| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Naitro Membru

Data inscrierii: 25 Iun 2011 Mesaje: 35
Motto: "Two things fill the mind with ever new and increasing wonder and awe: the starry heavens above me and the moral law within me." Immanuel Kant Localitate: Craiova
|
Trimis: 25 Iun 2011 10:07 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Telescop pentru incepator |
|
|
|
| Salutare, eu sunt pasionat de cativa ani buni de zile de astronomie si in ultima perioada am decis sa imi iau un telescop pt incepatori asa ca m-am documentat putin si am ajuns la concluzia ca imi trebuie un telesop care sa aiba un diametru decent, sa fie destul de usor de transportat si de montat , sa nu fie foarte greu de folosit, sa se poata face observatii terestre cu el si sa nu coste mai mult de 750 ron. Tinand cont de aceste criterii am ajuns la concluzia ca cel mai potrivit ar fi un Astromaster 114AZ Celestron http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster114az.htm . Am inteles ca modelele din gama astromaster pot fi folosite si pt observatii terestre si am ales aces model si pentru motivul ca are montura Alt-azimutala ( am inteles ca acestea ar fi mai indicate pt incepatori).As vrea sa va intreb, cu aceasta ocazie, care este diferenta dintre montura AZ si EQ, daca intr-adevar se pot face observatii terestre cu acest telescop si daca aceasta firma este una de calitate. Astept parerile voastre in legatura cu acest telescop si eventualele alternative la el in functie de criteriile pe care le-am enumerat. Va multumesc anticipat. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 25 Iun 2011 13:18 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Naitro a scris: | | am ajuns la concluzia ca imi trebuie un telesop care sa aiba un diametru decent, sa fie destul de usor de transportat si de montat |
Salut !
Mai bine mai pui ceva banuti, nu multi...si iti iei ceva mai bun, cu apertura de 130 mm.
Ma refer la asta : http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP1306EQ2
'Oglinda principala de diametru mai mare, 130mm, colecteaza cu circa 30% mai multa lumina comparativ cu un instrument de 114mm diametru."
Apoi diferenta dintre montura ecuatoriala si ce cea azimutala se refera la planele in care acestea se misca plus aparitia contragreutatilor la cea ecuatoriala.
Montura azimutala (AZ) asigura miscarea pe orizontala, adica paralel cu orizontul, de unde ii vine si numele si pe verticala adica in distanta zenitala sau in inaltime deasupra orizontului.
Montura ecuatoriala (EQ) asigura miscarea tot in doua planuri. Unul oblic, paralel cu planul ecuatorului ceresc si cu cel al Pamantuiui ( deci miscarea in ascensie dreapta ) si celalalt in planul perpendicular pe primul, adica miscarea in declinatie.
In plus la montura ecuatoriala mai exista un brat si contragreutati pentru compensare.
Tot la montura ecuatoriala, odata pusa in statie corect, nu mai trebue sa executi decat o singura miscare pentru urmarirea astrului in miscarea sa aparenta diurna, si anume miscarea de ascensie dreapta. Pentru asta se poate adapta si un motoras de urmarire sau mecanism de orologerie care te pot scuti de manevrarea manuala in ascensie dreapta. Deasemnea o poti folosi si la astrofotografie.
In ceea ce proveste firma Sky-Watcher pana acum nu m-a dezamagit si pot spune ca sunt foarte multumit de produsele lor.
In ceea ce priveste observatiile terestre iti recomand un refractor mic sau un binoclu ori un mic Maksutov- Cassegrain. Oricum, fiind pasionat de astronomie de cativa ani, banuiesc ca iti doresti in primul rand un telescop cu care sa faci observatii astronomice decente.
Newtonienele nu prea sunt bune la observatii terestre. Imaginea este rasturnata, iar pentru asta ai nevoie de o prisma Roof sau de un grup de lentile care pot inversa imaginea.
Cu sfatul de de a-ti lua un telescop de apertura macar 130 mm iti doresc numai bine si cer senin ! |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 25 Iun 2011 16:04 Download mesaj |
|
|
|
Astromaster 114AZ sau EQ sunt instrumente bune. Ambele au in dotare un ocular erector care le face folosibile pentru observatii terestre, producand imagini nerasturnate, corect orientate.
Pe de alta parte, sustin afirmatiile lui Teo, si iti recomand eventual un telescop putin mai mare, de 13cm, adica Astromaster 130EQ. La apertura mica, fiecare centimetru in plus se vede la ocular. Se pot vedea multe obiecte si cu un telescop de 114mm diametrul, dar cu 130mm e ceva mai bine. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
Naitro Membru

Motto: "Two things fill the mind with ever new and increasing wonder and awe: the starry heavens above me and the moral law within me." Immanuel Kant Localitate: Craiova
|
Trimis: 25 Iun 2011 16:13 Download mesaj |
|
|
|
| Ma tem ca acel telescop este putin cam scump pentru mine. la un pret pe care mi-l permit si asemanator la specificatii cu cel recomandat de tine am gasit acest telescop Skywatcher 130/900 EQ2 http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-...1hk08vgn25 dar din pacate nu are montura AZ, este mult mai greu decat Astromster-ul si nici nu se pot face observatii terestre cu el. Pentru mine este destul de importanta portabilitatea si usurinta de folosire pentru ca stau la bloc si trebuie sa ma duc la marginea orasului pt a face observatii. |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 25 Iun 2011 17:37 Download mesaj |
|
|
|
Daca nu te deranjeaza varianta achizitionarii unui telescop la mana a doua, gasesti multe oferte in categoria Vinde. Ti-am scris si-un mesaj privat (PM) pe mesageria interna a forumului. _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
| Sus |
|
 |
Naitro Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 27 Iun 2011 10:29 Download mesaj |
|
|
|
Nu o sa vezi un cerc negru ! Imaginea este clara, frumoasa si luminoasa ! Focalizarea se efectueaza la infinit, deci nu ai cum sa vezi oglinda secundara in centru !
Sfatul meu : mergi pe Sky-Watcher 130 mm !
Ai grija ca oglinda sa fie parabolica si nu sferica ! Ce iti recomandasem eu are oglinda parabolica ! Adica cel de 130/650 mm. Cel de 130/900mm nu sunt sigur ca are oglinda parabolizata. E posibil sa fie sferica , plus ca instrumentul este mai lung si mai dificil de carat si manevrat. La un raport f/d= 7 cu o oglinda sferica o sa ai imagini de calitate mai slaba.
Eu as merge pe varianta cu oglinda parabolica de 130 mm/650mm.
Succes ! |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
Trimis: 27 Iun 2011 12:13 Download mesaj |
|
|
|
| Teo a scris: | | Cel de 130/900mm nu sunt sigur ca are oglinda parabolizata. E posibil sa fie sferica... |
Sigur Sky-Watcher 130/900 mm are oglinda principala sferica. _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
| Sus |
|
 |
Naitro Membru

|
Trimis: 27 Iun 2011 14:00 Download mesaj |
|
|
|
| Oricum in momentul de fata nu imi permit unul cu oglinda parabolica. Stiti cumva daca montura eq2 al telescopului skywatcher 130/900 permite rotirea telescopului pe axa azimutala? Cu alte cuvinte ,poate fi folosita montura EQ la fel ca o motura AZ pe cele doua axe? |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
Trimis: 27 Iun 2011 14:31 Download mesaj |
|
|
|
| Montura EQ2 poate fi folosita ca o montura azimutala in "T" daca o configurezi pentru latitudinea de 90 grade. Astfel axa declinatiei devine axa altitudinii, iar axa orara devine axa azimutului. |
|
| Sus |
|
 |
Naitro Membru

|
Trimis: 27 Iun 2011 14:57 Download mesaj |
|
|
|
Ok, multumesc pentru lamuriri
Ce software pt laptop imi recomandati pe care sa il folosesc pt a ma ajuta sa gasesc obiectele mai usor pe cer? |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Iun 2011 08:40 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit!
O recomandare: nu te grăbi. Poate mai strângi niște bani, poate mai ouă găina, câștigi la Loto etc. E de preferat să-ți iei un instrument de calitate (chiar second hand pentru că optica nu se uzează foarte repede) pe care să-l poți folosi mult timp unuia, "de începător" pe care cu greu îl mai poți vinde voind să treci la altul mai bun... _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Naitro Membru

|
Trimis: 29 Iun 2011 17:04 Download mesaj |
|
|
|
| Am gasit un telescop pe astromagazin care cred ca mi s-ar potrivi perfect : Skywatcher Dobson 130/650 BlackDiamond Heritage http://www.skywatcher.com/swtinc/product.p...lass2=106. Nu stiu cum de nu am dat de el pana acum. Este foarte usor de transportat si de montat si are si oglinda parabolica. Daca are distanta focala de 650mm si ocularul cel mai mic este de 10mm asta inseamna ca nu pot sa obtin un grosisment mai mare de 65x cu ocularele din dotare ? pentru ca spre deosebire de skywatcher 130/900 EQ , acesta nu vine si cu o lentila barlow. De asemenea am observat ca oglinda secundara este expusa, nu se va murdari usor din cauza asta? |
|
| Sus |
|
 |
|