Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
vlcsnap-55156.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235193
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare intre 2 modele Dobson

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
venatir
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2009

MesajTrimis: 22 Ian 2009 21:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Recomandare intre 2 modele Dobson
Raspunde cu citat (quote)

Dragi forumisti,

La primul post pe acest forum permiteti-mi sa va felicit pentru activitatea ce o desfasurati aici si ajutorul acordat multora. Tineti-o tot asa !

Vreau sa va spun ca de foarte scurt timp am descoperit acest domeniu extraordinar, deci sunt incepator absolut, si as vrea sa invat/observ mai mult, asa ca am decis sa achizitionez un telescop. Ceea ce-mi doresc de la telescop ar fi observatiile planetare, deep-sky, etc ..... cu alte cuvinte nu as vrea sa fie limitat pe un anumit domeniu unde sa "exceleze" iar la celelalte sa fie catastrofa, desi am inteles ca nu exista un telescop bun la toate. Smile
Mentionez inainte, ca am citit atent mare parte din recomadarile facute pentru diverse persoane - mai avansate si mai putin avansate. Ceea ce am inteles si m-am decis si eu sa achizitionez ar fi un telescop pe montura Dobson (am vazut ca ulterior se poate schimba tipul monturii) . M-am oprit la 2 modele pe care as vrea sa le supun atentiei voastre pentru sfaturi, observatii, precum si alte recomandari. Ce imi puteti zice despre aceste doua modele ?

1/. http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8clasic.htm
2/. http://www.skywatcher.ro/SK/Dob10pyrex.htm

Credeti ca se merita diferenta de bani pentru cel de-al doilea model, in sensul ca sunt diferente semnificative de "ce poate" fiecare ?

Daca mai aveti alte idei in ceea ce priveste instrumentul ce l-as putea achizitiona (in plaja de bani in care sunt si cele 2 modele alese de mine), sau legat de cele 2 de mai sus va rog sa nu ezitati.

In speranta ca nu v-am plictisit cu acest post lung, va multumesc frumos pentru raspunsurile ce cu siguranta le voi primi. Wink

Cele bune,
Florin
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 22 Ian 2009 22:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca suma pe care vrei s-o cheltui (investesti Smile ) este cat pretul telescopului de 10" si nu mai mult, atunci eu as zice ca mai bine il iei pe cel de 8", care-i foarte bun pentru un incepator, si din diferenta iti cumperi cateva accesorii: poate un ocular, doua, un filtru pentru Luna, un filtru pentru Soare daca te va interesa Soarele, un filtru pentru obiecte DSO (de exemplu UHC-S de la Baader), un colimator Chesire sau alt tip, un atlas stelar etc...

Vei vedea ca accesoriile astea costa destul de mult adunate, mai ales daca o sa vrei sa fie pe standardul de 2" si nu 1,25". Si cam ai nevoie de ele, poate nu din prima, dar destul de repejor vei simti nevoia lor.
Sus
venatir
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Ian 2009 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Marius !

Ce am uitat sa precizez este faptul ca pe parcurs ( x luni Smile ) ma gandesc sa mai achizitionez si diverse accesorii. Asa ca as putea face pentru inceput efortul de a-l lua pe cel de 10" si eventual un filtru/doua (am vazut ca nu sunt exagerat de scumpe) tocmai pentru a avea ceva mai bun de la inceput si sa evit mai incolo achizitia altuia.

Cu multumiri !
Florin
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 22 Ian 2009 23:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Te-ai gandit bine. Inseamna ca ai observat si dimensiunile si cat cantareste. Are 25 kg montat, numai tubul are vreo 13 kg. Daca nici asta nu-i o problema pentru tine, atunci nu cred ca mai ai de ce sa eziti si abia astept sa ne povestesti cam ce vei fi observat cu telescopu' de 10"...

Oricum, mai asteapta sa vezi ce mai zic si ceilalti, cu experienta Wink
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 22 Ian 2009 23:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ia-ti-l pe cel de 10". Acum la inceput nu ai nevoie de alte accesorii in plus. Banii de accesorii oricum vor veni in timp, si o sa fie cam incomod dupa accea sa il vinzi pe cel de 8" si sa il iei pe cel de 10".
venatir
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2009 10:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare tuturor !

