| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9957
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Sep 2009 00:25 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
super, neox! L-ai probat cu obiectivul? Mai trebuie sa-i faci niște inele de fixare pe montură. Cred că ar fi cool dacă l-ai imbrăca in folie imitație de lemn!
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 19 Sep 2009 00:36 Download mesaj |
|
|
|
Merci Erwin!
Da sper ca maine sa pun un pic obiectivul si sa vad chiar si fara colimare.
Inca ma obsedeaza focuserul, mai trebuie intarit pe ici pe colo ca nu e suficient de teapan cum as vrea. Diagonala si ocularul sunt teribil de grele .
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 20 Sep 2009 17:35 Download mesaj |
|
|
|
Azi am pus si obiectivul pe "bazdaganie" si am testat focuserul in primul rind care dupa toate emotiile se pare ca merge de minune, am renuntat chiar si la fasia de smirgher. Poblema era, se pare, la rulmenti care mi aveau nevoie de ceva intariri pt. ca basculau un pic portocularul cat sa piarda aderenta. Am intors luneta pe toate partile si nu pica nimic .
A fost si prima lumina (fara colimare, ca oricum mai trebuie s-o desfac) si sunt incantat de rezultat. Mai am de facut mici retusuri la interior, apoi sa termin vopsitul (cat e inca cald afara ) si sa lipesc velurul la interor.
Mai jos poze cu luneta pe jumatate asamblata plus "prima lumina" (de zi) de la geam. cu aparatul la ocular Meade SP de 26mm.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
170.99 kb |
| Vizualizat: |
de 7709 ori |

|
|
149.6 kb |
de 7709 ori |

|
|
118.86 kb |
de 7709 ori |

|
|
136.71 kb |
de 7709 ori |

|
|
151.25 kb |
de 7709 ori |

|
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6238
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 20 Sep 2009 18:17 Download mesaj |
|
|
|
Merci fain Zoth!
Eh...cu grosismentul mai slabut pt. ca era total necolimata (n-am mai avut rabare s-o bibilesc ca apoi sa desfac tot...mai am de vopsit. Am asamblat-o mai mult pt. focuser. Chiar si asa mergea bine pe la 70X, diametrul obiectivului.
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 20 Sep 2009 19:41 Download mesaj |
|
|
|
Arată grozav și "vede" bine! Felicitări, o să iasă un instrument mic și rău!
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 21 Sep 2009 00:11 Download mesaj |
|
|
|
Dap...o sa iasa un RFT dragut. Sa am niste Naglere...ehe !
S-ar preta bine si la fotografie de camp larg pt ca are curbura aproape zero din cate mi-am dat seama, ochiometric . Chiar ocularele tind sa supracorecteze un pic si adauga ceva distorsiune pozitiva (campul apare usor curbat spre obiectiv).
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 25 Sep 2009 17:51 Download mesaj |
|
|
|
Cateva noutati la ocheanul meu
Ieri am luat din Praktiker velur negru si am captusit iteriorul. E super tare materialul asta . N-am gasit pana acum vopsea mata care sa-l egaleze. Pacat ca la suprafete mari e scump fata de vopsea.
Intre timp mai astept sa se usuce vopseaua pe una din piese si maine incerc sa asamblez. Apoi incep sa ma concentrez pe o montura azimutala la care am inceput sa proiectez pe calculator.
|
127.11 kb |
de 7602 ori |

|
|
164.31 kb |
de 7602 ori |

|
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 25 Sep 2009 21:26 Download mesaj |
|
|
|
da, velurul negru e bun optic, dar are 2 dezavantaje: adună praful și pierde fire care în timp pot ajunge pe optică.
poți încerca o montură din fittinguri cum am eu, e foarte simplu de realizat. Chiar mă bate gândul să îi fac la a mea o placă înclinată și atunci o transform în ecuatorială.
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 27 Sep 2009 23:14 Download mesaj |
|
|
|
Au cedat lipiturile cu epoxi?
Nu te grăbi cu rulmenții, să văd cum funcționează al meu. E drept că e suficient de rigid cum l-am conceput, rămâne să văd cu tubul port-ocular care nu are suprafața frezată plan cum se va comporta la momentul de rotație indus de ocularele grele pe diagonala...
Piesa care susține axul e ca de fabrică... găsești un meseriaș s-o facă la freză?
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 28 Sep 2009 00:03 Download mesaj |
|
|
|
La axul de focusare e problema, acolo a cedat ...de la discul de placaj ( cu tot cu tratamentul cu epoxy. In plus cand presam axul pe portocular placajul se flexa suficient cat sa ma enerveze
Am descoperit ca axul e bine sa nu fie chiar la mijloc intre cei 4 rulmenti ci ceva mai in fata spre ocular. In felul asta sustinemai bine greutatea care altfel tinde sa basculeze pe ax.
Dap...am un meserias...are doua freze profesionale. Cu strungul e mai complicat. Trebuie sa vorbesc cu meseriasul cu frezele care are alt meserias cu strungul ....telefonul fara fir
La el o sa fac si banda plata de pe portocular si canalul transversal pt. ax.
Teava de aluminiu o comand din Germania la dimensiunea care imi trebuie. Cu romanii m-am lamurit, daca nu esti firma sau nu cumperi cu tirul nici nu se sinchisesc.
Pana atunci o sa ma ocup de un trepied sa-l reconditionez pt luneta "ce va sa vina"
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7217
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Sep 2009 01:43 Download mesaj |
|
|
|
Povestea este cam asa. Unii dintre cei mai tari constructori de refractoare, si ma refer la Vixen si la Takahashi, nu utilizeaza sisteme crayford pe ele, ci focusere cu cremaliera. Si mai sunt si altii. Eu in locul vostru as incerca acel sistem cu surub lungitudinal. Chiar daca nu e micrometric, se poate face sa nu aiba joc. Eu unul nu l-am incercat, dar imi pare cel mai sigur.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 28 Sep 2009 21:04 Download mesaj |
|
|
|
inițial și eu am vrut să fac suporturi asemănătoare pe care să le fixez cu câte 2 șuruburi de corpul focuserului, am renunțat când strungarul mi-a zis că are pe cineva la mașina de găurit în coordonate, apoi iar m-am răzgândit când n-am mai avut acces. Eu sper să pot fixa axele rulmenților suficient de bine cu epoxi, mai am să ajustez un pic locașurile.
cred că e mai solidă soluția ta, dar mai greu de colimat, presupun că în placa albastru deschis vor fi cel puțin 3 șuruburi de prindere?
|
|
| Sus |
|
 |
|