Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235451 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2860 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astro_Simplet |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
rucinter Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2009 Mesaje: 2
|
Trimis: 18 Sep 2009 11:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: Binoclu sau telescop? |
|
|
|
Sunt un începător într-ale observațiilor astronomice și aș dori să îmi achiziționez un instrument în acest sens. Bugetul ar fi de maxim 1000 de lei și eu văd trei variante:
1. Galileoscope. E ieftin, dar merită?
2. Un telescop rudiementar
3. Binoclu.
Nu doresc să fac fotografii pentru că îmi dau seama că nu am nici bugetul și nici cunoștiințele necesare încă. Momentan înclin spre achiziționarea unui binoclu, eventual cu trepied. Nu știu ce ar fi mai rentabil, un SkyMaster 15X70 (al doilea din lista de aici http://www.skywatcher.ro/BinoCel/skymaster.htm) sau un Galileoscope / alt telescop ieftin, ambele cu trepied?
Avantajele binoclului ar fi prețul, câmpul vizual mai mare și greutatea care îl face ușor de transportat într-un rucsac. Am șanse să vad ISS-ul, cratere lunare, fazele lui Venus sau inele lui Saturn cu așa ceva?
Aștept și sugestiile voastre despre modele de binocluri și/sau telescopae,
Mulțumesc. _________________ http://www.parsec.ro |
|
Sus |
|
 |
Nova Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2009 Mesaje: 16
|
Trimis: 18 Sep 2009 12:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut. Din cate am auzit eu galileoscope are lentile din plastic. Uite aici cateva situri unde gasesti poate ce vrei sa cumperi: http://www.astromagazin.ro/catalog/?channel_ids=,
http://skywatcher.ro/
In 1000 lei gasesti ceva dar poate cei cu mai multa experienta iti pot da sfaturi mai bune decat mine. _________________ "Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe." -Brancusi |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9534
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Sep 2009 17:37 Download mesaj |
|
|
|
Am facut si eu aceasta afirmatie dar am rectificat.Galileoscop este o luneta cu obiectiv acromat, lipit si cu acoperire antireflex, din sticla ,D=50mm F=500mm.Ocularele si lentila Barlow sunt din plastic dar acromatizate.Pe ''cloudynights'' s-a declansat o adevarata moda de ''tunare'' a Galileoscopului.Obiectivul pare a fi de buna calitate,fiind produs pe o linie robotizata,de aici provine pretul mai mult decat acceptabil.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 18 Sep 2009 20:12 Download mesaj |
|
|
|
Nu te grabi sa ma asculti inainte de a primi sfatul unora mai experimentati.
Eu, ca posesor de telescop ieftin si binoclu cat de cat bun, iti recomand binoclul. Galileoscope-ul are obiectiv de 50mm, iar binoclul la care te-ai gandit tu are 2 obiective de 75mm. Cu refractorul meu de 60mm vad M13 doar ca o stea mai extinsa, deci nu stiu ce ai putea vedea la 50mm. Grosismentul unui binoclu este mai mic si chiar daca al unui telescop este mai mare, nu vezi cine stie ce detalii in plus si mai ai si un camp vizual ingust. Doar la planete ar fi o exceptie, pentru ca nu distingi toate detaliile la grosismente mici, insa eu am vazut satelitii lui Jupiter cu binoclul meu, Bushnell Falcon 10x50, tinut in mana. In plus, la binoclu iti folosesti ambii ochi, foarte confortabil, iar un binocular bun cred ca depaseste bugetul tau. Pana acum eu nu am vazut Saturn, era prea aproapede soare si m-am gandit ca e mai bine sa astept decat sa nu mai am nevoie de ochelari. Despre craterele lunare, foarte interesante, nu stiu daca la 15x vezi destul. Dar, daca te intereseaza sa inveti constelatiile te ajuta o harta (sper sa termin eu una cat de curand), un soft planetariu etc. Nu uita ca inainte de a invata sa folosesti un telescop trebuie sa inveti sa iti folosesti ochii! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5951
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
rucinter Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2009 Mesaje: 2
|
Trimis: 18 Sep 2009 20:22 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri.
Aproape ca m-am decis pentru un FirstScope de aici: http://www.skywatcher.ro/Cel/fs76.htm
Din cate am citit, este superior Galileoscopului si la un pret la fel de bun. O sa il folosesc o perioada si daca imi place, probabil o sa imi maresc bugetul si sa trec la ceva mai serios.
Daca credeti ca sunt motive pentru care nu ar trebui sa cumpar FirstScope, mi-ar face placere sa le aud
Folosesc Stellarium ca soft/harta, mi se pare extrem de prietenos si simplu de folosit. _________________ http://www.parsec.ro |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 18 Sep 2009 20:38 Download mesaj |
|
|
|
O alegere inteleapta acel FirstScope. Am vrut sa-mi iau si eu unul, dar nu am vrut sa mai cumpar si un ocular erecting. Ai ocazia sa inveti cum sa folosesti un newton, sa speli oglinda, iar cand vei trece la ceva mai serios vei sti cum se procedeaza. Nu stiu daca ai citit, dar tot pe skywathcer.ro, la educatie, scrie despre avantajele si dezavantajele unui newton. Parerea mea este ca FirstScope nu vei fi dezamagit de FirstScope, avand in vedere pretul destul de mic. Totusi intreba pe cineva daca are oglinda sferica sau parabolica. Faptul ca nu se precizeaza nu e semn bun. La un raport focal asa mic o oglinda parabolica e absolut necesara. |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 18 Sep 2009 21:03 Download mesaj |
|
|
|
Ia-ti mai bine binoclul Celestron 15x70. Te va apropia mai mult de Univers fata de firstscope. Prima imagine plina de stele a Caii Lactee o vei tine minte probabil pentru totdeauna.
In legatura cu ce vrei tu sa observi: ISS-ul se vede o mica formatiune de liniute, Inelul lui Saturn se vede la limita daca tii binoclul nemiscat (eu l-am vazut in perioada asta cand planul inelelor este aproape perpendicular pe noi), cratere pe Luna vei vedea foarte multe, fazele lui Venus nu le-am vazut deoarece e prea luminoasa planeta, dar probabil se vad fazele cand e aproape Venus Nou. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4245
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 19 Sep 2009 12:54 Download mesaj |
|
|
|
Doar ca opinie.''Firstscope'' este un Newtonian deschis la F/3.9 Cam ce fel de ocular va oferi o imagine buna cu acel telescop?Poate fi oglinda parabolizata oricat de precis,campul imaginilor bune va fi mic in ocularele clasice.In oculare evoluate,cu Parracor mai ales,alta viata.Dar si alt pret.
Pe cand un acromat la F/10,fie el numai de 50mm,este oricand util la ''casa amatorului''.Ar fi interesant ,si instructiv, sa comparam calitatea imaginii in cele doua instrumente.
Eu te sfatuiesc insa sa-ti iei un binoclu bun de 10x50mm.Mircea |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Sep 2009 13:23 Download mesaj |
|
|
|
Am privit zilele trecute printr-un Firstscope, si pot sa spun ca se simte bine acel F/D=3,9. Imaginea e buna doar pe circa 60% din campul vizual.
De aceea eu te sfatuiesc sa iti iei acel SkyWatcher de 130/650 pe care ti la recomandat Marius P, si iti raman si bani pentru un binoclu de 10x50, care este foarte bun astronomie.
Despre Galelioscope nu pot sa spun decat ca eu nu as da nici un leu pe el. Este bun pentru gradinita. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5951
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Sep 2009 18:32 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Cam ce fel de ocular va oferi o imagine buna cu acel telescop? |
Dupa parerea mea singurele oculare care ar face fata la acest raport focal si care ar putea sa redea o imagine buna cu acest instrument ar fi Nagler, Leitz widefield si Panoptic dar am ajunge intr-o situatie oarecum hazlie in care ocularul este de cateva zeci de ori mai scump decat instrumentul.
Am incercat si eu acest Firstscope cu vreo luna in urma si impartasesc parerea lui dragos.n in privinta lui.
dragos.n a scris: | Despre Galelioscope nu pot sa spun decat ca eu nu as da nici un leu pe el. |
Acest punct de vedere este valabil din prisma unui astronom amator avansat posesor a mai multor telescoape performante.
Cand este vorba de un incepator care face primii pasi in acest hobby lucrurile se schimba, cred ca un Galileoscop poate fi util si instructiv in primul rand.
In fine, daca ar fi sa votez pentru un instrument, tot un binoclu (7x50 / 10x50) as alege pentru inceput. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 19 Sep 2009 20:17 Download mesaj |
|
|
|
Citind recenzia de la linkul dat de zoth intelegem ca Galileoscopul a fost creat ca luneta care sa ofere o marire de 50x,marire la care dorintele colegului nostru,si pe care le-am impartasit cu totii la inceputurile noastre,de a vedea craterele lunare,fazele lui Venus,inelul lui Saturn,mai nou ISS-ul, se pot indeplini.Cu imagini de buna calitate.
Desigur ca un amator experimentat, ca dragos.n, are alte prioritati si are nevoie de bani pentru proiecte avansate.Mircea |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Sep 2009 20:26 Download mesaj |
|
|
|
De ce nu as da nici un ban pe Galelioscop. Nu pentru ca am acum mai multe instrumente performante. Ci pentru ca atunci cand am inceput, am pierdut mult timp si multi bani facand diverse improvizatii, incropeli, constructii cu tot felul de lentile, de care galelioscopul nu e departe, sau poate chiar e in urma a ce faceam eu atunci. Nu zic, am invatat multe lucruri, dar am risipit destui bani, cu care as fi putut sa iau de la inceput ceva mult mai performant, si de invatat sa invat din carti. Oricum, de practica nu scap nici acum, si citind pe site, nu prea scapa nimeni. Decat cel mult cei care nu au pretentii de la instrumentele lor. Dar este una sa incepi cu o luneta de 50mm, cu camp ocular ingust si performante bune pentru comparatii istorice, si alta cu un telescop de 130mm.
Asa ca imi mentin parerea. Galelioscopul e pentru gradinita. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1835
|
Trimis: 19 Sep 2009 22:29 Download mesaj |
|
|
|
rucinter a scris: | Multumesc pentru raspunsuri.
Aproape ca m-am decis pentru un FirstScope de aici: http://www.skywatcher.ro/Cel/fs76.htm
Din cate am citit, este superior Galileoscopului si la un pret la fel de bun. O sa il folosesc o perioada si daca imi place, probabil o sa imi maresc bugetul si sa trec la ceva mai serios.
Daca credeti ca sunt motive pentru care nu ar trebui sa cumpar FirstScope, mi-ar face placere sa le aud
Folosesc Stellarium ca soft/harta, mi se pare extrem de prietenos si simplu de folosit. |
Ceva nu e in regula! Cand spui ca ai posibilitatea sa investesti intr-un instrument 1000 de lei si te opresti apoi la unul de 240 inseamna ca pe undeva ne scapa ceva. Sau nu s-a spus tot. Cineva a punctat bine problema topicului. Binoclu sau telescop? La banii pe care i-ai anuntat initial le poti avea pe amandoua. Stii care e cel mai folosit instrument din lista mea? Cel mai mic. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|