Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235970 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
bogdan Membru

Data inscrierii: 05 Ian 2010 Mesaje: 63
Motto: keep passing the open windows Localitate: Suceava
|
Trimis: 19 Iul 2010 10:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: observatii generice 17-18 iulie 2010 |
|
|
|
Salut!
Simbata seara si duminica dimineata am reusit sa vad luna, venus, marte si saturn in conditii destul de slabe - poluare luminoasa, ceva nori si umiditate ridicata. Jupiter a aparut si el mai tirziu si s-a ridicat binisor, intr-o zona mai intunecata a cerului. M31, cred ca singura galaxie vizibila din locul ala, a patruns foarte slab din cauza poluarii luminoase.
Luna s-a vazut mai mult seara, intrind apoi in nori. I-am facut si vreo doua poze cu camera tinuta in mina la ocular. Cele mai proeminente cratere observate au fost Theophilus, Cyrillus, Catherina, Polybius, Aristoteles, etc. Cu ocazia asta am cautat si gasit pe internet un set de harti foarte bune, zic eu, cu suprafata lunii - http://www.lpi.usra.edu/resources/mapcatalog/LAC/.
La Venus am distins semiluna si cam atit. Foarte multa turbulenta. Marte s-a vazut cel mai slab, dar parca a fost si cea mai obstructionata de nori (erau chiar la limita, apoi au acoperit-o total). Saturn si inelele s-au vazut ok, dar fara vreun detaliu de suprafata in afara umbrei lasate de inele. Placut oricum. Pe la miezul noptii Jupiter a facut senzatie. Am reusit sa disting mai intii o banda in partea de sus si am vazut cei patru sateliti galileeni. Io era la stinga, foarte aproape -aparent- de planeta, iar pe dreapta erau Europa, Callisto si Ganymede. In jurul orei 1:15 Io s-a lipit de Jupiter (in Stellarium, de exemplu, acest moment apare decalat, fiind inainte cu vreo 20-30 de minute). Pe la ora 2 am reusit sa disting si cea dea doua banda, mult mai slaba, sub ecuator si... un punct intunecat in partea dreapta a ei. Initial am crezut ca este vorba de marea pata rosie, dar cred totusi ca era Io sau umbra sa, satelitul fiind pozitionat acum in fata planetei.
Instrumente folosite:
Skywatcher Mak 127/1500
oculare Plossl de 40, 25 si 10mm
Pentax K-x, 18mm/F3.5
Cer senin!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
91.95 kb |
Vizualizat: |
de 3310 ori |

|
|
128.28 kb |
de 3310 ori |

|
|
92.13 kb |
de 3310 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9587
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 19 Iul 2010 22:39 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Raportul tau de observatie este interesant,felicitari,astept cu interes urmarea.
Faci schite?Mai ales la planete, Deep-Sky si stele duble/multiple sunt ''aur curat''.Daca da,avem o cerere din partea d-lui Scurtu,are nevoie de schite ale lui Venus pentru studierea efectului Schroeter.
Cer senin si spor la observatii,Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
bogdan Membru

|
Trimis: 20 Iul 2010 00:25 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc! Am facut o schita la Luna (prima), pe terminator, dar cam slab rezultatul: imprecisa. Din pacate Venus nu s-a putut observa in conditii bune, turbulenta fiind foarte mare. In plus, stralucirea planetei era prea puternica pentru a fi vazute detalii. Cred ca trebuie folosite filtre pentru a corecta problema asta. Am distins "semiluna" si cam atit. Sincer sa fiu nici nu stiu exact ce se cere de la astfel de schite (fiind incepator) sau ce reprezinta efectul Schroeter, dar ma voi documenta. Atasez totusi doua schite (Venus si Jupiter) facute din memorie si care sint, probabil, inexacte. La urmatoarea iesire (sper sa fie cindva saptamina asta) voi acorda mai multa atentie acestor aspecte si voi reveni cu informatii.
Toate cele bune, cer senin!
|
9.8 kb |
de 3200 ori |

|
|
5.04 kb |
de 3200 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9587
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 20 Iul 2010 17:11 Download mesaj |
|
|
|
bogdan
Doru Dragan a dat niste informatii despre desene ale lui Venus aici:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...;start=330
Multumesc pentru raspuns,daca esti de acord,am sa trimit si aceste schite ale tale lui Virgil Scurtu.
La Venus filtrele pot fi utile-asa am citit-eu nu am folosit niciodata.In newtonienele mele de 125mm si 160mm niciodata nu am avut probleme cu imagini prea luminoase,nici la Venus si nici la Luna.Doar turbulenta atmosferica poate fi o mare problema.Dar vad ca tu ai montura ecuatoriala, ai putea incerca sa observi Venus si Mercur pe cerul de zi cand turbulenta este mai redusa,astrii nefiind in apropierea orizontului.
Un sfat extrem de important, despre...sfaturi,daca nu-i cu suparare:te afli in acest hobby pentru ca iti place Astronomia,observarea corpurilor ceresti.De-a lungul anilor vei auzi si primi tot felul de comentarii,asta nu se face asa,aia se face altfel,cealalta trebuie invers,mai trebuia sa adaugi...dincolo sa masori...acolo sa estimezi...etc.Tu insa sa faci doar acele lucruri care iti plac,si cum iti plac;pentru noi Astronomia trebuie sa fie si distractiva,altfel o vei abandona,te va plictisi.
Cer senin si spor la observatii,Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
bogdan Membru

|
Trimis: 20 Iul 2010 20:21 Download mesaj |
|
|
|
Chiar m-ar bucura sa stiu ca schitele mele ar putea fi cuiva de folos si probabil m-ar incuraja sa documentez in continuare, asa cum pot, observatiile facute. Multumesc pentru sfaturi si nici vorba de suparare.
Un ghid sumar de observatie pentru Venus ce include si imaginea postata de Doru Dragan - http://www.ast.cam.ac.uk/~ipswich/Miscella..._Guide.htm.
Cer senin, numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|