Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4580astk~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239586
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Bresser Arcturus 60/700, pareri ?

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Sorin Stefan
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2012

MesajTrimis: 09 Feb 2012 03:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Bresser Arcturus 60/700, pareri ?
Raspunde cu citat (quote)

Salutare tuturor. Astazi am achizitionat un telescop Bresser Arcturus 60/700. Avand in vedere faptul ca nivelul meu de cunostinte in materie de aparatura e zero, am ales sa-mi cumpar un telescop ieftin. Am primit la el 3 oculare de 20 mm, 12,5 mm, respectiv 4 mm. Am reusit sa vad doar luna, destul de clar si asta doar cu ocularul de 20 mm, am incercat si cu celelalte doua de 12,5 si 4 mm dar imaginea e neclara. Rugamintea mea e urmatoarea : Imi poate spune cineva cam ce asteptari sa am de la acest telescop ? Pot vedea nebuloase sau planete din sistemul nostru solar ? Sau cum sa-mi reglez mai bine telescopul, cand sa folosesc ocularele. Stiu ca sunt foarte multe lucruri de care trebuie sa tin cont. Va multumesc mult.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 09 Feb 2012 10:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut, si bine ai venit pe forum.

Probabil ca cel mai bun lucru inainte de a-ti fi luat telescopul ar fi fost sa ne intrebi ce sa iei. Dar acum fiind timpul trecut, sa trecem la treaba.

Teoretic, cu acest telescop ar trebui sa poti utiliza cu succes si ocularul de 12,5mm. Cel de 4 mm deja e peste limita teoretica a acestui instrument ( desi cuvantul instrument este cam mult pentru asa ceva ). Cum am avut si eu o astfel de luneta acum multi ani, pot sa-ti spun ce am observat eu la el. Nori de praf interstelar nu am observat, dar praf intre lentile da, de cum l-am scos din cutie. Planeta Saturn sub forma unui oval difuz, Jupiter ca o biluta mica, si ceva necunoscute prin vecini. Sa-ti mai spun ca lentilele erau montate invers decat pozitia normala, si din cauza asta tot asa, nu puteam sa obtin o marire mai mare decat 35x?

Sfatul meu este sa-l trimiti inapoi la comerciantul care ti l-a vandut, daca mai e in prima luna, cand poti sa-i ceri banii, sa-i spui ca nu merge, si ca vrei sa iei ceva mai scump. Si sa ne comunici si noua cam cat mai poti sa pui in plus ca sa-ti recomandam ceva mai bun. Poti sa incerci sa trimiti si daca nu e in prima luna de la cumparare, poate te intelegi cu el, mai ales daca iei altceva.

Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012

MesajTrimis: 09 Feb 2012 10:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 09 Feb 2012 11:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

UFO, imi pare rau sa te contrazic, dar limita teoretica pentru un apocromat este la 120-150 pentru un telescop de aceasta dimensiune. Ori acesta este un acromat, nu un apo. asa ca limita e undeva la 80x, cel mult 90x, in cazul fericit, in care lentilele sunt bine executate. Si poate un pic mai mare, daca ar fi fost o firma cum e Takahashi.

Ori daca omul a avut ghinionul sa nimereasca unul prost facut, de nu poate sa obtina imagini bune nici cu ocularul de 12,5, asa cum mi s-a intamplat si mie, este mai bine sa il trimita inapoi cat mai e timp. Eu stiu cat m-am chinuit sa fac din acea luneta ceva utilizabil, si fara succes.

Daca experienta ta in materie de telescoape iti spune ca e mai bine sa pastreze un telescop care deja da semne ca e defect, si ca o sa vada o gramada de lucruri cu el e opinia ta. Dar eu nu subscriu la ea.

P.S. Telescopul asta are montura azimutala.

Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 09 Feb 2012 11:27, modificat de 1 data in total
Sus
UFO
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 09 Feb 2012 11:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2012 11:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

UFO, ai un PM de la mine, si te rog citeste-l cu multa atentie.
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 09 Feb 2012 11:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ultima modificare efectuata de catre UFO la 10 Feb 2012 10:55, modificat de 1 data in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2012 11:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ti-am raspuns pe PM.
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 09 Feb 2012 11:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

este posibil sa fie "defecta", vad cateva motive:

1) - lentile montate incorect amintit de dragos.n, totusi cred ca e putin probabil;
2) - celula incorect montatat in tub (am patit eu la luneta mea de 60/700 ce am donat-o copiilor... la un moment dat am observat ca prezenta un astigmatism pronuntat fata de imaginile dealtfel bune ce le prezinta la stele (varfuri de ac) , de fapt luneta fusese trantita si celula obiectivului statea stramba in tub);
3). turbulente atmosferice foarte mari - / sau privit prin geam cumva?

Luneta mea a venit cu doua oculare K25 si K6, cu cel de 6mm imaginea era intunecata destul de bine (116x), as zice ca grosismentul util e undeva pana in 80x.

una peste alta, hubble are doar 2.4m, este in spatiu, etc... luneta de 60/700 este un start ok, eu am folosit-o cateva luni inainte sa-mi iau un instrument mai mare...
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 09 Feb 2012 12:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din pacate lunetele mici sunt fabricate la ora actuala mai mult in regim de jucarii si mai putin de instrumente optice, de aici si multele experiente frustrante.
Luneta lui Sorin ar putea fi testata si diagnosticata de unul din colegii de forum cu mai multa experienta din zona lui si daca nu e buna ar putea fi data inapoi.

Ultima modificare efectuata de catre zoth la 09 Feb 2012 13:08, modificat de 1 data in total
Sus
UFO
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 09 Feb 2012 12:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2012 12:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Zoth, aici e vorba despre un instrument care nu vede bine nici la 58x. Ca sunt exceptii, nu te contrazic, Am spus-o si eu mai sus. Dar sunt exceptii, si nu costa 400lei.

Ori, in conditiile in care, asa cum repet, aceasta luneta nu vede la 58x, cel mai bine e sa fie trimisa inapoi la magazin.

Sau se ofera careva sa-i doneze omului un telescop din ala de axceptie? Va rog, faceti-o.

Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 09 Feb 2012 13:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vin si eu doar cu una din experientele personale.

Am constatat in practica, faptul ca un obiectiv de buna calitate, acromat poate merge frumos pana la de 3 X diametrul.

Spre exemplu luneta cu obiectiv Carton de 60mm/800 mm merge foarte frumos la 200 X fara sa dea semne de imagine degradata.

Evident ca o luneta chinezeasca, fabricata in regim de "jucarie " nu se compara cu un obiectiv profesional sau facut de o firma cu prestigiu.

La lunetele cu obiective chinezesti cu raportul f/d intre 8 si 11 am mers frumos pana la de 2 X diametrul. Ex. luneta mea de 80/900 mm merge fara probleme la 150 X cu un ocular de 6 mm.

In privinta acestor lunete Bresser, am auzit numai lucruri proaste, asa ca e posibil ca ele sa aiba obiective prost fabricate. Nu am avut asa ceva in mana dar ii cred pe cei care au patit-o.

Mai stiu o firma care a dezamagit la fel de mult in privinta lunetelor, mai ales in privinta unei lunete de 90/1000 mm C........ care era un dezastru.... a patit-o chiar un coleg de forum....
Nu dau numele firmei...dar in viata mea nu as lua Bresser sau sau C........ care s-au dovedit a fi niste "glume" de instrumente ca sa nu le spun bataie de joc...

Domnul Dragos N. are dreptate in privinta unor astfel de instrumente.

Evident ca si domnul Zoth are dreptate, cand face referire la partea teoretica si la obiectivele bine prelucrate, de buna calitate.

Un obiectiv mic, de 60-70 mm diametru, dublet acromat, cu focala lunga si bine corectat poate intrece o luneta de 100 mm apertura, prost facuta.

UFO- nu are rost sa te superi. Nu stiu prin cate instrumente ai privit sau cate ai construit, dar vei vedea pe parcurs, daca vei avea curiozitatea sa experimentezi tot felul de obiective, ca exista diferente ca de la cer la pamant intre obiective de acelasi diametru ( cu focala aproximativ egala ) dar de calitati diferite, fabricate de firme diferite.
Si mai e un aspect tipic marfurilor chinezesti : mai tine si de noroc, cum o nimeresti...
Sus
UFO
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 09 Feb 2012 13:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2012 13:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un telescop de 60/700, care nu vede cu ocularul de 12,5, adica la 58x, este o prastie.

Daca bagi mana intr-un telescop, sa incerci sa-l repari, nu mai poti sa-l dai inapoi la garantie.

La 400lei, exista telescoape mai bune ca asta, si cu montura mai buna.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact