| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239654 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 12 Noi 2009 10:14 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
OK As dori sa nu ne mai domnim atat si sa continuam discutia in mod tehnic, profesional.
Eu practic am vazut o mare diferenta, pe un asemenea instrument, intre oculare Huygens (din sticla) si oculare Kellner. Mai exact s-au diminuat foarte mult aberatiile cromatice, distorsiunile optice la marginea campului si nu in ultimul rand un FOV simtitor mai larg. Departe de a fi excelent dar si departe de a raspunde primului impuls de a sari cu picioarele pe instrument.
Oculare cu lentile de plastic am vazut doar pe niste "binocluri" si nici nu-mi pot inchipui sa le folosesti pe un telescop. Am mai vazut si lentile de plastic asferice de calitate, se folosesc in multe aparate precum imprimante laser, DVD-uri sau chiar spectrofotometre in portiunile necritice.
"Carl Kellner designed this first modern achromatic eyepiece in 1850, also called an "achromatized Ramsden". Kellner eyepieces are a 3-lens design. An achromatic doublet is used in place of the eye lens in the Ramsden design to correct the residual transverse chromatic aberration. They are inexpensive and have fairly good image from low to medium power and are far superior to Huygenian or Ramsden design. The eye relief is better than the Huygenian and worse than the Ramsden eyepieces. The biggest problem of Kellner eyepieces was internal reflections. Today's anti-reflection coatings make these usable, economical choices for small to medium aperture telescopes with focal ratio f/6 or longer."
Dragos, apelez la experienta si rationamentul practic de care ai dat dovada in discutii mai aprinse cu oameni cunoscatori de pe acest forum.
Merita sau nu ca Mihaita_89, in situatia concreta in care este, sa-si schimbe ocularele (macar unul) cu ce am propus eu
Astept un raspuns scurt, la subiectul intrebarii si le multumesc anticipat celor care-l dau. |
|
| Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 12 Noi 2009 13:31 Download mesaj |
|
|
|
Sa nu uitam totusi si piata second-hand de componente astro. Se pot gasi oculare excelente la preturi foarte bune fata de alte magazine. Vorbesc din experienta; mi-am facut un set intreg de oculare Meade SuperPlossl japoneze doar de pe piata second, toate in stare perfecta. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 12 Noi 2009 18:28 Download mesaj |
|
|
|
| Si eu am observat ca marius78 se trezeste uneori vorbind in niste termeni categorici despre subiecte in care nu e tocmai o autoritate. In cazul in speta si eu sunt de parere ca un telescop asa mic e ... cam ... prea mic dar ... ce sa faca bietul om daca de atat dispune. Gabriel Muranca a analizat foarte bine cazul si a observat ca veriga slaba sunt ocularele de plastic, inlocuirea lor cu unele din sticla, dintr-o clasa calitativa superioara (plossl, kellner, nu neaparat cele mai scumpe) poate sa duca la imbunatatirea ansamblului si obtinerea unor satisfactii modeste dar suficiente pentru un incepator. |
|
| Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 12 Noi 2009 18:48 Download mesaj |
|
|
|
Da multumesc .Ce am zis eu nu a fost decat sa readuc in discutie probleme mai vechi cu care se confrunta incepatori si sa expun inca odata ceia ce multi nu inteleg sau se fac ca nu inteleg.Unele telescoape mici sunt foarte bune cu o optica de calitate la care merita sa mai faci mici investiti ''oculare ,barlow, etc'' si mai sunt si telescoape de foarte proasta calitate la care nu prea ai ce sa le faci si nu este decat o pierdere de timp si bani in a incerca sa faci un upgrade la un telescop cu o optica slaba .Eu zic ca ar fi bine sa cumperi un ocular mai bun ''da doar atat'' nu este bine sa faci investiti in ceva care nu merita .Asta o spun din experienta proprie si eu am inceput cu instrumente de foarte proasta calitate la care incercam sa mai schimb ceva si orice faceam se dovedea ori un esec ori o foarte mica imbunatatire a imagini in consecinta am zis sa nu mai fac investitii mici si sa am sperante mari. _________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6130
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Noi 2009 17:51 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Astept un raspuns scurt, la subiectul intrebarii ... |
Nu stiu daca pot scurt dar voi spune si parerea mea:
Strategia inlocuirii ocularelor slabe care vin impreuna cu un telescop mai modest cu unele putin mai bune este salvatoare pe moment si chiar pe termen scurt insa pe termen lung se dovedeste a fi paguboasa.
Pentru cei care constientizeaza ca sunt atinsi iremediabil de microbul pasiunii noastre va veni destul de repede ziua cand vor schimba telescopul cel modest cu unul mai performant si vor realiza ca odata cu el trebuie sa schimbe si ocularele.
Schimbul acesta se face de obicei cu pierderi mari atat pentru telescop cat si pentru oculare sau alte accesorii.
Daca in schimb cumparam de la inceput oculare cat putem de bune, sa zicem de la Plossel in sus, nu vom asista in timp decat la schimbarea telescoapelor in functie de nevoi sau mofturi personale.
La prima vedere pare sa nu fie o pierdere mare prin schimbarea periodica a ocularelor insa practica infirma acest lucru.
Sigur, nu trebuie cumparate toate de la inceput, doar atat cat ne permit posibilitatile.
Un set de oculare Plossel de buna calitate se dovedeste a fi bun la casa omului, un set de ortoscopice, cateva oculare Erfle pentru grosismente mici-medii, unu-doua oculare de camp mare gen Panoptic, vreo doua planetare bune si de ce nu cateva oculare mai exotice gen Bertele, Leitz, monocentrice sau chiar home-made.
Totul in timp si cu multa rabdare ... |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|