@Marius. Am vazut ca este destul de "greoi" insa am sa-l folosesc in mare parte, fiind la casa parintilor mei, undeva la 80 Km de Bucuresti, spre sud. Smile Multumesc frumos pentru incurajari !

@Forever_Man. Cam la fel m-am gandit si eu, atat legat de accesorii dar mai ales la revanzare/schimbare. Multumesc !

Sa aveti o zi buna !
Florin
Sus
venatir
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2009 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-ar mai fi nimic de adaugat la cele doua modele, sau alte sfaturi pentru un inceput de drum ? Sad

Cele bune,
Florin
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 24 Ian 2009 00:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

salut, la aceeasi dilema am ajuns si eu. Ma gandeam la calitatea constructie oglinzii de 10" (pyrex) ? E buna sau mai bine se comporta cea de 8"? Distanta focala fiind aceeasi, practic ai doar (60%) mai multa lumina adunata, greutatea in plus nu conteaza pentru mine asa de mult ,iar dimensiunile sunt aproximativ egale.
Cat de des necesita colimarea la Skywatcherele astea. Si care sunt factorii ce duc la dezaliniere?
Un upgrade la un ocular de 25 si unul mai mic dar care sa fie totusi comod (este "folosibil" un ocular de 10?), pe 1.25" sau 2" poate sa ne sugereze cineva? In limita a 1-4 mil ocularul.

Sper ca nu te-ai suparat ca am pus aceste intrebari in plus pe topicul tau.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 24 Ian 2009 08:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Doar 60% mai multa lumina? Intreaba-l pe un fotograf, sa vezi ce-ti zice Cool Pyrexul se comporta mai bine! Colimarea e necesara deoarece toate telescoapele obisnuite au un sistem mecanic relativ simplu (pentru a fi mai usor de construit si deci mai ieftine). Daca li s-ar face o mecanica "beton", ar fi mai grele si mai scumpe. Asa ... ai de invartit de niste suruburi Smile
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Ian 2009 13:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Embarassed "doar" trebuia sa fie intre ghilimele, stiu fotografie mai sus de nivelul incepator, imi imaginez cum arata un cerc cu diam. de 203 si respectiv 254mm. nu este chiar un f-stop dar este mult.
Cu ce influenteaza la un telescop f-ul mai mic (4.7 in loc de 5.9), avand in vedere ca ambele au 1200mm (in fotografie s-ar traduce cu un DOF mai mic). Ma intereseaza mai mult pt. dso-uri decat sistemul solar.
Imi permit sa raspun singur, astept corecturi. Nu influenteaza cu nimic, doar focalizarea va trebui sa fie putin mai fina.

doar de curiozitate, este usor de montat un 400d pe aceste tuburi? stiu ca pt. astrofoto am nevoie de montura adecvata, dar deocamdata ma pasioneaza doar observatiile,
.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 24 Ian 2009 15:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai raspuns singur, dar ai raspuns incorect.

1. cu cat f/d e mai mic cu atat apare mai evidenta coma. La 5,9 este mica, la 4,7 este evidenta, si de aceea iti trebuie, mai ales la foto un corector de coma.

2. Pe un 5,9 poti folosi oculare de cu focala maxima de 36mm daca esti tanar, iar daca ai vreo 50 de ani, maxim 30mm. La f/d= 4,7 poti folosi oculare cu focala maxima de 30mm, respectiv 24mm daca ai cati ani am eu. Daca depasesti focala maxima, vei pierde din lumina, ca si cum ai avea un telescop care aduna mult mai putina lumina.

3. daca esti fotograf, stii ca un f/d mai mic iti permite timpi de expunere mai scurti, lucru important in astrofoto.

Adaptarea unui DSRL la telescop se face cu adaptoare de la filet T2 (adica M42x0,75) la baioneta respectiva, plus un adaptor de proiectie sau unul de la barel de 1,25" sau 2" la T2. Exista oculare si lentile Barlow care au deja filet T2 pe ele.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 24 Ian 2009 19:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca te intereseaza DSO atunci un F/D mai mic inseamna lumina Idea si camp Exclamation
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Ian 2009 23:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

ca de obicei, "there is no free lunch".
multumesc pt. raspunsuri!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza: