| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239540 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Cata Mircea Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2009 Mesaje: 117
|
Trimis: 26 Ian 2010 21:04 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Trepiedul de otel este superior celui de aluminiu ? |
|
|
|
Adica , ofera o stabilitate superioara ? Greutatea nu ma deranjaza , deoarece in caz de plimbareala il duc in masina . Am vazut niste oferte de telescoape si se pare ce cele pe trepied de otel sunt mai scumpe. Dupa cum va dati seama , inca nu am luat nimic .
Intrucat nici dupa ore de studii pe situri de specialitate si pe aici pe forum , tot nu am priceput mare lucru despre plusurile unora si lipsurile altora, cred ca voi cumpara prima chestie care imi place cum arata si este la un pret decent.
Pentru observatii in special terestre , la o distanta de 3-5 km , ce imi recomandati ...si ieftin. Nu sunt zgarcit , dar am inteles ca pentru ce-mi trebuie mie nu este nevoie de cine stie ce investitie . Ar fi pacat sa imi iau o scula semi-profesionala ca sa vad gainile vecinilor in detaliu. Totusi nici o chinezarie nu as vrea , ca am probat una si m-am minunat de cat de stearsa si neclara poate fi o imagine scoasa de un telescop.
Oscilez intre Astromaster si Powerseeker de la Celestron. Dubii am doar in legatura cu diferenta de performanta vs. diferenta de pret. Si , evident , diametrul ideal. 70 este putin ? 80 imi ajunge ? 90 este prea mult ?
Va rog , dati-mi si mie niste indicatii si dublati-le pe cat va permite timpul si rabdarea cu niste explicatii. Nu sunt chiar un "narod", am terminat liceu de Mate-Fizica si facultate de Stiinte Economice. Pot pricepe cate ceva. |
|
| Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Ian 2010 21:37 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Din ce am folosit prin diferite locuri, am vazut ca trepiedele tubulare din otel sunt mult mai stabile. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Ian 2010 23:05 Download mesaj |
|
|
|
trepiedul din lem e cel mai bun din câte știu, altfel nu s-ar folosi la scule de top ca Takahashi... lemnul amortizează mult mai bine vibrațiile decât metalul. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Blakut Membru

|
Trimis: 26 Ian 2010 23:38 Download mesaj |
|
|
|
Ei, adevarat. Dar nu prea gasesti asa usor de cumparat. Poate trepied din ala de teodolit, dar e greoi si unul bun nu stiu daca gasesti usor. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
| Sus |
|
 |
Blakut Membru

|
Trimis: 27 Ian 2010 10:19 Download mesaj |
|
|
|
OOkay, dar omul a inrebat ceva. Care e mai misto, otel sau aluminiu?
I se raspunde lemn. Cati din cei de pe forum au trepied de lemn la telescop? Cati din cei de pe forum au avut asa ceva cand au fost incepatori?
Si cat de usor se pune o montura de telescop pe trepied de teodolit? Am trecut cu vederea avantajele lemnului si ale trepiedului de teodolit.
Dar, dintre aluminiu si otel, otelul tub, la trepied, e mult mai bun. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Ian 2010 10:59 Download mesaj |
|
|
|
adevărat, Blakut, am răspuns și io ca Radio Erevan! Scuze, Mircea! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9943
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 14 Feb 2010 00:08 Download mesaj |
|
|
|
Salut Mircea
ti-ai cumparat trepied pana la urma?Daca da,de care?Si eu vanez de ceva vreme dupa un trepied pentru o luneta de un metru focal.Majoritatea trepiedelor au o inaltime de ''lucru'' de max. 125cm,ceea ce pentru luneta mea este prea putin.Am gasit in Ro trepiede de nivela/sau universal,din aluminiu sau din lemn.Inaltime maxima 150-165cm,greutate intre 3.5-5 kg.Pretul incepe de la 50 Euro+TVA.Pe ebay.de gasesti frecvent trepiede Zeiss,lemn plus otel,pret de pe la 70 Euro plus hangaralele.Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Cata Mircea Membru

|
Trimis: 14 Feb 2010 09:39 Download mesaj |
|
|
|
Mircea , mi-am luat trepied la pachet cu telescop refractor Celestron Omni XLT 120 . Este de otel si are o constructie tare solida. Sunt foarte multumit de el . Acum caut un set de oculare sa sa-mi acopar toata plaja de marire pe care o permite telescopul meu.
Cata Mircea |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9943
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |
Cata Mircea Membru

|
Trimis: 14 Feb 2010 18:25 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de urare. in carte scrie ca 47 " ceea ce inseamna cam 120 cm . La extindere maxima. Chiar ma gandeam sa imi cumpar un scaunel ergonomic , fara spatar sau brate , care sa aiba o cursa mare pe inaltime. Vineri seara cand l-am primit prin curier , am stat 3 ore pe terasa (era un cer foarte senin ) de cum s-a innoptat si nu m-a deranjat atat frigul ( eram bine imbracat ) cat pozitia . Pentru scaunul de plastic ocularul era prea sus , pentru obsarvat din picioare prea jos . Sau imi lungeam gatul sau ma cocosam de spate. Presupun ca sunt probleme des intalnite in astronomia la nivel amatoristoc .
I-am facut si vecinului o reclamatie ( verbal si personal ) sa nu mai puna papuci si paturi vechi in arzatorul centralei cu lemne ca imi tulbura observatiile . Mi-a promis ca va trece pe ceva mai putin fumigen , cand mai bate vantul dinspre el inspre mine . Azi ne-am adunat la un gratar si s-a minunat cat de bine se vedeau concetatenii iesiti la plimbare pe dealul din partea opusa a orasului ...la vreo 4-5 km . Mai in gluma , mai in serios , i-am sugerat sa treaca inapoi pe gaz . . |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Feb 2010 18:46 Download mesaj |
|
|
|
Teoretic, aluminiul este mai rigid la aceeasi greutate, cam de doua ori in raport cu otelul. Deci un trepied de aluminiu cu carnea de 3 ori mai groasa decat unul de otel, ar fi de 2 ori mai rigid. Dar in practica, nu am vazut asa ceva, si in plus, apare problema amortizarii vibratiilor, si a calitatiilor foarte diferite ale diverselor sorturi de aliaje de aluminiu.
Astfel ca pana la urma, un trepied de otel e de preferat, daca nu te deranjeaza greutatea. Evident, nici un trepied Hall de la Vixen, din aluminiu, nu e de refuzat, daca il primesti cadou. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 14 Feb 2010 18:49 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
pentru a amortiza vibratiile se pot umple picioarele trepiedului cu nisip fin de cuart (varianta recomandata pe ici pe colo). Aia daca nu va deranjeaza greutatea sporita.
Asta asa ca idee.
Emil |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|