| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239627 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 20 Mai 2012 06:53 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| cmatei a scris: | | dar verifica daca nu exista un surub sub piesa intermediara (talpa) care se vede in poze intre pier si corpul monturii (la eq5/6 asa e), trebuie slabit ca sa poti misca pe azimut. |
| mihai a scris: | | montura are in fund ( cand o ridic de pe pier), un suruboi mare. o sa il slabesc maine sa vedem . poate ar trebui putin uns inauntru |
Eu de "suruboi" vorbeam... Trebuie slabit putin, nu uns si nici desfacut complet, ca sa poti misca pe azimut. Rotatia pe azimut e intre talpa si montura, nu merge cu el strans tare. Dupa ce-l slabesti, poti misca pe azimut din cele 2 suruburi negre (desfaci unul si-l strangi pe celalalt). La final dupa punerea in pol se strange bineinteles la loc "suruboiul".
Te intrebam daca e o fanta (gaura) in partea de sus a pier-ului. Pe-acolo ar trebui sa ai acces cu o cheie la "suruboi" cand faci alinierea polara.
@dragos.n: pin-ul e in acea talpa, nu in pier. Talpa e prinsa rigid de pier cu cele 3 (?) suruburi laterale, nu s-ar putea roti.
|
|
| Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 20 Mai 2012 07:00 Download mesaj |
|
|
|
| [MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7061
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
|
| Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 20 Mai 2012 07:34 Download mesaj |
|
|
|
| [MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
|
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 20 Mai 2012 07:44 Download mesaj |
|
|
|
@dragos.n: stiu la ce pin te referi, eu i-am zis acelei piese din varful pierului "talpa", poate neinspirat. Si aici, ea este fixata rigid de pier cu 3 surubele "Suruboiul" lui Mihai e cel negru din interiorul pier-ului in poza ta, ala trebuie slabit. EDIT: aparent nu mai pot incarca poze sa marchez "talpa" la montura lui Mihai.
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Mai 2012 08:12 Download mesaj |
|
|
|
Pinul ala care e indicat cu sageata. De obicei, prin talpa se intelege ceva care vine in jos, si asta ar fi la baza monturii. Evident, e doar o problema de exprimare.
Cele trei suruburi, care prind placa superioara a stalpului de tubul lui, probabil ca sunt slabite, si trebuie eventual date alte gauri, si filetate.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2932
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 20 Mai 2012 13:08 Download mesaj |
|
|
|
| UFO a scris: | e chiar atat de interesant suruboiul ? ma intreb. ca observ ca numai despre suroboi se vorbeste/ poate am eu ceva cu surubelele. dar nici chiar asa. intamplator sau , nu, de fiecare data... acuma pe bune, ce atatea discutie despre un surubel ? chiar nu avem ceva mai bun decat surubele ? eu unul m-am saturat de surubele. |
UFO, poate ar fi bine sa iei o pauza binemeritata dupa acest noian de postari cu care ai umplut literalmente forumul in ultima vreme.
Esti omniprezent si unde te pricepi si unde nu ai habar. Dar ce e mai grav e ca dupa 3 luni de cand ai aparut pe forum si ai postat cat au postat in cativa ani alti membri valorosi ai comunitatii acesteia, ai inceput sa formulezi si judacati de valoare despre diversi oameni sau diverse subiecte.
E ca o euforie in care ai intrat, crezi ca daca nu ti-a zis nimeni nimic pana acum, esti chiar de neinlocuit pe forum.
Nu e un atac la persoana, asa cum probabil in exaltarea in care ai ajuns te va face sa crezi, e o constatare a unei stari de fapt pe care eu o consider deplasata.
Deci, ia o pauza, respira un pic si revino cand ai ceva important de spus.
Te rugam.
|
|
| Sus |
|
 |
mihai Membru

Data inscrierii: 14 Mai 2012 Mesaje: 87
Motto: Unde E Iluziile Mele ? Localitate: nicosia
|
Trimis: 20 Mai 2012 22:50 Download mesaj |
|
|
|
uraaaaaa!! gata am rezolvat problema ! pregatesc pozele sa le postez . 10 min
|
|
| Sus |
|
 |
mihai Membru

|
Trimis: 20 Mai 2012 23:42 Download mesaj |
|
|
|
1. Am desurubat mountu de pe pier . este prins in 3 suruburi . sunt echidistante (cat de cat). care le-a facut e un mare praf ! nu sunt centrate si mountu are un joc pe pier. e foarte mic,dar cred ca se va amplifica enorm la DSO .solutia ar fi noi gauri date de meserie,si cu niste suruburi mai sanatoase eventual fericite cu niste saibe zimtate impotriva desurubarii (manipulare,socuri,etc)
http://i47.tinypic.com/359hiy0.jpg
2. se observa gaurile descentrate.cred ca au fost facute cu mountu dat jos,si dupa aceea facute si in mount,la ghici !
http://i50.tinypic.com/24dk7lg.jpg
3.aceeasi chestie
http://i49.tinypic.com/wpl4i.jpg
4.mountu scos de pe pier.pe fundul mountului se observa suruboiul,care il banuiam de belele . se observa si knoburile azimutale
http://i50.tinypic.com/k15b9d.jpg
5.a mers usor,am demontat partea inferioara a mountului.
http://i45.tinypic.com/xrayx.jpg
6.motul acela nu era intre knoburi, ci total auirea,infipt intr-o alta gaura mica,nefiind posibil manevrarea lui cu ajutorul knoburilor
http://i49.tinypic.com/2vc97jo.jpg
7.cercul albastru indica locul unde moztul ar fi trebuit sa fie
http://i48.tinypic.com/w7n9n5.jpg
8.albastru=unde motul era infipt,o gaura mica si atat
rosu=locul lui intre cele 2 knoburi
http://i47.tinypic.com/zv25a9.jpg
9.pozitionarea corecta
http://i47.tinypic.com/35lbw3t.jpg
10.montarea surubului .l-am strans la loc, si nu mergea. l-am slabit,si acum knoburile isi fac treaba,desi miscarea azimutala este destul de redusa,cam vreo 5-6 cm,dar cred ca este deajuns. totusi,surubouil nefiind strans,imi este teama sa nu se desurubeze si sa pice mountu. de verificat periodiccau pus o saiba sau ceva
http://i48.tinypic.com/14jyf0o.jpg
multumesc tuturor celor care m-au ajutat si ma ajuta de pe acest forum
mai am o tona de intrebari
ca de exemplu una care ma macina: pot sa aliniez scopu orbeste? adica daca este nor,sau am un zid in fata,etc, si nu vad polara . dar fara gadgeturi gipiesene,etc, asa,cu o busola si niste calcule sa zicem..
am un zid si nu vad polara deocamdata....
le-oops,imi apar ca deprecated imaginele. le-am pus din nou doar linku. poate am gresit ceva,scuze,dar am incercat sa le uploadez aici,dar nu ma lasa,cred ca am depasit norma sau cam asa ceva. am pus linkuri,sper sa fie ok
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 21 Mai 2012 00:29 Download mesaj |
|
|
|
| Aliniere perfecta iti trebuie la foto timpi foarte lungi, altfel o aliniezi la ochi pentru poze planetare, timpi mici de expunere sau vizual. Mai e metoda drift-ului - drift alignment, dai in google si vei ce gasesti.
|
|
| Sus |
|
 |
mihai Membru

|
Trimis: 21 Mai 2012 03:06 Download mesaj |
|
|
|
.........se poate sterge
Ultima modificare efectuata de catre mihai la 21 Mai 2012 22:50, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 21 Mai 2012 03:16 Download mesaj |
|
|
|
Acum hai sa o luam de la capat.
Poza 4. Surubul ala nu e cel original. Ar fi trebuit sa semene cu cel din poza pusa de mine mai de dimineata. Trebuie sa cauti un surub cu floare mare, si filet M 10, daca nu gresesc, sa il inlocuiesti pe ala care il ai.
Poza 5. pozitia pinului este normala, numai ca trebuie sa desurubezi cele doua suruburi laterale pana cand pinul intra intre ele. Ele trebuie sa stea distantate, si din miscarea lor lina, sa misti usor montura. Si cand prinzi nordul, steaua polara in luneta polara, cu ele blochezi montura pe directie. Acum tu ai o imagine ideatica exact inversa decat normal. Daca insa vei considera ca pinul e pus normal, nu suruburile, vei vedea ca totul se leaga logic.
Edit. daca tot nu ai inteles intreaba. Dar, subliniez, pozitia pinului, adica a motzului, e buna, a suruburilor care vin pe el nu e buna.
Crede-ma, Vixen facea monturi pe vremea cand noi nu ne-am nascut. Daca au pus un pin intr-o pozitie, stiu ei foarte bine de ce au facut-o. Si toti cei care au copiat monturile lor, stiu de ce au facut-o. Adica, Meade, Celestron, SkyWatcher, si asa mai departe.
Acu, daca nu te descurci, iti dau eu 100 de euro peste cat ai dat pe el
Citeste frate manualele, si de la Vixen, si de la SW.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
mihai Membru

|
Trimis: 21 Mai 2012 22:49 Download mesaj |
|
|
|
acum totul este ok,eu cred ca am facut bine.
cand s-au dat gaurile,ala a scos baza mountului (suruboiu),si cand l-a pus la loc,l-a pus invers.
eu l-am scos si l-am pus cum era,pinul vine intre cele 2 knoburi,merge exact cum ai spus,cand strang unul trebuie sa-l desfac pe celalalt.
daca acuma merge si inainte nu mergea,ce am gresit?
pierul meu nu are acces pe laterala,este un tub intreg . pt a avea acces la baza mountului,trebuie sa scot mountu de pe pier (cele 3 suruburi)
pot sa intorc pinul+mountul,dar tot aia e
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Mai 2012 00:38 Download mesaj |
|
|
|
Mihai, după ultimele poze cred că ai făcut bine și acum reglajul azimut lucrează corect. Șurubul central poate fi fixat cu o șaibă grover, dar nu cred că se desface pentru că piesele pe care le fixează nu se rotesc liber. Normal sistemul de prindere al monturii este mai potrivit pentru un trepied la care ai acces lejer la șurubul central de fixare. Un stâlp cum ai tu e mai potrivit pentru o poziție fixă, eventual un observator.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
mihai Membru

|
Trimis: 22 Mai 2012 00:51 Download mesaj |
|
|
|
nu am incredere prea mare in trepied. e ditamai boilerul+montura+greutatile care chiar nu sunt usoare
-plus ca ii mai ard cate un sut,pierul are mult mai multa stabilitate,si parca ocupa mai putin spatiu. am un balcon mic,nu prea am loc sa ma invart daca scot eqipamentul actual.
-maine ma duc sa cumpar o busola,cred ca imi trebuie
-incerc sa aliniez polara fara sa o vad. o sa incerc metoda recomandata de valy,drift alignment
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|