Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235575 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2861 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 22 Noi 2009 10:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
dragos.n a scris: |
Daca il tii fix, trebuie colimat din cand in cand, poate la o luna - doua, in functie si de schimbarile de temperatura. Daca il transporti, trebuie colimat la fiecare transport.
|
Dragos esti putin cam pesimist. Eu nu imi colimam telescopul asa de des chiar daca il transportam. Eu nu stiu/inteleg de ce se plange lumea asa de mult de colimare/decolimare. Odata ce l-ai colimat si ai strans bine suruburile nu mai are voie sa se miste din pozitie mult timp.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 22 Noi 2009 14:18 Download mesaj |
|
|
|
Gabriel Muranca a scris: | Horatius ... poti sa ne spui ceva despre binoclurile din seria Skymaster de la Celestron ? Ori macar daca modelele ce se trag din Ultima DX isi merita pretul de 3 ori mai mare ... |
De meritat merita, sunt alte binocluri, alt nivel de calitate, nu se compara cu celelalte din seria SkyMaster. Antireflexul e pe toate suprafetele, sticla aproape dispare cand te uiti perpendicular pe ea, transmisia de lumina incomparabil mai buna, prin ocular contrastul e mult mai bun, usor de vazut diferenta de contrast fata de alte binocluri inclusiv de necunoscatori, imaginea pare a fi mai clara/mai bine definita, mai calda, mai naturala, privirea prin binoclu e mai confortabila, nu oboseste ochiul, maririle fiind mai mici nu tremura imaginea, campul vizual e mai bine corectat de aberatii, doar la margine cam ultimii 5% din camp se vad niste mici aberatii. Focalizarea e mai precisa, mai simplu de obtinut un focus precis, cupele de cauciuc de la oculare sunt inlocuite cu niste cupe care se rotesc si poti regla mai bine inaltimea lor.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Noi 2009 14:40 Download mesaj |
|
|
|
Catalin, evident ca fiecare alege sa faca asa cum isi doreste. Eu prefer sa fiu precaut-pesimist, si sa pierd doua trei minute ca sa fac-verific colimarea.
Si mai sunt si cateva variabile. Un telescop de diametru mai mic, si mai lent, cu F/D mai mare, are nevoie de colimare mai rar.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Mihai Cocos Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2009 Mesaje: 10
Motto: Perseverenta e mama invataturii Localitate: Suceava
|
Trimis: 23 Noi 2009 10:57 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc tuturor pentru parerile prezentate aici, chiar daca de multe ori au fost off topic sau daca nu au fost la fel de obiective pe cat ma asteptam.
Consider ca din toate parerile de pe acest topic se poate extrage si o invatatura. Sunt destul de departe sa pot spune ca pot trage o concluzie concreta , dar incepe sa se contureze o idee destul de buna asupra ceea ce am de facut.
Cat timp s-a dezbatut pe acest topic eu nu am stat degeaba si am inceput sa citesc si sa studiez. Cu ajutorul hartilor si al programelor care se mai gasesc pe internet( gen stellarium ) am inceput incet incet sa invat cerul. Deocamdata am gasit putine coordonate dupa care sa incep sa ma ghidez, dar observ ca nu e atat de greu, cel putin pentru stelele principale.
Asi dori sa mi se explice cateva lucruri din experienta voastra de observatori.
Primul lucru ar fi colimarea , care in prima faza m-a speriat putin pentru ca nu am inteles foarte bine ce e, apoi am inteles ca este un reglaj al oglinzii ( sper ca am inteles bine ) CAT DE GREU E DE FACUT ACEST LUCRU PENTRU UN INCEPATOR ?? care are putine notiuni despre optica.
Al doilea lucru ar fi compensarea miscarii panamtului. Am observat sa sunt si automatizari pentru acest lucru si se poate face si manual, aici am iarasi niste nelamuriri. daca poate sa-mi explice cineva chestia asta mai pe intelesul meu.
Va multumesc
P.S. Nu asi dori sa trecem la alte subiecte ( vreau doar niste lamuriri) si in continuare astept pareriel voastre sustinute de exemple ,pentru achizitia ce urmeaza sa o fac. Pana acum inclin spre un Reflector newtonian
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 23 Noi 2009 11:49 Download mesaj |
|
|
|
Un foarte bun articol despre colimare:
http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/3306876.html
De acelasi autor, un material mai complex si mai detaliat:
http://web.telia.com/~u41105032/kolli/kolli.html
Din pacate ambele sunt in engleza (dar cum in engleza sunt majoriatatea surselor de informatie in astronomie, trebuie sa ne descurcam cu aceasta limba).
Compensarea miscarii Pamantului presupune miscarea telescopului in directia opusa rotatiei planetei noastre. Sau, mai simplu de inteles: luand ca reper bolta cereasca, de vreme ce aceasta "se roteste" de la est spre vest, telescopul trebuie miscat in acelasi sens - asa-numita "urmarire". Daca montura este alt-azimutala, compensarea se face din ambele axe simultan (atat altitudine cat si azimut). La o montura ecuatoriala aliniata cu axa polilor compensarea se face pe o singura axa: axa orara (numita si axa ascensiei drepte).
Ambele tipuri de monturi pot fi motorizate pentru a face aceasta compensare (aceleasi motoare sunt folosite si pentru functia GO TO, acolo unde aceasta facilitate exista).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 23 Noi 2009 11:55 Download mesaj |
|
|
|
PS
M-as abtine sa iti fac recomandari concrete de instrumente pe care sa le poti, eventual, achizitiona, pentru ca nu prea am experienta cu telescoape comerciale (cel pe care il folosesc eu in principal este facut de mine - mai putin partea de optica - achizitionata acum 7 ani din SUA de la Orion Telescopes).
Dar unul din putinele telescoape comerciale folosite de mine destul de des (si care nu-mi apartine) este Schmidt Newtonianul Meade de 10 inch (25 de cm) pe montura LDX75 GOTO (si despre care am o parere foarte buna, atat la capitolul optica dar si la cel de mecanica a monturii). Daca il gasesti la un pret rezonabil (1300-1400 euro, nou, ar fi un astfel de pret din punctul meu de vedere) merita cumparat.
edit:
http://www.astronomics.com/main/product.as...d/MSN10ATU
Un site american pe care este afisat acest instrument la un pret de 1400 dolari (deci in Europa ar trebui sa fie in jur de 1400 euro cum spuneam mai sus, excluzand transportul).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 23 Noi 2009 15:06 Download mesaj |
|
|
|
Laurentiu a scris: | Un site american pe care este afisat acest instrument la un pret de 1400 dolari (deci in Europa ar trebui sa fie in jur de 1400 euro cum spuneam mai sus, excluzand transportul). |
Din pacate, regula nu este valabila la telescoape.
La Meade USA pretul oficial este: USD$ 1,399.00
La Meade Germany: 1,899 €
http://www.meade.de/en/products/telescopes...abe6ba2724
Colimarea este mai critica la telescoape cu raport focal mic. Adica un f/4 este mult mai sensibil la decolimare decat un f/8. Daca telescopul nu este supus la socuri (transport), atunci si decolimarea se intampla mult mai rar.
Cat despre procesul de colimare, este o mare sperietoare pentru incepatori, dar ca orice sperietoare, este doar o sperietoare Prima data este mai greu pina intelegi corect, apoi se poate face in 5 minute.
La un telescop Newton ai 2 oglinzi: primara (cea mare, parabolica din fundul tubului) si secundara (cea mica, plana din fata focuserului).
Oglinda primara este cea supusa mai mult decolimarii dar care se poate colima relativ usor. Partea buna a lucrurilor este ca se poate verifica foarte usor pe o stea.
Oglinda secundara este mai dificil de reglat corect de catre un incepator dar este mult mai stabila. Reglarea pozitiei (offset) se face mult mai rar si nu are efecte dezastruoase asupra calitatii imaginii. Reglarea orientarii este mai usor de facut.
Comerciantii mai seriosi colimeaza instrumentul inainte de livrare. Desigur, in timpul unui transport brutal, acesta se poate decolima dar ai mari sanse sa fie nevoie de cel mult niste corectii usoare.
Un colimator cu laser calibrat folosit corect (foarte important) te poate ajuta mult fara prea mare bataie de cap in privinta opticii. Ceva de genul:http://www.skywatcher.ro/Baader/lasercolli.htm si manualul: http://www.skywatcher.ro/Baader/LaserColli_manual.pdf
|
|
Sus |
|
 |
Mihai Cocos Membru

|
Trimis: 23 Noi 2009 20:32 Download mesaj |
|
|
|
Tind ca alegerea mea finala sa fie Newton SkyWatcher 254/1200 EQ6 .
Sper sa fie o alegere buna.
CA sa mai inveselesc topicul am postat si o fotografie cu frumoasa luna ce m-a ispitit in seara asta...
Descriere: |
Si azi m-am hatarat sa fac prima fotografie a unui corp ceres.... Aparat foto neprofesionist...:) ca si proprietarul |
|
Marime fisier: |
10.44 kb |
Vizualizat: |
de 5210 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 23 Noi 2009 23:06 Download mesaj |
|
|
|
Adica un "full-option" sau aproape ... ca mai incolo vin si oculare, filtre, corector de coma ...
Oricum se va trezi careva sa zica ca nu-i bun pentru tine si ca ai putea sa cumperi Hubble dupa ce se caseaza
In rest, numai bucurii.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Noi 2009 05:22 Download mesaj |
|
|
|
Daca ai facut asa o fotografie fara telescop, inseamna ca trebuie sa ne asteptam la ceva tare in viitor.
Cred ca alegerea e buna pentru utilizarea telescopului intr-un amplasament fix. Cu atat mai mult cu cat montura duce pana pe la 20kg, si exista telescoape usoare, de foarte buna calitate, de 300mm care atarna doar vreo 13kg, asa ca pe viitor, vei putea face un upgrade, daca vei vrea.
|
Sus |
|
 |
Mihai Cocos Membru

|
Trimis: 24 Noi 2009 14:59 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru parerile expuse si sper sa ne mai intalnim si pe alte topicuri cu alte subiecte.
Din punctul meu de vedere am tras concluziile si am confirmat urmatoarea comanda catre un furnizor de echipamente :
1. Telescop Newton SkyWatcher 254/1200 EQ6
Caracteristici:
- Obiectiv: 254mm
- Distanta focala: 1200mm
- Raport focal: f/4.8
- Marire teoretica maxima: 500x
- Magnitudine stelara: 14.7
- Montura: EQ6
- Controlul miscarii: RA si DEC
- Oculare: Super Pl 10mm(120x) si 26mm(46x)
- Cautator: 9x50
- Focalizator: Crayford
- Diametrul focalizatorului: 2" cu adaptor 1,25"
- Trepied: otel
- Greutate: 56kg
- Barlow GSO 2x
- filtru Neutru-filtru pentru Luna
- ocular Planetary 4mm
- filtru O III la observatii DeapSky
- Laser de colimare
Este adevarat ca am depasit bugetul cu ceva banuti dar sper sa fie o alegere buna )
Bafta tuturor si Cer senin !!
|
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1220
|
Trimis: 24 Noi 2009 17:06 Download mesaj |
|
|
|
Sa vezi ce-o sa-l depasesti de-acu' inainte ! Asta e abia inceputul.
O sa-ti trebuiasca si niste oculare mai de doamne-ajuta si daca vrei si astrofotografie...
Bafta cu noul instrument. Acuma depinde numai de tine sa-l pui la treaba cum trebuie.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 24 Noi 2009 17:19 Download mesaj |
|
|
|
Mihai, am o observatie legata de filtrul OIII. Am avut si eu, si pot sa iti spun ca ce e scris pe site-uri, ca e bun pentru foto e adevarat. Eu l-am pus pe un newton de 200/1000 si e prea tare pentru vizual. In locul lui iti recomand un filtru UHC pentru deepsky.
In locul unei lentile Barlow GSO pe 1,25'', iti recomand un Barlow 2x pe 2'', pentru ca la un moment dat vei vrea sa faci si foto cu barlow, si diferenta de dimensiune a lentilelor se va cunoaste. Mai ales daca vei vrea sa folosesti la foto un DSLR.
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWED2X
|
Sus |
|
 |
Mihai Cocos Membru

|
Trimis: 24 Noi 2009 18:02 Download mesaj |
|
|
|
Merci pentru recomandari, dar lentila Barlow GSO pe 1,25'' am primit-o cadou, cu siguranta pe viitor vor fi si alte lentile pe care le voi achizitiona.
In ceea ce priveste aparatul DSLR deocamdata nu il detin, si acesta va fi o investitie viitoare ( poate dupa ce trece criza ), pentru o perioada de timp ma voi limita in special la partea vizuala si voi incerca ceva fotografi doar pentru a face diferite teste.
Cu siguranta ca doar experienta ma va invata ceea ce mi se potriveste cel mai bine ca doar " din greseli invata omu' "
Sunt doar la inceput si sunt sigur ca am foarte multe de invatat si de studiat pana sa ajung acolo unde mi-am propus eu. Sper sa nu ma paraseasca entuziasmul si transform intr-o adevarata pasiune acest inceput de hobi.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|