Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_20161204_112917_00000~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236850
Numar de utilizatori inregistrati: 2886
Cel mai nou utilizator inregistrat: Petrisor Ovidiu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observarea neplacuta. De ce?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
aecrimla
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Sep 2006

MesajTrimis: 14 Sep 2006 14:23 Download mesaj
Titlul subiectului: Observarea neplacuta. De ce?
Raspunde cu citat (quote)

Am ieshit aseara in curtea casei cu telescopul meu sa privesc la bolta cereasca.
Nu am avut planifikat sa urmaresc tare' ce astre in particular ci doar Luna .
dupa instalare am asteptat vre-o 10 minute, apoi am inceput sa privesc la bolta.
Am vazut luna in toata splendoarea ei, cu urm echipament:

Meade ETX90 PE;
Okular - Meade 26 mm Super Plossl 1,25 inch, shi am mai incercat shi
asta;

Sky-Watcher-MC-COATED-APO-ZOOM 8mm - 24 mm

http://www.buytelescopes.com/product.asp?t=&pid=10397&m=

Mai ales dupa ce am folosit oKulalur de mai sus am observat detalii pe luna superbe.

EEhh dar dupa aceea am zis eu hai sa le vad shi pe " Stelele Ele Insele "
asha la intamplare shi nu mi-a placut ce am vazut deloc.
imagini neklare, detalii putzine... etc.
Atunci am luat " telescopul " manual", ( binoklul din imagine ), shi am zis hai sa vad shi ku asta.
Spre surprinderea mea am vazut bolta cereasca cu o klaritate de nedescris, ir in lokul unde era indreptat telescopul avand montate okularele de mai sus, shi unde nu vedeam mai nimik , am vazut klar multe alte stele .

De ce ?

Shtiind sau ma rog asha am citit, ca puterea telescopului este data ,,,grosso,,, de distanta fokala a telescopului impartita la distanta fokala a obiectivului.
deci la mine
1250/25=50....cu primul okular
1250/8=156.....cu al doilea ( shi se vedea shi mai prost)

DE CE SE VEDEA MAI BINE SHI MAI KLAR PRIN BINOKLU ?
pls cei care shtiu sa ma lumineze sa o faca

Multumesc

11220.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  22.42 kb
 Vizualizat:  de 9179 ori

11220.jpg

10397.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  7.18 kb
 Vizualizat:  de 9180 ori

10397.jpg

lateral.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  150.67 kb

lateral.jpg

sus.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  153.5 kb

sus.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 14 Sep 2006 14:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fiindca ocularele zoom sunt "caca" au multa sticla in ele ceea ce le face mai greu de corectat de defecte. Cele mai bune oculare sunt cele cu focala fixa si de firma.
Cu binoclul se vede mai bine decat cu telescopul tau fiindc ai privit cu doi ochi si perceptia este alta iar alte chestie este ca telescopul taue este mic ca si diametru si nu poate mai mult.
Aici este diferenta asa de mare.Logic, binoclul nu o sa poate mari la fel de mult ca si telescopul dar da imagini mai spectaculoase.
Numai bine!
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 14 Sep 2006 14:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce diametru are oglinda ?
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 14 Sep 2006 15:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Am ieshit aseara in curtea casei cu telescopul meu sa privesc la bolta cereasca.
Nu am avut planifikat sa urmaresc tare' ce astre in particular ci doar Luna .

Tu ai un telescop cu o focala de 1250mm. Campul lui la cer este din cauza asta foarte mic, inca sistemul are un f/13,4.
Tecnica zice, ca la asa date sistematice, telescopul poate sa-ti arate numai un camp ingust, dar ce-ti arata acolo in campul lui, vezi relativ marit.
De asta te ai uimit cand ai loat binoclu si te-ai uitat in acea pozitie la cer, unde ai fost inainte cu telescopul. La luna sau la planete, o sa ai o imaginare pozitiva, pentru ca telescopul este pentru asa obiecte dedicat.
Acum cand ai pus si Zoom ocularul ai zis ca vezi "detalii neclare" la stele. Daca inteleg bine, zici ca nu ai vazut stelele clar, sau le ai vazut lungite? Daca nu le-ai vazut clar (ce nu imi pot da seama) insemna ca ocularul nu intra in focus, dar la luna a mers. Daca zici ca stelele au fost lungite, atunci este ocularul stricat cumva. La asa o focala lunga, nu are voie sa arate nici la margine, stelele lungite. Dar poate ne poti spune ce inseamna "imagini neclare, detaili putine" la stea.

Citat:
Atunci am luat " telescopul " manual", ( binoklul din imagine ), shi am zis hai sa vad shi ku asta.
Spre surprinderea mea am vazut bolta cereasca cu o klaritate de nedescris, ir in lokul unde era indreptat telescopul avand montate okularele de mai sus, shi unde nu vedeam mai nimik , am vazut klar multe alte stele .

Cum a scris sarpe, binoclu are un camp mare pe cer, si-ti arata, din cauza ca nu mareste mult, o bolta plina de stele. Telescopul are un camp mai mic, si-ti arata un unghi mic din tot cerul, dar ce-ti arata, iti da mai multe detalii (sa zicem la stele duble, le desparte) unde binoclu nu ar putea. Si unde se mareste mult, intra putin lumina, de asta nu are voie a se marii obiectele prea mult. Se zice ca marirea optimala iese la 2x diametru obiectivului. Adica la telescopul tau max. 180x - 200x

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
aecrimla
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Sep 2006 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

sarpe a scris:
Fiindca ocularele zoom sunt "caca" au multa sticla in ele ceea ce le face mai greu de corectat de defecte. Cele mai bune oculare sunt cele cu focala fixa si de firma.
Cu binoclul se vede mai bine decat cu telescopul tau fiindc ai privit cu doi ochi si perceptia este alta iar alte chestie este ca telescopul taue este mic ca si diametru si nu poate mai mult.
Aici este diferenta asa de mare.Logic, binoclul nu o sa poate mari la fel de mult ca si telescopul dar da imagini mai spectaculoase.
Numai bine!

M-am gandit shi la asta dar nu am zis aici.
Am incercat sa privesc doar printr-un singur okular de la binoklu shi tot mai klar s-a vazut decat prin telescop.

Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 14 Sep 2006 17:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ocularele zoom sunt toate "caca". Iar cel de la Sky-Watcher nu este cum zici tu. La focala de 8mm prezinta insa la marginea campului vizual niste aberatii, dar centrul, adica cam 70% din campul vizual este neaberat.

Cu mak-ul tau de 90mm s-ar putea daca zici ca imaginea nu a fost clara sa iti fie decolimat. La Luna la puteri mici de marire daca e un pic decolimat nu se vede tare, si daca nu ai ochiul format ai 100% sanse sa nu iti dai seama, dar la 150X se vede. Detalii neclare la stele nu ai cum sa vezi pentru ca stelele se vad ca un punct cand sunt focalizate, iar cand nu sunt focalizate ca cercuri concentrice (daca instrumentul tau e colimat) sau cercuri neconcentrice (alungite spre o parte) daca e necolimat.

Ce zicea Robert ca ocularul s-ar putea sa nu iti ajunga la focus, sunt mici sanse.

O alta posiblitate este ca makul tau sa nu fi fost aclimatizat asa ca la puteri mari de marire imaginile erau neclare. Tine-l afara 1 ora inainte de a observa sa se aclimatizeze.
Sus
aecrimla
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Sep 2006 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

skywatcher a scris:
Cu mak-ul tau de 90mm s-ar putea daca zici ca imaginea nu a fost clara sa iti fie decolimat..

Decolimat = ce ? am tot auzit aici despre asha ceva dar nu intzeleg ce este .....
ar putea fi decalibrat ? sau ma rog asha ceva ?
daca asta este ce sanse mai am sa mearga bine ? adika sa i-l pot folosi ?
merci

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Sep 2006 22:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

aecrimla a scris:
skywatcher a scris:
Cu mak-ul tau de 90mm s-ar putea daca zici ca imaginea nu a fost clara sa iti fie decolimat..

Decolimat = ce ? am tot auzit aici despre asha ceva dar nu intzeleg ce este .....
ar putea fi decalibrat ? sau ma rog asha ceva ?
daca asta este ce sanse mai am sa mearga bine ? adika sa i-l pot folosi ?
merci

Decolimat inseamna ca sistemul oglinzilor nu mai stau pe o axa optica. Trebue sa intelegi, ca asa un sistem optic lucreaza dupa legilor opticei si un sistem care nu este colimat nu arata imaginile venind de la infinit, asa cum ar trebui.
Fa un test cu telescopul tau, lasa-l sa se acomodeze la temperatura de afara, daca este diferenta mare intre temperatura de acasa si de afara.
Dupa asta, iei un ocular de 5mm (daca nu ai unul de 10 merge dar nu e destul) si focuseaza o stea, care nu e prea stralucitoare, dar nici prea intunericata.
Cand ai gasit focusul defocisezi steaua intrafocal cu 1/2 de invartura la focus si te uiti la inelele care se fac, cand o stea este defocusata. Daca aceste inele luminoase sant concentrice si rotunde, atunci sistemul este inca bine colimat. Dupa asta intorci focuserul din nou pe steua si o focusezi, si o defocusezi inca o data dar extrafocal in aceas marime, cum ai defocusat-o intrafocal, adica tot 1/2 de invartura. Acum vezi inca o data niste inele luminoaze, dar si aici trebue sa le vezi fine si despartite intre ele. Forma trebue sa fie tot rotunda si inelele sa stea concentric.
Asta este un test usor sa vezi cam cum este optica ta.

Uite am pus niste poze sa-ti dai seama de ce vorbesc, tabelul ala cu diferite stele defocusate, iti arata cam ce fel de greseli optice se poata aiba instrumentul.

Sterntest Anorndung intra_extra Fokal.jpg
 Descriere:
exemplu stele defocusate
care sant prea mult defocusat.
 Marime fisier:  23.16 kb
 Vizualizat:  de 9137 ori

Sterntest Anorndung intra_extra Fokal.jpg

Fehlerabbildungen-Optiken.jpg
 Descriere:
lista de control optica
 Marime fisier:  58.63 kb
 Vizualizat:  de 9137 ori

Fehlerabbildungen-Optiken.jpg

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 15 Sep 2006 09:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu cred ca raspunsul este mai simplu. Binoclul are marire mai mica si ca atare stelele apar frumos ca niste puncte. Plus ca ai un camp mare. Telescopul are marire mare si nu prea e potrivit pentru stele. Ce te astepti sa vezi la niste stele. Munti, vai, cratere? Nu o sa vezi decat un punct daca instrumentul e bun sau o pata daca instrumentul e prost. Incearca sa te uiti la niste deepsky-uri.
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 15 Sep 2006 10:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce frumoase văd eu stelele cu telescopul dacă mă uit prin plasa de la geam. Se văd 4 raze colorate cu toate culorile. Very Happy
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Sep 2006 21:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Forever_Man a scris:
Ce frumoase văd eu stelele cu telescopul dacă mă uit prin plasa de la geam. Se văd 4 raze colorate cu toate culorile. Very Happy

plasa "sparge" lumina ca o prisma in razele diferite si din cazul asta se vad culorile. Problema la asa fel de observare este, ca nu poti focaliza obiectele la cer. Tot cam aceeas efect iese, cand se uita prin o fereastra inchisa. Geamul nu este plan destul si telescopul tot nu poate arata obiectele focusate.

Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006

MesajTrimis: 16 Sep 2006 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului: Spike-uri

Mie imi plac spike-urile in cruce. Transforma o simpla stea intr-un obiect interesant Rolling Eyes Pozele astea sunt un produs secundar al procesului de focalizare pe care il folosesc.

vega.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  28.3 kb
 Vizualizat:  de 9044 ori

vega.jpg

vegaspikes.jpg
 Descriere:
Mai multe nu inseamna neaparat mai frumos .
 Marime fisier:  13.52 kb
 Vizualizat:  de 9044 ori

vegaspikes.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Sep 2006 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Spike-uri

Mitu Catalin a scris:
Mie imi plac spike-urile in cruce. Transforma o simpla stea intr-un obiect interesant Rolling Eyes Pozele astea sunt un produs secundar al procesului de focalizare pe care il folosesc.

Spikuri nu trebue sa fie automatic nefrumoase Smile . Si mie imi plac Spikuri care le vad la poze, dar Spikuri care le vad live la observare, nu-mi plac. Sant reflexe prea stralucitoare si sant raspunzatori pentru a se inchide pupila, unde acest efect aduce ca detaliile nu se mai pot vede asa de bine cum ar trebuii.

Spike din poza 2 este formidabil.

Sus
sky
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005

MesajTrimis: 11 Oct 2006 14:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

plus ca daca ai prea multe iti ia ceva din lumina
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact