Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11367
|
Trimis: 31 Oct 2011 02:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: Coating. O intrebare. |
|
|
|
Dece se pune coating pe suprafata exterioara a elementulului frontal la obiective, refractoare si ochelari de exemplu? |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 31 Oct 2011 10:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Simplu...ca sa mareasca transmisia prin obiectiv si sa micsoreze reflexia pe suprafata respectiva care ar duce la pierderi de lumina. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Oct 2011 10:36 Download mesaj |
|
|
|
Despre ce reflexie e vorba, ca e lentila frontala - suprafata frontala, conteaza ca se reflecta sau nu catre exterior? Inteleg asta pt. reflexiile interne, coatingul le atenueaza.
Care este explicatia pt. transmisia mai buna? Inteleg ca coatingul atenueaza reflexia: un coating de o anumita grosime atenueaza (anuleaza chiar) reflexia unei anumite lungimi de unda. Dar cum ajuta stratul respectiv la o transmisie mai buna a luminii? |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4265
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Oct 2011 11:30 Download mesaj |
|
|
|
Ok, dar ce nu inteleg este fenomenul:
- daca nu am coating: vine raza, o parte se reflecta si se intoarce in mediu, cealalta parte intra in sticla
- daca am coating: o parte se reflecta dar se anuleaza si in mediu nu se mai intoarce nimic, cealalta parte intra in sticla.
Dece in cazul cand am coating "cealalta parte" e mai mare decat "cealalta parte" care intra in cazul cand nu am coating? Asta ca sa zicem ca "stratul antireflex maximizeaza transmisia". |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2131
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Oct 2011 12:20 Download mesaj |
|
|
|
Da, dar tot timpul exista o lentila frontala care are o suprafata catre exterior. Intrebarea este dece are nevoie de coating? Iar daca raspunsul este "pt. maximizarea transmisiei de lumina" atunci cum se realizeaza asta cu stratul de coating?
LE: desi parcursesem si wiki si "how stuff works", nu vazusem nimic interesant. Acum insa am observat ceva aici http://en.wikipedia.org/wiki/Antireflection_coating#Reflection pare ca zice ceva de transmisie in cazul cand am coating. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3671
|
Trimis: 31 Oct 2011 13:21 Download mesaj |
|
|
|
Nu conteaza ca e frontala, toate lentilele trebuie sa aiba transmitanta cat mai mare.
Fenomenul ca sa intelegi in profuzime ai nevoie de cunostinte solide de mate-fizica
poti incerca in cartea (Optica Teorie si aplicatii George C.Moisil & Eugen Curatu) cap Reflexia-refractia pe medii stratificate . si cap 15.3.2 Straturi suptiri.
Se stie ca sticla poisata reflecta in jur de 4% pe fiecare fata functie de sort . deci fiecare lentila nelipita in sistem pierde 8% din lumina . ce se intampla in obiective teleobiective cu 4-6-10 lentile..
. Daca se acopera suprafata cu material transparent obligatoriu cu indice cat mai mic 1,38 MgF2 florura de magneziu cu grosime L/4 se reduce reflexia la 1-1,4% .
daca se pun perechi de indice mare / mic TiO2cu MgF2 se poate reduce reflexia la 0,5 % sau mai mult daca se pun 2-3 straturi perechi. La aceste depuneri cu straturi multiple proiectul cu grosimea fiecarui strat se face cu un Soft specializat la fel si filtrele interferentiale . |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Oct 2011 14:02 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca m-am lamurit, cel putin asa se pare. Ma descurc de aici incolo.
Multumesc. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6911
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Oct 2011 14:37 Download mesaj |
|
|
|
Imagineaza-ti ca in loc de 4% cat ar fi reflexia pe o suprafata netratata, ai avea 50%, sau chiar 100%. In loc sa captezi in interiorul sistemului optic toata lumina incidenta, in cazul astronomiei destul de putina, nu ai mai capta decat jumatate, sau in al doilea caz, nimic. Asa, cu stratul antireflex, captezi aproape tot. De asta e necesar sa ai strat antireflex pe oricare din suprafetele optice ale unei lunete. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Oct 2011 15:02 Download mesaj |
|
|
|
Dragos.n ceea ce vroiam sa aflu era dece stratul antireflex aplicat imbunatateste transmisia, care e "principiul de functionare". |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9747
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Noi 2011 23:43 Download mesaj |
|
|
|
Căutând altceva am dat peste un articol foarte bun despre acoperiri optice:
Demistify Multicoatings de Roger W. Gordon. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|