Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235057 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 23 Mar 2009 19:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Vazand linkul despre simulari de observatii, am unele pareri (subiective) asupra dimensiunilor imaginilor prezentate.
La marea opozitie a planetei Marte din august 2003 am reusit sa vad calota polara sudica cu un telescop home made de 12,5 cm F=100 cm ca si imaginea indicata in link pentru un un telescop cu apertura de 12,5 cm si focala de 250 cm.
Am mai observat (dificil) aceiasi calota si cu un refractor home made cu apertuta de 10,5 cm si focala de 40 cm !!!
Jupiter se vede in realitate cu apertura de 20 cm si focala de 100 cm ocular de 10 mm, ca imaginea din link aperdura 20 cm , focala 250 -300 cm, ocular de 10 mm.
Repet este o parere subiectiva care tine seama de faptul ca distanta dintre ochi si ecranul calculatorului este in cazul meu de caa 0,6 m.
As fi bucuros daca am avea aici si alte puncte de vedere.
Referitor la tema initiala, pot sa spun ca orice luneta (telescop) iti vei lua in viitor vei tanji dupa un altul (mai mare, mai mic, mai portabil, mai scump...) Este ca si cu iubitele...
Eu personal am un telescop de 200 cu montura HEQ5 pe care nu am unde sa-l pun, este putin mare si greu si de aceea trebuie sa-mi iau ceva mai mic si mai portabil. Q.E.D.
Referitor la instrumentele mici, recomand (acum nu sunt subiectiv) biblioteca astronomica on line, de citit neaparat Astronomie reala cu telescoape mici de M.K. Gainer-o carte scrisa cu stiinta si dragoste - sunt acolo multe raspunsuri la intrebarile ce ne framanta. _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|