Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
gabi_i24 Membru

Data inscrierii: 31 Aug 2009 Mesaje: 2
|
Trimis: 31 Aug 2009 22:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: amator am nevoie de putin ajutor... |
|
|
|
deci...nu stiu cu ce sa incep ...as vrea un telescop, nu am experienta deloc in domeniul asta (telescoape si alte instrumente de observare astronomica). acum, vreau sa iau un telescop, pentru care aloc maxim 15 mil deoarece nu am inca un contur al pretentiilor. ca cerinte de inceput: vreau sa pot observa cate ceva din sistemul nostru solar, daca se poate si mai bine e perfect. tocmai de asta apelez la voi; eu deja m-am uitat mult pe net dupa asa ceva dar nu vreau sa fac pe desteptul si sa-mi dau seama ca am dat banii pe ceva ce nu vreau. tocmai de asta repet cam care ar fi cerintele mele de la acest telescop: 1) sa vad macar sistemul sistemul nostru solar (de preferat mult mai mult, va dati seama....) si 2) nu vreau nici pe cel mai ieftin (si cel mai prost) dar pentru nivelul meu nici pe cel mai scump (max 15 mil). vreau ceva cu care sa-mi pot face treaba macar 3-4 ani pana adun ceva experienta.
va multumesc si astept raspunsuri
p.s. adresa mea de mess e gabi_i24@yahoo.com |
|
Sus |
|
 |
alexdre Membru

Data inscrierii: 16 Mar 2007 Mesaje: 23
|
Trimis: 31 Aug 2009 22:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
pai sa inteleg ca vrei sa practici mai mult astronomie in domeniul vizual ,nu vrei si foto.Asta e un telescop f bun ptr bugetul pe care il ai tu,poti sa vezi multe cu el si deep space objects,mai ales ca in viitor poti face si astrofotografie daca iti cumperi o montura solida. http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKP150750EQ3-2 |
|
Sus |
|
 |
Valentin Membru

Data inscrierii: 11 Iul 2006 Mesaje: 85
|
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1219
|
Trimis: 01 Sep 2009 08:40 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca un lucru important este si zona din care se fac majoritatea observatiilor. Conteaza foarte mult daca telescopul trebuie deplasat in zona de observatie sau nu. Nu e acelasi lucru sa cobori pe scara blocului un dobson de 10" sau un refractor pe montura alt-azimutala si pe urma sa le cari si cu masina.
Cand mi-am luat primul telescop (mak-ul de 127mm), unul din marile plusuri a fost si portabilitatea. De la magazin l-am carat cu metroul impreuna cu montura AZ3 fara dificultati. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11300
|
Trimis: 01 Sep 2009 08:46 Download mesaj |
|
|
|
Oricum daca iesi la observatii in afara localitatii, iesi cu masina. Iar pana la masina il cari pe bucati, deci dimensiunea/greutatea nu prea conteaza. Daca nu ai masina si te misti cu trenul sau cu maxitaxi....iti iei un binoclu. |
|
Sus |
|
 |
gabi_i24 Membru

Data inscrierii: 31 Aug 2009 Mesaje: 2
|
Trimis: 01 Sep 2009 09:27 Download mesaj |
|
|
|
multumesc pentru sfaturile de pana acum. eu de fapt ca sa... nu ma "umflu in pene" mai zic si ca de fapt eu nici nu stiu ce vreau sa fac cu el; de fapt eu imi dau seama de utilitatile lui (fotografie, portabilitate etc) pe masura ce imi ziceti voi. as vrea sa aibe cate putin din fiecare dar sa ne axam in special pe o cat mai buna vizionare deoarece pe mine ma intereseaza in special sa vad prin el "in timp real". acum mai zic asa: nu vreau sa par un dobitoc dar trebuie sa va reamintesc ca e prima oara cand m-am hotarat sa intru pe taramul astronomiei, nu vreau sa dau bani degeaba pe el, dar in acelasi timp vreau sa si munceasca bine pentru un amator.
astept in continuare pareri. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 01 Sep 2009 09:31 Download mesaj |
|
|
|
Iti recomand sa citesti si celelalte topicuri de pe aici. Nu ai fost singurul in situati asta si poate or sa te ajute sfaturile date celorlalti.
Si eu iti recomand un 200mm F/6 dobson, la mana a doua poti sa il iei pe la 1000 lei si de diferenta iti iei niste oculare buna (care sunt indispensabile si la fel de importante precum telescopul).
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11300
|
Trimis: 01 Sep 2009 09:37 Download mesaj |
|
|
|
Sa inteleg ca vrei sa ai satisfactii multimple cu bani putini!? E un compromis cam greu de realizat la banii astia. Principiile ar cam fi:
- focala lunga pentru planete/luna/soare (1000mm+)
- luminos pentru deep sky sau foto (f/5)
- mic, usor, ieftin
O vorba zicea sa se poate, dar, doar doua simultan. Daca vrei si foto (deep sky) atunci mai adauga si o montura EQ (planete si Luni pot fi fotografiate fara EQ). Daca e sa tragem linie ar fi asta:
http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/...class2=104
sau mai ieftin, dar si mai mic, montura mai slaba, asta:
http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/...class2=104
Cred ca ambele le gasesti prin magazinele de la noi, 15-20 mil.
Insa daca renunti la foto deep sky deci si la montura EQ, atunci dobsonul 200/1200 e winner. |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1219
|
Trimis: 01 Sep 2009 12:26 Download mesaj |
|
|
|
Din punctul meu de vedere si portabilitatea e importanta. Un telescop mare si greoi e folosit mai rar decat un telescop usor de carat si montat.
Cand scot afara SC-ul de 8", tre' sa fac patru drumuri pe scari pana duc toate angaralele jos. Telescopul n-ar fi foarte greu (5kg - 45cm) dar montura EQ5 e destul de grea si mare. Un Newton de 8" are vreo 8kg si 90cm. Zic eu ca e important.
Cel mai bine ar fi sa mergi la un magazin de telescoape sau la un club de astronomie si sa vezi pe viu un Newton pe montura ecuatoriala, un refractor si un Dobsonian ca sa iti faci o idee despre dimensiuni si eventual sa arunci o privire prin fiecare.
Trebuie sa tii seama si de accesorii, dupa cum zicea cineva mai sus.
Daca e pentru vizual deocamdata, nimic nu bate Dobsonianul de 8" la raportul pret/apertura. |
|
Sus |
|
 |
|