Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235938
Numar de utilizatori inregistrati: 2869
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Zaidel

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Istoria Astronomiei

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 18 Iul 2008 21:51 Download mesaj
Titlul subiectului: Zaidel
Raspunde cu citat (quote)

Revenind pe plaiurile mioritice atasez o poza cu INCA cel mai mare telescop romanesc cu oglinda slefuita de autor.Este vorba de telescopul Nasmyth /Newton de 45 cm diametru construit de Ioan Zaidel din Pitesti,de pe strada Fantanii nr.11.Ioan Seidel,evreu trecut la catolicism ,a fost pionierul constructiei de telescoape din Romania.A construit telescoape pentru astronomi amatori ,cum au fost prof. dr. Oliver Pop si prof. Curea din Timisoara,pentru observatoare ,din nou, precum cel din Timisoara si pentru case de cultura si muzee ,din Iasi,Satu Mare si Tg. Mures.Asupra biografiei lui Zaidel voi reveni.Deoarece in aceste zile se lucreaza la organizarea unui original star-party de ''Extreme Astronomy '' as mai adauga doar o reflexie.Eu am venit din Baia Mare la Arad ca sa-l cunosc pe Reinholz.Gavril Beches i-a facut doua vizite lui Zaidel ,deci a calatorit de la Timisoara la Pitesti.Alti oameni,alte vremuri,un entuziasm,o caldura sufleteasca aproape complet absenta in aceste reci pagini de Internet.Dar sta in puterea noastra sa umanizam pasiunea noastra comuna,deci sa uram succes star-party-ului transfagarasan.
In a doua poza il vedem pe Beny Olah,astronom amator de la clubul timisorean si subsemnatul,candva prin 1987 sau 1988 ,studiind telescopul Cassegrain D=15cm F/20 construit de Zaidel pentru prof.dr.Oliver Pop.
Mircea

z2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  287.3 kb
 Vizualizat:  de 10020 ori

z2.jpg

z1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  259.11 kb
 Vizualizat:  de 10020 ori

z1.jpg

Sus
Andi
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007

MesajTrimis: 19 Iul 2008 11:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ioan Zaidel a locuit în Pitești, strada Fântânii, nr. 17 bis.
Din corespondența cu el am o fotografie a unuia din telescoapele pe care le-a construit: sistem Cassegrain - Newton, diametru oglinda principală 265 mm, focala 2.200 mm, 7.200 mm în Cassegrain, grosisment maxim 600X, telescop ghid.
De la el am o oglindă de 160 mm, F/10.

Zaidel.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  77.39 kb
 Vizualizat:  de 9966 ori

Zaidel.JPG

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 19 Iul 2008 14:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Andi

multumesc pentru poza,pentru informatii si pentru corectarea adresei gresite.N-am mai deschis dosarul de corespondenta de ani de zile,am citat din memorie-ceea ce se vede ca nu este recomandabil .Ai finalizat telescopul de 16cm F/10 ?Daca da , te rog trimite o poza/un post la topicul ''ce telescoape aveti''.Si te invit cu placere sa ne dai detalii ale corespondentei cu Zaidel,vreau sa creionam o biografie,un portret al acestui pionier al ATM-ului romanesc.Si al altora,apa trece istoria ramane.Mircea
Sus
mcuzic2002
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Ian 2007

Motto: -

MesajTrimis: 19 Iul 2008 16:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aceste instrumente mai exista?...sunt functionale?...mi-ar place sa arunc o privire printr-un telescop de 450mm Very Happy
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Iul 2008 22:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa mai adaugam doua telescoape Zaidel pe lista noastra.Nu stiu daca ele mai exista.Primul este un telescop Nasmyth ,cu cautator telescop Newton ,fotografiat la Casa de Cultura din Iasi,cu ocazia unei seri de observatii.
In a doua poza vedem alt telescop Zaidel ,aflat in proprietatea Muzeului din Sibiu.In ambele poze apare dl.Virgil V.Scurtu.
Ambele telescoape par a fi din clasa 25 cm.
Mircea

z3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  213.85 kb
 Vizualizat:  de 9830 ori

z3.jpg

z4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  160.32 kb
 Vizualizat:  de 9830 ori

z4.jpg

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 22 Iul 2008 06:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teoretic un asemenea instrument cum este telescopul de 45 cm ar trebui sa mai existe. Ce ar fi putut sa se intample cu un asemenea colos de sticla si fier? Eu nu l-am vazut personal dar stiu despre el din ce mi-a spus regretatul Beches Gavril care avea obiceiul sa-si ia un bilet de tren circuit si sa treaca prin toate localitatile de interes astronomic: Pitesti, Bucuresti, Bacau, Iasi, Suceava, Baia Mare etc. de unde se intorcea cu poze, povesti si informatii. Din pacate Mircea are dreptate, in vremurile acelea traiau alti oameni, niste oameni care desi aveau greutati serioase nu ezitau sa-si ia un bagaj, sa se urce pe tren si sa se viziteze. Intr-adevar, contactele fizice sunt mai calde si fructuoase decat comunicarea pe internet. In ceea ce priveste instrumentele, exista in tara asta o gramada care stau uitate prin depozite, debarale, poduri etc.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 22 Iul 2008 19:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am o intrebare pentru membrii celui mai vechi,si onorabil,astroclub din tara,este vorba de Astroclubul Bucuresti.Si care este si cam neglijent cu propria lor istorie...Sunt absolut sigur ca pe terasa astroclubului am vazut,dupa lovilutia din '89 a lui Sfantu-dar-Saracu-Nea-Nelu- Bata-de-Miner,tubul unui telescop foarte asemanator cu telescopul de 45cm al lui Zaidel.Stie cineva,este acelasi telescop sau este o clona(asa cum am inteles eu).?Deci ''provincia asteapta Capitala''.Mircea
Sus
carstea
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Mar 2008

MesajTrimis: 22 Iul 2008 20:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea, eu sunt membru al Astroclubului Bucuresti din 1976( aveam 15 ani).
Ce pot sa spun e ca pe terasa exista un tub metalic cu diametrul de aprox 60-70 cm care urma sa devina un telescop. S-a testat sau s-a calculat apoi ca greutatea tubului nu putea fi sustinuta de montura de pe pilonul aflat pe terasa. Nu am vazut instrumentul finalizat. E adevarat ca dupa cutremurul din 1977( care m-a surprins chiar in observator, in camera astroclubului) m-am dus mai rar acolo. Daca alt membru al Astro Buc. stie mai multe despre telescop, il rog sa ne spuna.
Dan
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 15 Aug 2008 19:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imi place mult design-ul si constructia acelor telescoape Cassegrain "personificate", partea mecanica pare a fi predominant metalica, rezistenta si durabila.
Profesionism adevarat!

Ma surprind doua lucruri:
1. Din cartile mai vechi in domeniu, nu am aflat nimic despre acest domn Zaidel.
2. Nu stiu pentru cine au fost construite, dar ma mir ca nu a existat o continuitate, nu s-au gasit solutii de realizare a unor observatoare particulare, dotate cu instrumentele respective.
Unul dintre ele inteleg ca a ajuns la un muzeu din Sibiu, mi se pare mult prea repede. Exista lunete din sec. 19, perfect utilizabile in observatoare de pe alte meleaguri.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Aug 2008 19:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Romanii sunt un popor care s-a nascut intr-o gradina a abundentei. Ce-i pentru noi un Zaidel? O sa se mai nasca altii. Putem sa-l ignoram. Am ignorat noi pe altii si mai si. Si o sa-i mai ignoram si pe altii. Si ce daca? Ne permitem. Tara asta naste genii in fiecare minut. Toti suntem niste genii. Si ne ignoram unii pe altii. Sad
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Aug 2008 18:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Telescoapele lui Zaidel au ajuns la Sibiu ,si-mi amintesc ca si la Satu Mare ,la muzeu pentru ca trebuiau sa aiba un ''camin'',nu pentru ca au fost considerate obiecte vechi ,de interes istoric.Gavril Beches ,atunci cand a facut a doua sa vizita lui Zaidel,a aflat de la acesta ca lucra la o carte de optica astronomica.In acea carte Zaidel urma sa expuna metodele sale de lucru,sa prezinte realizarile proprii si ideile proprii.Una dintre ele,care trebuie sa se gaseasca sub forma unui desen intre notitele lui Beches,este ''telescopul cu amplificare de lumina''-nume dat de catre Zaidel .In acel telescop-pauza pentru nervosii de pe forum,incepeti sa numarati pana la 1000- de tip Cassegrain conul convergent de lumina reflectata de secundara convexa trece prin gaura din oglinda principala si cade pe o a doua oglinda secundara convexa ,aflata in spatele oglinzii principale.A doua secundara convexa reflecta lumina sub forma unui con de lumina divergenta spre spatele oglinzii principale care -surpriza- are un al doilea paraboloid slefuit in spatele sau.Si pe care cade fasciculul divergent care este astfel focalizat undeva in spatele celei de a doua secundare.Mircea
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 12 Aug 2011 01:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Zilele trecute, am gasit o referire la telescopul asemanator cu cel realizat de Zaidel, asa-zisa clona despre care s-a discutat aici.

În 1966 s-a construit și instalat telescopul newton-cassegrain de 450 mm diametru (cel mai mare din țară în acel moment). Acesta a funcționat până în 1970 când a fost dezmembrat din cauza deteriorării pieselor componente.
Sursa: http://www.astro-urseanu.ro/istoric.html

Or fi adevarate informatiile? A functionat, si doar 4 ani?!!! Ce se putea deteriora "iremediabil"?! Tubul, bariletele?! L-or fi tinut afara, descoperit, expus intemperiilor...?! Peliculele de argint de pe oglinzi?!!! Montura (deoarece nu era a lui, cum spunea mai sus dl Cirstea, fiindu-i cu mult depasita limita de incarcare)?
Cit o fi costat telescopul? Ce provenienta avea? Cine isi putea permite sa-si bata joc de un asemenea instrument?!

Am mai gasit multe poze interesante si pe flickr, cred ca urmatoarele doua se refera la acelasi telescop mentionat in materialul lor de pe site (desi la descriere apare D40cm... o fi o greseala?!):
http://www.flickr.com/photos/astrourseanu/...otostream/
http://www.flickr.com/photos/astrourseanu/...otostream/
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 12 Aug 2011 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

TaviF.
multumesc pentru materialele indicate si pentru interventia interesanta.
Subscriu si eu intrutotul la intrebarile tale.
Poate ca vom primi raspuns la ele de la colegii de la AB.
De asemenea ar fi foarte interesant daca cineva ar identifica persoanele din poze.
Mie mi se pare ca in ambele poze il recunosc pe Alexescu.
Cine sunt ceilalti?Este printre ei si Zaidel?
Mircea

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Aug 2011 14:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu va faceti nici un fel de probleme, tara asta are atatea resurse incat isi poate permite sa ignore sau chiar sa distruga niste "mici nimicuri". Eu personal am vazut in curtea observatorului din Timisoara inainte de 1990 un telescop (facut, se pare, tot de dl Zeidel) cu oglinda de 30 cm care a stat afar mai multi ani. La un moment dat regretatul Beches Gavril a solicitat sa i se permita sa vada si sa testeze oglinda principala si atunci s-a observat ca in tub isi facusera cuib niste viespi. Dupa alungarea lor s-a scos oglinda si s-a constatat ca era ciobita in mai multe locuri pe muchie. Tot in curtea observatorului era un celostat (mai este si acum) care nu era utilizat deoarece crescusera niste tufe foarte mari. In subsolul observatorului Gavrila (Beches) a dat de un glob ceresc din sticla cu un bec in interior pe care directorul de pe atunci il numea "gogoasa aia". Din pacate povestile de genul asta pot continua ... Sad
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Istoria Astronomiei

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum