Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
16.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
› Numar total de mesaje in forum: 243165
› Numar de utilizatori inregistrati: 2844
› Cel mai nou utilizator inregistrat: rpaun
›
› Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026
›
› Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
› Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Uberfractor

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 19 Sep 2009 00:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

super, neox! Smile L-ai probat cu obiectivul? Mai trebuie sa-i faci niște inele de fixare pe montură. Cred că ar fi cool dacă l-ai imbrăca in folie imitație de lemn! Smile
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 19 Sep 2009 00:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Merci Erwin!

Da sper ca maine sa pun un pic obiectivul si sa vad chiar si fara colimare.
Inca ma obsedeaza focuserul, mai trebuie intarit pe ici pe colo ca nu e suficient de teapan cum as vrea. Diagonala si ocularul sunt teribil de grele Confused .

www.cloudynights.com
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Sep 2009 17:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi am pus si obiectivul pe "bazdaganie" Laughing si am testat focuserul in primul rind care dupa toate emotiile se pare ca merge de minune, am renuntat chiar si la fasia de smirgher. Poblema era, se pare, la rulmenti care mi aveau nevoie de ceva intariri pt. ca basculau un pic portocularul cat sa piarda aderenta. Am intors luneta pe toate partile si nu pica nimic Rolling Eyes .
A fost si prima lumina (fara colimare, ca oricum mai trebuie s-o desfac) si sunt incantat de rezultat. Mai am de facut mici retusuri la interior, apoi sa termin vopsitul (cat e inca cald afara Wink ) si sa lipesc velurul la interor.
Mai jos poze cu luneta pe jumatate asamblata plus "prima lumina" (de zi) de la geam. Smile cu aparatul la ocular Meade SP de 26mm.

Picture 037.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  170.99 kb
 Vizualizat:  de 7709 ori

Picture 037.jpg

Picture 035.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  149.6 kb

Picture 035.jpg

Picture 030.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  118.86 kb

Picture 030.jpg

Picture 031.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  136.71 kb

Picture 031.jpg

Picture 032.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  151.25 kb

Picture 032.jpg

www.cloudynights.com
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 20 Sep 2009 18:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari neox Very Happy
Imaginile astea imi amintesc de ZZ Top:
http://www.youtube.com/watch?v=gwq_QW4nrUc
Contrast bun, claritate buna, culori frumoase.
Ai avut curiozitatea sa urci cu grosismentul?
Pana la cat?
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Sep 2009 18:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Merci fain Zoth! Very Happy

Eh...cu grosismentul mai slabut pt. ca era total necolimata (n-am mai avut rabare s-o bibilesc ca apoi sa desfac tot...mai am de vopsit. Am asamblat-o mai mult pt. focuser. Chiar si asa mergea bine pe la 70X, diametrul obiectivului.

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Sep 2009 19:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Arată grozav și "vede" bine! Felicitări, o să iasă un instrument mic și rău! Smile
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Sep 2009 00:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dap...o sa iasa un RFT dragut. Sa am niste Naglere...ehe Rolling Eyes !

S-ar preta bine si la fotografie de camp larg pt ca are curbura aproape zero din cate mi-am dat seama, ochiometric Smile . Chiar ocularele tind sa supracorecteze un pic si adauga ceva distorsiune pozitiva (campul apare usor curbat spre obiectiv).

www.cloudynights.com
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Sep 2009 17:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cateva noutati la ocheanul meu Smile

Ieri am luat din Praktiker velur negru si am captusit iteriorul. E super tare materialul asta Very Happy . N-am gasit pana acum vopsea mata care sa-l egaleze. Pacat ca la suprafete mari e scump fata de vopsea.
Intre timp mai astept sa se usuce vopseaua pe una din piese si maine incerc sa asamblez. Apoi incep sa ma concentrez pe o montura azimutala la care am inceput sa proiectez pe calculator.

Picture 039.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  127.11 kb
 Vizualizat:  de 7602 ori

Picture 039.jpg

Picture 038.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  164.31 kb
 Vizualizat:  de 7602 ori

Picture 038.jpg

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Sep 2009 21:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

da, velurul negru e bun optic, dar are 2 dezavantaje: adună praful și pierde fire care în timp pot ajunge pe optică.

poți încerca o montură din fittinguri cum am eu, e foarte simplu de realizat. Chiar mă bate gândul să îi fac la a mea o placă înclinată și atunci o transform în ecuatorială. Smile
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Sep 2009 18:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se pare cu e cu ghinioane constrctia mea Confused Crying or Very sad
Ieri dupa ce am reusit sa asmblez tot, dupa cateva teste f. incurajatoare inclusiv autocolimare prin reflexie care a iesit la tinta din prima, a lovit dezasrul Mad . Mecanismul focuserului a cedat din cauza greutatii accesoriilor..cred...

Maca ma consolez ca am invatat lucruri noi cu ocazia asta.
Oricum dupa ziua de depresii si frustrari de ieri m-am hotatrat sa fac treaba ca la carte (asa cum ar fi trebuit s-o fac din prima incercare Confused )
Imi comand doua tevi de aluminiu, una de 90mm x200x3 pt tubul optic si una de 80x100x5 pt portocular. Dau sa-mi faca la strung un inel, o flansa de fapt care vine in capul tubului optic si care o sa sustina obiectivul pe suruburile de colimare. Nu mai umblu cu jumatati de masura, la portocular trebuie neaparat frezata o banda cat mai lata pt ca altfel apar 2 probleme: portocularul mai tinde sa se roteasca si ce-i mai grav aderenta fata de axul de focusare e minima si aluneca usor.
Am invatat cu ocazia asta ca un focuser de refractor trebuie construit mult mai solid fata de un Newton pt ca are multa greutate de purtat: diagonala mare + ocular sau eventual aparat foto greu, care trag in jos mai tot timpul.

Rulmentii de focusare o sa-i montez cam ca Erwin la luneta lui.

Din vechiul proiect mai pastrez doar parasolarul Cool .

Am refacut proiectul are o sa arate cam asa.....

Capture1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  28.69 kb
 Vizualizat:  de 7525 ori

Capture1.jpg

Capture.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  48.11 kb
 Vizualizat:  de 7524 ori

Capture.jpg

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 27 Sep 2009 23:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Au cedat lipiturile cu epoxi?
Nu te grăbi cu rulmenții, să văd cum funcționează al meu. E drept că e suficient de rigid cum l-am conceput, rămâne să văd cu tubul port-ocular care nu are suprafața frezată plan cum se va comporta la momentul de rotație indus de ocularele grele pe diagonala... Smile
Piesa care susține axul e ca de fabrică... găsești un meseriaș s-o facă la freză?
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2009 00:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

La axul de focusare e problema, acolo a cedat ...de la discul de placaj ( cu tot cu tratamentul cu epoxy. In plus cand presam axul pe portocular placajul se flexa suficient cat sa ma enerveze Confused

Am descoperit ca axul e bine sa nu fie chiar la mijloc intre cei 4 rulmenti ci ceva mai in fata spre ocular. In felul asta sustinemai bine greutatea care altfel tinde sa basculeze pe ax.

Dap...am un meserias...are doua freze profesionale. Cu strungul e mai complicat. Trebuie sa vorbesc cu meseriasul cu frezele care are alt meserias cu strungul Rolling Eyes ....telefonul fara fir Cool
La el o sa fac si banda plata de pe portocular si canalul transversal pt. ax.

Teava de aluminiu o comand din Germania la dimensiunea care imi trebuie. Cu romanii m-am lamurit, daca nu esti firma sau nu cumperi cu tirul nici nu se sinchisesc.

Pana atunci o sa ma ocup de un trepied sa-l reconditionez pt luneta "ce va sa vina" Wink

www.cloudynights.com
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 28 Sep 2009 01:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Povestea este cam asa. Unii dintre cei mai tari constructori de refractoare, si ma refer la Vixen si la Takahashi, nu utilizeaza sisteme crayford pe ele, ci focusere cu cremaliera. Si mai sunt si altii. Eu in locul vostru as incerca acel sistem cu surub lungitudinal. Chiar daca nu e micrometric, se poate face sa nu aiba joc. Eu unul nu l-am incercat, dar imi pare cel mai sigur.
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2009 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa o oarece gandeala Rolling Eyes , si dupa ce am mai revzuit planul lui Erwin cu rulmentii am incercat sa proiectez un suport care primeste cate doi dintre ei.
Idea ar fi ca tubul sa fie usor frezat pe locul unde vine inserat suportul cu rulmenti. Suportul in sine are prins cate o placuta care se prinde de tub. In felul asta am loc si de mici reglaje.

Rulmentii sunt de 3x6x2,5mm iar suportul se poate face din banda de aluminiu de 5mm grosime lucrat cu atentie la pila. Precizia cea mai mare e la dat gaurile pt rulmenti.

Capture.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  47.67 kb
 Vizualizat:  de 7446 ori

Capture.jpg

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Sep 2009 21:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

inițial și eu am vrut să fac suporturi asemănătoare pe care să le fixez cu câte 2 șuruburi de corpul focuserului, am renunțat când strungarul mi-a zis că are pe cineva la mașina de găurit în coordonate, apoi iar m-am răzgândit când n-am mai avut acces. Eu sper să pot fixa axele rulmenților suficient de bine cu epoxi, mai am să ajustez un pic locașurile.

cred că e mai solidă soluția ta, dar mai greu de colimat, presupun că în placa albastru deschis vor fi cel puțin 3 șuruburi de prindere? Rolling Eyes
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 9

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact