| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239586 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Rex1os Membru

Data inscrierii: 03 Ian 2011 Mesaje: 4
|
Trimis: 03 Ian 2011 18:22 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Ce telescop sa imi iau??Sfaturi va rog buget 1000-4000 ron |
|
|
|
Salutare,
Acum vreo 2 saptamani am tot incercat sa identific planete, si stele cu un program de pe telefon....mi- sa parut chiar interesant am reusit sa ma prind si eu unde e Jupiter, vega....nush de aici mi-a venit ideea sa luam un telescop.
Tot nu a adus Mos Craciun nimica, am propus ideea si a fost votat pentru sa luam telescop.
Ideea este cam as cam vrea sa iau ce este cel bun pret performanta cu upgradeuri de rigoare.
Daca ati putea sa-mi da-ti niste sfaturi pt diferite categorii de buget adica... cel mai bun pret/performanta in categoria 1000 -2000 ron, categoria 2000-3000 ron, cel mai bun pret performanta in categoria 3000-4000 ron.
Telescopul probabil nu o sa il schimbam prea curand asa ca daca tot dam banii sa luam ceva misto barem.
Recunosc ca la fizica optica sunt destul de praf dar asa din cate am reusit sa inteleg la ce am citit este foarte important diametrul, ocularii, montura
Nu m-am jucat cu vreun telescop pana acuma asa din ce am citit multi ziceau ca este bun unul cu diametru mare...m-am gandit la mai multe variante
1. http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP2001EQ5%28-M%29
2. http://astromagazin.ro/catalog/inteliscope...8478b3a516
3. http://magazin.telescop-expert.ro/dobson-draco-8.html
Normal ca as prefera sa nu ma duca prea mult la bani dar daca e o diferenta care se merita ca si performanta poate reusesc sa urc pana la 4000 ron, daia as prefera variante pt toate categoriile de buget 1000-2000, 2000-3000, 3000-4000.
Eu in acest buget as vrea sa incadrez si cam ce imbunatatiri as putea sa fac la telescop adica filtru lunar, bn am vazut ca sunt multe chestii la ocular gen 7,5 mm, 5mm, aud de tehnologii gen GoTo , monturi EQ, monturi Dobson
Mie mi-ar place sa pot vedea plantele foarte bine adica, Juptier , Saturn si cu ceva detalii bn nu numai astea dar daca se vad astea bine , presupun ca si Marte se va vedea bine
Imi dau seama ca un telescop mai scump , probabil e si mai bun dar nu prea imi dau seama daca si merita diferenta de bani
Stau la casa undeva la marginea orasului Campina, nu e deloc o zona poluata, ideea e ca nas putea sa-l tin toata ziua afara, eventual ma gandesc sa nu fie mai greu de 35 kg, si sa iau un suport pe roti cu care sa-l tot mut din casa afara.
Cred ca m-am facut inteles vreau sa iau ceva de calitate si sa merite banii
Orice sfaturi si pareri sunt binevenite...
Va multumesc |
|
| Sus |
|
 |
Rex1os Membru

|
Trimis: 04 Ian 2011 01:51 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Sorry ca nu am postat in sectiunea in care trebuia ...rog moderatorul sa il mute la achizitie instrumente.....
Acum cand ma uit la primul post pot sa zic povestea care am scriso eu mai sus este cam lunga
Sunt mai hotarat acuma ca am citit destule de posturi in threadul "Achizitie instrumente"
1.Ideea ar fi ca as vrea un tub de 8 sau de 10...un dobson pyrex Skywatcher clasic ceva
Nu vreau fotografie ma intereseaza sa se vada misto cand ma uit prin el
2. Aberatia de coma ar trebui sa fie mai mare la dobsonul de 10 ca are raportul focal mai mic...este vizibila cand te uiti prin el..la cel de 10 vs cel de 8 ma refer
Asta e singurul lucru care ma trage spre cel de 10"
3. Ma uit ca dobsonurile motorizate...cel de 10 nemotorizat e 2100 ron ..motorizat 3700 ron
E chiar asa mare chestie asta???Se merita diferenta asta?? Este enervant la zoom mare ca nu e motorizat
Intreb si eu chiar nu integ diferenta asta intre fara auto tracking si autotracking
4. Ce oculare ar trebui sa cumpar ca sa ma pot bucura de grosismetrul max al tubului in caz ca iau Dobsonul clasic de 10"
Cate oculare...din ce inteleg astea cu care vine nu poti sa dai zoomul prea mare ca se incetoseaza imaginea
5. Care e diferenta asa mare intre ecuatoriala si dobson.....iti ia asa mult timp cu dobson clasic comparat cu ecuatoriala...intre dobson cu autotracking vs ecuatoriala
6. Se poate motoriza ulterior Dobsonul clasic??Am intreles ca la cel flexitube trebuie colimat des plus ca e mai greu de intretinut ca un tub inchis
7. Cel flexitube de 2300 la 10 inci poate sa i se puna autotracking mai incolo
As inclina spre cel de 10 ca ma gandesc ca de schimbat nu schimb telescopul prea des..probabil o sa raman cu el 3 ani daca nu mai mult si ii pot upgrada ocularele si filtrele si mai incolo |
|
| Sus |
|
 |
Rex1os Membru

|
Trimis: 04 Ian 2011 11:55 Download mesaj |
|
|
|
Ocular de colimare pentru telescop Newton 150 Ron
Dobson Skywatcher 254/1200 Pyrex (Capella-10) 2092.5 Ron
Oculare Planetary 2,5mm 270 Ron
Ocular Super Plossl 17mm 160 Ron
Oculare Planetary 6mm 270 Ron
Filtru Luna Vixen 1.25" 157,00 ROn
Banda anti condens/roua pt ocular 115 Ron
Ocular Baader Hyperion 3.5 mm 530 Ron
Pret total 3742 Ron
Ar mai trebui sa mai iau altceva???
Merita ce am zis mai sus la pretul asta??
Ma gandesc ca am o gama de oculari destul de buna ca telescopul vine cu unul de 25 si unul de 10
Baaderul ala ma gandesc ca este foarte bun ( mai ales la contrast) chiar daca si costa o groaza
Haide-ti oameni buni ajutati-ma si pe mine va rog |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 04 Ian 2011 12:55 Download mesaj |
|
|
|
O sugestie:
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=68
Eu zic ca varianta Goto Synscan, desi mai scumpa, este tare faina. Daca m-ai fi intrebat, mai demult, as fi zis ca un incepator sa nu isi ia telescop cu goto ca sa invete "manual" cum se cauta diverse obiecte pe cer, dar in ultimii ani am devenit fan al goto-ului. E tare util daca vrei sa gasesti repede un obiect ceresc (ma rog gaseste telescopul ) si timpul pe care l-ai folosi pentru cautari, uneori frustrante, il petreci mult mai placut observand obiectul cu pricina.
Oculare e bine sa iti iei pentru inceput vreo 2 (unul intre 20-30 mm si unul intre 10-15 mm) plus o lentila Barlow 2x cu care practic iti dublezi setul de oculare. Nu recomand oculare cu focale foarte scurte pentru incepatori (gen 2,5 mm) pentru ca vei avea foarte rar ocazia sa le folosesti datorita turbulentei atmosferice.
Astea http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=59 sunt si la pret ok dupa parerea mea.
Edit:
daca vrei sa foloseti telescopul "manual" cred ca se poate dezactiva goto-ul. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 04 Ian 2011 20:15 Download mesaj |
|
|
|
Pe langa chestia cu turbulenta, ocularele cu focala scurta au si eye relief foarte mic, ceea ce face observatiile mai anevoioase. Cu un barlow de calitate si un ocular cu focala mai lunga, e mai usor. Eu gasesc de exemplu hyperion-ul de 8 mm foarte obositor, cu luneta la 80x sau newton-ul la 125x. Trebuie sa poti tine capul destul de fix pe pozitie, in conditiile in care stai deja stramb ca sa ajungi la ocular In nici un caz nu mi-as cumpara 3 oculare cu focala mai mica de 10mm !! Poate chiar invers, daca mi-ar ramane bani, as incerca un 40mm, cu camp cat mai larg. |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1231
|
Trimis: 04 Ian 2011 20:39 Download mesaj |
|
|
|
| Nu e obligatoriu ca ocularele cu focala scurta sa aiba si eye relief mic, uita-te la Pentax XW sau la TMB Planetary. Eu am doua TMB Planetary de 3,2 respectiv 4mm si le folosesc foarte confortabil cu ochelarii la ochi. Am inceput sa le prefer in dauna ortoscopicelor pentru ca diferenta de calitate a imaginilor e minima, in schimb ocularele TMB sunt mult mai confortabil de folosit. |
|
| Sus |
|
 |
Rex1os Membru

|
Trimis: 04 Ian 2011 23:07 Download mesaj |
|
|
|
Ms pt raspunsuri baieti
Sa iau ceva cu GoTo nu cred totusi .....este mult prea scump parca
Oculari o sa iau doar unul sub 10 mm restul mai vad eu
Care e diferenta intre Auto Tracking si normal ??Ma gandesc ca daca il iau pe auto tracking, mai incolo o sa ii pot pune si Goto ....totusi diferenta de pret e mare de la 3700 la 2100
Intre un Dobsonian de 8" cu AutoTracking si unul de 10" fara, ce s-ar merita mai degraba? |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 05 Ian 2011 09:51 Download mesaj |
|
|
|
Cu un singur ocular si acela cu focala scurta o sa ai mari probleme in "tintirea" obiectelor pe cer (chiar presupunand ca ai aliniat bine cautatorul). Nu recomand. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1231
|
Trimis: 05 Ian 2011 10:32 Download mesaj |
|
|
|
Parerea mea e ca nu trebuie sa te grabesti pentru ca poti face greseli scumpe. Cel mai bine ar fi sa iei legatura cu astronomi amatori din zona ta (sunt vreo cativa activi pe forum) si sa participi la observatii cu ei. Asa o sa-ti faci o idee despre ce se poate vedea prin diferite tipuri de telescoape si accesorii. Pana colaboreaza cerul, pune mana pe carti/internet si citeste tot ce gasesti despre telescoape si accesorii.
Stiu, e greu de asteptat pana atunci, dar merita. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|