| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239605 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Estera Membru

Data inscrierii: 07 Feb 2012 Mesaje: 5
|
Trimis: 07 Feb 2012 21:21 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Va rog sa ma ajutati ! |
|
|
|
De cand sunt mica am avut o pasiune pentru stele, planete si tot ce se afla pe cer. Vreau foarte mult sa imi cumpar un telescop pentru a le putea privi de aproape. Nu am avut niciodata un telescop si vreau foarte mult sa ma ajutati sa iau o decizie buna in ceea ce vreau sa cumpar. Sunt eleva, deci fondurile sunt foarte mici . Nu ma astept sa vad perfect doar ca sa disting cat de cat planetele, Luna si stelele pe cer si daca se poate sa ma pot uita si terestru sa vad de exemplu pasarile. Va pun doua link-uri catre telescoapele pe care le-am ales si va rog sa imi spuneti ce parere aveti si care e mai bun si pentru ce este mai bun, iar daca aveti orice alta sugestie este bine venita. Va multumesc mult!
http://astromagazin.ro/catalog/telescop-se...sr0tkt2n55
http://astromagazin.ro/catalog/telescop-sk...9f0k98m263 |
|
| Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 07 Feb 2012 21:33 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
al doilea link, are si prisma, deci e buna si pentru observatii terestre
succes! _________________ http://sabinfota.ro |
|
| Sus |
|
 |
eolloe Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011 Mesaje: 226
Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier! Localitate: Bucuresti
|
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 07 Feb 2012 22:04 Download mesaj |
|
|
|
Si eu iti recomand tot varianta 2, adica luneta .
Succes ! |
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 07 Feb 2012 22:19 Download mesaj |
|
|
|
Sau asa ceva, cu o dotare optica generoasa la 341 RON:
- obiectiv dublet acromat air-spaced, acoperiri antireflex multistrat;
- 3 oculare (20mm, 12.5mm si 4mm);
- o lentila Barlow 3x;
- un filtru lunar;
- adaptor pentru observatii terestre, 1.5x Erecting Lens;
- oglinda diagonala 90 de grade;
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=Starscope707 |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Feb 2012 22:34 Download mesaj |
|
|
|
Estera, bine ai venit pe forum.
In ce priveste achizitia telescopului, daca din punct de vedere optic sunt de acord cu ceilalti colegi ai mei, din punct de vedere mecanic, respectiv al mecanismului de orientare a lui, nu. Am avut si eu un astfel de telescop, si nu am stiut cum sa scap mai repede de el, si asta desi am incercat sa reglez cat de bine acel mecanism.
Asa incat iti recomand acest telescop
http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-s...0-eq1.html
Chiar daca sistemul de orientare, respectiv montura e un pic mai complicat de utilizat, totusi, e utilizabila, si functioneaza la un nivel acceptabil pentru astronomie. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Estera Membru

|
Trimis: 07 Feb 2012 23:05 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile primite !
starbuck mi se pare mult mai bun telescopul pe care mi l-ati aratat dumneavoastra decat ce am ales eu.
dragos.n si cel pe care mi l-ati aratat dumneavoastra este foarte bun, doar ca este cam greu si vreau ca sa ies cu el afara la periferie ca stau la bloc si este si mai greu de montat , asi vrea ceva usor pentru ca nu ma pricep deloc. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Feb 2012 23:30 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit, Estera!
Nu-ți recomand niciun telescop. Cel mai potrivit instrument pentru un începător este binoclul. Cu banii dați pe un telescop "de începător" cu care în câteva luni nu mai ai ce face îți iei un binoclu bunicel care va fi prietenul tău toată viața, îl poți purta cu tine peste tot, nu ești limitată la cer ci poți privi peisaje, păsări, animale... Înveți cerul la putere mică de mărire, când este senin și nu ești în apropierea vreunei localități poți observa o mulțime de obiecte, roiuri, nebuloase, galaxii, stele duble. E drept că la Lună și la planete este indicată o mărire mai mare decât are binoclul, însă asta va urma mai târziu, după ce vei privi prin telescoapele colegilor de "suferință" participând la un star-party. Doar așa vei putea hotărî ce ți se potrivește mai bine și cât merită să investești, dacă e o pasiune adevărată sau doar o curiozitate trecătoare.
Un 10x50 de bună calitate se încadrează în buget. Caracteristici și discuții despre alegerea unuia potrivit găsești pe forum la secțiunea binocluri. Vizitează și secțiunea "Vinde", uneori găsești instrumente foarte bune la un preț decent. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 07 Feb 2012 23:32 Download mesaj |
|
|
|
| [MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 07 Feb 2012 23:38 Download mesaj |
|
|
|
Estera, Dragos are dreptate in ce spune, montura poate face manevrarea destul de dificila mai ales la inceput dar ideea este ca in timp iti poti lua (chiar si second) atat o montura mai buna cat si un tub optic mai bun in functie de ce ai nevoie la pasul urmator. Pasul actual nu l-as considera 100%, e poate doar un impuls, ce-i drept, irezistibil ...
Pentru acest pas urmator iti recomand o lectura relaxata la un ceai a urmatorului link, un ghid destul de bun pentru incepatori (poate in aceasta etapa ar fi bine sa incepi cu un binoclu (sau sa imprumuti) cu care sa inveti cerul prima data - eu unul nu am inceput asa dar inevitabil am ajuns la el) :
http://skywatcher.ro/educatie.htm
Parcurge pe rand toate sectiunile prezentate mai jos in pagina mentionata, vezi ce te-ar pasiona mai mult si iti vei forma o idee destul de clara despre optiunile posibile si cam in ce directie sa-ti elaborezi propria documentare din nenumaratele materiale existente pe net. In plus, colegii de pe forum iti vor raspunde cu lux de amanunte la orice intrebare.
Cer senin ! |
|
| Sus |
|
 |
Estera Membru

|
Trimis: 08 Feb 2012 15:41 Download mesaj |
|
|
|
| Multumesc mult pentru raspunsuri. |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 08 Feb 2012 16:37 Download mesaj |
|
|
|
| Cel mai bun telescop sub $200 este un binoclu. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 08 Feb 2012 17:38 Download mesaj |
|
|
|
Estera, daca nu vrei sa vezi frumos inelele lui Saturn, daca nu vrei sa vezi benzile noroase de pe Jupiter, cratere detaliate de pe Luna, si in sfarsit, daca nu vrei sa rezolvi frumos roiuri globulare si unele stele duble mai starnse, iti recomand cu caldura un binoclu.
Daca vrei sa vezi ceea ce am scris mai sus, uita de el si ia-ti macar o luneta modesta.
Stiu ca unii indragostiti de binocluri or sa ma contrazica...dar nu voi raspunde replicilor.
E doar o parere pe care mi-am consolidat-o de-a lungul anilor in urma observatiilor prin mai multe instrumente.
Un binoclu in astronomie, arata multe, dar daca ar fi sa il pun cot la cot cu o luneta bunicica...il lasa undeva departe in urma.
Respect parerea colegilor de mai sus si mi-am exprimat doar o opinie personala.
Alegerea iti apartine !
Succes tuturor si instrumente cat mai performante dupa pofta inimilor voastre ! |
|
| Sus |
|
 |
Estera Membru

|
Trimis: 08 Feb 2012 18:27 Download mesaj |
|
|
|
| Teo multumesc si tie pentru sfaturi. Te rog daca poti sa imi spui cam la ce lunete te referi si care sunt bune dar nu scumpe. Multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 08 Feb 2012 19:11 Download mesaj |
|
|
|
Teo, nu cred ca e unul pe site-ul asta sa nu fi experimentat una dintre cele mai placute stari de soc atunci cand a vazut prima data Luna prin telescop la macar 25x !
Un binoclu reprezinta primul pas teoretic (din ciclul "fa ce spune popa si nu ce face" ) dar daca acel dracusor numit curiozitate e mai puternic (la mine cel putin a fost si pariez ca si la multi altii) atunci telescopul face regula.
Estera, cred ca in final o reteta ar fi urmatoarea combinatie:
1. Ia-ti un telescop cat mai ieftin sa vezi Luna si cat de cat un Jupiter sau un Saturn macar la 150x sau incearca la cunoscuti/club local.
2. Apoi ar fi un binoclu, eu as zice obligatoriu pentru o invatare eficienta a cerului mai ales in conditii de oras unde vizibilitatea cu ochiul liber lasa foarte mult de dorit.
Modele recomandate: Celestron Sky Master 15x70 sau BTC 15x70. Unii spun ca BTC-ul are calitate optica mai buna.
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=79
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=85
3. In sfarsit daca te decizi sa mergi mai departe ar urma un telescop mai ca lumea.
Pe scurt din experienta mea, cauta unul de diametru (apertura) cat mai mare si cu raportul focal (F = distanta focala / apertura) de la F/6 in sus (F/7, F/8/ etc) . Astfel vei putea achizitiona si oculare la pret convenabil, fara corectiile de distorsiuni specifice pt. telescoapele <= F/5, corectiii foarte scumpe de altfel.
4. Mai mult decat pana aici, iti doresc sa castigi la loto sau sa-ti pice vreo mostenire avand in vedere cate vei dori sa-ti iei. In caz de asa ceva (Doamne ajuta ! ) sa-ti iei/amenajezi o casa undeva la tara si sa ai parte de un cer negru adevarat. In fine, casa ar fi cazul ideal intr-o astfel de locatie, ideea e de iesire afara. Abia la un cer negru incepe distractia adevarata ! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|