Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC6946_1_-_Copy_copy_-_Copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239585
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sfaturi pentru a cumpara un telescop

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
eolloe
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011

Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier!

MesajTrimis: 31 Ian 2011 20:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru sfaturi. Problema nu era de visat. Ideea era de a vedea cat mai mult, cat mai bine, sa pot face si fotografii in viitor si, cel mai important, sa se inscrie in bugetul meu actual. Nu vreau sa cumpar un telescop pentru o perioada scurta si sa inchei o etapa apoi sa cumpar altul si tot asa. Nu m-am gandit inca sa fac performanta si nici nu cred ca am puterea financiara. Avand in vedere ca in descrierea multor instrumente apare astrofoto chiar si aici http://www.skywatcher.ro/SK/SK2001PEQ5.htm , nu vad din ce cauza par nerealist.
Am inteles ca apertura este un avantaj la observatii. Este primul lucru dorit. Sa fac observatii. Daca in viitor ma ajuta si la astrofotografie, cu atat mai bine. Din cauza asta am scris aici sa ma poata sfatui cineva care a invatat lucrurile acestea inaintea mea. Banuiesc ca subiectul a fost dezbatut de foarte multe ori. Unele lucruri le-am inteles si le-am citit, altele nu. Sper sa aflu cat mai multe si sa iau o decizie corecta. Am impresia ca un telescop nu se cumpara pentru un an. Va rog sa ma contraziceti daca este cazul
Sus
Vali X
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Feb 2011

Motto: Destiny comes to those who listen, and fate finds the rest!

MesajTrimis: 13 Feb 2011 00:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare! am intampinat cu bucurie acest site, de abia am inceput sa asimilez informatii ! nu pot sa ma laud cu multe cunostiinte despre astronomie, dar e ceva ce imi place! sunt inca la stadiul in care incep sa invat corpurile ceresti! desigur, ca mi-a trecut prin cap sa achizitionez un telescop...am vazut multe opinii..dar nici una despre marca Meade. Modelul care mi-a atras atentia este Meade LT 6 inch; nu am gasit in discutiile dvoastra nici o referire ! cateva opinii n-ar strica. Va multumesc
Sus
Cezar
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Mar 2008

Motto: It's never easy.

MesajTrimis: 13 Feb 2011 16:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vreau sa achizitionez un refractor. Din cate am inteles sunt mai bune pentru observatii din oras, mai usor de intretinut si de folosit. Si deja am un reflector de 254mm care din pacate mai mult sta decat sa fie folosit. Inca nu m-am hotarat daca sa il mai tin sau sa il vand.
Vreau sa cumpar un refractor in special pentru portabilitate (seara sa il pot scoate din bloc si sa il montez rapid in parcul IOR) si pentru observatii vizuale atat planete cat si DSO. Nu ma intereseaza, decocamdata, astrophoto. Din cate am cautat, am gasit urmatoarele oferte:
- http://www.skywatcher.ro/Cel/omnixlt150R.htm
- http://www.skywatcher.ro/Cel/omnixlt120.htm
- http://www.astroshop.eu/skywatcher-telesco...-5/p,20300
Bugetul ar fi undeva la 1000 euro.
Va multumesc.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 13 Feb 2011 19:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Probabil nu s-ar recomanda niciunul, mai ales pt. observatii planetare. As incerca de aici http://www.skywatcher.ro/seriapro_sw.htm fie ed-ul 80 ca portabilitate, fie cel de 100 pt. planete, fie un mak de 127-150. Asa daca ai bani mai bine equinoxul de 120. Plus o montura gen eq5 sau mai buna.
Parerea mea.
Sus
Cezar
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Feb 2011 21:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc @Valy pentru raspuns. Foarte interesant mi se pare, in aceeasi idee si http://www.skywatcher.ro/Cel/omnixlt102ed.htm, mai ales ca se incadreaza in bugetul de 1000 de euro si pare destul de portabil.
Optasem initial pentru http://www.astroshop.eu/celestron-telescop...-4/p,15046 din cauza aperturii mai mari.
Nu stiu daca voi observa mai multe detalii pentru obiectele DSO cu 102Ed decat cu cel de 150 acromat.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Feb 2011 00:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vezi ca acromatele f/5 sunt ele bune la dso dar la planete ce faci? In plus acum mi-am dat seama: un refractor 100-120 pe un eq5 e cam greu si cam mare, ceva mai mic decat dobsonul dar suficient de mare (5kg tubul, 5kg contragreutatea, 5kg montura, trepiedul, se aduna). O varianta mai transportabila ar fi un mac/sc de 6" pe eq3 de exemplu. Merge si un refractor ed gen 80mm, poti urca pana pe la 150x cu oculare de 4mm, cam la limita in ceea ce priveste conditiile din oras.
Dar daca tot cari ceva in parc, dece nu poti lua dobsonul? Te duci singur sau ai ajutoare? Asta ca sa nu mai dai alti bani.
Sus
Cezar
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Feb 2011 01:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dobsonul pus pe cantar are cam 30kg. In parc merg singur si imi vine tare greu sa il car Smile, pe langa faptul ca e incomod la carat. Ma gandeam la o luneta 102ED sau 80ED de la SkyWatcher si o montura usoara Alt-Azimutala gen AZ3 sau AZ4. Per total sistemul ar cantari aproximativ 10kg si ar fi usor transportabil.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Feb 2011 01:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

As vota pt. 80, era si unul de vanzare. Gasesti si o montura potrivita si te-ai scos la capitolul portabilitate. De restul de bani iti iei si niste oculare potrivite, si tot iti mai raman. Eventual daca chiar vrei sa insisti pe observatia planetara, un mak micut ar completa. Si tot legat de observatia planetara, o montura eq motorizata ar fi mai indicata.
Ai curaj sa iesi in parc la ore inaintate?
Sus
Cezar
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Feb 2011 09:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sigur, e liniste in parc, chiar si la ore inaintate Smile. Iar pana in parc fac aproximativ 5 minute de la bloc.
Dar chiar atat de rau se vad planetele printr-un acromat ? Pentru ca varianta Startravel de 150mm de la SkyWatcher mi se pare interesanta. Are pretul mai mic decat 102ED si diferenta de greutate nu este mare (cantareste 6 kg). Combinat cu un AZ4 pare o varianta portabila. Cum spuneam, tin foarte mult la portabilitate. Of, este greu sa te decizi Smile.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 14 Feb 2011 09:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut !
Cu aceeasi probelma a portabilitatii ma confrunt si eu.
Ma tot gandesc ce mi s-ar potrivi sa fie usor, bunicel si nu prea mare.
In acelasi timp, nu am bani de un Mak de 6 inch .
Solutia gasita de mine, ar fi un Newton de 150 mm cu focala 750 mm. Iau doar tubul optic, care este vreo 800 lei si il montez azimutal pe un trepied usor din aluminiu.
In felul asta cred ca acopar majoritatea observatiilor, cu bani mai putini si un istrument usor de transportat. Merge atat la planete cat si la DSO.
Ma refer la asta
: http://astromagazin.ro/catalog/optic-skywa...7d1b513800
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 14 Feb 2011 10:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un acromat de 150mm f/5 nu este un instrument ideal. Aberatia cromatica este acceptabila pana la mariri de 100X. La planete aberatia cromatica sterge detalii.

Iti recomand un Omni XLT 120 sau unul de 102mm, au aberatie cromatica muuuult mai putina, poate fi dus la mariri mari spre 200X si ceva fara probleme. Modelul de 102mm e cel mai bun acromat facut in prezent de Synta.

Sau un Maksutov de 127mm cu o montura EQ3-2.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Cezar
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Feb 2011 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am inteles. Din cate am discutat si cu cei de la SkyWatcher, intr-adevar aberatia cromatica este destul de mare la mariri peste 100x pentru refractorul de 150. Mi-a fost sugerat urmatorul model, care cantareste numai putin de 8Kg: http://www.skywatcher.ro/Cel/nexstar127slt.htm. Intre un 80ED+AZ3, un acromat 102 omni xlt+AZ4 si mak, ce ma sfatuiti sa aleg ?
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Feb 2011 11:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cezar a scris:
Mi-a fost sugerat urmatorul model, care cantareste numai putin de 8Kg: http://www.skywatcher.ro/Cel/nexstar127slt.htm. In comparatie cu un 80ED+AZ3 si mak, ce ma sfatuiti sa aleg ?

Nasol, cred ca ai ajuns intr-un punct unde orice ai lua n-ai cum sa gresesti Laughing
E interesanta oferta nexstar 127, ai cam tot ce trebuie, e si compact si usor.
Sus
Cezar
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Feb 2011 15:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si chiar cand ma hotarasem pentru un mak 127SLT de la celestron, a mai aparut varianta cu un Schmidt-Cassegrain C6 XLT si montura AZ4 sau mak 150 de la SkyWatcher tot pe montura AZ4 Very Happy.
Chiar nu stiu ce sa aleg.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 14 Feb 2011 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Per ansamblu avand in vedere orasul, ar fi preferabil o montura goto. Multe obiecte nu sunt vizibile nici intr-un cautator sau la limita, dar sunt vizibile in telescop, iar o montura goto le gaseste pe toate.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 5 din 6

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact