Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
sunspotter_19-s.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241905
Numar de utilizatori inregistrati: 2937
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Rotariu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

melc Aeroquest

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 16 Mar 2012 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

da, am văzut și din alea acolo pe site, dacă nu ai o leră pentru filete poți folosi piulițe stas pentru aflarea pasului filetului.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 17 Mar 2012 01:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pffff !!!
Merge senzational. Sunt la observatii si poze si am un RMS constant de 0.21...0.23
Totusi din cand in cand am observat niste "salturi" pe ascensie, nu des dar suficient cat sa iti pui intrebari.
Dupa ce termin sesiunea de fotografiere, am sa pun graficele pe topic, mai ales alea ciudate.
Oricum, m-am mai linistit. Credeam ca am stricat montura inainte de a o redemonta zilele trecute.
Urmeaza sa incerc acum, in cateva minute, sa comand / vizualizez calculatorul de afara de la asta de pe care va scriu acum, sa vad ca merge si in conditii de "lupta".
Daca e ok, boier scrie pe mine, o sa stau in bucatarie cu o cafea in fata si ma uit ce face telescopul afara in frig .
Very Happy Exclamation Exclamation
Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 17 Mar 2012 01:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

jimao22 a scris:

Daca e ok, boier scrie pe mine, o sa stau in bucatarie cu o cafea in fata si ma uit ce face telescopul afara in frig .
Very Happy Exclamation Exclamation

Aia e viata!

Daca salturile sunt regulare, e posibil sa fie ceva tot de la pinionul de pe RA..
Oricum, eu zic ca e cazul sa incepi sa "produci"
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Mar 2012 16:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

In serile astea doua din urma am facut multe poze. Tracking-ul a fost relativ stabil dar am observat ca din cand in cand imi aparea un salt urias in ambele axe, cum se vade atasat. In cazul exemplificat au urmat si alte erori care nu erau periodice.
Graficul este obtinut la urmarirea lui M51, cand acesta era foarte aproape de zenit. A fost si momentul celor mai multe rateuri de acest fel, pentru ca intorcandu-ma catre ecuator, graficul era foarte linistit.
Are cineva idee de unde ar fi chestia asta?

Capture2.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  78.05 kb
 Vizualizat:  de 4467 ori

Capture2.PNG

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 18 Mar 2012 19:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se poate sa fie backlash-ul combinat cu transferul de greutate la zenit.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 18 Mar 2012 20:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Saltul ala urias de la mijloc e cand a pierdut PHD un cadru si a facut lock aiurea pe zgomot, mi se intampla si mie uneori (am schimbat deja vreo 3 cabluri USB). Ultimele versiuni au ceva protectie la situatii de genul asta, si la tine pare sa nu fi ghidat acolo, ceea ce e OK!

Mai bine vezi ce-i cu declinatia, cred ca ai niste joc acolo.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Mar 2012 21:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am vorbit cu achy si a zis ca este de la Mn mo, nivelul de sub-pixel pe care il impui camerei si se pare ca da rateuri la valori mici. Am modificat la 0.2 si e ok. In seara asta trackingul e lin.
Ce se intampla la declinatie e ciudat, nu e o eroare periodica, apare uneori (atunci a fost un caz special, d-aia l-am si "imortalizat"). Nu stiu ce poate fi, astept sa gasesc o explicatie cand se mai repeta, daca se mai repeta.
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Mar 2012 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e periodica pentru ca declinatia sta pe loc, nu se roteste Smile Se misca doar cand o deranjeaza cineva de locul ei (echilibru prost, vant, drift, etc).
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Mar 2012 22:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

La zenit se muta contactul de pe o fata pe alta a angrenajelor mecanice.
Backlash-ul nu-l simti cand montura este usor dezechilibrata, situatie recomandata si de Emil Kolbert.
Asta pana in apropiere de zenit.

Daca echilibrezi perfect, atunci orice forta externa, cat de mica, va face instrumentul sa joace.
http://www.robotgames.net/resources/Gears/...20Only.JPG
http://www.ewh.ieee.org/soc/es/May2001/08/FIG5.GIF

Exista si sisteme mecanice "backlash free":
https://sdp-si.com/ss/gif/SSAWIN.JPG
https://sdp-si.com/ss/gif/79001143.jpg
http://www.allytech.eu/index_fichiers/Back...mwheel.htm

Desigur, trebue sa deschizi mai larg punga de bani. Wink
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 18 Mar 2012 23:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am patit niste devieri fara explicatie pe Dec tot in apropiere de zenit, tot la M51... si dau vina pe backlash pentru ca dupa a doua iteratie de reglare a backlashului pe DEC problema (aproape) a disparut, ultima sesiune a mers 20 de cadre de 7 min toate utilizabile.
Dar sa vedeti alta problema: ghidajul perfect si totusi majoritatea cadrelor cu drift pe RA, cu newton, cu refractor nu. Eu dau vina pe vibratiile din cauza tubului usor si lunetei de ghidaj grele (cu sina, inele baader, camera cred ca ajunge la 2kg+) ce se transmit tocmai pe directia RA. Spun asta deoarece incercand sa aliniez telescoapele a doua zi pentru a elimina ipoteza rotirii campului, am observat ca telescopul vibreaza rau (la ocular cu grosisment mare) la orice atingere sau adiere de vant.
Jimao, setarile mele erau: min mo: 0.25, agres: 0.9, isterie:0.5, mx dec: 1000, mx ra: 1000, politica dec: North (nu auto).

@cmatei: Ref. la cablurile USB, la camera de ghidaj am un cablu scurt si gros ce se intepeneste de la frig si daca misc putin laptopul ghidajul e afectat. Incercand sa-l schimb cu unul mai subtire, mai lung si mai flexibil, am observat ca imaginile in PHD luate cu camera au ceva ciudat, arata ca si cand adancimea ar fi doar cativa biti, schimband inapoi cablul original probl. a disparut.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Mar 2012 23:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Nu e periodica pentru ca declinatia sta pe loc, nu se roteste Se misca doar cand o deranjeaza cineva de locul ei (echilibru prost, vant, drift, etc).

Da, m-am grabit sa scriu periodica fara sa ma gandesc prea mult.
O posibila explicatie ar fi cablurile care au ajuns sa cantareasca doar ele mai mult de 1 kg si e posibil sa se mai si agate, insesizabil pentru noi dar sesizat de montura imediat.
Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 18 Mar 2012 23:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

@cmatei in realitate si axul DEC are erori periodice, si poti sa masori un PEC si pentru DEC. asta pentru ca nu exista alinierea perfecta, iar pe parcursul trackingului, daca ceilalti factori sunt eliminati (vant, backlash, vreun picior care se impiedica de trepied) atunci si axul DEC se misca constant in aceeasi directie la viteze diferite. De fapt este principiul din spatele softului Autoslew de la ASA, care foloseste punctele de aliniere ca sa creeze un model predictiv al miscarii axului DEC.

@jmao22 pe curele am observat ca ghidajul merge mult mai bine daca lasi tubul sensibil dezichilibrat, spre oglinda. Asta este valabil in general pentru orice montura, dar am observat ca efectul este mult mai pronuntat de cand am trecut pe curele. Probabil deoarece mentina mai multa tensiune?..
Cert este ca daca se intampla sa ajunga intr-o pozitie complet verticala in timpul ghidajului, merge ca dracu si trebuie sa-l opresc
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 00:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca foloseti curea fara intinzator mai baga si aia backlash.
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mar 2012 06:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Vlad: strict vorbind ai de fapt dreptate. Totusi la un Tguide = 4.8 sec convenabil ales, in 100 * Tguide sec - ultima deviatie pe grafic - driftul e sa zicem de 30-60 arcsec. Comparat cu cele 2 grade pe care le face RA in acelasi timp, nu-mi pare ca eroarea periodica pe DEC ar putea juca vreun rol vizibil, chiar fara ghidaj (cu "tracking" pe dec, bineinteles). Gresesc?

Un usor dezechilibru al telescopului e bun pentru ca tine in contact aceeasi fata a dintilor tot timpul. Ca sa fie cu adevarat bun, acea fata trebuie sa corespunda cu sensul de rotatie pe DEC (de la eroarea de punere in pol). Doar asa se poate ghida tot timpul in aceeasi directie ca pe RA si backlash-ul nu mai conteaza. Cel putin, pana bate vantul Smile
Sus
gabi
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010

Motto: To be, or not to be, that is the question

MesajTrimis: 19 Mar 2012 09:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

Cred ca ar mai fi ceva : Cele doua capace, care contin melcul,atat pe RA cat si pe DEC sunt fixate de montura, prin suruburi M6( patru la EQ6 si trei la EQ 5) din otel ce se strang in corpul monturii,care este din aluminiu.
Aici apare si problema , suruburile fiind din otel si stranse in aluminiu, cu timpul apar jocuri sesizabile la ghidaj. Se pot inlocui suruburile cu unele mai lungi pentru a putea fi stanse prin interiorul monturii cu piulita M6 cu flansa randalinata. Dupa montarea piulitelor se poate pune putin poxipol pe margine ,pt. o fixare permanenta chiar daca surubul este slabit sau scos.
Eu asa am facut si ghidajul este mult mai bun,fara a monta curele la motoare. (am inlocuit toti rulmentii cu SKF.) Alta viata.

Gabi.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact