| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 617
|
Trimis: 11 Feb 2012 21:26 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Achizitie telescop |
|
|
|
Salut tuturor. Vreau sa imi cumpar un telescop de la Alcor, va dau link-ul ca sa il vedeti (http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK1141EQ1,%20SK1141-M). Distanta lui focala este de 1000m, dar, l-am intrebat prin email pe cel care se ocupa acolo cu vanzarile ce lungime are tubul. Mi-a spus ca vreo 50cm. Si este un telescop catadioptric, care din cate am inteles are in focuser niste lentile care maresc distanta focala astfel incat sa ajunga la 1000mm. Am citit un topic despre asa ceva pe acest forum si eu am inteles ca nu ofera imagini clare sau de calitate(am inteles bine?). Asta ar fi o problema de a mea. A doua este ca vreau sa imi construiesc eu un newtonian cu oglinda de 150mm.
Vreau sa stiu daca in afara de oglinda principala, cea secundara(de 45 de grade) si ocular mai trebuie adaugate niste lentile? Asa am citit in acel topic. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 11 Feb 2012 21:50 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Stiu schema aceasta, dar eu mi-am facut un calcul. Telescopul acela pe care vreau sa il cumpar costa 600lei. iar cel pe care vreau sa il fac, ma costa setul de oglinzi 400lei(de la Stanescu Octavian), tubul 40lei, focuser 80lei, oculare am eu 2 de la un telescop mai mic si montura Dobson vreo 100 lei placile de lemn pt a o construi.
Deci e cam acelasi pret. SA CUMPAR SAU SA CONSTRUIESC EU???
 |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 11 Feb 2012 21:57 Download mesaj |
|
|
|
La intrebarea asta nu pot sa raspund.
Tu decizi !
Ai grija insa daca vei cumpara ceva sa iei un instrument bun iar daca vei construi unul, sa fie cel putin la fel de reusit .
Daca ai timp de mesterit si placerea de a construi, fa-ti unul.
Daca vrei sa faci observatii cat mai repede cu un telescop gata construit, ia unul facut de fabrica.
Decizia iti apartine. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Feb 2012 00:08 Download mesaj |
|
|
|
Din punctul de vedere al astronomului amator care a si construit ceva telescoape la viata lui, pot sa-ti spun asa. Ar fi mai bine sa construiesti tu, dar nu va fi mai ieftin. Vei vedea ca mai sunt mici probleme pe care trebuie sa le rezolvi si care vor umfla pretul. Una din ele ar fi alinierea precisa a elementelor. In schimb, daca vei avea grija, va fi mai bun, chiar mult mai bun. Iar experienta constructiei va fi foarte buna pe viitor. Insa inainte de a te decide, citeste mai mult despre cum arata si cum se construieste un telescop newton. O sa vezi ca nu e chiar simplu.
Daca insa vei ramane la varianta cumpararii, nu iti recomand acel telescop, ci una din alternativele de mai jos.
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=Starscope1149
http://magazin.telescop-expert.ro/telescop...0-eq2.html
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=57
Din acestea, primul are cea mai stabila montura si aceeasi apertura ca cel ales initial de tine, dar fara acele lentile in interior. Al doilea are apertura mai mare dar o montura ceva mai slaba. Al treilea iti va da contrast ceva mai mare la planete, dar are apertura mai mica. In schimb are doua optiuni la montura, o ecuatoriala si o azimutala. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 12 Feb 2012 16:28 Download mesaj |
|
|
|
| cred ca renunt la ideea de a cumpara. Prefer sa il construiesc eu pe bucati, in timp. |
|
| Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 12 Feb 2012 17:41 Download mesaj |
|
|
|
| [MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 12 Feb 2012 17:54 Download mesaj |
|
|
|
Din pacate nu imi permit sa cumpar o oglinda de 200mm ,prima oara am vrut dar costa 860lei, si nu am de unde face rost de atatia bani. Am doar 18 ani, sunt la liceu. |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 12 Feb 2012 17:57 Download mesaj |
|
|
|
de ce sunt asa de scumpe oglinzile astea, de ce nu se fac separat si in fabrici? DE CE?  |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9947
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Feb 2012 18:22 Download mesaj |
|
|
|
alex1209
sa stii ca nu primesc comision de la nimeni dar trebuie sa te atentionez asupra faptului ca oglinzile sunt diferite intre ele,cam ca si oamenii.
Sfatul meu este sa obtii oglinda personalizata,de la cineva care iti ofera buletinele de control si daca ai intrebari si eventuale nelamuriri,sa le poti rezolva cu producatorul respectiv.
Oglinda de telescop nu-i ca anvelopa de masina,care toate sunt cam la fel.
La pretul cu care obtii tu o oglinda la comanda in Romania,in alta parte iti cumperi doar discul neprelucrat.
Uite cam cat costa o oglinda la comanda,e adevarat de cea mai buna calitate:
http://zambutomirrors.com/mirrors.html
Un asemenea telescop nu poti obtine din comertul cu amanuntul.
Si chiar daca oglinda nu este Strehl 0.99 ci doar Strehl 0.96,aceasta va fi fata de oglinda chinezesca de Strehl 0.86 ca si Mercedesul fata de Dacia 1100.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 12 Feb 2012 18:33 Download mesaj |
|
|
|
Of, of ... pentru ca necesita o gramada de munca migaloasa si aparatura scumpa. Plus materiale de calitate superioara. Dar si rezultatul este pe masura.
In optica, precizia prelucrarii este de ordinul a zecilor de nanometri. Asta inseamna 1/10000 din grosimea firului de par.
Cat despre oglinzile alea facute in fabrici si uzine, sunt facute in serie la costuri minime, la repezeala iar calitatea este relativ impredictibila. Nici macar nu sunt testate individual.
Ce face Tavi Stanescu e de o clasa superioara.
In general, cine iti construieste personal un telescop, nu o face din considerente de bani ci pentru ca isi doreste ceva mai bun sau ceva ce nu este disponibil comercial. Sau chiar din pura pasiune. |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 12 Feb 2012 18:53 Download mesaj |
|
|
|