Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Luna_2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241050
Numar de utilizatori inregistrati: 2929
Cel mai nou utilizator inregistrat: nbadules
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Locatii bune pentru observatii

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
ratiubogdan
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Mar 2011

MesajTrimis: 09 Mar 2011 00:05 Download mesaj
Titlul subiectului: Locatii bune pentru observatii
Raspunde cu citat (quote)

Am cautat pe forum ceva de genu acesta si nu am gasit (daca exista va rog un link).

Asadar, cine poate sa dea din experienta proprie niste locatii propice observarii cerului, la o distanta decenta de marile orase?
Pe mine personal m-ar interesa locatii langa Bucuresti si Baia Mare, dar probabil ca e util sa spuna fiecare din propria experienta si ar iesi o lista utila zic eu.

Multumesc
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 09 Mar 2011 00:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai, pentru judetul Brasov, zona Sanpetru - Harman e un loc bunicel, cu magnitudinea limita 5 - 5.5.

Pentru o harta, uite ceva de la "Globe at night":

http://www.globeatnight.org/analyze.html#

Din Romania nu sunt prea multe raportari, din pacate, da' asta se poate schimba, cu ajutorul nostru Wink

Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 09 Mar 2011 00:44 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Locatii bune pentru observatii

ratiubogdan a scris:
Am cautat pe forum ceva de genu acesta si nu am gasit (daca exista va rog un link).

Asadar, cine poate sa dea din experienta proprie niste locatii propice observarii cerului, la o distanta decenta de marile orase?
Pe mine personal m-ar interesa locatii langa Bucuresti si Baia Mare, dar probabil ca e util sa spuna fiecare din propria experienta si ar iesi o lista utila zic eu.

Multumesc

In principiu orice loc aflat la o distanta de cel putin 25-30 km de orasele mari (50 km si mai mult in cazul Bucurestiului), fara iluminat public, este considerat loc bun de observatii.

De asemenea, cu cat altitudinea e mai mare, cu atat mai bine.

Sus
ratiubogdan
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Mar 2011

MesajTrimis: 09 Mar 2011 13:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Laurentiu,

De acord cu tine, dar ma gandeam ca poate cineva stie deja niste locuri bune de genu: sat la 30 de km, nu are iluminat public, e pe un deal si se ajunge pe drum asflatat pana acolo Smile
Altfel ar insemna sa ma duc pe A2 din Bucuresti si sa incerc la rad iesirile la intamplare.

Bogdan
Sus
alecus
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Feb 2011

MesajTrimis: 29 Aug 2011 02:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am incercat si eu Transalpina, o locatie in apropiere de Ranca (unde am fost cazat):
1585m altitudine
45°16'3.26"N
23°41'1.14"E

Aici gasiti o parcare generoasa, care permite la o adica desfasurari ample de forte. Circulatia este foarte redusa noaptea - o masina la 30 min in timpul saptamanii, ceva mai alert in weekend - dar fara sa fie deranjant pentru observatii.

Temperatura a coborat pana la 10-12 C, intr-una din zile a fost si un pic de vant (locatia e pe e o culme, intr-un camp deschis). Dar a meritat, pentru cel mai bun cer de care am avut parte (tinand cont ca am prins si luna noua).

Cred ca este una din locatiile cele mai potrivite pentru a imbina un concediu de familist normal la cap in timpul zilei, cu observatiile astronomice in timpul noptii. Alte locatii pe care le-am avut in vizor au fost Piatra Arsa si Straja - probabil o sa le incerc si pe astea.
Sus
andreidumi
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Feb 2011

MesajTrimis: 30 Aug 2011 03:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Recomand si eu Transalpina, am fost de curand si am avut un cer superb. Din pacate e cam departe de Bucuresti...
Insa ceva mai aproape ar fi zona Baile Tusnad unde s-a vazut Calea Lactee perfect conturata, desi mai aruncam un ochi la gratar din cand in cand Smile Neajunsul este ca se afla intr-o vale si acces pt observatii ar fi cam de la 40-45 de grade in sus. Pana acolo sunt cam 230-240 de km parca, drum european (se lucreaza la niste podete acum) si cum zicea si alecus mai sus, se poate imbina un concediu/weekend + observatii acolo. Smile
Sus
StarChild
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 31 Aug 2011 08:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

alecus a scris:
.... Alte locatii pe care le-am avut in vizor au fost Piatra Arsa si Straja - probabil o sa le incerc si pe astea.

Straja nu cred ca e o optiune, exista Crucea Eroilor care e luminata puternic noaptea (cam ca si crucea de la Muntele Mic daca o stii), eventual daca treci pe partea cealalata ca varfului Straja ai avea o sansa, ca sa iti mascheze varful luminile "statiunii"...pe langa asta ai oricum Lupeni/Uricani/Petrosani foarte apropiate, ca surse de poluare luminoasa care nu le poti evita (toate iti vor fi in Nord). Si acces cu masina ai doar pana la statia de telescaun, practic pana intre cabane. Daca vrei sa urci mai sus pe varf, va trebui sa cari in spate echipamentul. Bafta!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 31 Aug 2011 14:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tocmai am fost la Câmpu lui Neag, pe partea cealaltă și pot afirma că poluarea luminoasă dinspre Uricani, Lupeni și Vulcan este minimă, deoarece sunt în valea Jiului, cu munții de o parte și alta care ecranează. Principala problemă a fost un felinar aflat chiar în fața cabanei, nu cerul. În ultima noapte am aflat de unde se stinge așa că am avut parte de un cer superb.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
ioanIS
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Iul 2011

MesajTrimis: 31 Aug 2011 19:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fiind din zona nu am putut sa nu remarc acest thread Smile
Si eu sunt de parere ca vf. Straja nu e o optiune pentru observatii asa de buna deoarece dinspre S este poluare destul de mare de la orasele judetului Gorj (din cate am observat orasul Tg. Jiu e cam luminat, dar mie imi place orasul asa cum e Smile). Dinspre N se vad orasele Lupeni, Vulcan si chiar Petrosani, care influenteaza cu poluare luminoasa destul de serioasa!
Daca as avea telescop, eu as merge la observatii tot la Campul lui Neag, dar un pic mai departe, si anume pana la Campul Mielului (coord pe google earth: 45.16' 45"N si 22.55' 37"E) unde este o mica platforma, adica un camp foarte deschis, inchis din toate partile de munti. Inaltimea e de 1000 si ceva de m, dar vantul este mai slab acolo deoarece e o mica depresiune incanjurata de munti. Drumul e foarte bun pana acolo, orasele se gasesc la o departare de 50km Lupeni si Uricani, care nu sunt foarte poluante. Pur si simplu opresti masina, scoti telescopu si-l pui la aclimatizare. Din Lupeni e 40min de mers lejer cu masina. Chiar daca sunt munti cu mult mai inalti in zona, mi se pare cel mai bun compromis, lejer de ajuns, conditii f bune (ma refer ca se vede aproape pe toata suprafata cerului, si nici nu e vant, iar iarna tot timpul sunt utilaze de dezapezire). La 1km se pot gasi cabane care sa fie inchiriate, iar in caz de urgenta intr-o juma de ora se ajunge in oras! Nu e absolut nici un pic de trafic pe acolo noaptea! De asemenea as sacrifica cateva sute de metrii inaltime pentru comoditate, pentru a urca in muntii din apropiere trebuie facut alpinism deoarece sunt destul de abrupti, dar aici e chiar in drum Smile
Se poate vizualiza destul de bine si pe google earth, vad ca au pus poze noi cu zona noastra!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum