vazut ca astrofotografia este destul de costisitoare si vine cand deja te prinde microbul si nu am pretentia ca pentru 2000 de lei sa inluda si aceasta facilitate.
Va rog sa imi recomandati cateva produse care se potrivesc nevoilor mele (pretul poate creste usor, chiar daca voi avea un echipament pt incepatori imi place sa fie de calitate)
Sper sa nu ma fi facut de ras de la inceput prin lipsa cunostintelor , multumesc anticipat pentru raspunsuri. |
Un prim sfat ar fi sa nu te grabesti (vorba celor mai intelepti "graba strica treaba").
Cel mai bine e sa te lamuresti ce anume vrei de la astrofoto, ca vezi care sunt cerintele, sa intelegi ce tehnica iti trebuie pentru domeniul foto ales, sa intelegi caracteristicile si limitarile acelei tehnici.
In primul rand fotografia astronomica presupune cerinte contradictorii in functie de ramura aleasa: camp larg, mediu, ingust, etc. fiecare subdomeniu necesita tehnica specifica ce nu se poate folosi in general la celelalte subdomenii cu acelasi succes.
Am vazut ca vrei foto planetara. Sper ca stii ce presupune asta: focala lunga (marire puternica), asta daca te referi la planete gen Saturn, Jupiter. Astfel de telescoape nu au un unghi mare de cuprindere si au o apertura mica (sunt intunecoase). Sper ca iti dai seama de aceste limitari.
Cred ca iti dai seama ca fotografia planetara presupune cele cateva planete existente plus soare si luna..deci nu prea multe variante. Pe de alta parte fotografia de camp mai larg (nebuloase, galaxii) poate fi mai simpatica (sunt mult mai multe astfel de obiecte fata de nr. de planete).
Daca esti convins de subdomeniul ales, putem discuta la concret de un design adecvat pentru acel domeniu si mai concret cateva scule care s-ar incadra si in pret.
Ce aparat ai? Ce obiective? |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 07 Ian 2009 17:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salutare !
Ce ai spus tu imi aminteste ceea ce am facut eu acum 5-6 ani. Dar sensul "miscarii" a fost invers
Mai precis mai intai mi-am construit un telescop ca sa privesc prin el. Apoi am citit ca se pot face fotografii la obiectele ceresti... prin telescop. Asa ca mi-am cumparat o camera foto (dupa aceea m-am prins ca pot face fotografii si mai "pamantene" si uite asa m-a luat luat si "microbul" fotografiei, acum fiind in situatia fericita de a combina doua hobby-uri).
Conectarea unei camere foto DSLR la telescop este destul de simplu de rezolvat. Este necesar un inel T2 (pe o parte are baioneta la care se conecteaza DSLR-ul, in cealalta un filet). Acest inel T2 se infileteaza pe un adaptor care trebuie inserat in focuser-ul telescopului (sau port-ocular - dispozitivul care, in mod obisnuit, constituie suportul ocularului si permite focalizarea imaginii).
Bun. Pana aici a fost simplu. Inelul T2 si adaptorul se pot cumpara din magazine online specializate in tehnica pentru astronomii amatori, inclusiv din Ro, la un pret... relativ mic (probabil ambele piese vor costa pana in 100 de euro).
Problemele incep sa apara cand incepi sa te gandesti ce anume vrei sa fotografiezi (iar asta e valabil pentru orice tip de telescop - luneta, reflector, catadioptric etc.).
Daca vrei sa faci fotografii la Luna, e simplu. Conectezi camera si tragi. Timpul de expunere este relativ scurt si treaba merge ca pe roate. La fel poti fotografia si Soarele (cu un filtru special pus in fata telescopului - altfel dai foc camerei ori, daca vrei sa privesti cu ochiul, iti arzi retina... asa ca mare atentie la acest detaliu !).
Daca, in schimb, vrei sa fotografiezi si obiecte numite, popular, Deep Sky (nebuloase, galaxii, comete) atunci intervin unele complicatii.
Prima este aceea ca Pamantul se roteste in jurul propriei axe. In mod normal e insezisabil (nu si daca ai baut mai mult ). Dar daca vei privi printr-un telescop la o putere mai mare (peste 50x) vei observa ca stelele, Luna, planetele "fug" destul de repede din campul instrumentului. Nu, nu-i telescopul de vina. E rotatia Pamantului.
Pentru asemenea "tinte" e necesar un dispozitiv care sa compenseze rotatia - o montura ecuatoriala motorizata. Pretul uneia de foarte buna calitate si precizie s-ar putea sa te sperie (de ordinul miilor de euro). Una mai putin buna (dar inca utila) face cat bugetul pe care ai spus ca vrei sa-l aloci pentru cumpararea telescopului. Una mult mai ieftina e, probabil, inutila pentru astrofotografia prin telescop, insa poate fi folosita pentru astrofotografie cu camp larg (cu obiective foto "normale" de la wide la tele). _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
tatuci Membru

|
Trimis: 07 Ian 2009 18:57 Download mesaj |
|
|
|
Am mai citit pe aici si pe masura ca am mai aflat cate ceva mi s-a conturat ideea despre ce imi doresc mai exact.
@vali: ai mare dreptate in cee ce priveste fotografia planetara imi ingusteaza mult posibilitatie. Am vazut ca astrofotografia deep space (nebuloase & stuff) este mai flexibila si sunt slabe snasele sa ma plictisesc de ea.
ca aparat am un ikon d200 cu obiectiv 55-200 si 18-55 ambele cu stabilizator, o colectie variata de filtre iar restul acesoriilor nu cred ca sunt relevante aici (bliz-uri sb-800, grip, trepieduri, stative...).
@Laurentiu: avand in vedere timpul liber f redus m-am plictisit de ce imi putea oferi orasul pt fotografiere, am trecut in spectrul infrarosu, am experimentat cu tot felul de filtre iar acum mi-au facut stelele cu ochiu, plus o fascinatie mai vechede a mea pentru spatiu.
pentru moment pot investi sproximativ 800 de euro in aparatura (in cel mai bun caz sa urc in 1000), fiind pregatit pentru investitii ulterioare in accesorii.
Cum am citit in repetate randuri pe forum nu ma grabesc sa incep in forta dar mi-ar place sa incepu cu o platforma de calitate pe care sa pot construii pe masura ce imi cresc pretentiile si cunostintele. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Ian 2009 20:22 Download mesaj |
|
|
|
Indiferent de telescopul pe care o sa il alegi, pt astrofoto este necesara intai o montura motorizata, eventual si cu un sistem de compensare a erorilor periodice.
Pe o montura EQ 3-2, care costa cam 200 Euro, vei putea sa faci astrofoto chiar cu obiectivele pe care le ai deja. Eventual un EQ 3-2 cu GoTo, care costa vreo 600 Euro daca nu ma insel, vei avea si compensarea de care spuneam mai sus si vei avea avantajul de a nu pierde timp cautand obiectele pe cer. Si pe montura asta poti pune un telescop newton de 150mm, sau o luneta. Cu totul te incadrezi in 800 Euro.
Exista si varianta ceva mai scumpa, cu vreo 100 Euro, EQ 5, in ambele variante. Ceva mai grea, dar mai puternica, putand pune pe ea un newton de 200mm, sau un alt telescop de pana la 9kg. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 07 Ian 2009 21:02 Download mesaj |
|
|
|
tatuci a scris: | Am vazut ca astrofotografia deep space (nebuloase & stuff) este mai flexibila si sunt slabe snasele sa ma plictisesc de ea.
ca aparat am un ikon d200 cu obiectiv 55-200 si 18-55 ambele cu stabilizator, o colectie variata de filtre iar restul acesoriilor nu cred ca sunt relevante aici (bliz-uri sb-800, grip, trepieduri, stative...). |
Pai e bine, te poti apuca de ea chiar de acum:
- pui 50-200-le la 200mm si la diafragma deschisa si iso 1600 (cred ca duce aparatul foarte bine)
- pui timpi de expunere de secunde, atat timp cat nu ies miscate stelele si il orientezi spre orion
Faci repede cateva cadre, le pui intr-un program de stack si gata, simplu...
Ai incercat? |
|
Sus |
|
 |
tatuci Membru

|
Trimis: 07 Ian 2009 22:48 Download mesaj |
|
|
|
am incercat vieinteles, de aici au inceput noptile nedormite si cautarea unei alternative
din camp la vreo 20-30 km de luminile orasului pus pe un trepied cu contragreutate si cu expunerea nu f mare (5 sec a fost suficient pe iso 1600) a iesit ok stelele, clar, culoare naturala dar parca 200 nu este suficient. Nu stiu daca am orientat eu in alta directie din nestiinta dar pe langa stelele care se vad acceptabil nu am mai prins vreun alt detaliu .
mai mult mi-a starnit curiozitatea
ps. sunt consitient ca nu pun telescopul pe balcon si ma uita la spete cu speranta de a observa ceva (cel putin in bucuresti daca te uiti de la un 10 km departare de oras vezi deasupra lui ca un dom galbui din cauza poluarii, prafului...) |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Ian 2009 23:06 Download mesaj |
|
|
|
Pentru a obtine si altceva decat niste stele cu obiectivul de 200/5,6 iti trebuie expuneri de la 10 minute la cateva ore. De aici necesitatea unei monturi.
Trebuie sa ti cont ca daca iei un telescop cu tot cu montura, iesi mai ieftin decat separat. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
tatuci Membru

|
Trimis: 08 Ian 2009 15:05 Download mesaj |
|
|
|
sunt constient ca pentru detalii am nevoie de expuneri f mari dar in conditiile montarii aparatului pe trepied singurul lucru interesant pe care il pot obtine este identificarea satelitilor de pe orbita ) ...
din acest motv montura devine din ce in ce mai importanta
inca ma ami documentez cu privire la echipamentele care imi trebuiesc si le pun pe lista in speranta ca voi identifica o platforma potrivita atat ca performante cat si financiar
in momentul acesta imi puteti face cateva recomandari cu privire la echipamentele care imi sunt necesare? |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 08 Ian 2009 17:31 Download mesaj |
|
|
|
Prima si probabil cea mai importanta este montura. Tre' sa fie solida si sa nu aibe joc, adica sa fie facuta cu simt de raspundere. De ex. eu am un EQ5 si pot sa-ti zic ca e ok ca stabilitate a trepiedului dar montura in sine (cea care se misca, rotite) nu este foarte precisa, mai are ceva jocuri, incarcata cu un newton 200/1000 destul de greu se misca putin in hopuri. N-am desfacut-o sa vad ce are inauntru, poate se mai poate strange, poate nu are rulmenti, nu stiu ce sa zic, n-am vazut designul. La acest capitol ceva lucratura serioasa ar fi recomandat (adica nu ceva chinezesc facut instil chinezesc ). Mentionez ca si chinezii pot lucra bine.
Ar mai fi o luneta pt guiding. In acest caz nu trebuie ceva de calitate nemaipomenita ci ceva cu focala mai mare decat telescopul prin care faci poza. In plus un webcam pt ea si motorizare pt montura plus posibilitate de control din calculator/laptop.
Adaptor pt aparat.
Si ultimul dar nu cele din urma ar fi telescopul prin care faci poze. Ideal ar fi un refractor APO dar costa. Un compromis ar fi un APO mai mic 60/80 diametrul lentilei, sau un ED macar tot pe acolo ca dimensiune. Sau poti incerca cu un obiectiv foto mai bun si mai lung decat 200mm, eventual unul fix, in ideea ca il folosesti si la altceva decat astro. Dar aici pe Nikon preturile sunt destul de mari. Poti incerca third party...
Asta ar fi o varianta de arhitectura. Mai sunt si altele...
Ultima modificare efectuata valy la 08 Ian 2009 17:48, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 08 Ian 2009 17:41 Download mesaj |
|
|
|
Dupa parerea mea, variantele ar fi trei.
- Newton 200/800mm, sau 200/1000 pe o montura EQ 5 sau mai bine pe HEQ 5 preferabil cu GoTo.
- Newton 150/750mm pe EQ 5 sau EQ 3-2, de asemeni, preferabil cu GoTo.
Pentru ambele iti trebuie si un corector de coma.
- Reflector 80mm ED,care poate fi pus pe EQ 3-2, dar, din practica tuturor astrofotografilor din lume, e bine sa ai o montura cat mai puternica, pt ca la expuneri lungi vantul sa nu iti faca probleme. Am vazut fotografi care puneau telescoape de 5 kg pe monturi care tin 40 kg.
Evident, cu cat e telescopul mai mare, castgul de lumina este mai mare si timpul de expunere mai scurt.
- Vei mai avea nevoie de oculare adaptate pt foto afocal, si aici recomandare mea este oculare Hyperion sau mai bune. Evident astea le poti achizitiona si mai tarziu, pana atunci poti face foto direct prin telescop cu un adaptor T2 la Nikon, si un adaptor T2 la focuser, daca nu il primesti odata cu telescopul sau cu corectorul de coma. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 08 Ian 2009 17:51 Download mesaj |
|
|
|
O alta varianta ar fi o montura Vixen GP 2. Este mai buna decat cele chinezesti, dar este mai scumpa, cam 600 de Euro cu tot cu trepied si luneta polara, fara motoare, fara telescop. Iar cu GoTo, sare de 1300 Euro.
Trebuie insa sa verifici tu preturile la zi. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 08 Ian 2009 23:08 Download mesaj |
|
|
|
Daca tot vreti telescop si montura GOTO, eu recomand Meade LXD75 in combinatie cu Schmidt-Newtonianul de 8 sau 10 inchi:
http://www.meade.de/en/products/telescopes...d27f224c1a
Am folosit de multe ori SN10 pe LXD75 (ambele apartinand unui prieten bun de-al meu). Pot zice ca am ramas impresionat de precizia GOTO-ului (daca montura e bine aliniata polar). Montura are si port de autoguiding si eu zic ca la 1700 euro - pentru cine are banii astia - este o alegere foarte buna.
Pentru astrofoto, SN10 e cam greu pe montura asta si, daca mai adaugi si camera foto si o luneta de ghidaj, cred ca expunerile mai lungi de 1 minut ies din discutie. Mai degraba ar merge cu un telescop de 6-8 inchi - in orice caz, unul cu focala relativ scurta (sa zicem 800 mm).
Pe de alta parte, pentru un incepator, GOTO-ul e un fel de "capcana". Te va determina, in opinia mea, sa devii lenes - nu vei mai fi motivat sa inveti unde anume pe cer se afla constelatiile si obiectele pe care vrei sa le cauti. _________________ Laurentiu
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 08 Ian 2009 23:15 Download mesaj |
|
|
|
Eu personal am auzit de mai multe ori argumentul asta si nu sunt de acord cu el. Daca am avea atatea nopti senine ca in Arizona, si factorii timp si vreme nu ar conta as fi pe jumatate de acord. Cine a lucrat cu o astfel de montura stie de ce nu sunt de acord nici pe cealalta jumatate, aia ca nu mai inveti cerul. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 08 Ian 2009 23:23 Download mesaj |
|
|
|
Dragos, spune-mi, te rog, tu ai invatat cerul folosind o montura GOTO ?
Eu l-am invatat (atat cat l-am invatat) pe alt-azimut. De cand am vazut care-i treaba cu GOTO-ul, nu prea am mai fost tentat sa caut in atlase. Si cunosc personal si alte cazuri asemanatoare.
Asadar, hai sa vorbim din experienta proprie, te rog, si nu despre ceea ce "credem noi"  _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|