Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC5907klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235551
Numar de utilizatori inregistrati: 2861
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Scule subdiametrale

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
CATA_==
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Dec 2008

MesajTrimis: 16 Feb 2009 15:43 Download mesaj
Titlul subiectului: Scule subdiametrale
Raspunde cu citat (quote)

Am creat acest topic in speranta ca aici o sa gasim /gasesc informati referitoare la sculele subdiametrale si la metodele de slefuit ..stiu ca sa mai scris si cam tot ce trebuie se gaseste pe aici pe undeva dar credeti-ma stand mult timp si citind multe lucruri cand imi trebuie ceva imi ia foarte mult timp ca sa gasesc unde am citit ..
Am o intrebare ...Ce marime trebuie sa aiba scula subdiametrala fata de oglinda si daca se face prelucrare pe CNC mai trebuie facuta in trepte fine sau asta se face numai daca ai acces la un strung normal..
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 16 Feb 2009 16:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scula e bine sa aibe diametru macar cat raza oglinzii dar nu strica mai mare mai ales la sticla suptire. Daca faci pe Cnc e perfect doar sa nu fie abateri de la sfera mai mari de 30 microni. trepte se fac doar pe strung simplu ca altfel nu ai control la prelucrare .
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 16 Feb 2009 18:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din experienta mea, pentru slefuirea fina si polisare, recomand scule subdiametrale avind diametre de 70..75% din cel al oglinzii slefuite. Altfel, la valori sub 0.65*D, creste probabilitatea ca oglinda sa capete astigmatism (cilindricitate), slefuire asimetrica.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 16 Feb 2009 18:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma, ... amandoi aveti dreptate Smile Cert e ca nu se poate lucra cu scule subdiametrale daca nu ai invatat prima data sa lucrezi cu scula obisnuita. Nu se pot slefui oglinzi mari daca nu ai slefuit prima data oglinzi mici. La oglinzi mici nu prea se folosesc scule subdiametrale. Bine-nteles ca dl CATA_==, asa cum il stim Smile se refera la oglinzi mari si foarte mari. In cazul unei oglinzi de un metru Shocked nu prea se poate folosi o scula de diametrul oglinzii. Asa incat va fi nevoie de o scula subdiametrala. Acuma, chiar si la diametrul recomandat de Tavi_S nu prea stiu cum va manui dl CATA_== o scula cu diametrul de juma' de metru Confused Un optician care a trecut prin "ciur si prin darmol", un optician care "simte" suprafata oglinzi, un optician care a acumulat multa experienta si stie exact ce face, un optician care are de corectat (polisat) o oglinda mare, poate sa foloseasca scule chiar mai mici decat jumatatea diametrului. Am vazut undeva, nu stiu daca nu chiar in cartea lui Texereau, cum acesta folosea o astfel de scula pentru a corecta erori locale.
Sus
CATA_==
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2009 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

NU domnu Dragan nu fac oglinda de un metru mai are de asteptat ''frec'' o sticla de 250 si am un disc de sticla de 330 facut cadou de un prieten nici el nu stie de unde o are cred ca este de pe vremea razboiului groasa de 38 si la asta vreau sa incerc cu scula subdiametrala ca am vazut tot pe aici ca cimentul sa gipsul pot da multe batai de cap ...APROPO am dat o fuga prin bazar la ploiesti si am gasit un basarabean de la care am luat un binoclu rusesc 10x50 si un refractor bresser 90mm sunt multumit de amandoua luate la super pret vreau sa spun ca refractorul mi-a oferit o imagine a venusului cum nu am mai vazut pana acuma vazut la 180x dar din pacate a inceput sa ninga ...pana la urma pe care sa o fac ..cea de 70 75 %din diametru sau cea egala sau mai mare decat discul
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 16 Feb 2009 22:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tavi Stanescu ti-a spus "diametru macar cat raza oglinzii" adica peste 50%, Tavi_F a zis "70..75%". Cu cat e mai mare diametrul cu atat e mai bine pentru a evita problemele. Daca pot sa-ti faci o scula asa cum ti-a recomandat Tavi_F e perfect.
Sus
CATA_==
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2009 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Rectific SAU VARIANTA DOMNULUI OCTAVIAN
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 17 Feb 2009 10:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu folosesc unelte subdiametrale si la oglinzi mici (am mai zis de fapt), in exclusivitate (degrosare, finisare, polisare, corectii, asferizare), intrucit am descoperit ca metoda este mai buna.

La diametre sub 65%, pe linga probabilitatea mare de aparitie a astigmatismului (la lucrul indelungat- slefuire/polisare), mai intervine prelungirea timpului de lucru (datorita gradului mic de acoperire).
La diametre peste 75%, incepe sa se piarda beneficiul sculei subdiametrale (obtinerea mai usoara a contactului bun, corectii usoare, predictibilitatea lucrului).

Am obosit si am terminat ce aveam de zis.
Dupa acumularea unei anumite experiente practice, poate link-ul urmator sa fie folositor:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...art/1/vc/1
(sigur ca mai exista informatii bune, dar nu am timp sa le caut acum)

Spor!
Sus
CATA_==
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Feb 2009 22:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cum calculez convexitatea la sculele subdiametrale?
Trebuie sa fie identica cu sageata oglinzi
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Feb 2009 09:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu trebuie sa calculezi nimic doar sa stii ce focar vrei sa produci . Daca dai scula metalica in lucru la CNC faci un desen in care sa vada omu ca e convex (nu toti stiu daca spui verbal) si scri raza ce doresti sa fie. E bine sa fie din otel de 10-15mm.Daca vrei sa faci pe strung normal din trepte nu vei gasi strungar sa faca asta (dureza 1-2 zile)doar tu trebuie sa lucrezi daca primesti acces la strung . Calcule sunt simple dar multe poate si peste 100 pt increment de inaintare 50 microni.
Sus
CATA_==
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Feb 2009 15:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Miscarile pe care trebuie sa le fac sunt identice cu cele obisnuite sau diferite ...Exista vrun link unde sa vad cum se lucreaza cu sculele subdiametru ? Ca tare imi este frica ca o dau in bara ..Nu stiu daca trebuie sa aplic anumite forte asupra sculei sau asta se face numai ptr zonele cu interes sporit sau cele care prezinta deformati

Va multumesc
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Feb 2009 20:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca faci o scula mica 50% D si Blancku nu e pregenerat ai cam mult de frecat la 250mm sau 330mm . poate 1 luna 2. Daca pui Og jos si se roteste motorizat inaintezi mai repede . Dar foarte important e sa ai un sferometru cu raza de masura 30-50mm cu care sa verifici curbura sa fie constanta .
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 23 Feb 2009 13:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am incercat sa gasesc toate posturile puse in topicul asta despre interbarile construectiei unei monturi ecuarotriale.
Sper ca am gasit toate "of topics" din acest post si am deschis un nou topic despre "Cum sa construesc o montura ecuatoriala".
Va rog sa tinteti gand de acest topic nou daca mai aveti alte intrebari de cum a construi o montura, si sa lasam topicul asta la slefuitul oglinzii principale.
Aici se discuta despre slefuirea oglindei.
Mod HoO Germany

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
CATA_==
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Mar 2009 20:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am facut sculele subdiametrale pe CNC la 70% din D blanck una ptr oglinda de 330 si cealalta ptr oglinda de 380 amandoua la F 5 [/img]

01032009109.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  327.13 kb
 Vizualizat:  de 6899 ori

01032009109.jpg

Sus
CATA_==
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Mar 2009 20:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si asa

01032009107.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  550.5 kb
 Vizualizat:  de 6895 ori

01032009107.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact