| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
NZkiwi Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2012 Mesaje: 4
|
Trimis: 08 Ian 2012 22:16 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Dobson de 203 mm; |
|
|
|
Salutare tuturor!
De ceva timp am inceput sa imi dau capul pe spate noaptea uitandu-ma la cer si pot spune cu mana pe inima ca m-a cam luat microbul. Am facut primul pas in domeniu cumparand un binoclu Celestron SkyMaster 15x70 de care sunt foarte multumit, insa cred ca este timpul sa trec la ceva mai substantial...
Tot cautand pareri si citind recenzii pe Internetz mi-a cam facut cu ochiul un telescop Orion SkyQuest XT8 Dobson, despre care am citit multe lucruri bune. As vrea sa va cer si voua parerea, credeti ca acest telescop ar fi potrivit pentru un semi-incepator? Precizez ca Orionul se incadreaza in bugetul meu (care ar fi undeva la 2000 RON, poate reusesc sa pun mana si pe vreun ocular mai de doamne-ajuta), si ca doresc in principal sa il folosesc pentru observatii directe, nu pentru astrofotografie. Locuiesc la oras, insa am posibilitatea sa ma deplasez vreo 20 km pana in mijlocul campului (la propriu), deci portabilitatea nu este o problema prea mare pentru mine.
De asemenea, as fi interesat sa mai cunosc persoane pasionate de astronomie din orasul Pitesti (nu stiu de ce, dar nu par a fi prea multe, sau cel putin nu prea se arata pe forumuri).
Cu multa stima,
Radu
_________________ Not sure if hungry or just bored... |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
|
| Sus |
|
 |
NZkiwi Membru

|
Trimis: 09 Ian 2012 10:56 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc pentru primire si pentru raspunsul prompt.
Desigur, orice raspuns nu face decat sa ridice mai multe intrebari, asa ca voi incepe:
In legatura cu Dobsonul recomandat de dvs. (http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=54), exista vreo diferenta majora de calitate a opticii si/sau a materialelor folosite fata de cel la care ma gandeam eu (http://www.astrolife.ro/product/~333-3!id=8677) care sa justifice diferenta de pret de aprox 250 RON in favoarea Orionului? Pentru ca, in caz negativ, acei bani ar putea fi investiti in altceva...
Cum ar fi de exemplu un ocular, pentru care iarasi va cer ajutorul. Telescopul vine cu 2 oculare, cel de 25 si cel de 10 mm, oare acestea imi vor fi de ajuns pentru a observa planetele si ceva-ceva obiecte deep-sky? Ce alte accesorii imi mai recomandati?
Va multumesc anticipat.
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Ian 2012 13:11 Download mesaj |
|
|
|
Diferente majore optic nu sunt. Mecanic este o diferenta, ca Orionul are sistem de franare la miscarea verticala mai perfectionat. In rest sunt la fel, si sunt facute de aceeasi fabrica din Taywan.
Despre oculare o sa-ti scriu mai pe seara mai detaliat.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
NZkiwi Membru

|
Trimis: 10 Ian 2012 10:36 Download mesaj |
|
|
|
Sa inteleg ca sistemul acesta de franare nu ar fi chiar cine stie ce, incat sa merite banii?
Astept cu nerabdare si postarea despre oculare.
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 10 Ian 2012 12:51 Download mesaj |
|
|
|
| NZkiwi a scris: | | Cum ar fi de exemplu un ocular, pentru care iarasi va cer ajutorul. Telescopul vine cu 2 oculare, cel de 25 si cel de 10 mm, oare acestea imi vor fi de ajuns pentru a observa planetele si ceva-ceva obiecte deep-sky? Ce alte accesorii imi mai recomandati? |
Vei putea observa mai mult decat "ceva-ceva" obiecte deep-sky cu acele oculare. Pentru planete ti-ar fi destul de util un barlow 2-3X.
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 10 Ian 2012 18:41 Download mesaj |
|
|
|
Scuze pentru intarzierea raspunsului, dar trebuia sa ma uit din nou la ofertele de pe piata.
Ei bine, o sa incep cu ce-i mai urat. Teoria.
Este o formula de baza pe care o s-o folosesti mereu.
FOV=Fo x AFOV / Ft
Unde
- FOV (Field Of View), este campul real pe care il vazi pe cer intr-o anume combinatie telescop-ocular. Se masoara in grade.
- Fo - focala ocularului
- AFOV - este campul aparent dat de ocular. Tot grade.
- Ft - focala telescop
Asa cum sigur stii, obiectele pe cer au diferite dimensiuni unghiulare. Si pe acest criteriu iti poti alege ocularele astfel incat sa poti sa vezi cat mai multe lucruri. Asta pentru ca eu sau oricine poate sa dea sugestii, dar decizia tu trebuie sa o iei.
Un alt aspect este ca tu vrei un dobson, cu care e un pic mai greu sa urmaresti obiectele in miscarea lor pe cer, comparativ cu o montura GoTo. De aceea este bine sa alegi oculare cu camp larg, AFOV de 60-80 grade. Din pacate, ocularele mai accesibile cu AFOV mare, nu sunt cele mai bune, imaginea spre marginea campului se mai deterioreaza un pic. Dar cele de foarte buna calitate costa cat tot telescopul, sau mai mult.
Revenind la concret, intai ti-as recomanda un Barlow. Eu le-am testat pe primele doua si mi-au placut.
http://magazin.telescop-expert.ro/barlow-g...317mm.html
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWED2X
http://www.skywatcher.ro/Cel/barlow.htm
Dupa aceea as alege un ocular care sa imi redea luna in intregime la marire cat mai mare. Prima recomandare ar fi un ocular Baader Hyperion de 13mm si 68 grade.
http://www.skywatcher.ro/Baader/hyperion.htm
A doua un Explore Scientific de 15mm si 70 grade
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BEMC02187xx
Un alt ocular care mi se pare necesar este unul care sa asigura un camp cat mai larg posibil la marire mai mica, pentru obiecte deepsky de intandere mare
Un Ultra-Wide Angle de 38 mm si 70 grade
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=59
Aici ma opresc la o singura recomandare, pentru ca celelalte oculare similare ca dimensiuni si AFOV sunt mult mai scumpe, dar le poti gasii si tu pe site-urile magazinelor.
|
| Sus |
|
 |
NZkiwi Membru

|
Trimis: 11 Ian 2012 10:45 Download mesaj |
|
|
|
Wow, a meritat asteptarea, sugestiile tale sunt si explicate pe intelesul unui novice, lucru pe care il apreciez si pentru care iti multumesc. Desigur, sunt constient ca nu e necesar sa ma arunc la toate acestea din prima, mai intai voi vedea cum se vede si apoi in functie de nevoi pot incepe sa mai cumpar din ele.
Abia astept sa dau comanda, si sper ca pana saptamana viitoare sa ajunga si sa il pot scoate la aer curat!
Ramane deschisa totusi intrebarea cu privire la pitesteni, chiar n-o fi nimeni in ditamai orasul care sa fie interesat de astronomie?
Din nou multumesc pentru ajutor.
Cer senin,
Radu
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2931
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 11 Ian 2012 11:15 Download mesaj |
|
|
|
In partea stanga sus pe pagina este "lista membrilor". Da la criterii de cautare ordonare dupa "locatie" si cauta la Pitesti.
Acolo vei gasi asta.
Suna-i, da-le pm, "intr-un cuvant" - cauta si vei gasi.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
51.07 kb |
| Vizualizat: |
de 4180 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 11 Ian 2012 15:41 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 11 Ian 2012 15:43 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 11 Ian 2012 16:13 Download mesaj |
|
|
|
Ursamajor, nu era nevoie sa scri mesajul de la ora 15;41. In general e bine ca mesajele sa aiba ceva continut. Si puteai sa-l editezi pe primul, nu sa postezi din nou.
Ai un PM.
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 11 Ian 2012 16:42 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 13 Ian 2012 12:45 Download mesaj |
|
|
|
Daca a fost o postare accidentala, nu e o problema. Ca este offtopic, e altceva.
Cat priveste restul problemelor, tratate in acel asa zis taraboi, sper ca acum ai inteles.
|
| Sus |
|
 |
|