Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235739 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2867 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
marcel jinca Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2009 Mesaje: 411
|
Trimis: 18 Apr 2010 11:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: 17-23 aprilie "LUNAR WEEK" |
|
|
|
Cateva imagini de la evenimentul de aseara ce a marcat prima zi din "Lunar Week". Din pacate turbulenta atmosferica si vantul au fost suparatoare.
Tineretul din aproprierea locului unde a fost postat telescopul a putut observa pentru inceput planeta Venus. Multi au fost atenti si si-au dat seama ca planeta prezinta "faza". Dupa ce le-am explicat pozitia lui Venus in cadrul Sistemului Solar si de ce prezinta faze, am trecut la observarea Lunii.
Aici, desigur fiecare din ei doreau sa stea cat mai mult sa priveasca prin ocular, pentru a privi formele de relief de-a lungul terminatorului.
Au fost usor vizibile in Mare Fecunditatis, formatiunile Dorsa Geikie si Dorsa Mawson, dar multi au fost impresionati de Mare Crisium, aceasta fiind usor identificata datorita muntilor ce o inconjoara. Dintre cei mari, uni au observat ca ca in centrul craterului Langrenus se observa un munte si ca acesta are umbra.
Dupa ce toata lumea s-a saturat de privit Luna, le-am oferit posibilitatea sa "descopere" inelele lui Saturn. La un grosisment de 200x, desigur, prima reactie a fost: uau!! Si cum mi se intampla de cele mai multe ori, intai ii las sa admire planeta cu inele, apoi repetam (continuam) observatia pentru a indentifica satelitii. Rhea, Titan, Tethys, Dione le-au fost aratate ca sateliti nu ca "stelute" pe care de fapt unii le vazusera, dar nu stiau ca Saturn are sateliti.
Planeta Marte, si ea fost observata, prezentand faza.
Pana in jurul orei 23, am mai observat: nebuloasa din Orion M42 unde, iar cei prezenti au admirat "trapezul", in Gemini - M35, in Perseus - roiurile NGC884 si NGC869, in Gemini - M44, in Ursa Major - M101, M81 si M82, in Leo - M65, M66.
Trezindu-le interesul pentru astronomie, ne-am luat ramas bun, urmand ca in perioada "Lunar Week", sa descoperim in fiecare zi deplasarea terminatorului si sa observam relieful lunar in toata splendoarea lui.
http://www.astronomerswithoutborders.org/i...p;catid=26
Marcel Jinca,
Coordonator Astroclub SARM-Gorj.
CER SENIN!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
73.06 kb |
Vizualizat: |
de 1439 ori |

|
|
58.48 kb |
de 1437 ori |

|
|
67.93 kb |
de 1436 ori |

|
|
44.28 kb |
de 1435 ori |

|
|
44.45 kb |
de 1434 ori |

|
|
61.83 kb |
de 1433 ori |

|
|
54.25 kb |
de 1432 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|