Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235518 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2861 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Andreea Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2009 Mesaje: 1
|
Trimis: 13 Noi 2009 16:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ce telescop sa aleg? |
|
|
|
Buna,
Am si eu o mica dilema: vreau sa cumpar un telescop "de incepatori" la care sa pot conecta si aparatul foto (Nikon D80). Am incercat sa culeg inform despre ce ar trebui sa urmaresc la caracteristici si am ramas sa aleg intre:
Telescop Newton SkyWatcher Mira-130/650 EQ2
si
Telescop Newton SkyWatcher LUNA-130/900 EQ2
Va rog dati-va cu parerea!
Ms mult!
Have a nice day!  |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 13 Noi 2009 16:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Hello, nu poti sa faci poze cu niciun telescop dintre cele doua. Asta fiindca nu sunt optimizate pentru foto ci doar pentru vizual. Adica oglinda principala este prea in spate si planul focal nu ajunge la cip-ul aparatului tau.
Ce poti sa faci?
1) sa iti iei o luneta, astfel sigur ajungi la focus fiindca are cursa focalizatorului destul de lunga.
2) modifici telescopul respectiv astfel incat sa ajungi la focus.
Apropo, ce tip de poze vrei sa faci?
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 13 Noi 2009 17:52 Download mesaj |
|
|
|
Mai poti face fotografii prin metoda afocala cu un adaptor de genul: http://www.celestron.com/c3/product.php?CatID=50&ProdID=367
Place the Tele-Extender over both the eyepiece and the visual back, then attach your 35mm SLR camera to the back of the Tele-Extender, using a T-Ring.
Sau mai poti apropia planul focal cu un barlow de genul: http://www.celestron.com/c3/product.php?CatID=50&ProdID=365
A T-Adapter allows you to attach your 35mm SLR camera to the prime focus of your telescope or spotting scope. This arrangement is used for terrestrial photography and short exposure lunar and planetary photography. It can also be used for long exposure deep-sky photography when using a separate guidescope.
Solutiile de mai sus sunt compromisuri la o problema foarte complexa si costisitoare. Depinde si ce vrei sa fotografiezi, si la ce calitate ... |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Noi 2009 22:55 Download mesaj |
|
|
|
Exista o metoda destul de simpla si putin costisitoare, atat ca timp cat si ca materiale, pentru adaptarea unui newton la cerinte foto. Si anume, aceea de a insera intre bariletul oglinzii primare si capatul tubului, niste distantiere de lungime egala pe fiecare surub de prindere.
Evident asta nu e chiar la indemana unui incepator, care se apropie de instrument, cu ceva sfiala, si teama de a nu strica ceva. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9739
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Noi 2009 23:57 Download mesaj |
|
|
|
în acest caz, aș recomanda începătorilor să își cumpere instrumente second-hand, ar primi instrumente la un raport preț-calitate mai bun decât nou din magazin și nu ar pierde nicio garanție sau n-ar fi chiar așa de necăjiți în caz că strică ceva...
Și un pic de școală pe instrumentele altora mai avansați ar fi de preferat. Cel puțin în ceea ce privește așteptările și noțiunile de bază. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Noi 2009 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Andreea,
la intrebarea ta, raspunsul meu ar fi, nici unul. De ce? Pentru ca ambele telescoape mentionate de tine sunt puse pe o montura prea slaba pentru astrofoto, si chiar pentru fotografie de orice fel. Doar daca vrei sa scoti telescopul de pe montura, si sa pui aparatul in loc, ar merge.
Pentru a avea ceva rezultate, ai avea nevoie de o montura cel putin EQ 3-2. eventual motorizata, daca vrei sa faci astrofoto deepsky, sau si mai bine, dar mai grav la buzunar, cu GoTo. Adica ceva de genul asta
http://astromagazin.ro/catalog/montura-ecu...4cf65e5581
Asta e EQ 3-2 fara motoare.
Pe ea poti sa pui o luneta ca asta
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK102500-OTU
si nu vei mai avea nevoie de adaptarile de care vorbea si Catalin si eu mai sus.
Sau poti sa iei ceva mai serios, si ca dimensiune, si ca performante, daca te incumeti sa o dai pe mana cuiva care se pricepe sa faca adaptarea necesara pentru foto
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?c...2W%28M2%29
Evident ca toate depasesc bugetul unuia din cele alese de tine, dar astrofotografia nu este, si nu va fi inca mult timp o chestie ieftina. _________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 14 Noi 2009 00:12, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Noi 2009 00:09 Download mesaj |
|
|
|
Buna Andreea, si bine ai venit pe la noi.
Ce buget ai? _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
Trimis: 14 Noi 2009 01:43 Download mesaj |
|
|
|
Deocamdata nu stim ce vrea sa fotografieze.
Si nici ce asteptari are.
Iar problemele astrofoto sunt mult mai complexe decat montura si pozitia planului focal. Tocmai nerecomandate incepatorilor.
Commercial astrophotography equipment is easy to find, and modern digital cameras are increasing in popularity due to lower cost and ease of use. However, skill and technique are extremely important, and the hobby can become a life-time passion or short-term frustration. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 14 Noi 2009 03:53 Download mesaj |
|
|
|
Gabriel, as vrea sa iti spun cateva lucruri.
In primul rand, toti am fost odata incepatori. A spune ca unele probleme nu sunt recomandate incepatorilor este gresit, pentru ca nimeni nu stie unde va ajunge cel care a fost odata incepator. Nici cata ambitie il va mana inainte, nici cu ce viteza va asimila cunostiinte si deprinderi complexe. Nici tu, nici eu, nu stim ce va face un om. Noi trebuie doar sa ii raspundem corect si cat se poate de detaliat la intrebarile care ne sunt puse. Nu sa il descurajam, nu sa il tratam ca pe un copil mic. Ce va face fiecare om, cu ce mijloace, in cat timp, si pana la ce nivel va dori sa ajunga e treaba lui.
In nici un caz insa nu e treaba noastra sa ii spunem ceva de genul, ''vezi ca asta e o treaba prea grea, si tu ca incepator nu o sa faci fata'' Chiar daca intre fraza asta si ce ai spus tu e o mica diferenta, trebuie sa fim foarte atenti la nuantele formularii, pentru ca cine citeste ce ai spus tu poate intelege si asa.
Si eu am fost incepator pe acest forum, la fel ca tine. Si eu am gresit. Si am fost si corectat si am inteles. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
Trimis: 14 Noi 2009 05:02 Download mesaj |
|
|
|
Imi cer scuze ca nu recomand nimanui sa inceapa cu astrofoto fara macar o documentare mai serioasa in prealabil, tocmai pentu a evita dezamagirile ulterioare. Asa mi s-a parut mai cinstit.
Dar promit ca nu va mai deranjez. |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Noi 2009 10:31 Download mesaj |
|
|
|
Chestia e ca daca nu esti incepator intr-ale fotografiei, s-ar putea sa nu fie asa de complicat astro-fotografia. Nu am vorbit niciodata cu un fotograf care a trecut la astro... _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5957
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Noi 2009 12:30 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Dar promit ca nu va mai deranjez. |
Nu face asa, asta nu e o pozitie constructiva!
Eu unul consider ca avertizarile pe care le-ai facut in postul tau precedent sunt foarte bine venite.
Domnul moderator care te-a pus la colt uita faptul ca forumul este locul unde fiecare user are libertatea sa-si exprime opinia personala daca aceasta este expusa intr-o forma decenta.
In ce priveste astrofotografia pot spune ca nu sunt un practicant al ei (pentru mine fascinatia ocularului e mai mare) dar ca observator extern ce urmaresc de multa vreme si sectiunile dedicate ei cred ca este un domeniu foarte atractiv in special pentru tineri si incepatori din motivul ca este "spectaculos" si ofera rezultate palpabile, concrete.
Ceea ce ne facem ca uitam ades este faptul ca domeniul asta este unul dificil si care are multe capcane si nu usoare.
Deasemeni conteaza foarte mult si ce intelegem prin astrofotografie, ce standarde personale avem sau care este nivelul nostru de asteptare.
Nu vreau sa critic pe nimeni, dar pentru mine unul din toata puzderia de imagini postate pe forum de-a lungul timpului nu regasesc decat doi useri ce fac astrofoto adevarata si inca doi care fac eforturi mari pentru a atinge acest nivel.
Restul se joaca sau dupa caz, ne testeaza nervii
Nu o luati in tragic, este o opinie personala... |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 14 Noi 2009 15:32 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc domnule zoth pentu ajutorul pe care mi-l dai in moderarea acestei sectiuni.
In ce priveste libertatea de exprimare, asa cum ar cam trebui sa stie toata lumea, libertatea inseamna si asumarea unor responsabilitati, inclusiv aceea de a fi atenti atunci cand formulam niste opinii, si pentru cei care au avut interesul sa citeasca cu atentie mesajul meu, cred ca sensul acesta este foarte clar. Cine doreste altceva, treaba lui. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
Trimis: 14 Noi 2009 15:54 Download mesaj |
|
|
|
Ma referam la faptul ca nu mai vreau sa intru in polemici pe o tema rediscutata de sute de ori. Si multumesc zoth pentru sustinere (nu neaparat pentru faptul ca avem o parere asemanatoare ci pentru ca este una realistica).
Poate experienta altora, care nu mi se par deloc incepatori, exemplificata prin multe imagini reale va ajuta sa va formati o parere obiectiva despre posibilitati dar si despre eforturile necesare: http://www.astrosurf.com/buil/d70v10d/eval.htm
Cum se rezolva o problema curenta a camerelor DSLR: http://astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm
Astea dintr-o serie de imagini interesante: http://astrosurf.com/buil/us/test/test.htm
Si o alta discutie pe aceeasi tema: http://photo.net/nikon-camera-forum/00Ry5l
"I've used my D80 for astrophotography, it's not the best choice for any astro un-modified. Nikon started using a very strong hot mirror, with a cut off well above the IR level. For the best astro-photography you need to be able to get down to 680nm (very deep red), almost all emission nebula are hydrogen and glow that wavelength."
Un alt aspect interesant: observ ca multi incep astrofoto folosind obiectivele originale ale aparatului. Si au rezultate relativ bune. Din cauza adaptarii optimizate cu aparatul foto si calitatea superioara a opticii ?
As recomanda ceva, dar nu mai am curajul. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 14 Noi 2009 16:18 Download mesaj |
|
|
|
Gabriel, lasa faza cu curajul, ca deja ...
Daca ai de facut o recomandare fa-o. Eu ti-am atras atentia asupra formularii mesajului, daca ai avut bunavointa sa citesti cu atentie ce am scris. Daca nu, si vrei sa dai alta interpretare, e problema ta, nu a mea. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|