| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239661 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Gabirel Trocan Membru

Data inscrierii: 07 Oct 2010 Mesaje: 37
|
Trimis: 08 Oct 2010 09:01 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Achizitie telescop (cadou de Craciun) |
|
|
|
Salut,
Am vazut ca multi dintre voi va pricepeti f bine la astronomie si tot ce tine de asta si vroiam sa va cer ajutorul. Tatal meu e pasionat de asa ceva (nici eu nu sunt departe) si vroiam sa i fac un cadou de Craciun. M am documentat si eu cat am putut, am vazut ce feluri de instrumente exista pe piata, insa nu m am lamurit ce ar fi bine de cumparat pt inceput.
Eu le pot aduce din USA; nu stiu foarte multe siteuri dar unul din ele este acesta: http://www.bhphotovideo.com/c/browse/Teles...4294541772
am vazut ca sunt mai ieftine ca la noi. Acum intrebarea ar fi..ce as putea achizitiona cu un buget de 200$. Acum sigur, daca nu pot sa iau nimic ok la banii astia sau daca unu destul de bun ar fi 250$..imi spuneti si vad ce pot s fac ..dar in principiu cam asta ar fi bugetul. Nu prea am inteles care e diferenta intre luneta, telescop si telescop catadioptric. Am vazut ca si tehnica ce se intampla la fiecare, dar nu stiu care e mai "bun" daca se poate zice asa.
Multumesc Frumos
Gaby |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7061
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Oct 2010 10:30 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
La pretul din State trebuie sa mai adaugi transportul, vama, si TVA-ul romanesc, si e posibil sa iesi la preturi mai mari decat la noi in magazine. Pe pagina de intrare in forum gasesti niste reclame ale unor magazine. Dai clic pe ele si vezi ce au la banii tai.
O varianta ar fi asta
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=57 _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
|
| Sus |
|
 |
Gabirel Trocan Membru

|
Trimis: 08 Oct 2010 10:45 Download mesaj |
|
|
|
| dragos.n a scris: | La pretul din State trebuie sa mai adaugi transportul, vama, si TVA-ul romanesc, si e posibil sa iesi la preturi mai mari decat la noi in magazine. Pe pagina de intrare in forum gasesti niste reclame ale unor magazine. Dai clic pe ele si vezi ce au la banii tai.
O varianta ar fi asta
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=57 |
nu tre sa adaug decat transportul vreo 100 ron ..cu asta ma ocup
legat de link..da stiu si eu magazinele de la noi, oricum problema era ca nu stiu ce ar fi mai bine sa cumpar, oferta e foarte mare. |
|
| Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009 Mesaje: 191
Motto: Nothing lasts forever Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Oct 2010 10:48 Download mesaj |
|
|
|
Salut
Cam greu de gasit ceva bun la banii astia dar...
Cauta un refractor (luneta), sunt telescoape fara batai de cap, nu trebuie ajustate decat in situatii extreme cum ar fi dupa o cazatura pe podea. Pot fi lasate bine impachetate ani de zile fara sa sufere.
soooo:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/5704...scope.html
Vixen este o marca de renume printre noi amatorii, cunoscuta pentru calitate. Este un telescop simplu cu o montura intuitiva, din pacate este mic, foarte mic. Luna, planetele, stele duble, cateva din nebuloasele mai luminoase sunt singurele obiecte vizibile/observabile cu un telescop de doar 70mm.
Alternativ, daca poti strange ceva mai serios poti lua instrumentul de mai jos:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/3339...actor.html
Montura motorizata, luminozitate mai mare, poate oferi ani observatii serioase dar cam greu si anevoios de manevrat si instalat.
Intotdeauna telescopul cel mai usor de instalat este cel care va fi folosit cel mai mult (remarca precedenta nu este valabila si pentru noi obsedatii)
Despre telescope in general, e cam greu de raspuns la intrebarea ta in legatura cu cel mai bun tip de telescop.
Se poate ca discutia sa degenereze intr-o tirada lunga de cateva pagini de obicei asemanatoare ca rezultat cu disputa asupra existentei lui Dumnezeu intre un preot si un om de stiinta, multa dezbatere fara nici un rezultat palpabil.
Oricum, ideea e urmatoarea:
Telescoape (reflectoare) - folosesc o oglinda concava pentru a aduna lumina si a o focaliza. In varianta Newton (Dobson) sunt cele mai ieftine per diametru dintre toate modelele. Sunt sensibile la colimare mai ales la dimensiuni mai mari si focale mici si necesita elemnte optice aditionale pentru imbunatatirea imaginilor (corectoare de coma). Marea majoritate sunt mediocre ca si calitate optica. Necesita un timp moderat de aclimatizare in functie de dimensiuni.
Lunetele (refractoarele) - folosesc lentile cu indici de refractie diferiti pentru a corecta o parte din aberatia cromatica si a aduna lumina. Foarte simplu de folosit, intuitive, fara prea multa intretinere, ofera un contrast si de obicei o calitate a imaginii mult mai buna decat un reflector de aceleasi dimensiuni (a se intelege diametrul obiectivului). Refractoarele se clasifica dupa gradul de corectie al aberatiei cromatice in: Acromate, ED-uri si Apocromate. Cele doua de mai sus sunt acromate, ED-urile sunt mult mai scumpe dar si mult mai bune iar apocromatele.....$$$$$$$. Un avantaj in plus al refractoarelor este timpul foarte scurt de aclimatizare.
Catadioptricele - folosesc oglinzi pentru a aduna si focaliza lumina dar pe traseul optic au unul sau mai multe elemente refractive folosite pentru a corecta aberatiile caracteristice reflectoarelor (coma, curbura de camp, sfericitate, astigmatism). Bine realizate unele pot da imagini apropiate de cele oferite de apocromate la un pret mult mai mic. Cele mai comune exemple cum ar fi Schmidt - Cassegrain, Maksutov - Cassegrain au tubul inchis iar cantitatea mare de sticla care intra in componenta lor prelungeste simtitor timpul de aclimatizare.
Cam asta ar fi sfatul meu si o expunere din goana calului al principalelor tipuri de telescoape. Subiectul este mult mai divers si poti gasi pe forum informatii specifice despre majoritatea sistemelor optice dar in linii mari cele scrise mai sus se aplica universal pentru toti muritorii fara nume de familie Becali.
Cer senin si mult succes
Mihai _________________ "Sleep softly... eagle forgotten... under the stone.
Time has it's way with you there, and the clay has it's own" |
|
| Sus |
|
 |
Gabirel Trocan Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009 Mesaje: 191
Motto: Nothing lasts forever Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Oct 2010 11:29 Download mesaj |
|
|
|
Aclimatizarea se refera la timpul necesar atingerii echilibrului termic intre aer si instrument. Scoti un telescop de la 21 grade din casa la minus 5 afara iarna ai o diferenta de 26 de grade de care tre sa scapi. Gandeste-te la efectul pe care il vezi pe autostrada vara cand aerul cald se ridica de la suprafata pavajului, cam asa e si efectul prin telescop....psychedelic.
E bun dar e un Newton si pentru cineva fara experienta e cam dificil de utilizat pana se obisnuieste cu el, trebuie pus in pol, miscarile in ascensie si declinatie nu sunt tocmai intuitive pentru un novice. Ocularele care vin cu el ma indoiesc ca sunt de cea mai buna calitate daca le folosesti la un raport F/D mic.
Ca apertura da, bate de departe luneta, primul meu telescop a fost un Newton de 130 care m-a tinut ocupat multi ani, dar eu eram si prins grav de astronomie si nu ma deranja colimarea, caratul pe scari cand afara erau -10.
Oricum citisem tot ce am gasit prin Biblioteca Municipala Constanta inainte sa ma uit prima oara prin el asa ca stiam in ce ma bag.
Parerea mea, ia-o incet, pasi mici chiar daca peste un an tatal tau va avea chef de ceva mai mare, atunci poti sa ii iei cel de 130.... _________________ "Sleep softly... eagle forgotten... under the stone.
Time has it's way with you there, and the clay has it's own" |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5246
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 08 Oct 2010 11:46 Download mesaj |
|
|
|
| Ce ar fi daca i-ai oferi tatalui tau posibilitatea sa aleaga el insusi telescopul ? |
|
| Sus |
|
 |
Gabirel Trocan Membru

|
Trimis: 08 Oct 2010 13:59 Download mesaj |
|
|
|
| pai el e pasionat de asa ceva in sensul ca a citit multe carti de specialitate, DAR mai nimic legat de instrumente de genul asta, deci nu cred ca ar putea avea o parere avizata..asa cum aveti voi |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 08 Oct 2010 14:31 Download mesaj |
|
|
|
In cazul asta, orienteaza-te pe un instrument mai simplu.
Ceva ce ii va fi mai usor sa il foloseasca.
Daca o sa ii oferi un reflector ce necesita colimari , deja o sa il cam bagi in ceata.
Cel mai bun cadou, pentru un incepator intr-ale observatiilor astronomice este un refractor ( o luneta ) de 90 - 100 mm diametru si focala in jur de 1 metru .
Sa nu aud de binoclu in astronomie ca fac alergie.
Incepatorii sunt sfatuiti deseori sa mearga pe binoclu la inceput. Eu unul nu am fost multumit de binoclu in astronomie desi am unul de 7 cm apertura.
La o luneta nu vei avea batai de cap. Nu trebuie colimata, se depoziteaza usor, o scoti cand vrei la observatii, se va descurca usor cu ea fiind manevrabila .....si da si bine la un cadou
Uite ce ti-ar recomanda eu. Foarte asemanator cu ce ti-a recomandat si domnul Dragos N.
Magazinul e in Bucuresti si poti merge sa vezi produsele la fata locului.
Iata linkul : http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?c...SK909EQ2-M |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7061
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Oct 2010 21:42 Download mesaj |
|
|
|
Credeam ca astia de la B&H sunt seriosi, si nu dau basme pe net. Priviti insa acest link de la ei.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/5339...ccessories
O persoana neavizata sau grabita ar putea intelege ca la banii aia poate cumpara ce vede in poza. Evident gresit. Mai mult, se spune acolo ca telescopul are ''GoTo capability''. Tot evident pentru mine, dar nu si pentru un incepator, e o alta gogoasa.
In legatura cu achizitiile din afara in general, si cu cele din State in particular. Se intampla uneori, din fericire destul de rar, ca un telescop sa fie trimis cu accesorii lipsa, sau chiar cu defecte. In acest caz, executia garantiei nu se face la noi, ci prin trimiterea pe banii clientului a telescopului inapoi la magazin si apoi din nou la client. Deci se plateste drumul de inca 2 ori. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Gabirel Trocan Membru

|
Trimis: 09 Oct 2010 13:51 Download mesaj |
|
|
|
| Teo, luneta asta nu existsa si pe siteul din USA? |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Gabirel Trocan Membru

|
Trimis: 09 Oct 2010 14:39 Download mesaj |
|
|
|
| Transportul ma costa 100ron, si am vazut ca sunt mult mai ieftine decat la noi. O sa caut eu modelul la ei pe site. Merci mult |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 10 Oct 2010 12:44 Download mesaj |
|
|
|
Daca consideri ca iesi mai ieftin de acolo, mergi pe varianta asta. Oricum, orice luneta ai lua, sa nu fie mai mica la diametrul obiectivului de 90 mm pentru ca deja va fi prea slaba ( in sensul ca nu va putea vedea prea multe detalii cu ea ) . Ma refer la acromate.
Un Sky-Watcher 90bmm/900 mm eu zic ca e ideal pentru cadou.
Ar mai fi varianta unui reflector 150mm /1200 mm tot de la Sky-Watcher dar e mai dificil de utilizat pentru cineva care nu a avut un instrument pana acum.
Necesita colimari, spatiu mai mult pentru manevrare si depozitare.
Uite un astfel de instrument, pe care eu l-as recomanda oricui se apuca de astronomie vizuala:
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6 |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|