Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Eclisa_Soare_03_10_2005.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239604
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sfat cumparare telescop

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iuli72an
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012

Motto: When anything else fails, HamRadio!

MesajTrimis: 14 Apr 2012 08:41 Download mesaj
Titlul subiectului: Sfat cumparare telescop
Raspunde cu citat (quote)

Va salut,

As avea nevoie de cateva idei sau sfaturi cu privire la modele de telescope pentru sa achizitionarea un telescop Newtonian sau Maksutov. Eu unul am cam citit toate sfaturile de aici si am fost placut impresionat de experienta si candoarea cu care ati primit pe cei ce va solicitau astfel de informatii.

Iar acum o mica pledoarie. Ca sa va puteti face o idee, va pot spune ca nu sunt chiar incepator in astronomie, deoarece am fost acum multi ani (prin 1999) la Palatul Copiilor, clubul de astronomie. Acolo m-am initiat in astronomie, lucrand deja cu numeroase tipuri de telescoape si insusindu-mi cateva notiuni elementare despre astronomie. Astfel am inceput sa lucrez cu clasicele lunete, ba chiar aceea minunata luneta "gigant" acoperita cu cupola (la acea vreme, nu stiu daca o fi fost schimbat telescopul). Tot acolo, am folosit si telescoape newtoniene, cu montura EQ sau Dobson, ba chiar am lucrat cu Meade (ca modelul LX200, cu motor incorporat) ce are ocular montat in spatele tubului optic (parca Maksutov-Cassegrain ii spune la un astfel de catadioptric). Ca varf de lance pentru mine, pot spune cu mandrie ca am participat si la elipsa solara din August 1999, un moment exceptional si de neuitat. La acea data aveam 18 ani impliniti. Smile

Acum, dupa atatia ani de zile, timp dupa care n-am mai pus mana pe un telescop, m-am decis sa revin la acest hobby.

Asadar, m-ar interesa un telescop in deosebi pentru observatii lunare, obesrvatii solare, DSO, insa si pentru astrofotografie (deoarece am deja un DSLR, cu adaptor T2 pentru Nikon). Nu ma intereseaza (momentan) observatii in natura (fauna si flora), ci doar pentru astronomie. Desi ma bate gandul (dar nu voi accepta asta) pentru un telescop Dobsonian, eu unul sunt orientat doar pentru un anumit tip de telescop: ori Newtonian, ori Maksutov-Cassegrain. M-as bucura sa ma puteti ajuta cu cateva sfaturi utile, pentru a cumpara un astfel de telescop.

Acum sa trasez cateva linii de ghidare in ceea ce priveste tipul de telescop:
- nu incepator, ci oarecum intermediar. nu ma deranjeaza un telescop nivel incepator cu o optica de buna calitate Smile
- diametru tub optic intre 110-150mm
- sa aiba montura/trepied care sa permita reglaj fin, mai ales pentru astrofotografie
- optica sa nu aiba foarte mari aberatii cromatice

Ca si referinte:
http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster130eq.htm
http://www.skywatcher.ro/SK/SK13065PEQ2.htm
http://www.skywatcher.ro/SK/SK15012PEQ32.htm
http://www.skywatcher.ro/SK/SKMak127OTA.htm
http://astromagazin.ro/catalog/telescop-se...d84tgevv43

Evident astept sa ma ajutati si cu alte idei.

Buget alocat, maxim 1400 RON.

Va multumesc anticipat!

Iulian
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Apr 2012 19:34 Download mesaj
Titlul subiectului: Sfat cumparare telescop

Cred ca m-am decis la: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP15010EQ3

Ce ziceti?
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Apr 2012 09:23 Download mesaj
Titlul subiectului: Gata, l-am luat: Mak 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Diamond

In cele din urma, chiar daca nu am primit nici un raspuns de la nimeni, pe acest forum (ma gandeam ca este un forum mai activ ) Rolling Eyes m-am decis sa cumpar Mak-ul 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Diamond.

Ieri l-am primit de la AstroMagazin, impreuna cu 1 filtru lunar si 1 filtru solar. Aseara am avut si primele observatii astronomice din Bucuresti, chiar daca cerul a fost senin, poluarea luminoasa si cea atmosferica mi-a cam facut figuri, nefiind conditiile optime pentru astronomie.

La inceput am incercat sa fac o aliniere cat mai corect posibila a telescopului, chiar daca nu vedeam Polaris. Am incercat mai degraba "drift alignment".

Oricum am putut sa ma delectez cu:
- Luna
- Venus
- Saturn
- Marte

Am incerca pe cat posibil sa localizez Galaxia Sombrero dar fara succes, la magnitudinea de 8.3 si poluarea luminoasa. Pe la ora 0:15 (Ora Locala) am incetat.

Sunt destul de incantat de instrument si poate in cele din urma primesc cateva sfaturi utile cu privire la achizitii de alte oculare, in afara de cele doua din pachet (10mm si 25mm).

Pana la o noua zi de observatii si mesaje postate pe forum, va salut si "cer senin"!
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 25 Apr 2012 09:48 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Gata, l-am luat: Mak 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Dia

iuli72an a scris:
In cele din urma, chiar daca nu am primit nici un raspuns de la nimeni, pe acest forum (ma gandeam ca este un forum mai activ ) Rolling Eyes m-am decis sa cumpar Mak-ul 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Diamond.

Stiam ca vei face o alegere buna de aceea nu te-am mai deranjat Smile.

Spor la observatii.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Apr 2012 10:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Gata, l-am luat: Mak 127/1500 EQ3-2 Skywatcher Black Dia

Da...multumesc mult.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 25 Apr 2012 11:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Iulian !

Sincer sa fiu, nu am vazut mesajul tau decat acum.

Vad ca ai preferat o apertura mai mica si o focala mai lunga, in locul telescopului de 150 mm care ti-ar fi adus o luminozitate mai mare dar avea focala mai scurta.

Sa inteleg ca vrei sa mergi pe portabilitate maxima si observatii planetare cu preponderenta.

Sa te bucuri de noul tau instrument si sa il stapanesti sanatos !
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Apr 2012 11:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Mak 127/1500

Afirmativ. Eu mi-am dorit sa imi iau initial un newtonian 150/1000 sau 150/750 (deaia am si tot asteptat un raspuns aici pe forum). Insa datorita discutiilor purtate in familie, precum si aspectele legate de marimea tubului, greutate, intretinere, etc. am facut (ca toti de altfel) un compromis.Pana la urma la asta ajungem sa facem, caci nu le putem avea pe toate intr-unul.
In plus gandul ca nu mai trebuie sa fac relgaje de "colimare", curatarea oglinzilor, stresul prafului, m-au dus catre acest telescop.

Cat priveste tubul Mak 150/1800 Very Happy, e mult prea scump.

Chiar si asa, din Bucuresti (sau de pe langa), cu orice Newtonian, Dobson, Mak, Luneta...nu prea ai ce sa vezi. Smile I know that!

Multumesc pentru urare, sper sa citesc impresii si de la altii legat de acest telescop.

Cer senin!
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 25 Apr 2012 16:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu sunt de parere ca ai facut o alegere buna si poti considera "botezul" noului telescop ca fiind un adevarat succes.
Poate am eu o inclinate spre Mak-uri dar am motive serioase in acest sens.

Un sfat: nu te chinui prea mult cu galaxiile pe un cer poluat. Iesi cu telescopul (foarte portabil) in locuri unde se vede Calea Lactee. Acolo merita. Daca ai masina si iesi pe la munte, il poti face "uitat" prin portbagaj si sa-l scoti exact in locul si momentul potrivit.

Bucura-te ca nu ai primit prea multe "indicatii pretioase".
In primul rand ti se punea in spate un Dobson, dupa care te luau la ochi lunetistii, fiind urmarit tot timpul prin camerele astrofoto.
Asta in timp ce tu cautai o solutie de mijloc, adica un catadioptric.
Iar discutiile te-ar fi dus la un tip de instrument care nu exista (bun la toate) ori la unul de "buget astronomic". Laughing

Felicitari pentru decizie !
Si sa nu uitam partea practica, cel mai bun instrument este acela care-l folosesti cel mai des si cel mai mult. Wink
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Apr 2012 16:25 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Gata, l-am luat: Mak 127/1500 EQ3-2 Skywatcher

Citat:
Eu sunt de parere ca ai facut o alegere buna si poti considera "botezul" noului telescop ca fiind un adevarat succes.
Poate am eu o inclinate spre Mak-uri dar am motive serioase in acest sens.

Multumesc "nobody" pentru apreciere.

Eu am sarit din foto-amator, la radioamator si acum la astronomie. Nu ca as fi lasat vreun hobby de o parte. Sunt oarecum toate la un loc, toate puse cap la cap. Un fel de radio-astronomie-foto-amator. Hi Hi.

Azi de exemplu mi-am luat un adaptor T2 pentru Nikon. Inca un pic si imi cumpar si motor reglaj (complensare) RA pentru astrofoto, insa voi incepe cu DSRL-ul. Cine stie la ce senzori CCD sau CMOS ma voi opri. Very Happy

In orice caz, e bine sa e ai pe toate insa acesta ideologie utopica, pare nelalocul ei.

Am sa ma rezum la 127/1500 achizitionat si probabil cine stie, in functie de venituri, poate imi voi permite si un alt telescop la pret "astronomic".

Cu privire la cerul senin, weekend-ul asta o sa dau o fuga la vreo 70km de Bucuresti. Sa vad ce vreme mi se va pregati. Am inteles ca o sa fie cald si sper eu cer senin.

Deci, inca o data multumesc enorm de atentie.

Cele bune si "cer senin". Laughing
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Apr 2012 18:21 Download mesaj

iuli72an a scris:

Eu am sarit din foto-amator, la radioamator si acum la astronomie. Nu ca as fi lasat vreun hobby de o parte. Sunt oarecum toate la un loc, toate puse cap la cap. Un fel de radio-astronomie-foto-amator. Hi Hi.

Asa deci.....

Toate pasiunile astea costa destul ....ma refer la echipament.

Sunt mai greu de imbinat dpdv. fianciar, dar nu imposibil.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Apr 2012 19:29 Download mesaj

Very Happy

Pai cam da...sunt destul de scumpe, insa mi-am amortizat investitiile pe 7-8 ani din lasat de fumat!

Un simplu calcul si aflam cam cati bani as fi dati pe tigari in tot acest timp?
Eu fac un simplu calcul 10RON/zi*360zile/an=3600 RON/an. Eu fumam cam 10tigari/zi. Deci ajungeam cam la 1800 RON/an. Deci inmultit cu 7-8ani avem cam 12600 RON din care daca mai scadem concedii ajungem la o suma frumusica.

Asadar, m-am gadit acum vreo 7-8 ani ca asa pot investi mai mult in mine. Iata ca merge....deci...sfatul meu: LASATI-VA DE FUMAT! Very Happy

Va dati seama cati bani puteti avea in buzurare?
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Apr 2012 19:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Corect ! Smile

Noroc ca nu fumez....

Scuze de off-topic.
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 25 Apr 2012 19:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

E o alegere buna!
Felicitari, sa te bucuri de el!
Eu am trecut prin Mak 90/125/150 si acum am ajuns ''lunetist'' dupa cum spun altii Smile
Nu dau argumente pro sau contra... te las sa le descoperi singur! Smile

Cer senin!
A.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Apr 2012 21:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc. Stiu care e treaba cu luneta din experienta veche ce am avut-o la Palatul Copiilor, acum vreo 13 ani. Stiu cat de "fain" se vede prin o luneta (mai wide, mai clar - parca), mai ales una MEADE, insa problema este de marime la transport, depozitare si manevrare. Intr-adevar optica este ireprosabila la o luneta insa ... deeeee.... "cate bordee atatea obicee". Confort optic pe care il poti avea cu o luneta este mult mai mare, insa si aberatiile comatice sunt in strasa legatura (de altfel) cu pretul. Asdar ajungem la aceeasi "Marie" cu alta palarie.

Smile

Repet, sunt foarte sigur ca indiferent ce instrument optic ai Mak, Newton, Dobson, Luneta, Mak-Newton, tot de factorii de mediu si meteorologic depindem in foarte mare parte.

Nu trebuie sa se inteleaga faptul ca sunt pentru Mak (eu eram chitit pentru Newton 150/750) insa alegerea am facut-o si in raport cu portabilitatea, instalarea, intretinerea, colimarea, manevrarea, etc.

Eu unul ma bucur ca in sfarsit am cu cine sa vorbesc, aici pe forum, precum si ca ma numar printre astronomi (undeva intre incepator si intermediar). Oricum am multe de invarat si reamintit din trecut.

Multumesc mult pentru primirea calduroasa.

Cele bune.

P.S.: Poate cineva sa ma indrume spre un mic tutorial (link web) pentru a "prepara" un filtru solar? Am deja folia Baader, insa vreau sa nu o stric ci sa o fac corect din prima. Am mai facut asa ceva insa vreau sa fiu sigur ca fac ce trebuie (decupat la diametru corespunzator, manevrat corect, taierea cu ce e indicat sa o fac, etc.)

Ultima modificare efectuata de catre iuli72an la 26 Apr 2012 00:44, modificat de 1 data in total
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 25 Apr 2012 21:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am facut ceva similar cu asta http://www.teleskop-express.de/shop/produc...h-Ma-.html dar din carton mai gros (coperti A4):
- am desenat cu marker negru un cerc cu 1cm mai mare decat raza obiectivului
- am taiat cu o forfecuta, ai grija sa nu pui mana ca lasi urme de degete si nici sa nu intepi folia, ea e solida dar am observat ca se inteapa usor
- am taiat doua cercuri de carton intre care am lipit folia cu silicon, ai grija sa o intinzi bine sa nu faca cute
- am taiat un fel de cilindru care imbraca obiectivul si de care am lipit discul cu folia
Insa incearca sa gasesti niste material mai gros,cartonul e mai flexibil si e posibil sa nu poti intinde bine folia. Ai mare grija sa nu se dezlipeasca folia, verifica inainte de folosire, vezi sa nu lasi telescopul cu obiectivul in soare, vezi ca soarele poate topi lipiciul, suportul, deci ai grija sa alegi ceva care rezista la temperaturi ridicate.
Spor.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact