Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
bubble_nebula4_1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234665
Numar de utilizatori inregistrati: 2848
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex20
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Baader Hyperion 21 sau 17

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alex B.
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2009

MesajTrimis: 27 Aug 2009 17:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O nouă întrebare legată de ocularele Hyperion. Dat fiind greutatea (cel puțin cel de 17 este greu) folosirea lor pe lunete (refractoare) nu creează dificultăți? Intenționez să-l folosesc pe o lunetă de 120 mm. Mi-e teamă să nu creeze probleme cu oglida diagonală și cu echilibrarea instrumentului. Cu imaginea sunt lămurit și cam știu la ce să mă aștept. Aș vrea opinii de la cineva care poate a folosit un astfel de ocular pe refractor. Poate tot de la tine Zoth pentru că am reținut că ai un refractor. Wink Mulțumesc.
Sus
Oliver Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008

Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste.

MesajTrimis: 27 Aug 2009 21:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am unul de 5mm si il folosesc pe un Omni XLT 120mm fara probleme. Folosesc oglinda diagonala si trebuie sa il utilizez pe 1.25" deoarece tubul focalizatorului Baader cu care e dotat refractorul este atat de scurt incat nu pot focaliza cu el daca folosesc ocularul pe 2". De atins oglinda daca l-as utiliza pe 2" nu este cazul. Am o oglinda de 2" Skywatcher.
Sus
Alex B.
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Aug 2009 22:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțumesc de răspuns Oliver. Eu pe reflectorul de 200 îl foloseam pe 2" cu niște inele de adaptare puse de mine (vezi foto mai sus) care îmi permiteau să focalizez foarte puțin când schimbam focala ocularului și în același timp să trag foarte mult tubul focalizatorului care astfel nu mai intervenea în fața oglinzii. Știu ce spui cu tubul focalizatorului scurt. Aceeași problemă o aveam și eu la reflector de aceea am pus inelele. Poți să încerci și tu. îți spun cum să le faci.
Apropo de Omni XLT 120. Tot așa ceva vreau și eu să-mi iau. Dă-mi niște detalii te rog. Cum este calitatea imaginii? Cromatismul este suportabil? Eu fac cu preponderență observații stelare, mai puțin planete sau lună. Doar de curiozitate (poate Jupiter că este în sezon). Cum stă cu turbulența atmosferică (că cea instrumentală nu cred că este o problemă)? Montura (CG4) este cât de cât stabilă (asta ca să nu plâng după dobsonul pe care l-am dat ca s-o iau pe ea)? Am înțeles din instrucțiunile ei că montura nu se poate roti pe baza ei. Are o pană de fixare pe nord. Așa este? Trepiedul are bulă? Și ca să revenim la ocular, imaginea este acceptabilă pe margini la f/D = 8,3? La ocularul de 17 mm pe f/D = 6, dincolo de zona centrală (cam 50%) era ploaie de comete. La roiurile deschise mai ales se vedea asta.
Sus
Oliver Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Aug 2009 08:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa le iau pe rand...
Cromatismul la observatii stelare nu se observa, poate doar la Luna este mai evident.
Observatiile le-am facut intotdeauna aproape de Constanta la vreo 20km (poluare, malul marii etc) iar vizual la Jupiter se disting clar cel putin doua benzi, daca ai ceva noroc chiar mai multe (umblu acum dupa o camera sa vad ce poate in modul foto). In schimb obiectele Messier, galaxiile in primul rand, se vad doar ca niste pete cetoase, nebuloasele sunt nebuloase iar clusterii, in functie de marimea lor, pete sau aglomerari de stele.
Montura...cel putin la mine cam tremura cand bate vantul desi este echilibrata, are un mic joc pe DEC parca. Bula de nivel are. Daca vrei sa o indrepti repede spre un anumit obiect ii deblochezi cele doua axe orientezi repede telescopul. Poti roti baza daca iei trepiedul in brate si il invarti Laughing
Ploaie de comete sa stii ca nu am vazut asa ca vreau toata colectia de oculare.

P.S. Oricum, urmatoarea achizitie va fi un Dobson de 300 sau 400, salivez dupa el. Roiul din Hercule se vede cat de cat frumos cu al meu dar cu un reflector se 200 se vedea superb, mult mai luminos si mai rezolvat.
Sus
Alex B.
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Aug 2009 12:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțumesc pentru informații Oliver. Din ce îmi spui este bine. Cred că pentru stelele mele variabile nu voi avea prea mari probleme. Din ce îmi spui de montură cred că va fi suportabil. Dacă nu, odată ce ai deja o montură după aceea există oricând și alte variante. Voiam să te rog să-mi spui ceva și de oglinda aceea diagonală. Am înțeles că reflectă 93%, în contextul în care am văzut că există și diagonale cu peste 98% dar și mult mai scumpe. Este bună? Carcasa este metalică? Mai spune-mi te rog și dacă a fost vreodată nevoie să colimezi obiectivul lunetei. Este dificil?
Cu ocularul sunt convins că va fi mai bine decât la f/D = 6. Ți-am spus, singura mea teamă este legată de greutatea ocularului. Cu inelul acela suplimentar de schimbare a focalei pare și mai greu fiindcă este mai lung. Sper să fie totul în regulă. Dacă nu...va trebui să găsesc altă variantă.
Sus
Oliver Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Aug 2009 23:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, carcasa este metalica. Cat despre calitatea ei nu as putea sa-ti spun ceva. Ma depaseste...
Colimarea o faci o data si bine, doar daca este cazul, eu nu ma mai ating de obiectiv prea curand. Chiar am dat jos tot sistemul de prindere al lentilei si l-am pus la loc, doar din curiozitate. Nu cred ca este 100% colimat dar pentru cerintele mele de moment este suficient.
Sunt sigur ca montura iti va sustine accesoriile. Dupa cum am spus, eu am inlocuit focalizatorul, acesta fiind parca mai greu decat cel original si impreuna cu oglinda si ocularul Hyperion se adauga ceva greutate intregului ansamblu. Acelasi joc al monturii l-am observat si inainte de toata modificarea, adica focalizator original, oglinda pe 1.25" si ocular usor. Eu sper totusi ca jocul se datoreaza vreunor suruburi dar nu am stat sa verific. Oricum, jocul apare doar daca bate vantul.
Sus
Alex B.
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Aug 2009 08:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțam Oliver. Acuma ce o fi o fi că am comandat-o și vine luni. M-am mai liniștit în privința monturii pentru că am văzut că cei de la Celestron vând refrector de 150 mm, din aceeași serie, pe aceeași montură. Deci bănuiesc că luneta aceea mai mare este undeva la limita de greutate. Eu oricum vreau să schimb căutătorul cu unul de 50 mm și să iau o oglindă diagonală ca ta și deci greutatea va crește nițel dar nu cred că va fi nici asta o problemă. Mă gândeam și la atașarea pe spinare (deocamdată) a unui DSLR. O să văd...
Cu colimarea...eu cred că dacă la transport nu s-a dat cu ea de pământ nu ar trebui să fie nevoie. Am înțeles că vine și cu un căpăcel de colimare sau așa ceva. Este adevărat?
Avertisment cu Dobson-ul: este un instrument superb dar după primul extaz începi să vezi nu numai galaxii și nebuloase ci și dificultățile legate de întreținerea și utilizarea lui. Reflectoarele sunt al naibii de pretențioase la curățenie și la deplasare. Eu ștergeam praful în locul unde îl țineam pe al meu mai ceva ca în camera de locuit. Nu mai spun că tu acolo la mare vei sigur obligat să refaci oglinda mai des decât cei din alte zone. În general, din ce m-am documentat eu, reflectoarele mai mari sunt instrumente de pus într-un loc și lăsat acolo. Deci ar trebui să ai un mic observator chiar de la 200 mm în sus. Concluzie: cumpără un dobson cu tub parțial deschis. Se cară mai ușor și poți să mai sufli praful de pe oglinzi cu o pară de cauciuc. Sunt niște oferte tentate și accesibile la 200 mm în momentul de față. Succes și cer senin!
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 05 Sep 2009 20:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe langa lamuririle date de Oliver as vrea sa mai punctez cateva aspecte:
- daca folosesti o diagonala pe 2" nu trebuie sa-ti faci probleme cu greutatea ocularelor folosite.
- vibratiile monturii sunt datorate in cea mai mare parte lungimii instrumentului si nu greutatii lui.
- in privinta ploii de comete iar nu trebuie sa-ti faci probleme, spre deosebire de oglinzile parabolice, dubletele Fraunhofer sunt libere de coma iar un raport focal mai mare ajuta ocularul sa raspunda mai bine.

spor!
Sus
Alex B.
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Sep 2009 20:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțumesc zoth. Acum cred că este cam târziu pentru că am ales să merg pe varianta cu 1,25". În plus, ocularul Hyperion nu-mi dădea combinația de focale de care am nevoie. În loc de 17 și 11 am nevoie acum de 15 și 9 mm fiindcă focala refractorului este de 1000 mm în loc de 1200. Mai trebuie să mă decid cu ce înlocuiesc diagonala din pachet (știi tu topicul acela...). Cât despre greutatea ocularului, probleme cred că ar fi apărut dacă l-aș fi ținut în poziție înclinată. Tensiunile asupra șurubelelor de fixare a diagonalei mă gândesc că ar fi fost prea mari. Nu știu...oricum nu mai contează pentru că am decis să renunț la Hyperion. Îl fac fericit pe Oliver... Wink
De ar fi astea dificultățile. Acuma trebuie să refac toate hărțile cu secvențe pentru variabile și mai ales am nevoie disperată de niște brațe flexibile lungi și se pare că ale naibii sunt tare greu de găsit. Am niște dureri de mâini... Sad
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Sep 2009 21:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imi pare rau de intarziere dar la vremea cand ai pus intrebarile nu eram in zona.
Diagonala de 1.25" daca e cea care vine la pachet adica varianta de plastic e jalnica si de multe ori nici colimata bine (trebuie sa verifici).
Racorduri flexibile gasesti la TS.
Sus
Alex B.
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Sep 2009 21:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

După cum arată imaginea de difracție pare a fi colimată bine dar a venit cu o zgârietură foarte evidentă, ca o pată. Sau poate nu știu eu s-o verific. Mă rog... Mă gândesc să o înlocuiesc cu o oglindă dielectrică WO. Prețul este acceptabil, calitatea din cât am înțeles este foarte bună și arată și bine. Ce este TS? Surprised Dă-mi un link.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Sep 2009 22:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://www.teleskop-express.de/shop/produc...p392_.html
Sus
renegatul
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2008

MesajTrimis: 14 Sep 2009 13:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cum scria si Dragos opinia (pe aici) e ca fara Barlow Hyp sunt neadmisibile dpdv al calitatii ,al meu de 21 nu se compara cu 30-ul 30/80 uwa
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Download topic
Pagina 3 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact