| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239622 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
eskape Membru

Data inscrierii: 07 Iun 2012 Mesaje: 8
|
Trimis: 07 Iun 2012 11:52 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Ce sa aleg din 4 telescoape: Orion sau SkyWatcher? |
|
|
|
Salut,
Vreau sa-mi achizitionez primul telescop si as dori sa ma sfatuiti si sa ma ghidati catre telescopul mult-visat.
Am tot citit diverse articole, forum-uri si alte surse de astronomie/achizitii echipamente astronomice si mi-am format cat de cat o idee despre cum as vrea sa "arate" telescopul (bugetul alocat 1000 - 1400) :
- montura dobsoniana
- oglinga parabolica
- apertura (114mm - 150mm)
- distanta focala (750mm - 1200mm)
- raportul focal cat mai mic
- ceva oculare bunicele
Sunt din Bucuresti asa ca ma intereseaza cele 2 "magazine" astronomice din Bucuresti: Alcor (de la Mihai Bravu) si Astrolife (de la Palatul Copiilor). Si m-am oprit la urmatoarele modele (3 Orion de la Astrolife si 1 SkyWatcher de la Alcor):
1. Orion StarBlast 4.5 Astro Reflector Telescope http://www.telescope.com/Telescopes/Reflec...goryId=339
- Apertura 114mm
- Distanta focala: 750mm
- Raport focal: f/4
- 2 ocupare Explorer II de 25.0mm si 10.0 mm
- Cap de colimare
Acesta este la Astrolife la 205 Euro = 910 RON.
2. Orion StarBlast 6 Astro Reflector Telescope http://www.telescope.com/Telescopes/Reflec...goryId=339
- Apertura 150mm
- Distanta focala: 750mm
- Raport focal: f/5
- 2 ocupare Sirius Plossl 25.0mm, 10.0mm
Acesta este la Astrolife la 300 Euro = 1350 RON.
3. Orion SkyQuest XT6 Classic Dobsonian Telescope http://www.telescope.com/Telescopes/Dobson...goryId=398
- Apertura 150mm
- Distanta focala: 1200mm
- Raport focal: f/8
- 2 ocupare Sirius Plossl 25.0mm (are un singur ocular deci inca vreo 150 RON pe un ocular de 10.0mm sau 6.0mm)
Acesta este la Astrolife la 310 Euro = 1380 RON. (Cu tot cu inca un ocular ar ajunge undeva la 1500RON)
4. Skyliner-150P Telescop Dobson cu oglinda Parabolica 150/1200 http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6
- Apertura 150mm
- Distanta focala: 1200mm
- Raport focal: f/8
- 2 ocupare Super 25.0mm si Super 10.0mm
Acesta este la Astrolife la 1078 RON la Alcor.
Acum informatiile/intrebarile mele pe baza acestor 4 telescoape:
- Cele 4 telescoape au toate oglina parabolica, cele de la Orion au lentile Soda-lime plate, cel de la SkyWatcher nu am idee din ce material sunt construite).
- Pe care mi-l recomandati? Care este cel mai aproape de perfectiune?
- Ce firma ar fi mai ok: Alcor sau Astrolife? (Asta din experienta voastra), ca din punct de vedere Orion vs. SkyWatcher am inteles ca ar fi cam aceeasi firma cu alt nume.
Eu vreau telescopul atat pentru observatii lunare/planetare cat si pentru deep-sky. Sunt abia la inceput si doresc un telescop care sa ma tina ocupat ceva ani. Pe viitor poate imi achizitionez ceva oculare si un barlow, filtre.
Multumesc |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 07 Iun 2012 12:09 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine-ai venit!
O observatie: StarBlast-ul de 114 mm are focala de 450 mm, nu de 750 mm.
Recomandare: clar Skyliner-150P Telescop Dobson cu oglinda Parabolica 150/1200! _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 07 Iun 2012 12:26 Download mesaj |
|
|
|
Ar mai fi cateva aspecte colaterale:
- de unde faci observatiile?
- vrei sa il iei cu tine in deplasari?
- nu prea exista perfectiune la modul absolut, fiecare cu nevoile si cu pretentiile sale
In principiu alcor e ok, skywatcher este ok, oricum ai garantie la produse dar niciodata nu poti prevedea 100% toate problemele indiferent de brand. Despre orion si astrolife nu stiu, n-am avut experiente.
Secondez si eu ce a zis MariusP. |
|
| Sus |
|
 |
eskape Membru

Data inscrierii: 07 Iun 2012 Mesaje: 8
|
Trimis: 07 Iun 2012 13:11 Download mesaj |
|
|
|
* Stau la casa (intr-o zona numai cu case si cu teren liber) si am de gand sa fac observatiile de pe o terasa.
* Da, intentionez sa il iau cu mine (in portbagajul masinii) in vacantele la tara - departe de orase mari cu lumina multa se vad mult mai multe stele chiar si cu ochiul liber!...
* Cand am zis "perfectiune" ma refeream la raportul optim pret-performanta, mai concret:
- sa merite efortul banesc - mereu se va gasi un altul mai scump, dar se simte diferenta cu adevarat sau si cel mai ieftin ofera o experienta comparabila,
- sa fie "configurabil" - sa poata fi imbunatatit in viitor cu diverse componente, lentile mai puternice, oculare, barlow-uri, filtre...
- sa nu ajung la o limitare - la un punct de la care ceea ce se poate vedea cu el nu mai este interesant, de genul mai mult nu poate si luna e tot aia!.. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 07 Iun 2012 13:20 Download mesaj |
|
|
|
In conditiile astea un dobson cat mai mare poti (financiar si ca dimensiuni/greutate ca sa il poti pune in portbagaj). Ca sa iti dai seama de dimensiuni poti merge la cele doua magazine sa le vezi.
Ai putea incerca chiar asa ceva: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB8PX cred ca e instrumentul "perfect"  |
|
| Sus |
|
 |
Lordy Membru

Data inscrierii: 18 Mai 2012 Mesaje: 30
Motto: Astronomia te face sa visezi frumos oricand ! Localitate: Italia
|
Trimis: 07 Iun 2012 16:34 Download mesaj |
|
|
|
Salut. Ce iti pot zice eu este urmatorul lucru. Celestron ,SW,Orion si alte brande comerciale folosesc toate optica de la Synta. Meade Foloseste optica de la Gso si bineinteles Gso foloseste optica sa . Diferenta mare nu este intre cei 2 constructori dat mai mult difera brandurile comerciale datorita accesoriilor oferite de acestea. Eu te sfatuesc sa iti iei un SW cat mai mare in diametru. Eu am sami cumpar Un 16 inch pe viitor . Sper ca am fost de ajutor . o zi buna _________________ Astronomia te face sa visezi frumos oricand , si nu dispare din ochii tai . |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|