Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 23 Apr 2012 10:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: Montura AZ3 rupta |
|
|
|
Salutari dragi colegi de suferinta amatori sau profesionisti, incepatori sau avansati,
Ieri dimineata pt. ca avea sa merg la tara (in apropiere de Bucuresti, SLobozia Moara), am zis sa-mi reglez putin montura AZ3 din posesie ca avea un joc intre montura si trepied. Bun, am zis eu si am pus mana pe o cheie sa strang piulita ce le uneste ca ma gandeam ca s-a slabit si nu mai tine montura lipita de trepied. Fara sa depun un efort cat de mic, si fiica mea de 4 ani ar fi strans mai tare decat am facut-o eu, am strans piulita de doua ori, scurt. Nu am facut un tur de 360 cu cheia ci doar doua miscari de , sa zicem, 25-30 grade. Moment in care la a doua miscare s-a frant surubul, o parte ramanand in piulita.
Credeti-ma ca am crezut ca mi se face rau. Acum inainte de tranzitul lui Venus din 6 iunie .
Piulita s-a miscat foarte usor, ca si cum era desfiletat. Ceea ce am constatat la bucata rupta de surub m-a lasat perplex. In primul rand nu era un surub individual ci e vorba de o piesa care se termina intr-o tija cu cap infiletat (o pesa turnata). Materialul folosit e ceva gen fonta, fara o densitate mare, dar nici aceasta nu ar fi problema, ci faptul ca piesa respectiva cand a fost turnata nu i-a fost scos tot aerul din materialul turnat in matrita. Drept pt. care acel cap filetat, si probabil intreaga iesa sau chiar intreaga montura, arata exact ca o bucata de BCA ca un burete plin de bule de aer. DAca este asa inseamna ca descrierea acestei monturi ca fiind una solida este departe de a fi adevarat. Din nefericire garantia este, cred de doar un an asa ca nu pot returna piesa
Ma gandeam sa incerc sa dau o gaura in piesa respectiva si sa-i introduc un surub cu o saiba mai mare care sa uneasca cumva angrenajul monturii dar din cate am observat ar insemna blochez miscarea lina a monturii pe verticala cu capatul surubului(prea inalt).
Din nefericire ma pune in situatia de a face o cheltuiala neprevazuta si costisituare. Imi doream sa achizitionez o montura EQ dar nu era momentul, deloc.
Sincer acum nici nu stiu de care sa-mi iau ca sa nu mai patsc asa ceva dar sa nu fie nici scumpa. Si nici SH nu as lua ca asta m-ar priva de garantia ca e ok.
Astept parerile voastre in legatura ca patania mea si daca ati patit ceva similar cum ati rezolvat.
Am sa atasez 3-4 poze ca sa vedeti despre ce vorbesc.
O zi buna
Mihai
Descriere: |
|
Marime fisier: |
364.3 kb |
Vizualizat: |
de 8746 ori |

|
|
390.7 kb |
de 8747 ori |

|
|
378.85 kb |
de 8746 ori |

|
|
386.76 kb |
de 8746 ori |

|
_________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11385
|
Trimis: 23 Apr 2012 11:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Garantia in RO nu e 2 ani?
Poti lua legatura cu magazinul, dupa aia vezi ce e de facut.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 23 Apr 2012 11:34 Download mesaj |
|
|
|
Priveste partea buna a lucrurilor, nu aveai nici un instrument pe ea cand s-a rupt
|
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 23 Apr 2012 11:41 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de idee valy. Am sunat la dl. Costescu si a zis ca se rezolva, dar dupa mijlocul lunii mai. A zis ca nu a mai auzit asa ceva, ca sunt primul care a patit-o .
In alta ordine de idei ma intreb oare cati, de pe acest forum, s-au mai lovit de probleme similare.
Parerea mea esta ca ori am avut ghinion si doar montura mea a avut acest defect(nu s-a scos aerul din materialul turnat cat era in stare lichida), ori aceasta montura are intr-adevar motive sa fie ieftina desi nu e prea ieftina(~350 lei).
_________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 23 Apr 2012 11:45 Download mesaj |
|
|
|
cmatei a scris: | Priveste partea buna a lucrurilor, nu aveai nici un instrument pe ea cand s-a rupt  |
Pai ca sa ajung la piulita in modul cel mai manevrabil era sa intorc montura cu capul in jos si chiar daca nu nu ar fi cazut deoarece tija nefiletata era in lagarul ei din trepied. Si + de asta intotdeauna iau partea buna a lucrurilor altfel pana acum luam antidepresive la cate pateste un om in timpul vietii
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 23 Apr 2012 15:21 Download mesaj |
|
|
|
AZ3 este o montura ieftina. Monturile bune incep de la 500-1000 euro in sus.
O montura de 80 euro nu este scumpa si normal ca prezinta si multe defecte.
Cu toate astea nu ar fi trebuit sa se intample ce ai patit tu.
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 23 Apr 2012 15:59 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 23 Apr 2012 16:59 Download mesaj |
|
|
|
Asta am zis si eu ca totusi e vorba de piesa ce sustine intreg angrenajul. E ca si cum la o structura de beton a unei case nu este bine compactat betonul si produsul finit ajungand sa arate ca ciocolata aerata . Si la primul cutremur mai mare de 5grade pe scara Richter sa se naruie.
Adica macar aici sa nu se faca rabat. Dar sa zicem ca e vorba de exemplarul meu doar cu ghinion.
Poze mai amanuntite daca doriti mai pot posta pt. curiozitatea starnita
Mihai
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11385
|
Trimis: 23 Apr 2012 17:25 Download mesaj |
|
|
|
Apropos de ce a zis cmatei mai devreme: sambata seara am pus greutatile, am pus tubul (in total vreo 20kg) si la sfarsit constat ca surubul care prindea montura de trepied defapt nu era insurubat. Noroc ca era totul echilibrat si nu batea vantul.
Spor.
|
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 23 Apr 2012 18:48 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 28 Apr 2012 19:43 Download mesaj |
|
|
|
Salutare!
Ii tragi una bucata gaura in piesa, dupa care o filetezi, montezi un prezon acolo, si gata treaba!
Alex.
|
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 02 Mai 2012 11:49 Download mesaj |
|
|
|
M-am gandit si eu la solutia asta dar nu stiu daca ar merge.
La cum arata piesa turnata nu stiu daca ar tine.
Am inteles oricum ca o sa-mi schimbe montura acolo de unde am cumparat tot echipamentul din dotare.
Daca nu si nu a sa vad daca bugetul se poate extinde pentru o montura noua....de data aceasta ecuatoriala.
O zi vesela
Mihai
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 12 Iun 2012 15:46 Download mesaj |
|
|
|
Mai poti adauga un caz la numaratoare. Am patit-o identic cu AZ3-ul de la refractorul 70/900. Garantia iasa din discutie asa ca mai ramane sa incerc si eu solutia lui Alexandru cu gaura filetata. Oricum la cat de casant e aliajul ala nenorocit m-as mira sa pot face si gaura, darmite sa mai si reziste la strangere.
Pana una alta am o baza de montura tocmai potrivita pentru o distractie personala de pipe-mount.
|
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 12 Iun 2012 17:18 Download mesaj |
|
|
|
Eu din ce am vorbit cu cel de la care am cumparat montura si intreg arsenalul astronomic, am inteles ca mi-o schimba. Daca nu trebuie sa trec la mesterit.
O zi frumoasa
Mihai
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9756
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Iun 2012 17:41 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Pana una alta am o baza de montura tocmai potrivita pentru o distractie personala de pipe-mount.
|
De ce nu un piston-mount?
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|