Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236688 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2882 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vvv Virgil |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
rugy Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2009 Mesaje: 452
Motto: cer senin Localitate: ORADEA
|
Trimis: 08 Mar 2009 14:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: gps? |
|
|
|
Vreau sa stiu daca la o motura dotata cu sistem GPS practic sunt asa de usor de gasit corpurile ceresti pe bolta cum scrie in prospect? Daca a lucrat cineva cu o astfel de montura il rog sa spuna cite ceva despre ea.Multumesc. |
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 09 Mar 2009 15:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
salut
gpsul nu prea are nici o legatura cu cat de bine gaseste obiectele, te ajuta numai sa te pozitioneze bine pe glob, dar este ok daca folosesti coordonatele cele mai apropiate pe care le cunosti, cata vreme nu sunt la zeci de km - monturile cu GoTo stiu sa compenseze diferenta cand le aliniezi. De exemplu daca stii coordonatele pt orasul tau, cata vreme stai in oras sau pe aproape, esti ok
Cat de bine gaseste obiectele depinde mult mai mult de montura si calitatea sistemului GoTo (nu GPS), unele sunt mai bune, altele mai putin, si de cat de buna este alinierea polara
eu am montura de la Celestron CG-5, fara gps, mai intai fac aliniera cu 2 stele+2 de calibrare (folosind un ocular cu reticul), realiniez cu nordul, toata operatiunea repet de 3 ori, dupa care este destul de exacta (in general cam toate obiectele raman in FOV al unui ocular de 20mm, chiar daca nu chiar in centru - telescopul este reflector 200mm, f5)
in afara de asta, cred ca majoritatea monturilor cu GoTo au o optiune aditionala de calibrare pt mai multa precizie cand cauti un obiect anume. Insa gps-ul este chiar in plus, mai ales daca nu te deplasezi pe distante lungi cu telescopul. In afara de asta, modulul GPs pt monturi este muuult mai scump decat un gps de mana care face acelasi lucru, doar ca trebuie sa bagi tu datele manual in computerul monturii |
|
Sus |
|
 |
rugy Membru

|
Trimis: 12 Mar 2009 11:46 Download mesaj |
|
|
|
salut. eu am inteles din prospect ca prin sistemul gps montura gaseste singura coordonatele si ora locului unde este amplasata ,se introduc trei stele dupa care se face alinierea automata si motura este gata de start.multumesc. |
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 12 Mar 2009 14:28 Download mesaj |
|
|
|
stai un pic: aici vorbim de doua chestiuni diferite: GPS si Goto. GPS nu face decat sa gaseasca coordonatele si ora, sistemul GoTo este cel care-ti gaseste obiectele, folosind , printre multe alte informatii, si informatiile provenite de la GPS - coordonatele si ora. Aceste informatii sunt esentiale, bineinteles, insa nu ai nevoie de un GPS ca se le obtii! Le poti introduce tu singur in calculatorul GoTo, te uiti la ceas pt ora si pe un atlas pt coordonate. Iti spun asta, pt ca in general, in toate monturile, gps-ul este un accesoriu aditional, nu vine standard cu montura, si in general urca pretul f mult - este intodeauna preferabil daca poti sa iei montura fara GPS, sunt efectiv bani aruncati pe geam
Apropos, de ce montura vorbim? |
|
Sus |
|
 |
rugy Membru

|
Trimis: 12 Mar 2009 15:47 Download mesaj |
|
|
|
buna vlad . vorbim despre o montura eq5 pe care vreau sa pun un sistem goto .acuma am priceput ca informatiile despre locatie si ora se pot introduce si manual in sistemul goto .e ok asa .dar pe linga alinierea la polara si trei stele mai trebuiesc ceva informatii introduse in sistemul goto?multumesc. |
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 12 Mar 2009 17:14 Download mesaj |
|
|
|
nu stiu ce Goto ii pui, dar banuiesc ca SkyScan
In general informatiile sunt aceleasi, data, ora , fusul orar , orar de vara /iarna, coordonatele geografice si cam atat. Dupa aia mai sunt cateva setari, modalitatea de urmarie (nord-sud, in functie de emisfera - din fabrica vine setat pt nord), restul sunt numai calibrari pe care le faci o singura data. coordonatele de eemplu raman in memorie , daca nu schimbi locul nu le modifici. Practic dupa prima sesiune, nu va mai trebui sa schimbi decat ora. Iti sugerez sa nu treci pe orar de vara (daylight saving) niciodata, ci mai degraba sa bagi cu o ora minus in calculator. Iar fusul orar, cel mai bine este sa il alegi in functie de meridian, nu de ora oficiala, caci de multe ori asta se alege pe criterii politice |
|
Sus |
|
 |
rugy Membru

|
Trimis: 14 Mar 2009 12:26 Download mesaj |
|
|
|
salut vlad. acum am priceput ca itradevar nu merita luat sistemul gps la montura ,poate functiona foarte bine si fara . coordonatele de loc si timp introduse manual.multumesc mult ptr info. apropo am vazut pozele postate de tine pe forum .excelent bravo.sa auzim de bine. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|